Może nie jest to problem związany stricte z krypto, ale w związku głównie z krypto chciałbym go rozwiązać, może ktoś poratuje, jeśli szefostwo uzna, że to wbrew zasadom, to na stos.
Posiadam internet stacjonarny w sieci multimedia.
Próbuję odpalić swojego full node'a bitcoinowego - nie ma opcji, porty zablokowane (brak wejść)
Próbowałem wszystkiego, włącznie z podpięciem modemu bezpośrednio do karty sieciowej; nie jest to więc kwestia routera. Do modemu oczywiście nie mam dostępu.
Na stronie multimedii FAQ: nie blokujemy żadnych portów prócz bodaj 25.
Nawet telefonicznie poprosiłem o telefon technika, zadzwonił, poinformował, że nie blokują żadnych portów.
I co teraz...?
W ramach ciekawostki powiem, że ostatecznie udało mi się odpalić node'a tak, żeby przyjmował wejścia - z pomocą VPN'a. To stworzyło nowe problemy z dostępem do niektórych codziennych usług, np. netflix, z czym również sobie poradziłem odpalając wirtualną maszynę z linuxem i kartą sieciową w trybie bridged i na niej odpalonym VPN'em. xD. Sporo kombinowania, przez chwilę byłem zadowolony, ale po pierwsze VM z full nodem zjada więcej zasobów niż bym sobie tego życzył, a po drugie VPN jednak nie jest taki stabilny, jakbym tego oczekiwał - nie sprawdzi się to gdybym np. chciał postawić server publiczny Electrum lub w przyszłości huba LN.
Do rzeczy.
Znalazłem taki temat, już trochę podstarzały - link, w którym ktoś opisuje taki sam problem, oraz pisze, że rozwiązał go zamawiając dodatkową usługę stałego, zewnętrznego adresu IP.
Zadzwoniłem znowu do technika - odpowiedź: możemy sprzedać panu zewnętrzne IP, ale przecież nie blokujemy żadnych portów xD. No załamka...
Moje pytanie: czy ktoś z Was miał może podobny problem (połączenia przychodzące) i czy udało mu się rozwiązać go za pomocą wykupienia zewnętrznego IP. Lub ewentualnie może podpowiedzieć mi jeszcze coś, gdzie robię błąd, lub inne rozwiązanie sytuacji - inny ISP?
Nie to, że szkoda mi 5zł/mc, ale po co płacić niepotrzebnie; jak wykupię i nic to nie zmieni to jeszcze bardziej będę sfrustrowany..
A jak chcę coś ustawić, a komputer się mnie nie słucha, to robię się bardzo sfrustrowany.