Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Zeyt » czwartek, 28 grudnia 2017, 03:48

Ale sznita :P az strach łapac cokolwiek

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » czwartek, 28 grudnia 2017, 04:03

i pytanie czy to koniec latających noży czy tylko lekka przerwa bo jezeli idziemy wedle planu to powinniśmy lecieć dalej

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » czwartek, 28 grudnia 2017, 04:19

Nie wygląda to za ładnie, wróciliśmy powyżej linii pociągnietej po knotach HS. Kwestia tylko czy zaraz nie będzie kolejnej fali zrzutów.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » czwartek, 28 grudnia 2017, 04:39

ergorg pisze: Nie wygląda to za ładnie, wróciliśmy powyżej linii pociągnietej po knotach HS. Kwestia tylko czy zaraz nie będzie kolejnej fali zrzutów.

apropo to wlasnie scianki na 600btc zniknely

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: ergorg » czwartek, 28 grudnia 2017, 06:38

Odbiliśmy się od fibo(0.5) korekty całych wzrostów od 10700$.

/e

Trzy podejścia pod to wsparcie, wygląda mi na wybronione.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 28 grudnia 2017, 07:50

No na chwilę nie można Was z kursem samych zostawić! ;)
Dzięki bogu za stoplosy...

Jeszcze jesteśmy w tym szerokim kanale po dołkach 10 - 11k. Ale faktycznie RGR w skali 4h dość epickie się narysowało.
Jeśli spadnie do okolic 133xx (finex) to chyba wszyscy pogodzą się z końcem odbicia i przejściem do C spadków.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 358
Reputacja postu: 
1

Postautor: discipuli » czwartek, 28 grudnia 2017, 08:14

Martwi mnie tylko to, że linia o której mówisz @ergorg jest dość "pionowa"
Jednak jeśli od niej się odbije to wariant "return to normal" zostaje zanegownay wg. mnie.
Obrazek

Trzeba sprawdzić mój ulubiony wskaźnik o nazwie facebook i zobaczyć jak tam ludzie podchodzą do tematu :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » czwartek, 28 grudnia 2017, 08:34

Chciałbym zwrócić jeszcze raz uwagę na dolną linię klina zaznaczonego na niebiesko. Linia pociągnieta od 2 wierzchołków ATH. Jak wcześniej była oporem, tak teraz jest bardzo solidnym wsparciem. Wydaje mi się, że teraz rozgrywamy ten klin.

Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 09:07 przez ergorg, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0

Postautor: prosto988 » czwartek, 28 grudnia 2017, 09:06

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
1

Postautor: amneziahaze » czwartek, 28 grudnia 2017, 09:24

wizardking76 pisze: jesteście pewni tych spadków ?
ekonokomik pisze: @wizardking76, my nie. Ale założę się, że Ty jak zwykle jesteś pewny wzrostów :D
Zgodnie z prawdą, to można spokojnie uznać Wizarda co najmniej za jasnowidza. Jeżeli prześledzisz wszystkie jego wpisy z ostatniego roku to w 95% potwierdziło się to co pisał, a jeżeli uwzględnisz ponadto ataki typu "brak logiki" albo "naucz się liczyć", lub minusowanie za nadmierny "optymizm" przez samozwańczych ekspertów od demagogii i populizmu to Wizard nie tylko jako jeden z nielicznych twardo się trzyma swoich założeń(co akurat jest najsilniejszym dowodem na potwierdzenie jego prognoz i odwagi), jednocześnie próbuje w prosty sposób to uzasadnić, będąc torpedowanym co rusz przez kolejnych znawców rynku, których "typowanie" zakończyło się na 2-5.000k usd., więc no nie wiem w co wierzyć, tzn. wiem, ale ta korekta wcale nie musi oznaczać pęknięcia bani(choć niewątpliwie "warunki do tego są"). O ile można się wyleczyć z błędnych założeń to przełamać ludzki beton jest najtrudniej.
wizardking76 pisze: ja jestem pewien w longterm. Choćby dlatego że USD zjada inflacja... Ale tylko do pewnego poziomu, u mnie ten poziom wynosi 50 000 USD.
Dawno nie było solidnej korekty takiej jak ta, więc przechodzę na 4H obecnie i zobaczymy, w którą stronę pójdą fale i czy w ogóle trend z 3D to wytrzyma.

4H Obrazek

3D Obrazek Osobiście spodziewałbym się czegoś więcej po tych spadkach, co nie znaczy wcale, że to już jest koniec. Nawet zjazd o 70% mnie już nie przekona do końca, a 60.000-120.000usd wydaje się aktualnie absurdem, podobnie jak na początku roku 3.000-20.000usd. O kapitalizacji tego małego rynku nawet nie wspominając. No i oczywiście spodek nie powiedział jeszcze ostatniego zdania, więc możemy sobie dywagować do woli. Zobaczymy czy zmieni się trend w ogóle na wyższych interwałach.

