Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: ekonokomik » środa, 15 listopada 2017, 11:07

@ergorg, Ale jednak mieliśmy kolejną falę 20-22.09, kiedy atak na dołek się nie powiódł. Ja nie czekałem na 2xxx, ale byłem zdziwiony, że potem już było gładkie wyjście z korekty. Spodziewałem się dłuższej walki, jakiegoś dużego trójkąta.

Tak czy inaczej, teraz powinniśmy jeszcze też mieć wyjście dołem z klina do 6000-6200 i ewentualnie dopiero wyjście z korekty, lub przeciwnie - pogłębienie spadków.

I tym razem, nie ukrywam, że stawiam raczej na ten drugi wariant (70%/20%)
Mam wrażenie, że masa ludzi straciła zaufanie do BTC po ostatnich wydarzeniach i będzie bardzo trudno o nowe ATH. Szczególnie, że problemy techniczne nie zostały rozwiązane.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 15 listopada 2017, 11:27

Żeby było trochę bardziej byczo tutaj :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » środa, 15 listopada 2017, 11:31

Górna linia klina zaliczona nawet 2 razy teraz, jeśli przyjąć wcześniejszy początek jej rysowania. W wariancie po dwóch HH, jest jeszcze trochę miejsca, ale mało. Raczej już na realizację zysku. To w nocy traktowałem tylko jako szybką akcję na szybki zysk. Biorąc pod uwagę nasz dołek, skąd odbijamy, może to być końcówka całego odbicia, więc warto uważać a nie beztrosko pakować się na końcówce klina. Może wzrosnąć dalej, ale raczej większe szanse np. ja widzę na korektę całego odbicia.

Rysunek (dolna i górna w dwóch warinatach, co komu pasuje):

d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1323
Reputacja postu: 
24

Postautor: soulnecturn » środa, 15 listopada 2017, 11:41

Dołączę się do dyskusji bo racja jest po obu stronach... wskaźniki różnie wskazują. Ja osobiście tak to widzę:

Po kolei. Zwróźmy uwagę na zarys korekt w ostatnich falach vs aktualna. Według tego gołym okiem widać, że aktualna korekta to właściwie gówno a nie korekta - może jej połowa? Generalnie wątpliwości nasuwają się od razu. Podobnie wskaźnik squeeza (patrz na dole wykresu) pokazuje, że spadek jeszcze może nadejść (były dwie wielkie fale zielone więc jakaś czerwona się należy a to już sugeruje bardziej zejście niż wzrost).

Dalej:
Tutaj pozwoliłem sobie dopasować ganny do poprzednich szczytów vs max dołki - poprzednie przebicia (czerwone przerywane) dały kolejne jasne wzrosty = wyjścia górą. Przy aktualnym jeszcze to się nie odbyło i niewiele miejsca do testu pozostało! Według tego spadek jeszcze jest możliwy jak najbardziej!
RSI - tak jak @akos zwrócił uwagę - na 1D ledwo do 40 dobiliśmy - poprzednie korekty minimum do 30 schładzały - no brakuje czegoś bez wątpienia (przynajmniej jeżeli ma to robić wiele większe szczyty!)
Wskaźnik STOCH natomiast pokazuje z volumenem ładne odbicie już z dołka - sugeruje na podobieństwo poprzednich dołków że to koniec korekty :/(tylko sugeruje!).

Teraz troszkę z innej perspektywy.
Pozwoliłem sobie wykreślić wszystkie ważne kanały po których kurs leciał od początku roku. Tutaj jedna rzecz zwróciła moją uwagę o której chcę napisać. Otóż pod koniec wzrostów mieliśmy Ostre szarpnięcie do góry o 300-400usd - gwoździk! Normalnie można by uznać, że prawidłowym szczytem było zaledwie okolice 7500 gdzie kurs w miarę miał siłę stąpać. Aktualny dołek mieliśmy na 5400 usd - gdzie większość spodziewała się spadku okolic 4900-5000 w celu przetestowania poprzedniego szczytu (prawda?) - ale dotarliśmy właśnie te kilkaset dolców wyżej jedynie - tak jakby ta szpila z TOPU (ponad ostateczny kanał całości) przesunęła konieczność korekty o te właśnie brakujące kilka set dolców.
I to mnie zastanawia bo daje dodatkową furtkę do myślenia, że to koniec spadków jednak :shock: :shock:

Także, podsumowując - bardziej kierowałbym się, że to nie koniec spadków - ALE biorąc pod uwagę fakt, że w poprzedniej korekcie też miałem wątpliwości a BTC i tak zrobił swoje - to tak ja daje 60%/40% spadek/wzrost!

