Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1323
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: soulnecturn » sobota, 2 września 2017, 22:27

Hmmm... mam wrażenie, że sporo osób już postawiło krzyżyk na BTC ... dzisiaj :)
Jedni piszą, że nadchodzi bycza korekta - właściwie to nie ma jeszcze większych podstaw do niej - poza ogólnym przekonaniem ;)
Inni piszą, że 7 letni wzrost eliotowsko się kończy i będzie "d***a" ... :)
A inni nie dowierzają...
ankieta jeszcze co innego twierdzi...

Od taaak dawna tyle osób czekało na "tą?" korektę... a teraz tak jakby strach nadchodził ...
Spokojnie ;) to tylko bitcoin - ja tak twierdzę ;)

Ja to widzę tak:
Obrazek
Bigger: https://www.tradingview.com/x/7ExU0Scp

Pozwoliłem sobie na wyznaczenie jakiegoś sensownego "głównego" kanału Całej historii kursu BTC... Poczynając od pierwszej większej pomkpi na 12,5 usd poprzez 2 szczyty z 2013 ... i wyszło coś takiego jak na rysunku...
Rysunek poglądowy ALE chciałbym żebyście spojrzeli i zauważyli jak to wygląda całościowo ... a nie w skali milimetrów.

Tak jest dużo wątpliwości odnośnie BTC - zawsze było ... tylko inaczej - bo nigdy nie będzie tak samo - ale zawsze po fakcie to wszystko miało jakiś sens.

Aktualnie - ja będę się cieszył jak BTC zrobi w końcu porządną korektę... w końcu dokupię te upragnione tanie BTC...
Nie wiem kto z Was ma już full BTC a kto czeka... nie ważne ;) Każdy zakupi kiedy uzna że już na niego czas (albo i nie ;)).

Tak czy inaczej... Jeżeli to jest ta 3 fala ... to sorry ale jej możliwości szczytów moim zdaniem są daleeeekie do realizacji w czasie ;)

A teraz spokojnie oglądajmy co się dzieje i oby udało się określić kiedy nastąpił już ten ostateczny dołek - a to będzie na pewno trudne ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » sobota, 2 września 2017, 22:29

ergorg pisze: Piszecie o korekcie, chodzi wam o obecną korektę? Czy jest możliwość jeszcze na 5000$+ i dopiero KOREKTA?

Teraz obijamy się o solidny poziom wsparcia - powoli jednak wchodzimy w zakres fali 3 dużej i małej. To też jakiś poziom wsparcia i wyparcia ....korekty
Make Bitcoin great again

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 358
Reputacja postu: 
1

Postautor: discipuli » sobota, 2 września 2017, 22:29

Panowie jaką ma wartość bitcoin OBECNIE jeśli jego wzrastająca cena sprawia że coraz mniej opłaca sie go uzywać ? Ja już się przezuciłem na bitcoincash, bo jest w wielu miejscach i jest po prostu tani.
Naprawdę jak można pisac o tym że bitcoin up gdzie każde zwiększecenie jego ceny obecnie sprawia, że nie jest on już walutą a czysta spekułą. Z drogich przelewów między krajowych przejdziemy na drogie przelewy bitcoinowe które dojda jak akurat nie zatka się znowu chain no panowie szanujmy się ;) Bitcoin obecnie ma realną wartość znikomą jako środek płatniczy. Moim zdaniem bitcoin po tej korekcie może zleciec z piedestału na rzecz chociażby litecoina który też jest szerzej znany ma segwita oraz o wiele wiecej przyjmie tranzakcji jak i szybciej ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 2 września 2017, 22:30

wizardking76 pisze: czyli @wymazywanie uważasz że korekta będzie trwała 2 lub 3 lata... ja w odróżnieniu od Ciebie myślę że będzie krótsza..
Korekta longterm całego wzrostu - mogłaby chyba trwać ze 2-3 lata do dołka i potem odwrócenia trendu, czemu nie. W sumie też wolałbym krótszą. Ale sorry, w 2-3 miesiące raczej nie odbębnisz korekty wieloletniego uptrendu z ostatnim odcinkiem 2 lata i ponad 3000%. Jakąś w mid tak, ale całego wzrostu - chyba to za mało.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » sobota, 2 września 2017, 22:34

Gdyby podział dóbr był uczciwy i proporcjonalny to na zasadzie logicznego eksperymentu można by sobie wyobrazić mało korekcyjne wzrosty. No ale taki jest świat że grubas zjada wszystko a plankton pożywia się resztkami licząc że tłuścioch kiedyś znowu zgłodnieje.

Zresztą chyba każdy rynek dąży do kumulacji dóbr w pewnym sensie sam sie rozstraja

A - wlasnie obijamy sie o dól malego kanału - jeżeli ta ostatnia szarza to chyba wlasnie teraz :)
Make Bitcoin great again

Gaduła
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: AniaS » sobota, 2 września 2017, 22:36

Discipuli, mimo ze nie zadawałeś pytań do Pań to Ci napiszę moje skromne zdanie...