Dyskutant
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
1

Postautor: kadexor » czwartek, 28 grudnia 2017, 09:27

Nie podoba mi się obecna sytuacja. Wygląda jak zwykłe wysysanie kapitału z BTC. Ktoś czeka na wzrost o 1000 USD i robi zrzuty. Nie wiadomo kiedy i czy w ogóle zostaną one przerwane. Czy robi to jakiś grubas? Może. Czy robią to ludzie od Tetherów (USDT) i okradają wszystkich użytkowników BTC? To byłby wałek stulecia. Ja się boje o swoje pieniądze w tym momencie i nie wchodzę, bo jeszcze się okaże że dojdziemy do tych legendarnych 3k USD....

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: amneziahaze » czwartek, 28 grudnia 2017, 09:33

kadexor pisze: Ja się boje o swoje pieniądze w tym momencie i nie wchodzę, bo jeszcze się okaże że dojdziemy do tych legendarnych 3k USD....
Wiadomo, strach ma wielkie oczy, tym bardziej, że "prawdziwy Bitcoin" już do tego pułapu doszedł. :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 09:34

kadexor pisze:Nie podoba mi się obecna sytuacja. Wygląda jak zwykłe wysysanie kapitału z BTC. Ktoś czeka na wzrost o 1000 USD i robi zrzuty. Nie wiadomo kiedy i czy w ogóle zostaną one przerwane. Czy robi to jakiś grubas? Może. Czy robią to ludzie od Tetherów (USDT) i okradają wszystkich użytkowników BTC? To byłby wałek stulecia. Ja się boje o swoje pieniądze w tym momencie i nie wchodzę, bo jeszcze się okaże że dojdziemy do tych legendarnych 3k USD....
Rynek krypto nie jest jakiś gigantyczny, ale jest na tyle duży, że jeden wycofujący się grubas nie załamie rynku. Chyba, że Bitfinex albo sam Satoshi :lol:

poza tym - po co ubijać kurę, która znosi złote jajka? Rynek nawet się jeszcze solidnie nie rozkręcił.

IMHO to zwykła korekta. Fajnie byłoby, gdyby spadło poniżej 10k, to byłaby sensowna pozycja na long term. Trochę mnie męczy już łapanie noży, chociaż nie ukrywam, że jest dochodowe - 2-3% dziennie, czasem więcej. Jedynym minusem jest to, że spadki przestały być już przewidywalne (chodzi o % spadku) - raz jest to 7%, innym razem 11%. Ciężko się załapać i nie wtopić, bo trzeba grać na coraz większe procenty (tracąc okazję na zarobek na małych spadkach).

na początku korekty było super, bo po każdej fali spadkowej był od razu huraoptymizm tych, którzy nie chceli, by im pociąg odjechał. najprostsze 30% w życiu.

Weteran
Reputacja postu: 
6

Postautor: ekonokomik » czwartek, 28 grudnia 2017, 10:32

amneziahaze pisze: Zgodnie z prawdą, to można spokojnie uznać Wizarda co najmniej za jasnowidza. Jeżeli prześledzisz wszystkie jego wpisy z ostatniego roku to w 95% potwierdziło się to co pisał, a jeżeli uwzględnisz ponadto ataki typu "brak logiki" albo "naucz się liczyć", lub minusowanie za nadmierny "optymizm" przez samozwańczych ekspertów od demagogii i populizmu to Wizard nie tylko jako jeden z nielicznych twardo się trzyma swoich założeń(co akurat jest najsilniejszym dowodem na potwierdzenie jego prognoz i odwagi), jednocześnie próbuje w prosty sposób to uzasadnić, będąc torpedowanym co rusz przez kolejnych znawców rynku, których "typowanie" zakończyło się na 2-5.000k usd., więc no nie wiem w co wierzyć, tzn. wiem, ale ta korekta wcale nie musi oznaczać pęknięcia bani(choć niewątpliwie "warunki do tego są"). O ile można się wyleczyć z błędnych założeń to przełamać ludzki beton jest najtrudniej.
Uderz w stół a nożyce się odezwą ;) Ja jestem jednym z tych "znawców rynku", którzy typowali koniec bańki przy paru tys. i lekceważyli @wizardking76 (choć nigdy go nie minusowałem, bo nie było za co) więc odpowiem na Twoje zarzuty.

