Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:11

Excray pisze: Człowieku to kup. Kto Ci broni. Tu nie chodzi o to, że straciliście, ale o frustrację i pazerność, że mogliście więcej zarobić jakbyście jeszcze przetrzymali. Tak Wam, żal tych paru niezarobionych dolców, że innym życzycie straty. Sam nie mam nawet ułamka BTC. Niemniej nie życzę ani sobie ani nikomu, żeby kurs spadał.
Chore rzeczy piszesz koleś. To, że ktoś chce, by kurs spadał nie oznacza, że życzy innym straty. Frustrację? Jaką frustrację. Wątek jest często humorystyczny, już nawet z @anagamidev i @bitocinek można normalnie pogadać ostatnio. A Ty wpadasz, z zerowym udziałem w wątku i wrzucasz wszystkich co chcą, by spadło bo sprzedali do worka frustratów i nienawistników. Takie posty będą oceniane zdecydowanie negatywnie przeze mnie, bo robią z ludzi potworów i przypisują im złe cechy, których nie mają.

PS. I więcej nie będę tracił czasu na tłumaczenie, że nie jest się wielbłądem.

Dodano po 3 minutach 43 sekundach:
Excray pisze: Zresztą poza niedużą korektą na 100-200$ która pewnie niedługo będzie po tak gwałtownych wzrostach i szybko odbije, to nie widzę żadnej bańki. Wasze kreski na wykresie to są bzdury jeśli oderwane są od rzeczywistości.
Nie ośmieszaj się proszę lepiej. Może wątek Liska bardziej odpowiada Twojemu poziomowi.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 91
Reputacja postu: 
-3

Postautor: Excray » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:15

@Wymazywanie, A ile czasu sobie dajecie, na swoją bańkę? Bo wiesz, jeśli za 4 lata mi powiesz "a jednak miałem rację i jest właśnie koniec bańki" to chyba trochę to będzie nie tak. Bo jak czytam sobie Wasze posty to już od 2 tygodni mamy załamanie. Więc jeśli tych którzy od dawna piszą o załamaniu traktujesz za wiarygodnych, a tych co sugerują, że jest "OK, będzie rosło" za frustratów i laików, to chyba dopasowujesz rzeczywistość do swojej wizji, zamiast patrzeć obiektywnie na świat. Ustaw oficjalnie deadline. ja już podałem swój - kurs spada do powiedzmy nawet 3000$ i macie moje przeprosiny. A przy jakim poziomie Ty mnie przeprosisz?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxi82 » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:19

Mam wrażenie że ""rak" ma przeżuty z tematu o lisk. hmm czyżby i tutaj należało wpierw banować ...ewentualnie czekać na odwołanie. W każdym razie przynajmniej ja mam coraz mniejszy margines pobłażliwości.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:23

@Excray, Nie rozumiem o co pytasz. Jeśli jesteś w BTC od czasu daty rejestracji lub od tego roku, to po prostu trafiłeś na hossę i nie znasz jeszcze trendu spadkowego, stąd masz różnego rodzaju złudzenia. Łatwo ulegasz przekonaniu o pewności wzrostów a ludzi, którzy piszą o możliwych spadkach, widzisz jako sfrustrowanych/złych/głupich. Odpowiedz sobie na pytanie czy to aby nie projekcja. Problem jest wyłącznie po Twojej stronie. Więcej pokory. Jakbyś jej trochę miał, nie pisałbyś takich głupot. A jeśli nie uważasz, że to bańkowy tryb, proponuję spojrzeć na 1w, policzyć sobie od dołka w 2015 ile wzrosło, porównać świeczki 1w, trochę się doedukować itd. Spadek jest oczywisty, tylko kwestia kiedy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:25 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:23

