Czy rzeczywiście anonimowość?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Czy rzeczywiście anonimowość?

Postautor: Frodo » piątek, 28 października 2011, 06:48

Sieć bitcoin pozwala na anonimowe transakcje, zamiast ip używa się adresów bitcoinowych. Jednak są osoby, które aby zwiększyć swoją anonimowość stosują TOR. Czy bez tego adres może zostać zidentyfikowany? Czytałem gdzieś że podobno adres można zidentyfikować gdy wysyłamy na niego jakąś drobną kwotę, dostajemy wtedy IP.
Czy samo IP wystarcza do identyfikacji komputera? Może być za natem i dostajemy adres serwera sieci do której jest przyłączony. Czy jest tak że potrzeba IP i czas połączenia a wtedy można zidentyfikować serwer NAT i na podstawie jego logów komputer z którego się łączyliśmy?
W jaki sposób można sprawdzić czy ktoś usiłuje się łączyć z nami a jest w TOR? czy w jakiś inny sposób anonimizuje połączenie, jakieś proxy?
Czy w sieci Ipv6 nie będzie czegoś takiego jak "za natem" i każdy IP będzie oznaczał konkretny komputer (być może jeden komputer wiele IP)?

Moderator
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Czy rzeczywiście anonimowość?

Postautor: phoebe » piątek, 28 października 2011, 08:34

TOR i Bitcoin są podatne na analizę statystyczną.
http://bitcoiny.blogspot.com/2011/10/na ... tcoin.html

I tam masz o anonimowości.
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » piątek, 28 października 2011, 08:39

Przejmujesz się anonimowością, ale jeżeli korzystasz z giełdy/kantoru BTC to już się ujawniasz i cała anonimowość szlag trafił ;)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: makler12 » wtorek, 13 marca 2012, 19:56

A czy są kantory, w których można sprzedać BitCoin i dostać przelew np. PLN do PayPal?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » wtorek, 13 marca 2012, 20:04

makler12 pisze:A czy są kantory, w których można sprzedać BitCoin i dostać przelew np. PLN do PayPal?
Mało kto bawi się w PayPal ze względu na możliwość wycofania pieniędzy przez jedną ze stron (tzw. "chargeback")

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: tlewap » wtorek, 13 marca 2012, 21:38

Są mieszarki bitcoinów, ludzie wpłacają kase która jest "mielona" i wypłacana.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: makler12 » wtorek, 13 marca 2012, 22:14

Dzięki za odpowiedzi :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lebiedz » wtorek, 13 marca 2012, 23:08

Frodo pisze:Czy bez tego adres może zostać zidentyfikowany? Czytałem gdzieś że podobno adres można zidentyfikować gdy wysyłamy na niego jakąś drobną kwotę, dostajemy wtedy IP.
Przy odbieraniu pieniędzy nie masz jak zostawić ip ponieważ odbieranie pieniędzy polega na przypisaniu klucza publicznego do prywatnego. Bloki pobiera każdy peer więc nie wiesz który podpasował komuś. Przy wysyłaniu pieniędzy za to jakoś ip jest upubliczniane (ale jak to nie wiem). Ja używam tora przy podłączaniu do bitcoin tak o ;p żeby sobie było... nie odczuwam jakiegoś spowolnienia pobierania bloków czy coś. A jak nie przeszkadza to dlaczego by nie.
Tylko tak ostatnio pomyślałem o tym, że węzły wyjściowe mogą kraść bitcoiny (wpisałem ip pewnego dużego węzła wyjściowego do blockchain.info i pokazało pare tysięcy bitcoinów przesłanych za pomocą tego ipeka). Jest mała możliwość, że akurat ten węzeł wyjściowy do którego się podłączysz będzie próbował przejąć twoje bitcoiny, ale zawsze. Nie wiem czy da się czy nie, ale logicznie myśląc to nie powinien być problem (sniffer i zmieniasz adres docelowy na swój).

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: washuu » poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 14:40

Lebiedz pisze:
Tylko tak ostatnio pomyślałem o tym, że węzły wyjściowe mogą kraść bitcoiny [...] Nie wiem czy da się czy nie, ale logicznie myśląc to nie powinien być problem (sniffer i zmieniasz adres docelowy na swój).
Chyba nie jest tak łatwo, bo transakcje są podpisywane kluczem prywatnym adresu źródłowego... Tak mi się wydaje.
Zresztą gdyby po prostu podmiana adresu docelowego w pakietach sieciowych była możliwa (w sensie: akceptowana przez sieć) to trojany nie tylko by się zajmowały kradzieżami walletów, a przede wszystkim kontrolowaniem ruchu IP i wykrywaniem transakcji. A do tej pory takich trojanów nie wykryto.

