SidLeniwiec pisze:
A ok rozumiem. A czy wystarczy wysłać liska do siebie? To też załatwi sprawę?
Tylko czy ja dobrze rozumiem jeśli wykonam tranzakcję wychodzącą to nikt z innym passphrase się nie zaloguje - rozumiejąc przez to ze ma takue same wyrazy w innej kolejności czy co? Bo mając moje passphrase to przecież może się zalogować z każdego miejsca na świecie i z każdego kompa bo to chyba nie przypisane do danego komputera konto. Przepraszam za pewnie.tak proste pytania ale.chciałbym dobrze zrozumieć ten system bo wcześniej trzymałem na giełdach.
ps. Właśnie patrzę na kogo mogę zaglosować, chyba warto na takiego pomocnego człowieka jak ty zagłosować;)
Dodano po 12 minutach 10 sekundach:
Bo jeśli ktoś ma takie samo hasło jak ja tylko w innej konfiguracji słów to jeśli on się pomyli z kolejnością tak jak ja wchodząc na jego konto tak samo on będzie mógł wejść na moje bo będzie miał moja konfigurację wyrazów i chyba wtedy jakakolwiek tranzakcja wychodząca przed tym nie uchroni.
Raczej bardzo mała szansa na to, aby wszedł ktoś mając takie same słowa, bo ostatni wyraz jest podsumowanie pierwszych 11 słów.
Jak ktoś wejdzie tym samym passphrase, to raczej celowo, np dzięki włamaniu na twoj komputer (keylogger lub inne wirusy).
I tu jak książe na białym koniu wchodzi drugi passphrase., który chroni przed wykonaniem jakiejkolwiek operacji. Koszt tylko 5 LSK - co się niedługo zmieni, bo LISK HQ pracuje nad dynamicznymi opłatami (dynamic fees).
Należy wykonać transakcję wychodzącą z konta (portfela LISK), aby utworzył się publickey.
Wesołych świąt.
Delegat LiskPoland.pl
Polecam także moją stronę:
http://liskpoland.pl/