Czy i jak rozliczać podatki za kupno/sprzedaż kryptowalut?

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Dyskutant
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: tutkatz » piątek, 1 grudnia 2017, 09:50

esse pisze:
tutkatz pisze:
Tylko co z tego, skoro i tak każda interpretacja kolejnych US będzie losowa i jedni dalej będą chcieli barter od usługi a drudzy będą traktować krypto jako trudny do wycenienia majątek.
Tak gwoli ścisłości, interpretaje wydaje Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej a nie urzędy skarbowe.
Poza tym nie wiem dlaczego w tej inrerpretacji ciągle podkreśla się, że chodzi o rozliczenie osoby nie mającej działalności gospodarczej, przecież to czy kryptowaluta jest majątkiem czy nie chyba od tego nie zależy.
"Poprzednia" interpretacja, ta o barterze, dotyczyła podstawy opodatkowania podatkiem VAT. Podstawa opodatkowania podatkiem VAT i podstawa opodatkowania podatkiem dochodowym to dwie różne sprawy.
Ta "ostatnia" interpretacja dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych, na dodatek nie prowadzących działalności gospodarczej.
Pozwolę się z tobą nie zgodzić. W poprzedniej interpretacji twierdzono, że da się ustalić wartość danej kryptowaluty na daną chwię, w tej twierdzą, że się nie da. To jest kuriozum bo analiza powinna być zawsze taka sama bez względu na to czy stoję na głowie czy pływam w basenie.
I moim niepopularnym zdaniem powinno byc tak, że dopuki urząd się nie zdecyduje i nie poda jasnych rozwiązań dotyczących rozliczania danego zjawiska to powinien nie miec prawa pobierania podatku od tego, jeśli nie da się jednoznacznie określić metody. Nie liczę tu na darmowe obroty ale raczej na szybsze działanie urzędu w podejmowaniu decyzji i ich publicznym ogłaszaniu, żeby ludzie wiedzieli co robić.

Początkujący
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0

Postautor: wodzirej96 » sobota, 2 grudnia 2017, 17:33

Czy US ma prawo np. za 2 lata do egzekwowania tego podatku od zakupu krypto za krypto? Jeśli rozliczam podatek dochodowy od zysków to wiedzą, że gram na kryptowalutach, ale jeśli odprowadzałbym podatek również od obrotu i zamiany krypto na krypto to wyjdę pewnie grubo na minus, bo tych transakcji robię sporo, czy nie jest w takim razie bezpieczniej w ogole sie nie przyznawać do gry na krypto, bo wkrótce ludzie mogą mieć spore problemy i miliony długów, jeśli US zacznie to egzekwować? :)

Wygadany
Reputacja: 79
Reputacja postu: 
0

Postautor: wantwrite2014 » sobota, 2 grudnia 2017, 18:21

Jeśli kupuję bitcoiny za złotówki na giełdzie w czasie korekty np w cenie 6000 $ za 1 btc , następnie gdy cena urośnie do 11 000 $ to wtedy sprzedaje , następnie znowu za złotówki które są na giełdzie na moim balansie z poprzedniej transakcji kupuje bitcoiny gdy znowu jest korekta w cenie 6000 $ to nie płaće podatku , podatek płacę dopiero jak wypłacę złotówki z giełdy na konto bankowe? z góry przepraszam jeśli moje pytanie się powtarza

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 36
Reputacja postu: 
0

Postautor: Znaku510 » niedziela, 3 grudnia 2017, 00:50

@marcos @cement00
Identyczne przemyślenia, rok tradingu i arbitrażu o dużym obrocie, ogromna historia nie do ogarnięcia, gdzieniegdzie urwana poprzez zamknięte rynki na niektórych giełdach. Nie ma możliwości rozliczenia tego w żaden sposób, próbowałem pierwszy tydzień rozliczyć gdy volume mój był mały, zajęło mi to tydzień, potem ślad się zgubił. Nie mam pojęcia co robić, siedzę w kropce nie wiedząc jak się rozliczyć. Do głowy zaczynają przychodzić takie same przemyślenia jak wasze.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 932
Reputacja postu: 
0

Postautor: KryptoBanita » niedziela, 3 grudnia 2017, 00:57

@wantwrite2014 wg mojej wiedzy obowiązek podatkowy powstaje w momencie przejścia z krypto na fiaty, a nie wypłaty fiatów z giełdy. Była też, gdzieś dyskusja, jak traktować USDT i interpretacja niekoniecznie musi być korzystna dla Ciebie - w końcu co US to inne państwo, a od tego jest władza, żeby puścić Cię z torbami.

