Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: bitloteiros » czwartek, 14 września 2017, 17:51

Zastopowało mnie ale otworzyłem niżej i straty już odrobione. Dlaczego tak uparcie longuję ten "dołek" choć niedawno głównie shortowałem odbicia:

wszystko to co pisałem o quarterlys, + jutro nowe kontrakty, a teoria spiskowa brzmi - ktoś (na pewno niezwiązany ze Starem ;) ) epicko zbił cenę (do 3000$) uruchamiając mcall longów aby jutro tanio kupić, a przy okazji zarobił na shorcie, więc nie musiało go to dużo kosztować

BTCE dziś się otwiera, czyli Chiny mają gdzie się przenieść, bo oni mają gdzieś skąd jesteś
https://btc-e.nz/news/8

"Last time $80m Tether was granted, we went from $1800 to $5000. A week ago, another $70m Tether has been Granted" - to cytat z posta jaki dostałem, może być tak, że tetherki po prostu czekają sobie na wejście, bo patrząc na obroty to raczej jeszcze nie są ruszone (chyba, że część to były te grube bidy od 3600 do 3400 na finexie, które zostały zapełnione)

RSI i stoch na wyższych interwałach szorują po dnie no i ten volume spadków, po takich szpilach powinno być niezłe odbicie

3480 było jakimś tam oporem 8VIII więc teoretycznie powinno dać nawet niewielkie wsparcie

I jeszcze jedno. Podczas zjazdu na 1850 to chociaż właśnie TA cena była szeroko omawiana to wszyscy czekali na 1500, 1300 czy niżej. Jeszcze niedawno rozmawialiśmy o 3500-3600 ze szpilą ok 100$ niżej. Właśnie to zrobiliśmy

Dla ostrożnych polecam obserwację 3600 i wejście dopiero po ew przebiciu i utrzymaniu tego poziomu
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 września 2017, 18:02 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 2 razy.
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 17:55

Bitcoiniak pisze: @Bitmar, to moze teraz ankieta do ilu Bitcoin spadnie? :D :lol:
Albo kupiłem/czekam z fiatami/czekam z bitami lub % podział btc/fiaty co 25%, czemu najbliżej. Przed forkiem taką ankietę zrobiłem i ponad 100 osób wypełniło, wyszło, że średnio osoba ma koło 80% BTC 20% fiat. :)
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
0

Postautor: Fibo » czwartek, 14 września 2017, 17:56

fusywszklanejkuli pisze: @Fibo, nowe pytania do kolejki: ;)
1. Czy A-X-C w 2 w (trwającej) 3 wynika z tego, że A, X i C są trójkami, a korekta o podziale 3-3-3 nie istnieje? Dlatego musiała zostać użyta podwójna trójka?
2. Czy trójka na oko równa piątce (czyli w tolerancji), najkrótsza w czasie spośród 1, 3 i 5 (a tu gorzej), jest słabym punktem w oznaczeniu diagonala, czy w tym wypadku pasuje bez zarzutu?
Ad.1. dla mnie jest to formacja horyzontalna w postaci podwójnej trójki (flat A + łącznik X w postaci zygzaka + zygzak C). Prechter to chyba oznaczał WXY. U mnie wyjściowe oznaczenie to ABC. Jeśli zaś formacja korygująca nie jest pojedyńczym zygzakiem lub flatem przechodzę na AXC. Oczywiście trójkąty to abcde.

Ad.2. Akurat w przypadku ED jego 5 fala lubi wychodzić poza kanał ED i tym samym może niekiedy równać w zasięgu i czasie jego 3-ce. Podsumowując 5-tka w ED może być silna, w LD przeciwnie.
Słabości tego ED-ka to brak zejścia 4-ki poniżej 1-ki oraz taki sobie jego zbieżny kanał (ale to wynik właśnie braku zejścia 4-ki poniżej 1-ki). Zalety to ruch trójkami na całej długości przebiegu falowego..

Mam nadzieję, że o Twoim LD już nie musimy rozmawiać, bo dzisiaj rynek wyraźnie potwierdził, że nie o taką formację w tym miejscu chodziło. Ale o tym było już wiadomo dużo wcześniej ze względu na stopniowanie fal.
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
1

Postautor: fusywszklanejkuli » czwartek, 14 września 2017, 18:03

Uważam, że dużą, nie spekulacyjną, ale inwestycyjną pozycję należało (może jeszcze będzie okazja - kibicujmy więc bessie) otworzyć w bezpiecznym długoterminowo miejscu (wybicie w górę z któregoś kolejnego trendu bocznego po bessie) i trzymać do końca świata. Jeśli Bitcoin osiągnie sukces - a to jest perspektywa inwestora, a nie spekulanta, takiego samego inwestora, który kupował lata temu Apple, Amazon lub Teslę - maksima historyczne i tak zostaną pobite.