Nie skupiałem się na tym co już pisaliście - czyli aktualne kliny itp - przedstawiłem swój punkt widzenia w wielkiej skali. Niepewność wielka. Osobiście wyszedłem ponownie z BTC dzisiaj na górce i czekam... Znowu mieszane uczucia bo kibicuję wzrostom i będzie szkoda odkupować po wyższej cenie - ale takie życie :/
Nie ważne co widzą i mówią inni - ZAWSZE używaj własnego rozumu!

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 15 listopada 2017, 12:31

@Wymazywanie - niższa z 2 linii osiągnięta - można zaryzykować shorta z wąskim SL.

EDITED: padło dość szybko. Zobaczymy atak na 7000?

Początkujący
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
1

Postautor: prosto988 » środa, 15 listopada 2017, 12:45

Panowie za każdym razem gdy pojawiała się korekta było to związane z fundamentem.Od jakiegoś czasu zapowiadano korektę ( i tu przyszedł z pomocą nieszczęsny fork, który wpłynął na kurs) Jeśli opadnie kurz po ,,walce" między BTC i BCH spodziewałbym się dalszych wzrostów.Teraz przekraczamy 7000 $.W 1 D Stoch RSI mamy totalne wyprzedanie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » środa, 15 listopada 2017, 12:49

@Smule, Ja bym popatrzył na to z innej strony. 1 korekta - 5 tygodni, 2 korekta - 3 tygodnie, dlaczego 3 korekta nie ma trwać tylko tygodnia? W końcu bańka narasta i zwiększa się dynamika. :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » środa, 15 listopada 2017, 12:49

ekonokomik pisze: Zobaczymy atak na 7000?
Na bitstampie jest powyzej 7k i sie trzyma. Jestem zdziwiony. Wg mnie i tu zaatakujemy. Czy skutecznie? Nie wiem. Ja mam jeszcze otwartego longa ale siedze z palcem nad "enter"
edit: poszlo. Czy w zwiazku z tym mozna odtrabic korekte? Cholera. Troche sie boje.
Ostatnio zmieniony środa, 15 listopada 2017, 13:03 przez domator, łącznie zmieniany 1 raz.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bitcoinek » środa, 15 listopada 2017, 12:53

Bitcoinek pisze: post z 5 listopada. Witajcie, dodaje to co rodzi mi sie w glowie. Postaram sie strescic jak najbardziej to mozliwe

schemat1
Obrazek

schemat 2 w przyblizeniu plus kolejne cykle

Obrazek
Powyzszy POST z niedzieli 5 LISTOPADA. Pisany byl gdy jeszcze Segwit2x byl pewny.
Uwzglednilem w nim dzisiejsza DATE gdzie kurs oscyluje w granicach 6900.

To co sie nam dzieje aktualnie to kolejny cykl, ktory w tym CYKLU powinien rosnac pod katem okolo 12 stopni stromiej.

Nieuwzglednilem tam tylko tak wysokiej korekty zwiazanej z zawirowaniami z BCH.
Ale to tylko dodatkowa zmienna w calosciowym WYKRESIE a ja nie przewiduje przyszlosci. No moze troszke:P co pokazywalem wiele razy wczesniej.