BTC ma wyrobioną markę, bo był pierwszy i ma WARTOŚĆ SENTYMENTALNĄ, a to bardzo dużo. :)
Tak szybko drastycznie w dół nie pójdzie (raczej przeciwnie), a jeśli juz to według mnie będzie to trwało latami...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » sobota, 2 września 2017, 22:37

tak tylko że kurs BTC jest całkowicie nieprzewidywalny .... i nadal nie widzę przegrzania na taką dużą korektę ,aby ten trend zakończył się na 2 lub 3 lata.
Ostatnio zmieniony sobota, 2 września 2017, 22:38 przez wizardking76, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
0

Postautor: twelv3 » sobota, 2 września 2017, 22:37

Spadamy o niecale 10% od ATH i ludzie juz wieszcza 3 letnia korekte/smierc bitcoina? :roll:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » sobota, 2 września 2017, 22:38

@discipuli,
Ja tak na marginesie zredukowałem niedawno longi BTC o 75% i LTC o 100%.
Oczywiście, LTC skróciłem za wcześnie i za dużo, a BTC emocjonalnie. Takie życie. :)
P.S.: Proszę nie sugerować się moim wpisem przy decyzjach inwestycyjnych!
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » sobota, 2 września 2017, 22:40

twelv3 pisze: Spadamy o niecale 10% od ATH i ludzie juz wieszcza 3 letnia korekte/smierc bitcoina? :roll:
śmierć nie ale niektórzy wieszczą tutaj korektę o 60% ... co wydaje mi się bzdurą.. Jak dla mnie to max 1500 USD. choć jak pisałem dziwne rzeczy się na świecie dzieją...
Ostatnio zmieniony sobota, 2 września 2017, 22:40 przez wizardking76, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 2 września 2017, 22:40

twelv3 pisze: Spadamy o niecale 10% od ATH i ludzie juz wieszcza 3 letnia korekte/smierc bitcoina? :roll:
Rozmawiamy o poważnym longterm, nie o aktualnej małej korekcie. Spójrz na wykres 1w - co widzisz na najbliższe 2 lata? Dla mnie ruch korekcyjny byłby naturalny jeśli już jest ATH zrobione.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » sobota, 2 września 2017, 22:43

dla mnie spadek o 60% tylko przy dużym przegrzaniu lub po jakiejś katastrofie... Pamiętacie takie spadki ?

Początkujący
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
-2

Postautor: twelv3 » sobota, 2 września 2017, 22:43

http://www.nasdaq.com/symbol/amzn/stock ... lldown=off

Tu tez rozumiem zaczela sie wieloletnia korekta wszystkich wzrostow? Nic tylko shortowac :roll:

@bl4ck minusuj do woli jesli ulzy ci to w bolu dupy po sprzedazy na 1200, czy gdziekolwiek sie tam wyprzedales.
Ostatnio zmieniony sobota, 2 września 2017, 22:50 przez twelv3, łącznie zmieniany 1 raz.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: discipuli » sobota, 2 września 2017, 22:45

@AniaS wartość sentymentalna jest istotna to jest główny atut wielu produktów takich jak marka pierwszego samochodu oraz np. pierwszych wygodnych butów które przetrwały z nami jakieś fajne odpały. To bardzo celny argument jednakże uważam, że bitcoin napędzany sentymentem może utonąć, bo w końcu ktoś powie "sprawdzam".
a mówię Panowie, bo w szkole gdy nauczyciel się do nas tak zwracał podnosił on znacznie kulture wypowiedzi osób zaangazowanych w daną rozmowe.
Zmieniając troche temat jak sądzicie jaki wpływ na rynek będzie miał dodruk pustego pieniądza w postaci tethera pójdzie jakieś "sprawdzam" ? Osobiście dostrzegam bardzo duże podobieństwo do kryzysu z 1929 roku który też był w podobny sposób tak sztucznie pompowany. Proszę mnie nie linczować za takie porównanie ma ono tylko zoobrazować skalę obecnej szopki na rynku ;)

@mecenas ja zaczynałem z bardzo małym kapitałem, ale miałem skromnego longa w lisku(przy małym kapitale wolałem zaryzykować duże zarobki i stosunkowo małą stratę) i zamknąłem go tylko gdy zobaczyłem hype w wątku liska na tym forum. Uznałem, że ulica weszła na rynek i wolę zarabiać na chwilowych wzrostach niż nie spać po nocy, bo lisk to the moon :D
A i dodam na marginesie @mecenas ja jestem w stosunku do Twojego doświadczenia płotką, ale lepiej patrzeć jak się straciło zyski niż jak rosną straty.
@[wizardking76] osobiście czekam na bad newsa gdzie ktoś mówi "sprawdzam" może w koncu to przemówi do rozsądku osobom odpowiedzialnym za bitcoina, że trzeba robić coś więcej niż "gra o bitcoina"
Ostatnio zmieniony sobota, 2 września 2017, 22:50 przez discipuli, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
1