Drugą częścią kapitału przeznaczonego na krypto można sobie pospekulować, jak ma się na to czas i ochotę.

To samo dotyczy innych kryptowalut i tokenów, z tym że perspektywy inwestycyjne, długoterminowe widzę mniej kolorowo i dużo bardziej niepewnie, ponieważ jak na razie tylko Bitcoin ma jakąkolwiek pozaspekulacyjną wartość lub przynajmniej świetnie rokuje na jej uzyskanie - tę wartość, w którą gotowy jest uwierzyć inwestor i liczyć na jej wzrost i odzwierciedlenie w cenie. Inne projekty lub tokeny to ciągle zagadka. Można zadać sobie pytanie, czy jest miejsce na więcej niż jedną kryptowalutę przeznaczoną do płatności, transferu środków i roli cyfrowego złota? Uważam, że nie. Czy infrastruktura blockchaina do zastosowań pozapłatniczych i tokeny na niej oparte okażą się sukcesem, czy niewypałem i ślepą uliczką? Nie wiem, na razie jest to modna technologia, ale nie ma przykładu przekonującego zastosowania, które przesądza sprawę.
Spoiler:
amneziahaze pisze: Czas szybko leci. Dzisiaj przypomniało mi się jak BTC kosztował 1700zł, gdzieś nawet mam archiwa z zapisów różnych wykresów, a przecież nie było to wcale tak dawno. Kryptowaluty są niczym Maglev. Często mi się włącza wiecznie ten sam schemat: "a mogłeś zainwestować wszystko, grac all in", ale kto spodziewał się, że to pójdzie aż tak wysoko i w tak krótkim czasie. Dzisiaj to sobie raczej myślę, gdzie będzie taki Litecoin na przykład za 2, 3 lata, nawet zakładając kurs BTC po 4000-10.000k USD. Uwzględniając cały rynek kryptowalut, to raczej nie wygląda na koniec, tylko chwilowy zjazd po no nie wiem drugiej fali wzrostów? Zastanawiam się w ogóle czy można tak interpretować ogółem cały rynek kryptowalut, jak taki index giełdowy. I czy wchodzić stopniowo i dywersyfikować czy od razu postawić wszystko na szali. Obstawiałbym osobiście pierwszy wariant. Przecież kurs nie tylko idzie up, a w zasadzie też chyba nie warto się zbytnio rozdrabniać nad jakimiś niepewnymi altami, no chyba że ktoś to traktuje raczej jako zabawę. Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 14 września 2017, 18:06

@bitloteiros, cenię sobie Twoje spojrzenie na kurs, bo mam wrażenie, że patrzysz z "innego dystansu" niż reszta z nas ;) No i chyba nikt inny tak mocno nie sugeruje się kontraktami na mainstreamowych giełdach.

Ja w międzyczasie jednak zamknąłem longa i otworzyłem nowego niżej, ale tym razem za pół mojej zwyczajowej stawki. Twoja ocena sytuacji zgadza się z moją: czas na up o kilka setek.

A wszedłem za pół dlatego, bo jednak wkroczyliśmy w czas, który można nazwać "pęknięciem bańki". Na logikę, jak kurs spadł o 20% w 2 dni, to "musi" odbić. Ale w czasie pęknięcia... panika, krew, więcej paniki, sporo nowych, którym niebo wali się na głowy...
To już wprawdzie nie te czasy co w 2013 kiedy w kilka godzin spadało o 60% (!) a następnie odrabiało połowę i znów spadało i to wszystko przed kolacją ;) To nam nie grozi.
Ale czy nie grozi nam spadek do 2960 w ciągu kolejnych 12 godzin to już bym się nie założył...
I właśnie na taką okoliczność chowam drugą połowę kasy ;)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 14 września 2017, 18:15

Chiny chyba wychodzą górą z trójkąta. To powinno dać pozostałym gieldom sygnał do odbicia. Chyba, ze sa jakies mozliwosci arbitrazu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » czwartek, 14 września 2017, 18:20