AKtualnie przesunalem 5%BCH na KOSZT BTC.
15% BCH, 35% BTC. 5% LTC, 5% (ETH, ZEC, DASH) 40% NXT.
Ostatnio zmieniony środa, 15 listopada 2017, 13:12 przez Bitcoinek, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » środa, 15 listopada 2017, 13:00

myślę że można się pokusić o 9000 przy RSI 1w równym 71.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitcoinek » środa, 15 listopada 2017, 13:17

Widzial bym tu spadek w granice 6600 i cup with handle po ktorym kontynuacja wzrostow pod 9k
(nie w tej minucie, ale w strukturze ktora widac w 3m finex

A co za tym idzie widzial bym tu wyskok w gore bch :) ale to chwilowo

Fani BTC pchaja BTC chcac zniszczyc BCH, Fani BCH chca pchac swojego idola.
Ostatnio zmieniony środa, 15 listopada 2017, 13:22 przez Bitcoinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: autoexec » środa, 15 listopada 2017, 13:20

Przywitam się na początek więc Dzień dobry,

jesteśmy w ważnym miejscu,
https://bittrexblobstorage.blob.core.wi ... d1aeeb.png

normalnie można by rozglądać się za shortem ale miś jest tak słaaaaaby- jedyne na co go było stać to spadek o 100 $ z tego poziomu
także obstawiam stronę kupujących i lecimy tudemooooon!!!

Początkujący
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
3

Postautor: gvesiosz » środa, 15 listopada 2017, 13:26

We’ve found that [customers] are interested in using the Cash App to buy Bitcoin,” the company said in a statement.

As Forbes and others report Wednesday, Square has issued a rollout to a limited number of customers, using pooled wallets to allow Bitcoin payments without the current high fees.
Square wprowadza testy płatności w bitcoinach z pominięciem wysokich opłat.
Bardzo dobra wiadomość, takich teraz potrzebujemy. Przychody square wynoszą rocznie 1.71 bn dollarów.

Wyglada na to że sytuacja uspokoiła się, obecnie moc obliczeniowa 8-krotnie większa w porównaniu do bitcoin casha mimo że kopanie tego drugiego teoretycznie jest obecnie o 20% bardziej opłacalne.Liczba niepotwierdzonych transakcji już tak bardzo nie straszy 80k - a jescze 3 dni temu dochodziliśmy do 200k, prawdopodobnie po regulacji trudności bitcoina za dwa tygodnie wrócimy do szybkich transakcji za 2-4 dolary, co już będzie akceptowalne nawet dla małych graczy. Hardfork na Bcashu dał sporo spokoju, nie powinno dochodzić już do takich sytuacji kiedy górnicy sztucznie zaniżaja sobie na nim trudnosc i przestawiają koparki co powoduje bardzo wysokie opłaty aby szybko potwierdzić transakcje.

Podtrzymuje swoje zdanie- nowe rekordy na Bitcoinie zobaczymy jeszcze w tym roku. Wytłumacznie jest bardzo proste- jest rekordowe zainteresowanie , słupki google trends skaczą w góre, obserwujemy rekordową ilośc rejestracji na giełdach i forach.

Jeżeli ktokolwiek dalej wierzy że Bcash będzie liderem rynku to wspolczuje, dał się oszukać grupce spekulantów. zwiększenie rozmiaru bloku to bardzo proste rozwiązanie ale NIE rozwiązuje problemów skalowanie - to pójście na latwizne na chwilę. ciekawe projekty mogące rozwiązać problem powinny być gotowe i wdrażane za kilkanaście miesięcy ale to gwarantuje segwit i ups Bcash tego nie ma.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » środa, 15 listopada 2017, 13:31

7200 staje sie możliwe
Ostatnio zmieniony środa, 15 listopada 2017, 13:39 przez kAArter, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
-1

Postautor: autoexec » środa, 15 listopada 2017, 13:35

co za dominacja popytu
https://bittrexblobstorage.blob.core.wi ... ade833.png
nawet do 6900 misiu nie dopchnął

TO THEEEE MOOOOOOOONNNNN !!!!
a kto myśli inaczej niech poliże się po łokciu :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
1

Postautor: wizardking76 » środa, 15 listopada 2017, 13:40

kAArter pisze: Może sie mylę może nie ale to raczej musi skończyć się korektą. Konferencja konferencją ale żadnych poważnych informacji nie ma aby wytłumaczyć nimi tak nagły wyskok
chyba wyskok w dół bo wywołany był atakiem na BTC. Więc teraz po prostu wracamy do normy...