Postautor: amneziahaze » sobota, 2 września 2017, 22:49

Ale wiecie no... to widać już teraz, że to nie jest zwykła korekta. Można wnioskować po czasie w jakim kurs spadł o mniej więcej 500$ - pół doby. I teraz zejdźmy na ziemię. Wczoraj ludzie tu pisali o "ryzyk fizyk, daje mida, longa i idę spać, nara", były zapowiedzi innych żeby uważać, rozumiem że dzisiejszy dzień, i możliwe, jutrzejszy nieco "uszczupli" nasze szeregi. Mnie uratowało baczne obserwowanie kursu przez, żeby nie skłamać, około 3 tygodnie i raczej shorty, midy. Denerwowałem się przez Litecoina, bo kilka razy kurs mi uciekł, a na BCH stawiałem longa, stety niestety, Bitcoin wszystko zweryfikował. Nie oszukujmy się panowie, nawet najbardziej prowzrostowy Litecoin jest uzależniony od Bitcoina i mu podwładny. Jestem szczerym zwolennikiem lepszych rozwiązań sieci Blockchain, ale rzeczywistości nie oszukamy, wniosek na dziś - to Bitcoin dyktuje nadal warunki na rynku kryptowalut.

Wychodzę z niewielką stratą po tej ostatniej przygodzie. Spore zyski zostały zniwelowane stratami dzisiaj, ogółem nie wychodzę ze stratą, ale współczuję tym, co za bardzo uwierzyli i nie słuchali ów "wieszczy od spadków i korekt". Dziś tych ludzi już nie ma, domyślam się że nie mają ochoty nawet zapodać se herbatnika. Jednocześnie widziałem dzisiaj na giełdzie jak nigdy spore sumy jednostek i kwoty zrzucające SELL w panike, by ktokolwiek kupił, gdy kurs stale szorował po dnie. Nie martwcie się, kapitał na giełdzie nie został wycofany całkowicie, o ile byki dziś mają problem tak prędzej czy później spadki wyhamują. Już dziś nawet była ku temu przesłanka. Zagrałem pod to, ale nie. Lecimy jeszcze niżej.

Wykresy nie są do końca wykładnikiem nastrojów na rynku. Logicznie problem ujmując, jeszcze jest szansa na odbicie. Acz z każdą godziną jestem osobiście coraz mniej ufny i coraz mniej odważny. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo spokoju. Obrazek
Spoiler:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » sobota, 2 września 2017, 22:50

discipuli pisze: Uznałem, że ulica weszła na rynek
Ja też, tyle że w przypadku BTC i LTC. Kiedyś trzeba spasować.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » sobota, 2 września 2017, 22:52

Akurat ta korekta była całkiem zacna i nie byłoby to aż tak dziwne, gdybyśmy ruszyli znowu żwawo do góry : )
Aha, dzisiejszą korektę(pęknięcie bańki) sponsoruje powiedzenie: "spokojnie, to tyko Bitcoin" ; )

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
3

Postautor: domator » sobota, 2 września 2017, 22:59

Ja po zrobieniu wczoraj longa wieczorem - juz w nocy uciekalem z minimalnym zyskiem (@Wymazywanie - nie zartowalem, naprawde zrobilem long). Dla mnie wyjscie nad linie po ATH bylo bycze - mylilem sie.
Teraz odkupilem czesc przy 4450 i czekam co dalej. Dotarlo do mnie dzisiaj jak wysoko sie wdrapalismy. 10% korekta, ktora za dawnych czasow nawet nie wlaczala alarmu w telefonie (to zart oczywiscie) dzisiaj ma wartosc 500 USD i powoduje falowanie emocji tlumu na maxa....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: discipuli » sobota, 2 września 2017, 22:59

@mecenas obserwuje bacznie swoje otoczenie. Od pewnego czasu wiele osób zaczyna mówić o kryptowalutach ktoś zainwestował w to i zarobił ktoś w tamto i zarobił masa osób nie znająca się zarabia więc jedyne co można zrobić to spasować i odpocząć.
Moim zdaniem LTC nie ma takiej opini ktora mogła by mu pozwolić na dalsze wzrosty.
Na coinmarketcap ostatnio patrzyłem na całościową kapitalizacje rynku od początku roku wzrosła z 20 miliardów do dzisiaj 160 miliardów podaje wartości w umownym zaokrogleniu, bo te 2% już duzo nie zmieni . Rynek zwiększył się aż 8 krotnie to musi skorekcić. Nie teraz może za miesiąc może w listopadzie gdy masa osób wypłaca pieniądze z piramid finansowych które jak grzyby po ulewie (na deszcz to za mało) wyrastają i promują przy okazji bitcoina. Napisałbym, że wypłacają wówczas ludzie pieniądze z giełd ale za młody jestem doświadczeniem aby wiedzieć jak to było rok temu. ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 2 września 2017, 23:36

wizardking76 pisze: dla mnie spadek o 60% tylko przy dużym przegrzaniu lub po jakiejś katastrofie... Pamiętacie takie spadki ?
Wydarzenie? Gox. A duże przegrzanie już przecież jest. Lubisz patrzeć RSI, ono wskazuje wyraźnie przegrzanie-wykupienie rynku na dużych skalach.

Wróć do „Przedszkole”