Fibo pisze: Ad.1. dla mnie jest to formacja horyzontalna w postaci podwójnej trójki (flat A + łącznik X w postaci zygzaka + zygzak C). Prechter to chyba oznaczał WXY. U mnie wyjściowe oznaczenie to ABC. Jeśli zaś formacja korygująca nie jest pojedyńczym zygzakiem lub flatem przechodzę na AXC. Oczywiście trójkąty to abcde.
A jak byś oznaczył, gdyby ruch C z tamtego przykładu był pięciofalowy, czyli pasowałoby 3-3-5, czyli korekta płaska? Jako korekta płaska?
Fibo pisze: Akurat w przypadku ED jego 5 fala lubi wychodzić poza kanał ED i tym samym może niekiedy równać w zasięgu i czasie jego 3-ce. Podsumowując 5-tka w ED może być silna, w LD przeciwnie.
Skąd bierzesz te wszystkie obserwacje?
Fibo pisze: Mam nadzieję, że o Twoim LD już nie musimy rozmawiać, bo dzisiaj rynek wyraźnie potwierdził, że nie o taką formację w tym miejscu chodziło. Ale o tym było już wiadomo dużo wcześniej ze względu na stopniowanie fal.
Nie, ale o samym rygoryzmie poprawności oznaczania, w tym nienaruszaniu prawidłowej hierarchii, koniecznie chciałbym porozmawiać (dlatego ten przykład LD może się jeszcze przydać). I o wszystkich pozostałych otwartych kwestiach z poprzednich postów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » czwartek, 14 września 2017, 18:21

ekonokomik pisze: Ale czy nie grozi nam spadek do 2960 w ciągu kolejnych 12 godzin to już bym się nie założył...
Ależ oczywiście. To jest możliwe w nawet krótszym czasie, tutaj nie ma nic pewnego. Po to są stoplossy żeby nie stracić za dużo w razie czego. Na pewno to nie jest dobre miejsce na "all in".

EDIT
Indykatory są na bullish ale świeczki już nie bardzo, dlatego nie zdziwię się jeśli to jeszcze raz "dźgnie" w dół

BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 14 września 2017, 18:27

Spoiler:
@fusywszklanejkuli,
fusywszklanejkuli pisze: Uważam, że dużą, nie spekulacyjną, ale inwestycyjną pozycję należało (może jeszcze będzie okazja - kibicujmy więc bessie) otworzyć w bezpiecznym długoterminowo miejscu (wybicie w górę z któregoś kolejnego trendu bocznego po bessie) i trzymać do końca świata. Jeśli Bitcoin osiągnie sukces - a to jest perspektywa inwestora, a nie spekulanta, takiego samego inwestora, który kupował lata temu Apple, Amazon lub Teslę - maksima historyczne i tak zostaną pobite.
Fakt, czasy były inne, to forum było inne. Teraz tylko obserwuje ten poziom w wątku "dla początkujących", gdzie dawno zapomnieliśmy o tym, że ten dział nie jest przeznaczony dla specjalistów od AT. A ile w tym czasie się nauczyłem od ludzi tutaj to głowa mała. W tamtym czasie podejście do BTC z mojej strony było dosłownie prymitywne. W sensie, "a może się podwoi", "a może będzie po 1000USD". To zupełnie co innego. Zresztą najlepiej to wiedzą osoby, które tu bywają systematycznie od lat.

Swoją drogą może warto by tu założyć osobny wątek do zbierania takich spółek, ale też wyjątkowych kryptowalut z uzasadnieniem dlaczego tak, a dlaczego nie tak.
Drugą częścią kapitału przeznaczonego na krypto można sobie pospekulować, jak ma się na to czas i ochotę.
A można, zależy kto jakie ma zajawki, ja nie uważam się stricte za trejdera, to Bitcoin mnie wciągnął, nie wiem jak inni. Sądząc po poziomie forum aktualnie, przybyło tu dużo osób zajmujących się tym profesjonalnie.
https://coinmarketcap.com/charts/ Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » czwartek, 14 września 2017, 19:00

póki cena w China jest taka jaka jest zgodnie z zdrowym rozsądkiem i cieniem paniki raczej wyrówna do Chin. Postawiłem shorta na to.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 19:24

Chiny nie lecą w dół, nie robią lower low, tylko Finex, Stamp. Może być miejsce na zakup DT niebawem/już, ten low póki co nie jest imponujący, no i Chiny nie lecą, ciekawie jest.