Weteran
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: virus » poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 15:37

Jeśli robisz przelewy przez sieć TOR jesteś anonimowy (są nawet nody w .onion).
W dodatku jeśli przelejesz nawet na jakiś swój inny adres , a potem spowrotem na swój adres to i tak nikt Ci nie bedzie w stanie nic udowodnić.
Już o tym nawet kiedyś wspominałem...
...Nawet kupując pieniądze z kantora mtgox nikt Ci nie da gwarancji że trafiły tam one przed skundą z przestępstwa.
Tak więc nawet traceowanie bitcoina mija się z celem bo nie wiadomo kto kiedy i po co i czy swiadomie czy je posiadał.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: vidoqu » czwartek, 1 listopada 2012, 00:15

Witam wszystkich.

Mam zamiar kupic pewien produkt w sklepie. Będę placil BTC. BTC beda z kantoru.Nie z urobku. Z tego co zrozumialem zarowno przy przewalutowaniu zlotowek na BTC, jak i przy wysylaniu bitcoins do sklepu moje IP jest upublicznione. W kazdym bądź razie można mi będzie udowodnic, ze skoro do mnie należy komputer przyporzadkowany do tego IP tzn, ze jestem odpowiedzialny za dokonanie konkretnego zakupu w sieci.

Ktos polecil mi kupic w kantorze BTC za zlotowki. BTC przelac na swoj wallet. Potem wlaczyc TORa i wtedy zaplacic bitcoins za towar w sklepie.

1) Chce się upewnic czy dobrze skonfigurowany TOR z Firefoxem na pewno ukryje moja transakcje ponieważ na wikipedi przeczytalem, ze TOR nie oferuje calkowitej anonimowosci?

Czy ja dobrze rozumuje?. Poszczegolni czlonkowie osiedlowej sieci maja swoje IP, które zna tylko administrator tej sieci, ale w globalnej sieci kazda z tych osob widziana jest pod wspolnym, osiedlowym IP. W związku z tym mam pytanie.

2) Czy ustawiajac TORa w osiedlowej sieci jestem w ogóle dla kogoś anonimowy?

Kolejna sprawa to konto escrow. Moja podejrzliwosc wzbudzil sprzedawca, który na moje pytanie gdzie podczas placenia BTC mam zaznaczyc adres dostawy, napisal tak:”There is an address form at the end. Failing that email it to this address stating what you bought. If we can match a bitcoin payment to your order in our emails we'll send it”.

3). Nie mam wpywu na konto escrow. Ono również może być zle zabezpieczone i ktos może udowodnic mi, ze za jego posrednictwem dokonalem konkretnego zakupu w sklepie. Dobrze mysle czy się myle?
4). Zalozmy jednak, ze konto escrow jest bezpieczne w sensie wlasciciel zrobil wszystko co mozliwe, zeby być jak najbardziej anonimowym w sieci. Gdzie w internecie znajde wiarygodna, sprawdzona i zaufana osobe poslugujaca się biegle jezykiem angielskim, która zgodzi się posredniczyc w tej transakcji?

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » czwartek, 1 listopada 2012, 01:08

Ja Ci mogę pośredniczyć w tej transakcji, posługuję się biegle językiem angielskim. Odezwij się do mnie przez szyfrowaną wiadomość, namiary na mnie masz tutaj:
http://tinyurl.com/8wrjkcf

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: vidoqu » czwartek, 1 listopada 2012, 20:38

Mam jeszcze pare pytan.

Ciag przelewow, gdzie ( ) oznacza TORa:
PL bank ->kantor-(-> moj wallet-> konto escrow-> sklep)

1) Czy „smerfy” są w stanie polaczyc hash z mojego portfela ze sklepem kiedy przelewam je poprzez Twoje konto czy tez ciag cyfr ulega zmianie kiedy Ty część z wplaconych Ci BTC przelewasz na konto sklepu?

Na stronie Bitcoin przeczytalem. Cytuje: " .... Tor jeśli wymienia informacje wewnątrz sieci TOR-a (.onion) jest w 100% anonimowy ... nawet jak przechodzisz przez nody rządowe ... gorzej gdy wychodzisz z TOR-a czyli używasz tzw. exit-node i tutaj możesz trafić na serwery podstawione (ich adresy stale są aktualizowane na pewnej sieci w .onion).... "

2) Czy jest taka mozliwosc, zeby sprawdzic czy sklep, z ktorego zamierzam kupowac jest wewnatrz sieci TOR?