Excray pisze: Sami sobie czarujecie rzeczywistość. Aż żal czytać jak Was skręca z żalu ten rosnący kurs.
Nie wiem co się dzieje i w zasadzie po co, ale jedyne co wiem, że mnie trochę skręca ze smutku, że mogłem dorobić się nowej beemy, a tak będę musiał poczekać pewnie kolejne kilka tygodni. Boli mnie to, fakt. Apartamenty w moim mieście stale rosną i boli mnie to, bo musiałbym zrezygnować z tego co mam tutaj. Ale moment, Ty piszesz w kontekście BTC? A daj Pan spokój... :mrgreen:

Ale jest wrzenie, a co najlepsze, by nie robić offtopa to tak, jest gul, bo bitkoniak pisał, że boli nas bardzo, nawet piecze... tylko cały problem polega na tym, że prócz spodka do góry, jest jeszcze skala 1D i tam wyraźnie widać, co się szykuje. Nie wiem kto miałby na tym zyskać, że nas boli. A LTC prawie się dziś podwoiło, no jest pretekst do tego, by żałować, tak samo jak był, że nie zainwestowałeś pół bańki gdy chodził po 10$. No proszę cię.

Rozumiem, że wątek ma dotyczyć analiz i prognoz, tak żebyśmy wszyscy tu sobie pomogli, a nie jakieś osobiste wycieczki, przyjdzie w końcu Raven i nas wszystkich pogoni i niestety stety, ale będzie mieć rację. Tak w ogóle to proponuję Wam albo nie offtopować wcale, albo najlepiej tu nie pisac i skupić się w najbliższych dniach na trejdingu, serio. Albo zróbcie sobie wakacje i zapomnijcie. A momentów do podwojenia jest w kryptowalutach co nie miara.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 265
Reputacja postu: 
3

Postautor: mediabooker » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:25

Excray pisze: @Wymazywanie, A ile czasu sobie dajecie, na swoją bańkę? Bo wiesz, jeśli za 4 lata mi powiesz "a jednak miałem rację i jest właśnie koniec bańki" to chyba trochę to będzie nie tak. Bo jak czytam sobie Wasze posty to już od 2 tygodni mamy załamanie. Więc jeśli tych którzy od dawna piszą o załamaniu traktujesz za wiarygodnych, a tych co sugerują, że jest "OK, będzie rosło" za frustratów i laików, to chyba dopasowujesz rzeczywistość do swojej wizji, zamiast patrzeć obiektywnie na świat. Ustaw oficjalnie deadline. ja już podałem swój - kurs spada do powiedzmy nawet 3000$ i macie moje przeprosiny. A przy jakim poziomie Ty mnie przeprosisz?
Polecam dobrą poradnie psychologiczną, tam Ci pomogą. Mam wrażenie, że rozgrywasz tutaj jakieś problemy osobiste. Przykro mi, ale nikt Ci tu nie pomoże. Twój wywód jest nielogiczny, we fragmentach, jak i w całości. Tutaj kierunku kursu nie jest ujmowany w kategoriach mam rację/nie mam racji. Polecam grupy na fb, tam znajdziesz ekwiwalent terapii grupowej. I ukojenie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:29

Excray pisze: Ustaw oficjalnie deadline. ja już podałem swój - kurs spada do powiedzmy nawet 3000$ i macie moje przeprosiny.
Zrozum, że NIE DA SIĘ, bo wątek jest zasypywany OFFTOPEM. Ale tak serio to uwierz na słowo, ja wierzyłem do 4k USD, a teraz to nikt nie wie jak będzie, może max 6k USD, ale NIKT NIE WIE jak będzie. Gdy 4 lata temu mówiłem im wiele razy, nawet namawiałem... by pomyśleli to nie myśleli i obstawiali góra 2k USD. Ale prawda jest taka że w skali zwykłej to jesteśmy za wysoko, a w skali log. jest jeszcze trochę miejsca na wzrosty. Dlatego pytałem, która skala jest bardziej wiarygodna?