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
@Znaku510
:arrow: Szybko spłynąć :?:

Początkujący
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
5

Postautor: wodzirej96 » niedziela, 3 grudnia 2017, 01:59

@Znaku510, @@marcos, u mnie minus jest taki, że wpisałem trejding na krypto w moją DG i już pooddawałem podatek za 1,2 i 3 kwartał, więc lipa. Obawiam się trochę tego wszystkiego. Pokazuje to też patologie tego systemu, uczciwy człowiek żyje w strachu, czym to się różni od haraczu płaconego mafii? :)
Myślę, że dla bezpieczeństwa warto unikać transakcji na polskich giełdach. :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 36
Reputacja postu: 
5

Postautor: Znaku510 » niedziela, 3 grudnia 2017, 02:52

@cement Różnica jest taka, że w przypadku haraczu dla mafii wiesz ile masz zapłacić, nie karzą Ci grać w rosyjską ruletkę.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ravenev » niedziela, 3 grudnia 2017, 06:20

Witam serdecznie
Kolejna świeżyna na forum... :p

Rozważmy sytuację, w której kupuję 1 BTC na longterm w 2017 i zachowuję dowód przelewu na konto giełdy + historię transakcji.
Czy jeśli wymienię BTC na FIAT w 2020, to mogę odciągnąć od podatku koszt jego zakupu?
Chodzi mi konkretnie o to, czy w koszta przy wymianie kryptowalut można wrzucać transakcje przeprowadzone jedynie w danym roku rozliczeniowym?
Zakładając, że za 3 lata kurs podskoczy (nie jestem wróżką, a jednak wróżę z fusów) o 300%, za wymianę 1 BTC na PLN będzie trzeba odprowadzić 32% podatku (wiem o podatku liniowym, to dalej rozważania). Uczciwie powiem, że chyba by mnie ch strzelił jakbym miał efektywnie oddać niemal połowę zysku gnidom z US.

I tutaj przechodzę do sedna:
38k*300%=114k, w tym wypadku dochód 76k czy 114k?

Jeśłi da się odliczyć koszt nabycia 3 lata wstecz to 76k*19% i 14,5k podatku jakoś przeboleję... "Na czysto" będę 61,5k.
Natomiast jeśli takiej opcji nie ma, to mało, że rozliczamy się z całości to jeszcze stawka jest zwiększona na 32%... Czyli podatek to 36,5k. "Na czysto" 39,5.

I temu właśnie pytam.

Pozdrawiam i z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź!

Początkujący
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0

Postautor: buddookan » niedziela, 3 grudnia 2017, 11:55

Niesamowite. Wchodzę tu po 5 latach i dalej nie wiadomo jak rozliczać kryptowaluty :?
Takie same niepewności i domysły czytałem w 2013 roku.

Kod: Zaznacz cały

jesli dzisiaj kupisz 1btc za 20k i przed koncem grudnia bedzie on mial wartosc 22tys. i go przed koncem grudnia sprzedasz za pln za 22tys. 
to masz 22przychod - 20tys. koszty = 2tys zysku i od tego placisz 18% podatku

jesli dzisiaj kupisz 1btz za 20tys. i sprzedasz go w kwietniu 2018 roku za 22tys. 
to masz 22 przychod - 10tys. koszt = 12tys. zysku i od tego zaplacisz 18% podatku czyli stracisz pomimo ze niby kurs wzrosl.
Czy to jest prawda ? Czy sprzedaż w następnym roku rozliczeniowym w stosunku do kupna oznacza że możemy sobie odliczyć tylko 50% wartości/kosztów ? Przecież to by było chore.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » niedziela, 3 grudnia 2017, 12:05

buddookan pisze: Niesamowite. Wchodzę tu po 5 latach i dalej nie wiadomo jak rozliczać kryptowaluty :?
Witamy w Polsce...
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: coincircut » niedziela, 3 grudnia 2017, 12:36

@buddookan, mylisz koszty (zakup krypto) ze stratą (ujemnym dochodem).

Koszty możesz uwzględnić, nawet jak są sprzed kilku lat (oczywiście pod warunkiem, że masz je w jakiś sposób udokumentowane). Natomiast w danym roku rozliczeniowym możesz odliczyć 50% strat z poprzednich lat.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: tutkatz » niedziela, 3 grudnia 2017, 13:02

maky pisze:
buddookan pisze: Niesamowite. Wchodzę tu po 5 latach i dalej nie wiadomo jak rozliczać kryptowaluty :?
Witamy w Polsce...
Jak szukałem sposobu na rozliczenie to przeglądałem reddita jak sobie z tym radzą amerykanie bo tam też krypto sa jako prawo majątkowe no i okazuje się, że też znaczna część osób dalej nie wie jaka jest ostateczna wersja z rozliczaniem. A do tego mało kto w ogóle się rozlicza.
Dlatego ja bym tu nie popadał w skrajności z rozliczaniem np. altów bo wychodzę z założenia, że ostatecznie albo krypto całkiem zabronią albo będzie traktowane jako inna waluta i nie trzeba będzie się albo wcale rozliczać albo tylko przy większych kwotach. Innej opcji nie widzę na dłuższą metę, ponieważ będą to rozwiązania niepraktyczne.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: buddookan » niedziela, 3 grudnia 2017, 13:27

Znalazłem takie coś:

