Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: bitloteiros » środa, 15 listopada 2017, 18:59

@Lais, @edbog,
Na dlugo przed forkiem bitmex informowal ze nie bedzie wspieral nowego coina jesli nie zostana spelnione okreslone warunki. Klienci zostali odpowiednio wczesniej poinformowani ze nie dostana poforkowych coinow a wiec wszyscy chetni powinni wyplacic BTC. To sie nazywa konsekwencja i dotrzymywanie slowa co wg mnie swiadczy na ich korzysc, podobnie jak zwrot srodkow z BCH w bitcoinach
Jednoczesnie wprowadzili kontrakty na tej parze co pozwoli ewentualnie zahedgowac BCH wzgl BTC. Chyba nie mozna byc bardziej fair nie zmieniajac wczesniejszej decyzji
Ostatnio zmieniony środa, 15 listopada 2017, 19:03 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
0

Postautor: ognos » środa, 15 listopada 2017, 19:02

edbog pisze:
ognos pisze: Czemu bch klientow skoro to ich portfele, ich klucze prywatne a nie klientów? To, że stracą klientów, ewentualnie klienci inaczej będą postępować przy przyszłych forkach to jasne, ale każdy kto trzyma btc podczas forkow na gieldach jest skazany na ich łaskę. A ta giełda ma jasną politykę niewypłacania forków.
Rozumiem ze jak postanowią któregoś dnia sprzedać btc zgromadzone na ich giełdzie przez klientów i oddać im dolary Zimbabwe uznasz ze wszystko jest ok?
ognos pisze: Ten news jest dobry dla BTC i wydaje mi się, że aktualny rajd ma najwięcej wspólnego z tym newsem niż z innym.
Z tym się zgadzam to dobry news dla btc.
Ale przecież BitMEX od razu pisał, ze nie uznaje żadnych forków i nic nie będzie wypłacał (przed forkami to było wiadome), więc chocby 1 rubla dostali to i tak lepsze to niż nic.

Wygadany
Reputacja: 347
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lais » środa, 15 listopada 2017, 19:26

jak mogę się zgodzić z powyższymi opiniami, ale zapominacie o jednym, że to jak wygląda praktyka i to że giełdy uważają się za bogów, lub starają się być bogami z lekką łaską dla klientów czyli niby fair to nie ma nic wspólnego z kwestiami prawnymi i nie oznacza, że ja mam to akceptować bo pan i władca tak mi powiedział.
To akurat zagadnienie dla sądów i prawników czy to co się dzieje w tym świecie krypto jest niekorzystnym rozporządzaniem mienia klientów.
A to, że wcześniej uprzedzali to inny wątek i oczywiste jest, że ludzie zaradni sobie wypłacili bo po co kopać się z koniem, ale w końcu ktoś kiedyś na tego konia bat znajdzie, może jakiś bogaty wyrolowany klient wytoczy proces itp.
Ludzie muszą znać swoją wartość a nie dać sobą pomiatać.

Ja pisałam ogólnie, nie o tym jednym przypadku, bo widzę, że ludzie łatwo poddają się sterowaniu i jest mały opór na samowolne zagrania. Bez oporu nie ma zmian.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
3

Postautor: Fibo » środa, 15 listopada 2017, 20:27

Stały się dwie rzeczy nieprzychylne niedźwiedziom:
- łatwe pokonanie zniesienia 0.618 spadku od ATH
- rozwinięcie wyraźnego ruchu impulsowego od wczoraj godz. 13:14
Tym samym charakter przebiegu falowego bardziej pasuje do nowego impulsu rozpoczętego 13.11 godz. 00:26

Wcześniej często wspominałem o zakończonym integralnym impulsie 22.09-18.11. Dodatkowo mamy niezagospodarowany ruch 15-22.09, który elliottowsko bardziej pasuje na bazę AB, jednak z zastrzeżeniem zbyt krótkiej fali B.
Wobec powyższego należy liczyć się z możliwością poniższego oznaczenia, tym bardziej, że stopniowanie na całej długości przebiegu falowego od 15.09 nie zostało naruszone:

Obrazek
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 68
Reputacja postu: 
0

Postautor: pawel128 » środa, 15 listopada 2017, 20:34

Co tu się stało ?
Od jakiegoś czasu nie mam czasu przeglądać forum na bieżąco. Przegapiłem coś?