Początkujący
Reputacja: 91
Reputacja postu: 
0

Postautor: Excray » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:30

@Wymazywanie, Ale ja Cię proszę o konkret. Przy jakim kursie uznasz, że jednak ta bańka wieszczona przy 4700$ była błędem? Bądź facet, zadeklaruj się na konkretna kwotę. Wiesz bańka na pewno kiedyś nastąpi, ale jeśli to będzie za rok przy 20k$ to chyba coś jest nie tak z wieszczeniem jej na dzień dzisiejszy. Więc przy jakim kursie wieszczysz koniec bańki? Gdzie jest ten próg, gdzie kurs załamie się o co najmniej o 30%?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:35

Excray pisze: Ale ja Cię proszę o konkret. Przy jakim kursie uznasz, że jednak ta bańka wieszczona przy 4700$ była błędem?
Twoje pytanie jest wewnętrznie błędne. To nie ma żadnego znaczenia dla faktu, że mamy bańkę (bardziej rozłożoną w czasie niż poprzednia) czy idzie teraz do 5000, do 4800, do 10000 czy do 20000$. Bańka to nie chwilowy określony poziom i spadek, ale PROCES i właśnie on trwa.
Excray pisze: Gdzie jest ten próg, gdzie kurs załamie się o co najmniej o 30%?
Nie mam pojęcia, ale wiem, że warunki do tego już są i były już wcześniej. Także może być to spadek nawet i w tym tygodniu a może za miesiąc z poziomu wyższego niż teraz. Myślę, że bliżej niż dalej do większej korekty.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 265
Reputacja postu: 
0

Postautor: mediabooker » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:40

Wrzucam ciekawą analizę Diany. Pewnie wszyscy znają. Ktoś gra pod takie poziomy?:P

https://www.tradingview.com/chart/BTCUS ... Shoulders/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
4

Postautor: akos » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:42

Excray pisze: PS> @akos, daruj sobie te dyrdymały o mnie. W BTC wchodziłem jak było po 3200$ i dopiero dzisiaj sprzedałem. Wiec nie opowiadaj tych bzdur o tym kiedy kupiłem. A w alty nie wejdę nawet jak będą rosły po 50% dziennie bo to shitcoiny.
Po co sprzedajesz coś co według Twojej "analizy" fundamentalnej (Wenezuela itd. :D) może jedynie rosnąć? Trudno walczyć z takim silnym trendem i wyłapywać drobne korekty, lepiej siedzieć w pociągu ;)

Co do "shitcoinów" to śmiem twierdzić, że niektóre z nich mają obecnie lepszy fundament niż aktualnie podzielony, drogi, powolny i praktycznie bezużyteczny poza spekulacją nagi król krypto ;) Zaryzykowałbym nawet hipotezę, że btc w pewien sposób blokuje cały rynek krypto, ponieważ lepsze technicznie coiny nadal pozostają w jego cieniu, aczkolwiek ten rok był już rewolucyjny pod tym względem. Jeszcze w grudniu mało kto traktował monety warte po kilka - kilkanaście $ inaczej niż spekulacyjny plankton. Kto wie co będzie za rok, może kolejne niespodzianki. Dlatego skrót myślowy wrzucający wszystko co nie jest btc do worka z napisem "shitcoin" jest dla mnie przejawem jedynie ignorancji i niewiedzy.

Wracając zaś do "króla", jeśli coś kuleje funkcjonalnie a jednocześnie przeżywa mega hype i kolejni ludzie wchodzą na zasadzie "kupuję bo rośnie", to czymże to jest jak nie bańką? Wszelkie tłumaczenia 100 tysiącami sklepów (w których mało kto obraca bitkami), Wenezuelą i tym, że Janusz z Marianem gadali o btc na przystanku to jedynie utwierdzanie się w iluzji. Do tego dochodzi niewyjaśniony wciąż wątek podejrzanego pompowania tetherem na Finexie.