Początkujący
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0

Postautor: gvesiosz » środa, 15 listopada 2017, 13:44

kAArter pisze: Może sie mylę może nie ale to raczej musi skończyć się korektą. Konferencja konferencją ale żadnych poważnych informacji nie ma aby wytłumaczyć nimi tak nagły wyskok
z drugiej strony warto zapytać co wywołało spadek? decyzja o odwołaniu segwit2x i wykorzystanie tej sytuacji na wypromowanie Bcasha. jesteśmy 600 dolarów niżej od ATH z poprzedniego tygodnia.

Czy decyzja o odowlaniu segwita 2x była dobra? moim zdaniem tak ,gdyż doszłoby do podziału sieci, a potrzebujemy developerow od core i - programisci bcasha to tylko grupka która nie wprowadzila innowacji (i nawet nie ma plotek aby mieli jakkąkolwiek wizje na przyszlosc) a jedynie klon z wiekszymi blokami. Dodatkowo nowy bitcoin - s2x wpraowdziłby dużo zamieszania Może warto się przemęczyć ze słabym skalowaniem rok dwa, a kiedy nowe technologie na segwicie zaskoczą dominacja bitcoina będzie bezdyskujna, być moze ponad 90 procent rynku.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: Bitcoinek » środa, 15 listopada 2017, 13:50

Prognoza pogody od bitcoinka.
Analiza zajela troche czasu, i wyszlo ze wszystko jest bardzo zblizone, z bardzo minimalna granica bledu w granicach 1-5%

DLUGOSC cyklu: WZROST min/max: KAT WZROSTU

cykl 1.
DLUGOSC 110DNI. WZROST 1700 DOL, KAT 15 STOPNI

cykl 2.
DLUGOSC 60DNI. WZROST 3000 DOL, KAT 20 STOPNI

cykl 3.
DLUGOSC 45DNI. WZROST 5000DOL, KAT 30STOPNI

wedlug moich przewidywan z 5 listopada, kontynuacja dzisiaj
cykl 4. Aktualnie przewiduje na podstawie danych oraz wzoru ktory ustalilem.

DLUGOSC 30DNI. WZROST 9100-9500DOL, KAT 40-45 STOPNI

Czyli zamkniemy cykl na poziomie
5500 cena wyjsciowa + 9100= 14000+

Cykl 5. (zaleznie jaka bedzie trafnac w cyklu 4tym, podobnie bedzie w cyklu 5tym)
Dlugosc ok 17 dni, ATH 25k USD, KAT 60-65 STOPNI
jazda bez trzymanki
Powodzenia

Analiza jest rozpisana w poscie na poprzedniej stronie ktory przytoczylem. Post byl Stworzony 5listopada.
Na dowod tego ze wierze w to pare dni temu pisalem ze jestem all in w graniach 5900-6000. Piszac ze nie mam nawet 1 wolnego dolarka i czekam

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: autoexec » środa, 15 listopada 2017, 14:05

dobre miejsce żeby wymienić btc na eth
https://bittrexblobstorage.blob.core.wi ... 04cbce.png

ale ja chyba odpuszcze ...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitcoinek » środa, 15 listopada 2017, 14:14

autoexec pisze: dobre miejsce żeby wymienić btc na eth
https://bittrexblobstorage.blob.core.wi ... 04cbce.png

ale ja chyba odpuszcze ...
ETH to narzedzie do SCAMU.
Jak rok temu wyrastaly scamy z cloud miningiem i kupowaniem udzialow w kopaniu,(po miesiacu dwoch trzech piramida finansowa padala)
tak teraz jest z 95% ICO. Zwijaja sie i sprzedaja pozyskane ETH.

Pozatym to tylko kurs wedlug BTC/ETH a wazny jest kurs ETH USD I BTC USD
Jakbym mial invewstowac w cokolwiek oprocz BTC i BCH (wedle swojego idola) to tylko NXT :)

Wróć do „Przedszkole”