Pomoc w rozpoczęciu kopania kryptowalut

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: BartuchaX » niedziela, 31 grudnia 2017, 17:53

Witam, potrzebuje pomocy, sporo czytałem już na temat kopania zakładania portfeli handlu przeliczaniu zysków itd.
Problem polega na tym cały czas nie wiem jaki program do kopania jest najlepszy. Mam zamiar kopać bitcoin,nexus i Ethereum.
Póki co zaczynam przygodę więc zaczynam kopać na lapku Msi ge72 (Co ciekawe przy jednoczesnym kopaniu na procesorze 8 wątkach i7 6700hq i karcie gtx960m temperatury nie przekraczają 70 stopni) Zysków nie oczekuje bardziej mi chodzi o wdrożenie się w temat, za tydzień dwa będę składał koparkę. Póki co korzystam z minergate (okazuje się że kopanie na nim jest nie opłacalne ze względu na wysokie koszta transferu) i na NiceHash Miner 2 ale tu okazuje się z kolei że trzeba wykopać strasznie dużą ilość bitcoinów żeby je przelać na portwel.
Jeśli ktoś był by w stanie mi podpowiedzieć gdzie najlepiej kopać te kryptowaluty jaki portfel był by najlepszy będę bardzo wdzięczny.

Ps. jak już napisałem wyżej zdaję sobie sprawę że to laptop nie mam zamiaru na nim kopać a jedynie wdrożyć się w temat, serce mi krwawi jak widzę wykorzystanie cpu,gpu 100% :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Neviar » wtorek, 2 stycznia 2018, 08:33

Jestem dość początkujący w temacie krypto i nie chcę Ci źle doradzić, bo sam dużej wiedzy nie mam. To co mogę Ci podać jako w miarę "pewny pewnik" to polecany kalkulator opłacalności kopania krypto: https://www.whattomine.com/
Twojej mobilnej grafiki nie znajdziesz na liście presetów, więc albo musisz znaleźć w necie info odnośnie opłacalności kopania na Twoim sprzęcie, albo popróbować samemu wybranych walut przy użyciu "jakiegoś" polecanego softu do kopania danej waluty w celu sprawdzenia mocy obliczeniowej. Musisz wziąć pod uwagę również ile prąd Cię wyniesie.

PS... część krypto opłaca się kopać tylko na procku, a część tylko na grafie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: BartuchaX » niedziela, 14 stycznia 2018, 11:24

Więc mija drugi tydzień kopania na razie korzystam z minergate. Co do opłacalności to laptop zostawiam w pracy więc za prąd nie płacę kopię na procku i na karcie niby trochę wykopałem 22 bytecoiny, 0.2 Dashcoin i 7.065366991111 moneta verde i parę innych. I teraz najlepsze i tak z tego wszystkiego to będę mógł sobie co najwyżej wypłacić Bcn eth xmr za pół roku jak wykopie minimalne sumę możliwą do wysłania hehehe co do reszty np.dashcoin nigdzie nie znalazłem żadnego portfela na który można było by to przelać za to dowiedziałem się że to nie to samo co dash:) co prawda jest jakaś możliwość założenia portfela w minergate w faq jest nawet napisane jak to zrobić ale instrukcja jest tak prosta że można o tym od razu zapomnieć. Troszkę mi pomógł mi się wdrożyć ten program, ale nie rozumiem po co ludzie polecają to dziadostwo z koro i tak większości z tych walut nie można wypłacić, a jak wypłacimy to i tak trzeba zapłacić dość wysokie prowizje...