1) Podatek płaci się nawet gdy spieniężymy na fiaty kryptowalute i trzymamy ją na giełdzie.
2) Podatek trzeba zapłacić wymieniając krypowalutę na kryptowalutę
3) Podatek to 19% lub 32%

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » niedziela, 3 grudnia 2017, 14:21

buddookan pisze: Znalazłem takie coś:

1) Podatek płaci się nawet gdy spieniężymy na fiaty kryptowalute i trzymamy ją na giełdzie.
2) Podatek trzeba zapłacić wymieniając krypowalutę na kryptowalutę
3) Podatek to 19% lub 32%
ad 1 - tak
ad 2 - nie wiadomo (lepiej, żeby nie)
ad 3 - liniowy 19% lub progi 19% a potem 32%
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ravenev » niedziela, 3 grudnia 2017, 15:34

Czyli w tym wypadku pozostają dwa wyjścia:
a) dać się oskubać z 50% i spać ze spokojną głową,
b) ryzyk fizyk, jakiś tam podatek poszedł ale stres przy dupie zostaje.

Trochę mnie to boli, bo całe życie wychodzę z założenia, że uczciwym trzeba być, a płacenie podatków (nawet złodziejskich) to kwestia lojalności wobec ojczyzny i patriotyzmu. W tym wypadku jednak obcujemy z tak chamskim niedoprecyzowaniem, że zaczynam mieć wątpliwości czy warto.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mieszkociej » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 10:36

Witam, mam pytanie:
Załóżmy, że ktoś nabyl bitcoina kilka lat temu i nie posiada żadnych informacji co do jego pochodzenia (np zaginęły logi z wydobywania, giełda została zamnknięta). Teraz ta osoba chce sprzedać bitcoin przez giełde na konto bankowe; w tym momencie będą informacje odnośnie sprzedaży bitcoina (w przeciwieństwie do nabycia). Z tego co wiem, w tym momencie ta osoba powinna płacić podatek od całości przelanych pieniędzy (18 bądź 32%). A może się mylę, w tym kontekście osoba jest na równi z jakimś kryminalistą, który zarobił BTC w jakiś nielegalny sposób, w rezultacie czego nie może niczego spieniężyć legalnie?

Dyskutant
Reputacja postu: 
2

Postautor: tutkatz » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 10:42

mieszkociej pisze: Witam, mam pytanie:
Załóżmy, że ktoś nabyl bitcoina kilka lat temu i nie posiada żadnych informacji co do jego pochodzenia (np zaginęły logi z wydobywania, giełda została zamnknięta). Teraz ta osoba chce sprzedać bitcoin przez giełde na konto bankowe; w tym momencie będą informacje odnośnie sprzedaży bitcoina (w przeciwieństwie do nabycia). Z tego co wiem, w tym momencie ta osoba powinna płacić podatek od całości przelanych pieniędzy (18 bądź 32%). A może się mylę, w tym kontekście osoba jest na równi z jakimś kryminalistą, który zarobił BTC w jakiś nielegalny sposób, w rezultacie czego nie może niczego spieniężyć legalnie?
Na pewno nie możesz uwzględnić żadnych kosztów. Jeżeli rozliczysz się z podatku to nie powinno być większych problemów.
Komplikacje mogły by być tylko gdybyś jednocześnie np. prowadził sklep internetowy, który akceptuje płatności w bitcoinach to byś musiał udowadniać, że te bitcoiny nie pochodzą ze sprzedaży towarów bo wtedy trzeba VAT odprowadzić.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 10:52

mieszkociej pisze: A może się mylę, w tym kontekście osoba jest na równi z jakimś kryminalistą, który zarobił BTC w jakiś nielegalny sposób, w rezultacie czego nie może niczego spieniężyć legalnie?
To byłaby idealna sytuacja. Państwo nie może pobierać podatków z przestępstwa.
Sic semper evello mortem tyrannis

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: buddookan » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 19:34

Tu rozwinięcie o podatku przy tranzakcji kryptowaluty na kryptowalutę .

I teraz :

Interpretacja niekorzystna dla osoby prowadzącej działalność :
http://kryptowaluty.info.pl/niekorzystn ... yptowalut/

Interpretacja korzystna dla osoby fizycznej :
https://kryptowaluty.info.pl/tym-razem- ... yptowalut/
I nie korzystna dla osoby fizycznej:
http://sip.mf.gov.pl/faces/views/szczeg ... l=-1#tresc

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: buddookan » środa, 6 grudnia 2017, 16:47

buddookan pisze: Tu rozwinięcie o podatku przy tranzakcji kryptowaluty na kryptowalutę .

I teraz :

Interpretacja niekorzystna dla osoby prowadzącej działalność :
http://kryptowaluty.info.pl/niekorzystn ... yptowalut/

Interpretacja korzystna dla osoby fizycznej :
https://kryptowaluty.info.pl/tym-razem- ... yptowalut/
I niekorzystna dla osoby fizycznej:
http://sip.mf.gov.pl/faces/views/szczeg ... l=-1#tresc

Wróć do „Kwestie prawne”