Dodano po 3 minutach 46 sekundach:
wizardking76 pisze: póki cena w China jest taka jaka jest zgodnie z zdrowym rozsądkiem i cieniem paniki raczej wyrówna do Chin. Postawiłem shorta na to.
W takim miejscu shortowałeś? :shock:

Dodano po 2 minutach 2 sekundach:
Na 3d świecy na Finexie mamy -24% zjazd na razie.
Na Okcoin to jest ponad -27%.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » czwartek, 14 września 2017, 19:25

Chiny nie lecą w dół ale to jest teraz a co będzie za pół godziny to już inna historia. Ja myślę że jednak dojdziemy gdzieś do okolic 3000 USD. Inaczej byłoby to zbyt dziwne. Energia musi się jakoś rozładować.. Hehe moje ulubione RSI 1w tylko 57,5 !
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 września 2017, 19:26 przez wizardking76, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 14 września 2017, 19:26

Wymazywanie pisze: Chiny nie lecą w dół, nie robią lower low, tylko Finex, Stamp. Może być miejsce na zakup DT niebawem/już, ten low póki co nie jest imponujący, no i Chiny nie lecą, ciekawie jest.
Czyli tetherowe giełdy dorównają w spadkach chińskim i skonsumujemy oba bardzo złe fundamentalnie niusy (tether i ingerencje chińskiego rządu). Oby to oczyściło sytuację bo przed nami batalia związana z segwit2x (ktoś jeszcze o tym pamięta??;))

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 19:30

Ja tam widzę warunki na odbicie w shortterm już. A jakby wróciło do kanału to już w ogóle, w jajo by nas zrobił rynek. Tylko kwestia Low... Ale ta akcja teraz nie była mocna, Chiny olały, zrobiło z 80 dolców niżej, tyle.

Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
@kozaki_wiesi, Nie wiem co się stanie. Niewiele nowego, w mid spadkowo u mnie, w shortterm polowanie na odbicia.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1323
Reputacja postu: 
0

Postautor: soulnecturn » czwartek, 14 września 2017, 19:38

Może to naiwne, ale to niewielkie zejście (ostatnie 15 minut) nawet może być dobrym omenem w tym pułapie!
Przyglądałem się wykresowi i widziałem rysującą się flagę do góry w spadku - co w głowie tłumaczyło automatycznie -> to się źle skończy :/ Teraz lekko opadło, jednak nie Spadło w ilości określającej przez tą niby flagę.
TERAZ - mam cichą nadzieję, że to zejście zacznie rysować flagę - ale - do dołu -> i teraz pojawia mi się myśl - ochom, możliwość odbicia się jednak maluje.
Kwestia tylko teraz czy poleci niżej - za bardzo - czy naprawdę wymaluje jak sobie ubzdurałem (a może za dużo tych ala flag się naoglądałem i mi się mieni?).

Co myślicie?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: planktonbizn3su » czwartek, 14 września 2017, 19:45

Mam wrażenie, że Chiny jako główna siedziba kopaczy trzyma bitka na tych 20kCNY.
Na finexie z USD cały czas równa do chińskiego kursu który wydaje się być bardziej stabilny. Pytanie tylko, czy azjaci przy spadku poniżej tej magicznej kwoty jaką jest 3100USD/BTC zaczną wyprzedawać, czy wręcz przeciwnie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
1

Postautor: minerek » czwartek, 14 września 2017, 19:47

you shall not pass
Make Bitcoin great again

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 19:59

@Rafał, Odbicie mozliwe, ale do 18k za BTC za cholerę nie wróci szybko. Najbardziej optymistyczna wersja, że by było ATH na BTC za kilka miesięcy. Na temat Liska też ciężko o pozytywne wiadomości po tym jak dziś korekci razem ze spadającym BTC i z miejsca, z którego leci (trójkąt wzrostowy lub coś podobnego z potencjałem do wyjścia górą, który teraz raczej traci).

Dodano po 50 sekundach:
Nie radzę sprzedawać ze stratą tego teraz.
PS. mam nadzieję, że to żart co piszesz a nie prawda. :)

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » czwartek, 14 września 2017, 20:02

ekonokomik pisze:Chiny chyba wychodzą górą z trójkąta. To powinno dać pozostałym gieldom sygnał do odbicia. Chyba, ze sa jakies mozliwosci arbitrazu.
Jednak tym razem nagła słabość fundamentów góruje nad analizą techniczną i ostatecznie poszli w dół.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » czwartek, 14 września 2017, 20:02

Aj - to ja myslałem że to ten "moj" Janusz popełnił kardynalne błędy - też mi sie wydaje że pępkowego z zysków za bity raczej nie opłacicie ale .. kto wie ? Trend jest spadkowy ale na pewno zostanie skorygowany jako korekta spadku
Make Bitcoin great again

Wróć do „Przedszkole”