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
5

Postautor: socjolog2008 » środa, 15 listopada 2017, 22:11

Wymazywanie pisze:
socjolog2008 pisze: NIC poza BTC ,LTC,DASH,XMR nie ma żadnego zastosowania (myślę o sklepach akceptujących płatności za realne towary).
@socjolog2008, Chciwy małpiszonku zobaczysz, że nic nie zarobisz na Goldzie, więc nie lobbuj tu dyskretnie za tym przekręcikiem. :)
Zarobie:) Wiem że to może być przekręt i patrze z uwagą. Ludzie są ostatnio dziwnie nastawieni - trzeba docenić fakt zmiany postaw kilkoma postami i wpisami że część społeczności crypto wieściła zamianę miejsc. No masakra.
Ale odnośnie statystyk płatności w Japonii BTC (ale nie tylko bo i o Cashu na stronie operatora BitPoint wspominają) nie ma konkretów odnośnie handlu (wartości płatności - co dziwne nie jest to tajemnica handlowa,nawiązuje do twojego postu a całego nie będe cytować/z dzisiaj)
Można śledzić stronę firmy świadczącej te płatności w Japonii : https://translate.googleusercontent.com ... kAKs44-dew
I dodatkowo notowania Remixpoint ,bo to powiązane (patrze na różne rzeczy i tu obserwuje akurat ich kurs bo oni jako dostawcy prądu wsparli crypto jako pierwsi w Japonii na szeroką skalę) : http://finance.google.com/finance?q=TYO:3825

Lubie cyferki i statystyki. Teraz się na bita patrze trochę bo po upłynieniu Casha troszkę go mam,nie wszyski jeszcze zmieniłem na LTC. Jeszcze patrze co dodatkowo do portfela wrzucić i potrzymać do świąt - z tąd ten Gold, może Cash po forku (jak się pojawi),obserwuje też 2x,różnie może być. To na pewno nie ostatnia pompka w po forkowych tworach jest
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitcoinek » środa, 15 listopada 2017, 23:08

vegasnight9 pisze:Będzie korekta kursu bitcoina przed 10k $? Jak myślicie
Wedlug moich teorii cykli bedzie na okolo 14k usd.

Korekta o 40-50% z nizszego poziomu zanegowala by caly wykres. A ja w przypadki nie wierze. Idzie jak od linijki z szybkoscia jednostajnie przyspieszona.

I to nie ja go wymyslilem, ja tylko opisalem zmienne na nim w poprzednich postach.

Dyskutant
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
1

Postautor: TheDealer105 » środa, 15 listopada 2017, 23:20

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na pewien ciekawy wykres:

https://trends.google.pl/trends/explore ... Fm%2F09nqf

Czas zbierać zabawki? :(

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » czwartek, 16 listopada 2017, 00:20

Każdy pik zainteresowania pokrywał się ze szczytem lokalnej bańki i potem były spadki?
To pewnie czas zbierać.

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
0

Postautor: ognos » czwartek, 16 listopada 2017, 00:34

rha pisze: Każdy pik zainteresowania pokrywał się ze szczytem lokalnej bańki i potem były spadki?
To pewnie czas zbierać.
TheDealer105 pisze: Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na pewien ciekawy wykres:

https://trends.google.pl/trends/explore ... Fm%2F09nqf

Czas zbierać zabawki? :(
To czy to jest to szczyt będziecie wiedziec po fakcie. Z kapelusza prognozujecie, że to jest akurat szczyt bitcoina w google trends ;) A ja przebijam i mówie, że to dopiero połowa drogi do szczytu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » czwartek, 16 listopada 2017, 07:13

BTC.PNG
z tego co widać popularność od końca poprzedniego miesiąca skoczyła o 100%. Czyli cena może pofrunąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » czwartek, 16 listopada 2017, 08:55

Wzrost w 3 dni o 30%. Rośniemy w klinie. No to ja tradycyjnie zaczynam shortować :D
Kolejne transze rozłożone do 7600.