Tak, pamiętam wypowiedzi @wizardking76 w ostatnim roku i w 95% są bezużyteczne, a uzasadnienia żadne, albo przeczące logice, na zasadzie "nawet jak spada to rośnie". Uważałbym go za trola, gdyby nie to, że chyba faktycznie on to wszystko pisze na poważnie.
Piszę szczerze co myślę i nie jest to atak personalny, tylko moja ocena merytorycznej wartości prognoz kolegi @wizardking76. Niektórzy mają podobne zdanie o mnie i przyjmuję to z pokorą. Mam nadzieję, że @wizardking76 też wybaczy mi szczerość.
amneziahaze pisze: Jeżeli prześledzisz wszystkie jego wpisy z ostatniego roku to w 95% potwierdziło się to co pisał
Gdyby @wizardking76 powatarzał codziennie, że będzie żył wiecznie, to w 99.99% miałby rację prawda? A taki np. @Wymazywanie powtarzający codziennie "memento mori!" w 99.99% by się mylił.

Jak to ktoś tu niedawno napisał (niestety nie pamiętam kto): "można przypadkiem mieć rację, można też pięknie się mylić".

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 28 grudnia 2017, 10:42

A co do kursu: sytuacja jest niepewna, więc ja chwilowo bez pozycji i na fiatach. Czekam na dobrą okazję i wyraźniejsze sygnały.

Ale możliwości dalszego odbicia bym jeszcze nie skreślał. Dość podobną sytuację wykres prezentował 22 września i ruszył z tego miejsca w górę.
Obecnie też są do tego pewne przesłanki.

Wszytsko zależy od nastrojów na rynku: czy więcej (ale więcej nie ilościowo, tylko kapitałowo) jest wierzących w to że bańka pękła i nastąpiła zmiana trendu, czy też więcej jest jeszcze wiary, że "to tylko korekta".

@Fibo - może 4 była nie wczoraj po południu, tylko dzis o 7 rano?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:12

@ekonomik - właśnie wtej zabawie każdy może zostać obwołany geniuszem. Wystarczy konsekwentnie krzyczeć "wzrost" lub "spadek" - i mamy 50% szansy na zostanie guru :lol:

Też siedzę na fiacie, bo przegapiłem 13800 (spałem). Już nie ustawiam limit buy na określony %, bo jest za duży chaos. Strasznie nieprzewidywalna ta zabawa, wszystko trzeba robić na żywo :( na hossie ustawiałem limit buy i od razu limit sell i tylko procenty podkładałem. I się realizowało bez problemów, jak nie od razu, to po tygodniu. A teraz? zagram pod 8% spadku i wtopa, bo poleciało 11% i się nie odbiło dostaetcznie np. :roll:

Może ktoś dobry z AT wyznaczy jakiś silny support? siedzenie na fiacie jest bezpieczne, ale i nic z niego nie wynika ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
4

Postautor: wizardking76 » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:23

cóż ja będę pisał o swojej skromnej osobie. jeśli można coś dodać to może oceńmy raczej czy moje przewidywania całego tego roku pozwoliły lepiej zarobić ogromowi początkujących czy może prognozy 90% stałych bywalców tego forum co się śmiało z moich prognoz że będzie do końca roku minimum 5000 USD. Z perspektywy czasu pewne rzeczy daje się lepiej ocenić. Przyznaję się bez bicia krótko okresowo wymiękam... zresztą chyba nie tylko ja.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 11:32 przez wizardking76, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
1

Postautor: pael » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:27

Spoiler:
Obrazek
Prawe ramie HSa ze stampa 1h, idzie jak isc powinno... w mysl zasady keep it stupid simple ;-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:30

BitJanusz pisze: właśnie wtej zabawie każdy może zostać obwołany geniuszem. Wystarczy konsekwentnie krzyczeć "wzrost" lub "spadek" - i mamy 50% szansy na zostanie guru
Poważnie? Przez jak długą ilość czasu? Ile rajdów trafisz krzycząc cały czas "urośnie!"?. Poza tym nie wiem czy to jest zabawa, dla mnie raczej już nie. Przeżywam to zbyt emocjonalnie i nie lubię bredni. Myślę, że prawdziwym fachowcom, trejderom, nawet jasnowidzom należy się szacunek, bo to przynosi owoce. Straszenie końcem swiata, apokalipsami wszelkiej maści jest równoważne co najmniej z treścią i logiką Kyosakiego w jego najpopularniejszej książce, czyli: "idź do pracy, zdobądź sztywny bezpieczny kierunek, nie myśl, nie czuj, postępuj właściwie". Do mnie Orwell nie przemawia. To jest giełda, do tego dzika z wieloma zagrożeniami. Ok, mówmy o tym, ale po co naginać prawdę? Albo masz rację, albo się mylisz. Wizard powiedział UP i koniec tematu.

Też siedzę na fiatach i też czekam na określenie się rynku. Pozdrawiam.

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bartosz » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:33

Ktoś się orientuje może czy rozliczenia dochodowe firm/funduszów inwestycyjnych na koniec roku mogą mieć związek z obsuwą ceny?

Wróć do „Przedszkole”