Bitcoin vs PayPal

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitcoin vs PayPal

Postautor: jerzy12345 » środa, 1 czerwca 2011, 15:03

Czy może mi ktoś powiedzieć w czym Bitcoin jest lepszy od PayPal 'a. Przecież PayPal teraz też jest w dużej mierze bezpłatny - przelewy miedzy znajomymi, otwieranie konta, wypłata środków na swoje konto bankowe. Może mnie ktoś przekonać do Bitcoin'a?

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Bitcoin vs PayPal

Postautor: SHV » środa, 1 czerwca 2011, 15:06

Bitcoin jest anonimowy! Paypal może Ci zablokować konto. Jeszcze jest wiele na + dla Bitcoina poczytaj więcej to zrozumiesz czym się to różni.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » środa, 1 czerwca 2011, 15:11

Spróbuj przesyłać większą ilość pieniędzy przez Paypal. I mówiąc "większą" mam na myśli kwoty rzędy 1000 - 2000 zł, kilka razy w miesiącu. Po którymś razie Paypal bez pytania zablokuje Ci konto i środki, a następnie zażąda od Ciebie weryfikacji (skan dowodu, rachunków za prąd itp.). Już raz mi się to przytrafiło i nie tylko mi. Poza tym Paypal jest znany z tego, że jeśli ktoś jest osobą publiczną i są co do tej osoby jakieś wątpliwości, również mogą odciąć Ci dostęp do środków (Julian Assange się z tym spotkał). W Bitcoin nie ma nikogo kto mógłby Cie pozbawić Twoich pieniędzy oprócz Ciebie samego.
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerzy12345 » środa, 1 czerwca 2011, 15:41

No dobrze... no to takie małe porównanie. Chce wysłać pieniądze 100$ z USA do Polski przez Paypal'a i dostać je w USD na konto paypal. Prawdopodobnie jeśli będę chciał je wybrać w Polsce to będę musiał ponieść koszty przewalutowania i... (jeszcze jakieś?). A jeśli tak samo będę chciał zamienić bitcoin w Polsce na złotówki to jakie koszty poniosę?

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 1 czerwca 2011, 15:50

Bitcoin i PayPal to jednak trochę inne rzeczy. Bitcoina można porównywać ze złotówkami, dolarami. Bo Bitcoin to waluta, a dopiero potem system płatności.
Wracając do twojego przykładu, wszystko zależy jakiego kantoru użyjesz. W Polsce mamy bitomat.pl gdzie nie ma żadnych opłat, albo bitmarket.eu gdzie wymieniasz waluty bezpośrednio z użytkownikami. Natomiast nie wiem jaki jest kantor w USA, ale myślę, że tam też bez problemu byś mógł kupić BTC. W USA Bitcoin jest dużo popularniejszy niż w Polsce.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 1 czerwca 2011, 16:45

PayPal utrzymuje się nie z jawnego taryfikatora, a ze zrabowanych przez blokady pieniędzy. Głównie za sprawą bycia na pozycji monopolisty.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » piątek, 3 czerwca 2011, 08:46

Największy kantor w USA - MtGox, pobiera 0.65% od transakcji. Jeśli natomiast znajdziesz kogoś osobiście (np. poprzez bitmarket.eu, albo OTC, albo inny kantor), to możesz kosztów nie ponieść wcale. Dla porównania w Paypal masz:
- koszty przewalutowania
- koszty przelewu (o ile mnie pamięć nie myli to dochodzące do 2-3%)
- koszty wypłaty na konto bankowe
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Wróć do „Bitcoin”