@Fibo, nawet jeśli masz rację (choć sposób przydzielania przez Ciebie numerków poszczególnym lokalnym minimom i maximom, uważam za magiczny ;) ), to w perspektywie 2 tygodni. Tymczasem wykres domaga się korekty w ciągu najbliższych kilkudziesięciu godzin. Mnie zadowoli taka o $500.
Bitcoinek pisze: Idzie jak od linijki z szybkoscia jednostajnie przyspieszona.
Masz rację co do tych kątów i faz. Kiedyś opisywałem te same zależności. Ale zawsze w takich momentach przypomina mi się kawał "6 stopień zagrożenia lawinowego: lawiny zapier...ją pod górę" ;)
Chcę przez to powiedzieć, że to się nie skaluje w nieskończoność. Gdzieś jest granica: 90 stopni wzrostu :)
Na jakiej cenie wypada Ci grande finale bańki z takimi kątami?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 16 listopada 2017, 09:05

I tak, wiem, inv HS występuje tylko przy spadkach jako odwrócenie trendu.
ALE to jest bitcoin, tu wszystko możliwe. :P

@ekonokomik :D
Spoiler:

Początkujący
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
0

Postautor: Radeq » czwartek, 16 listopada 2017, 09:09

Chyba jestesmy za blisko Ath zeby nie dojsc tam poprzez panic buy..

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » czwartek, 16 listopada 2017, 09:10

ergorg pisze: I tak, wiem, inv HS występuje tylko przy spadkach jako odwrócenie trendu
HS podobnie jak IHS wg wielu profesjonalistów jest również formacją kontynuacji trendu a nie tylko odwrócenia co zresztą widzieliśmy wielokrotnie na BTC
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Olsp » czwartek, 16 listopada 2017, 09:25

ergorg pisze: I tak, wiem, inv HS występuje tylko przy spadkach jako odwrócenie trendu.
ALE to jest bitcoin, tu wszystko możliwe. :P

O jejku, ale wielka głowa... Jak to się zrealizuje, to tylko ,,sky is the limit" :shock:

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » czwartek, 16 listopada 2017, 09:41

@ergorg, nie rozumiem: w jednym i tym samym poście najpierw twierdzisz, że mam rację, a potem krytykujesz moją decyzję?
Pisałem, że interesuje mnie korekta wzrostów ostatnich 3 dni i "zadowoli" mnie -$500. Ty na swoim wykresie narysowałeś prawie ramię nawet głębsze, bo -$700. A potem piszesz "że się nie shortuje". Gdzie tu sens, gdzie logika? Nie schylasz się po 700USD na BTC? 8-)

Zawsze podkreślałem, że nie interesuje mnie szczyt bańki, ATH, itd. Interesują mnie lokalne wzrosty i korekty. Takie jak ta, której się spodziewam do weekendu :)

Poprzedni mój short otworzyłem w okolicach $6900. Wytrzymałem (i nie ukrywam, że jestem z tego dumny) ATH na poziomie $7900, a potem ładnie na tym shorcie zarobiłem. Że mogłem więcej? ZAWSZE można więcej. Dla mnie bardziej niż "więcej" liczy się "regularniej".

Więc tak, shortuje się w trendzie wzrostowym jak najbardziej, byle sensownie.

Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
BTW. Trochę nie wypada mówić o oRGR kiedy prawe ramię nawet nie zaczęło się rysować. :roll: Póki co to jedna z wielu, wielu możliwości.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 16 listopada 2017, 10:00

@ekonokomik, zbyt bardzo bierzesz wszystko do siebie. To był tylko żart z tym memem. :P
Sam uważam, że niedługo będzie dobra okazja na shorta.
BTW. Trochę nie wypada mówić o oRGR kiedy prawe ramię nawet nie zaczęło się rysować. :roll: Póki co to jedna z wielu, wielu możliwości.
Niby nie wypada, ale pod coś trzeba grać. :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 listopada 2017, 10:11 przez ergorg, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » czwartek, 16 listopada 2017, 10:03

mi się wydaje to mało prawdopodobne.. ile takich korekt może być ? najprawdopodobniej dojdziej do 8000 i potem skoryguje do 7500. Teraz to już niektórzy by kilka takich kursów zaliczyli w dół i w górę i to by było zbyt piękne.
Wystarczy spojrzeć na wykres 1w

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » czwartek, 16 listopada 2017, 10:14

@wizardking76, no może być wyjście górą z klina pikiem. Niedawno tak było i zaskoczyło mnie. Dlatego teraz zostawiam sobie rezerwę na taką okoliczność. Ale wychodzimy (?) z tej korekty naprawdę ostrym podejściem. Długo nie da się utrzymać takiego tempa.

@ergorg, spoko. Ja nie odbieram tego jako atak. Po prostu przedstawiłem swój punkt widzenia akurat odnosząc się do Twojego postu.

Wróć do „Przedszkole”