dotknąłem koparki i grzejnika jednocześnie, i poraził mnie prąd

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ErektrycznyLuk » piątek, 1 grudnia 2017, 19:44

Hejka . Zamówiłem stelaż do koparki na alegro, cały aluminiowy, sróbki metalowe. Złożyłem koparkę i mam proble. Przypadkiem dotknąłem koparki i grzejnika jednocześnie, i poraził mnie prąd. Ogólnie moja koparka razi prądem jak dotykam ją i grzejnik, poraziło mnie też jak przypadkiem dotknąłem routera (jednoczesnie dotykając stelaża koparki) - to chyba nie jest normalna sprawa? Jkieś pomysły. Puki co będe spróbóje podłożyć pod płytę główną i PSU płyte MDF, tak żeby te elementy nie miały styczności z metalowym podłożem samej kopary.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0

Polski Pool ETC (serwer w Warszawie)

Postautor: kabzapro » piątek, 1 grudnia 2017, 20:02

ErektrycznyLuk pisze: Hejka . Zamówiłem stelaż do koparki na alegro, cały aluminiowy, sróbki metalowe. Złożyłem koparkę i mam proble. Przypadkiem dotknąłem koparki i grzejnika jednocześnie, i poraził mnie prąd. Ogólnie moja koparka razi prądem jak dotykam ją i grzejnik, poraziło mnie też jak przypadkiem dotknąłem routera (jednoczesnie dotykając stelaża koparki) - to chyba nie jest normalna sprawa? Jkieś pomysły. Puki co będe spróbóje podłożyć pod płytę główną i PSU płyte MDF, tak żeby te elementy nie miały styczności z metalowym podłożem samej kopary.
To nie jest temat do koparek tak na przyszłość.
Co do problemu musisz uziemić sam zasilacz. Normalnie jest on uziemiony przez obudowę komputera, możesz albo odizolować zasilacz albo w miejsce gdzie są dziury na śruby mocujące przeprowadzić kable które uziemisz, inaczej będzie cię razić prądem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » piątek, 1 grudnia 2017, 22:52

@ErektrycznyLuk, Jaki to dokładnie zasilacz? Bo nawet jak nie jest uziemiony to nie powinien porazić prądem. Przy braku uziemienia możesz co najwyżej wyczuwać bardzo lekki przepływ prądu.
Podłącz zasilacz do gniazdka z bolcem ochronnym i już nic Cię nie kopnie. Albo sprawdź koniecznie w którym miejscu ktoś zapomniał podłączyć przewodu ochronnego (przedłużacz lub gniazdko w ścianie).

kabzapro pisze: Co do problemu musisz uziemić sam zasilacz. Normalnie jest on uziemiony przez obudowę komputera, możesz albo odizolować zasilacz albo w miejsce gdzie są dziury na śruby mocujące przeprowadzić kable które uziemisz, inaczej będzie cię razić prądem.
Jest odwrotnie. To obudowa komputera uziemiona jest za pośrednictwem zasilacza.
Odizolowanie zasilacza od obudowy i od płyty głównej to zły pomysł przeczący zasadom bezpieczeństwa.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0

Postautor: ExcaliburPLL » sobota, 2 grudnia 2017, 11:24

powered pisze: Bo nawet jak nie jest uziemiony to nie powinien porazić prądem. Przy braku uziemienia możesz co najwyżej wyczuwać bardzo lekki przepływ prądu.
Podłącz zasilacz do gniazdka z bolcem ochronnym i już nic Cię nie kopnie. Albo sprawdź koniecznie w którym miejscu ktoś zapomniał podłączyć przewodu ochronnego (przedłużacz lub gniazdko w ścianie).
Prawdopodobnie ma fazę na prawej dziurce w gniazdku a gniazdko jest "wyzerowane" - bolec połączony z jedną z dziurek.

Proponuję wezwać elektryka na przegląd gniazdek.

Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
powered pisze: Odizolowanie zasilacza od obudowy i od płyty głównej to zły pomysł przeczący zasadom bezpieczeństwa.
Zgadzam się. NIE RÓB TEGO.

Po to właśnie są zbiorcze i lokalne listwy uziemiające aby wszystkie metalowe elementy prawidłowo uziemić.

W twoim wypadku uziemienie stelaża koparki z centralnym ogrzewaniem może w skrajnym przypadku nawet spowodować zwarcie w instalacji.

Powtórzę - WZYWAJ ELEKTRYKA !
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 2 grudnia 2017, 11:34

Albo odwrotnie - ma źle uziemiony piecyk i to kaloryfer uziemia się przez koparkę XD
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0

Postautor: ExcaliburPLL » sobota, 2 grudnia 2017, 12:26

Opcji jest naprawdę sporo. Bez elektryka i pomiarów ciężko będzie zrobić porządek.
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

Wróć do „Kopanie GPU”