Trudność...

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Trudność...

Postautor: Shudde M'ell » niedziela, 29 maja 2011, 18:44

Zbędne parę tysięcy? Cholera, chciałbym mieć zbędne parę tysięcy... :D Nie, ja tu mówię o sumach do kilkuset zł, wzrost wydajności może do 50%. Ale i tak powyżej czterystakilkadziesiąt Mh/s nie wyskoczę. Nie ta liga :P
orka pisze:Opłaca się inwestować jeżeli patrzymy tylko na zyski w PLN, bo jeżeli chodzi o BTC to lepiej je kupić bezpośrednio na rynku.
Tzn? Zyski w PLN są przecież zależne od zysków w BTC.
Ja zaczynałem w podobnej sytuacji, kalkulowałem zwrot inwestycja w ciągu 4-6 miesięcy :P To był mój błąd bo o wiele bardziej opłacało się wówczas kupić BTC, miał bym teraz tyle kasy że.... ech nie ważne :mrgreen:
Ech, jakbym wiedział jak się to rozwinie, to też bym nakupił ile by się dało BTC jak były po kilkadziesiąt centów... :P

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » niedziela, 29 maja 2011, 19:05

Chodzi o to że trudność nie wzrośnie na tyle aby koszt energii był większy od zysków, także powiedzmy na te 95% karta zwróci ci się prędzej czy później (w skali roku) co przy podanym ryzyku 20-30% jest opłacalną inwestycją.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Shudde M'ell » niedziela, 29 maja 2011, 19:32

Rzuciłem okiem pobieżnie na tabelki, porównywarki cen, etc... I wyszło, że jeśli chciałbym naprawdę sensownego wzrostu mocy (ponad 2x) to bez nowej zasiłki i obudowy się nie obedzie - a jakbym chciał cisnąć jeszcze 2 grafy (a może lepsza 1 ale 2procesorowa? wyniki takowe mają gorsze...) to jeszcze nowa płyta główna. Przy wstępnych obliczeniach byłbym jakieś 1500 zł do tyłu. A to jest naprawdę sporo. Bardzo sporo, jak dla mnie.
Przy obecnym sprzęcie na miesiąc (generując non-stop na deepbicie) wyciągnąłbym jakieś 500 zł, na prąd leci koło 150 - 350 zł miesięcznego zysku wychodzi.
Przy tym planowanym wyszłoby jakieś 1400 na miecha, prąd lekko licząc 2 razy tyle - zarobku 1100. W teorii zwraca się bardzo ładnie, tyle że...
No właśnie, to jest liczone wszystko na wartościach dzisiejszych. Co będzie w przyszłości, jak ktoś słusznie zauważył, nie wiadomo.
Jak już pisałem, miałem nadzieję że będzie to wzrastało tak (wartości z dupy wzięte żeby się łatwo liczyło)
Generuję 1 BTC na dzień. Przy kursie 10$ / 1BTC mam 10$ na dzień. ALE...
Wzrasta trudność i generuję 0.5BTC na dzień. ALE wzrasta kurs do 20$ / 1BTC i produkując 2x mniej BTC mam tyle samo $. Tylko czy można liczyć na utrzymanie się takiego stanu rzeczy?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Adeq » niedziela, 29 maja 2011, 20:16

Nikt nic Ci nie zagwarantuje. Jak masz jaja to kupuj sprzęt :P

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ronin » niedziela, 29 maja 2011, 20:41

Z twoich założeń wynika wzrost BTC? Więc, zamiast skupiać się na sprzęcie, przejmując się trudnością, może po prostu lepiej kupić same BTC. Lepsze to niż czekanie na przesyłkę komponentów oraz czas poświęcony na złożenie zestawu?
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Shudde M'ell » niedziela, 29 maja 2011, 21:02

Akurat czekanie na przesyłkę i czas na złożenie to nie jest jakiś specjalnie ogromny koszt... Poza tym tak czy inaczej nie kupię tego teraz, bo nie mam za cholerę funduszy i nie wynajdę ich do końca czerwca zapewne, a że wyjeżdżam szybko na wakacje to na większą skalę mógłbym generować od sierpnia może. Czyli może jednak bym kupił sobie tych BTC - tylko znowu pojawia się dylemat ile, za ile, etc....

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Adeq » niedziela, 29 maja 2011, 21:26

Niedawno był dobry okres na szybką amortyzację sprzętu - tj. początek maja, spokojnie by ci się zwróciły koszta :mrgreen:
Bo wtedy Difficulty było relatywnie niskie i kurs wysoki :D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Shudde M'ell » niedziela, 29 maja 2011, 21:31

No właśnie, a teraz mądry człowiek po szkodzie... Chociaz cholera wie, jak będzie teraz - może coś się stanie i kurs poleci, difficulty nie wzrośnie za bardzo, etc :P
Chyba po prostu zakupię trochę BTC za jakąś "bezpieczną" sumę teraz i w tym sierpniu zobacze jak się zarysuje sytuacja i w razie czego pocisnę ten nowy sprzęt :D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bodhistawa » niedziela, 29 maja 2011, 22:45

Kupuj BTC, kurs znów idzie do góry i coś mi się wydaje, że ten trend się utrzyma w najbliższym czasie.
Jeżeli pomogłem: 1JABvFz7RDPpMgJkM1KNdToQ44AhmD35gw
Jeżeli masz za dużo BTC: 1JABvFz7RDPpMgJkM1KNdToQ44AhmD35gw

Do tej pory otrzymałem od dobrych ludzi: 0,00000000 BTC

Dyskutant
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cezary » wtorek, 7 czerwca 2011, 10:35

Poziom ostatnio skoczył niby o 30%, a ja w porównaniu do poprzedniego poziomu wydobywam o 50% mniej :P, coś mi tu nie gra...(w ostatnie 18h, całe 0,6BTC)

EDIT: po przeanalizowaniu, to na PPS dużo lepiej bym wyszedł przez ostatni dzień...
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 czerwca 2011, 12:01 przez Cezary, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: KiLeRrosS » wtorek, 7 czerwca 2011, 11:29

100% mniej? Czyli w ogóle nie wydobywasz, tak?
Całe szczęście, że nie kopiesz o 110% mniej :D
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 7 czerwca 2011, 14:56

Cezary pisze:Poziom ostatnio skoczył niby o 30%, a ja w porównaniu do poprzedniego poziomu wydobywam o 50% mniej :P, coś mi tu nie gra...(w ostatnie 18h, całe 0,6BTC)

EDIT: po przeanalizowaniu, to na PPS dużo lepiej bym wyszedł przez ostatni dzień...
Jak bierzesz próbę statystyczną 18 godzin i wyciągasz z tego wnioski to gratuluję. A na PPS jest 10% prowizji (jeśli o deepbit chodzi), więc na pewno lepiej byś wyszedł.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cezary » wtorek, 7 czerwca 2011, 18:07

Akurat dobrze liczyłem, bo po całym dniu wyszło 0,82BTC. Jak się okazało przypadkowo puściłem dużo niższe takty na jednej z kart :oops: .

Wróć do „Bitcoin”