Kolejna sprawa to konfiguracja TORa. W konfiguracji jest napisane:”Kliknij lewym przyciskiem na opcję „extensions.torbutton.disable_referer” i wybierz opcje „modyfikuj”. Wartość „Value” powinna się zmienić na „true”, tak jak na powyższym obrazku. To samo zrób z opcją „network.http.sendRefererHeader”, tylko tutaj sam musisz wpisać wartość - wpisz liczbę „0”. Gdy to zrobisz, zamknij FireFoxa i uruchom jeszcze raz. Wartości, które wprowadziłeś powinny się zachować. Możesz to łatwo sprawdzić ponownie uruchamiając opcję „about:config”.

U mnie po wpisaniu „about:confing” a potem „refer” pojawiaja się takie dwie linijki:

Status Typ Wartosc
extensions.torbutton.refererspoof; domyslny, liczba calkowita, 0
network.http.sendRefererHeader; uzytkownika, liczba calkowita, 0

Wartosci „extensions.torbutton.refererspoof” rozni się od tej podanej w konfiguracji czyli:„extensions.torbutton.disable_referer”. Poza tym nie moge zmienic jej wartosci na TRUE.

3) Co mam zrobic, zeby skonfigurowac poprawnie TORa?

4) Czy warto poinformowac sprzedawce przed transakacja, ze będę korzystal z konta escrow czyli, ze dostanie część z naleznej mu sumy dopoty nie otrzymam przesylki?

5) W tym sklepie przsylka kurierska w obrebie EU wynosi 40GBP. Wg jakiego kursu na dany dzien mam przeliczac zlotowki na BTC, zeby stanowily rownowartosc 40 GBP i jednoczesnie, zeby sam nie placil więcej niż jest to potrzebne?

6) Ile BTC kosztuje Twoja prowizja od posredniczenia w transakcji między mna a sklepem?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » piątek, 2 listopada 2012, 01:00

Mówiłem, żebyś się odezwał na prv a nie tutaj, tam będziemy kontynuować rozmowę.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: phoebe » piątek, 2 listopada 2012, 17:55

vidoqu

Widzę że na SR kupujesz. :D
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » piątek, 2 listopada 2012, 19:14

To że wychodzisz z sieci LAN osiedlowej spod jednego IP to nie znaczy że jesteś anonimowy. Każdy operator ma obowiązek logowania połączeń tak ze jesteś do namierzenia. Gdy zainstalujesz TORa możesz w każdym programie który używa sieci przekierować ruch na niego podając adres twojej maszyny 127.0.0.1 i odpowiedni port na którym działa Ci TOR. I tak np. klient bitcoin ma w opcjach 'sieć' połącz przez proxy SOCKS i tam jako proxy IP podajesz adres 127.0.0.1 (loopback) i port. Wtedy cały ruch internetowy z bitcoin-a 'powędruje' przez tunel TORa a nie przez twojego dostawcy publiczne IP. Równie dobrze możesz 'puścić' ruch z np. z gadu gadu przez TORa w ten sposób. Wtedy serwery gg zarejestrują TORowe IP a nie twojej sieci osiedlowej.

Dyskutant
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
0

Postautor: b0il3r » piątek, 2 listopada 2012, 19:54

macie racje, uczcie dzieci jak kupowac narkotyki

brawo
pomoglem :arrow: 1CTkaZbY9iWx3EuLZUmuUmkhb7JfXwcnBX :mrgreen: BTC

Weteran
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: virus » piątek, 2 listopada 2012, 20:22

Myślę że chyba bezpieczniej na SR niż od ludzi na ulicy :P

Odpowiem w podpunktach

Ad1/ Jeśli mówimy o SR to smerfy nie znają adresów sklepów, poza tym tam można jednym klikiem wygenerować nowy. Każdy user ma swój adres portfela i może je zmieniać co transakcje.

Ad2/ jeśli ma dziwny adres zakończony .onion to jest to HiddenService wewnątrz sieci TOR ;)

Zmienna zamiast na TRUE zmien na 1.
Chodzi tutaj o to czy przesyłać nagłowki referer ... to jest informacja którą przeglądarka przesyła podczas kliknięcia w dany link, wtedy można sprawdzać skąd wszedłeś.

Ad3/ jak Smok napisał ... ustawiasz w danym programie proxy SOCKS (najlepiej v5, jesli nie ma innej możliwosci to v4) adres IP: 127.0.0.1 port 9050

Resztę nie znam , nie wiem ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » sobota, 3 listopada 2012, 00:40

b0il3r pisze:macie racje, uczcie dzieci jak kupowac narkotyki

brawo
Każdy kupuje, na co ma ochotę. Ty tego nie robisz, to co po co się czepiać innych?

@vidoqu
Czekam na wiadomość? Jakieś problemy z ogarnięciem gpg/otr? :lol:

Wróć do „Bezpieczeństwo”