Od jakiegoś czasu rozmyślam nad tym, aby stworzyć film krótkometrażowy o bitcoinie. I nie chodzi mi tutaj o kolejną produkcję w której mowa jest o podstawach bitcoina, jakich jest mnóstwo w sieci. Chcę to zrobić z rozmachem, pomysłem i fabułą. Moim głównym założeniem nie jest pokazanie widzowi co to dokładnie ten bitcoin. Fundamentem filmu ma być uświadomienie zwykłemu Kowalskiemu co to jest w ogóle pieniądz, jak system bankowy rządzi światem i konsumentem i finalnie pokazanie co to jest bitcoin i na czym w ogóle polega cała idea. Chcę wprowadzić widza w stan rozmyśleń nad samym sobą i konstrukcją tego kapitalistycznego świata. Marzy mi się, aby widz po obejrzeniu tego filmu popadł w refleksje.
Długość filmu to 5-10 minut, nie więcej, aby nie zanudzić widza. Głównym środkiem przekazu w filmie byłby narrator, który o tym wszystkim opowiada, a w tle pokazana byłaby mini-fabuła z udziałem jednego aktora. Do tego mnóstwo ciekawych ujęć tzw. przebitek ukazujących np. budynki (banki, gmachy rządowe, wszystko co w klimacie filmu) oraz przyrodę (góry, lasy, jeziora) ze względu na wywołanie refleksji u widza. Całość profesjonalnie i emocjonująco zmontowana z muzyką i efektami dźwiękowymi stworzonymi specjalnie dla filmu.
Całość ma wyglądać profesjonalnie aby nie wywołać u widza reakcji odwrotnej od zamierzonej. Dobry sprzęt i osprzęt do filmowania posiadam, umiejętności też jako-takie są. Chęci mnóstwo, pomysłów jeszcze więcej, więc zostaje tylko działać.
Po co więc ten temat? Po to, aby zaangażować Was, społeczność bitcoinowców, do czynnego udziału w tym przedsięwzięciu. Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat, te konstruktywne. Chętnie również zapoznam się z Waszymi pomysłami, aby zrobić film jak najlepiej i aby był on stworzony przez społeczność bitcoin, a nie przez jedną osobę - zarzucą mi jeszcze brak obiektywizmu

Fajnym pomysłem byłoby również to, aby dzięki takiemu filmowi wypromować w sposób delikatny także te forum jako bazę wiedzy o bitcoinie. Uważam, że to miejsce na to zasługuje, bo jest bogate w fachowe treści merytoryczne oraz pasję i poświęcony czas użytkowników i ekipę dzielącą się swoją wiedzą.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.