Początkujący
Reputacja: 13
Reputacja postu: 
0

Postautor: zenono » niedziela, 14 stycznia 2018, 14:33

70 stopni w lapku to szyba droga do zakończenia jego żywota. Jak już musisz to przesiądź się na kopanie czegoś na cryptonight - np monero albo etn - mniej obciąża i cpu i gpu i wypłaty są w miarę szybko osiagalne.
cpu - miner xmrig
gpu nvidia - ccminer
pool - np etn.nanopool.org stabilny i ma wypłaty od 100 etn ok 16 $ co jest w miarę realne na twoim sprzęcie przed końcem świata.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: BartuchaX » niedziela, 14 stycznia 2018, 16:51

Dzięki za odp. Aktualnie temperatura nie przekracza u mnie 63 stopni wyciągnąłem cd-rom przeczyściłem i zmieniłem pasty termo przewodzące. Próbowałem na tym nanopool.org ale cały czas mi wyskakuje jakiś błąd związany z cudą. Zrobiłem wszystko tak jak ten kolega
i niestety nic z tego.

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
2

Postautor: marcingebus » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 01:13

Skoro kupijesz koparkę, to wiesz jakie będą tam karty. whattomine, wkaże ci jaką walutę. Szukasz poola z tą walutą i zwracas uwagę, na:
- prowizję poola,
- minimalną wartość do wypłaty,
- prowizję od wypłaty
Później musisz mieć giełdę gdzie będziesz mógł to zamienić na coś, co sprzedasz (czyli te krypto, które są na polskich giełdach), albo sobie zostawisz na kiedyś. Możesz zostawić, to co wykopiesz, ale częściej lepiej kopać, co akurat się dziś opłaca i na giełdzie zamienić na coś innego.
- patrzysz tez jakie prowizje są za transfer danych krypto w sieci.
NiceHash-pool czy jak go tam zwał ma zaporowe kwoty do wypłaty. Ale inne już takich nie mają. Kopię na suprnova.cc a wcześniej na minipoolhub.

Początkujący
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jakub » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 14:24

https://dowbit.pl/80-btc-wykopane/ A propoz kopania, radzę się spieszyć, zostało jużmało Bitków :D

Weteran
Reputacja: 231
Reputacja postu: 
0

Postautor: redlumek » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 15:04

A kto tu mówi o kopaniu BTC?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: BartuchaX » piątek, 26 stycznia 2018, 20:57

Dziękuje za podanie linków, jak widać są dużo lepsze stronki na kopanie krypto walut. Wczoraj zakończyłem kopanie na laptopie, Faktycznie szkoda sprzętu zyski są nie wielkie a można uszkodzić sprzęt. Acz kol wiek sporo się dowiedziałem :)
Teraz tak jak mówiłem chcę złożyć koparkę i mam pytanie dotyczące podzespołów. Proszę o to żebyście wzięli pod uwagę to że będę chciał rozbudować ją do max 6 kart. Jeśli chodzi o pobór prądu nie ponoszę kosztów, przez najbliższe 6-7 miesięcy nie będę musiał płacić potem koparka wraca do domu:). Problem w tym że na dzień dzisiejszy mogę zainwestować w mobo cpu ram zasilacz(chciałbym kupić teraz jeden w przyszłym miesiącu dokupić drugi) i max 2 karty w przyszłym miesiącu kupię kolejne 3 a w następnym resztę.
Mam plan złożyć taki zestaw co o tym myślicie, może jakiś pomysł na obniżenie kosztów, ale zależy mi na tym aby podzespoły nie były jakieś tandetne.

mobo- https://www.x-kom.pl/p/342176-plyta-glo ... eneo_click

Cpu- http://allegro.pl/intel-pentium-g4560-3 ... 75250.html

Ram x2 http://allegro.pl/pamiec-hyperx-4gb-ddr ... 15148.html

zasilacz, teraz chciałbym kupić jeden później dokupić drugi http://allegro.pl/zasilacz-be-quiet-str ... 03010.html

Gpu https://www.karen.pl/product/327818/MSI ... n=NiePromo

Dodam że preferuję firmy msi i be quiet odnośnie płyt kart i zasilaczy.
Co dokopania to nastawiam się na eth, mxr, dash litecoin

Wróć do „Przedszkole”