Zauważcie też, że gwałtowne skoki ceny mogą być niebezpieczne dla wzrostów długoterminowych a obławia się na nich najwięcej wąska grupa grubych ryb podczas gdy jakieś 80% Januszy biznesu traci na ich rzecz kasę. Stawiam tezę, że gdyby nie np. bańka goxowa, to obecna cena byłaby prawdopodobnie wyższa, dlatego, że trend przed bańką szedł pod większym kątem niż aktualny długoterminowy, uwzględniający jej pęknięcie. Dlatego ludzie którzy twierdzą, że inwestują długoterminowo a jednocześnie nie mogą się doczekać cen po 10k i wyżej, najlepiej za tydzień, chyba powinni się na coś zdecydować, czy są spekulantami ganiającymi szczyt hype'u czy jak twierdzą inwestorami, bo jedno może nie sprzyjać drugiemu niestety.

Ja bym właśnie chciał żeby bitek wyszedł obronną ręką ze swoich aktualnych problemów fundamentalnych i rósł stabilnie a nie pompował cenę jednocześnie niedomagając funkcjonalnie, bo w tym drugim przypadku coś mi nie gra, lewa strona równania nie zgadza się z prawą co zalatuje crashem i odwróceniem trendu prędzej czy później.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitcoinek » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:49

wybaczcie offtop

wam tez bitfinex sie z updatowal? Niemoge sie przyzwyczaic

1. Nie moge sprawdzic moich ostatnioch tranzakcji po prawej stronie w okienku YOURS jest pusto
2. Oraz po lewej stronie lista coinow z balansem, po kliknieciu w coina pojawial sie jego wykres. Teraz tego nie ma. Trzeba w malym okienku wyszukac coina i dopiero wtedy wejsc w jego wykres.

Porazka
Ostatnio zmieniony piątek, 1 września 2017, 08:36 przez Bitcoinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 31 sierpnia 2017, 23:52

Wymazywanie pisze: Myślę, że bliżej niż dalej do większej korekty.
Obstawiasz korektę a więc trend (hossa) zostanie wg Ciebie zachowany?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 1 września 2017, 00:01

@kozaki_wiesi, Ten trend "bazowy" czyli od punktu 162$ uważam, że zostanie zachowany nawet w razie silnego pęknięcia.
Może go dotknie, może lekko pod po dłuższym downtrendzie, ale go raczej zachowa.
http://i.imgur.com/ad0wOwK.png?1
Ten trend 888-1826$ (środkowa linia na wykresie) już niekoniecznie.

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
1

Postautor: rha » piątek, 1 września 2017, 00:32

Excray pisze:A może tak:
Obrazek
Ta kreska na wykresie jest bardzo sensowna. Bardzo równy kanał wzrostowy.
(Gdyby miało spadać z hukiem z 10-15k, to najpierw musi tam dojść. Szanse nieduże, ale nie są zerowe.)
Chciałem dać plus, lecz go wcześniej zbanowano. Mam nadzieję, że tylko czasowo, dla ochłonięcia.

Dodano po 10 minutach 54 sekundach:
Jeszcze dodam, że wg tego kanału powinno zawrócić przy ok. 5000 i zjechać w okolice 3000, zanim pójdzie wyżej. To pasuje do tutejszych przewidywań.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 184
Reputacja postu: 
1

Postautor: aprojection » piątek, 1 września 2017, 00:38

Powiem szczerze, ze nie moge wyjsc z podziwu, jak BTC trzyma aktualnie swoja cene.

Pomimo tego calego podzialu BTC (gdzie teoretycznie kwota BTC "oddac" czesc na rzecz BCH) // a i jeszcze jakeis ciagle zagrania z przelaczaniem sie kopalni
Pomimo Segwitu - ktory narazie zupelnie nic nie wniosl.
Pomimo coraz wiekszych oplat transakcyjnych (za czym ida mega opoznienia).

Na dzien dzisiejszy stanowiacy wartosc tylko dla inwestorow (ale ile jeszcze beda miedzy soba dokupowac coraz drozsze monety?) Jesli chodzi o "zwyklego Kowalskiego", walor jest zdecydowanie za drogi i prawie nikt w to juz nie zainwestuje. Jedynym rozwiazaniem jest PRAWDZIWA podzielnosc i platnosci bez jakis kosmicznych fee (no i tu ma przyjsc niby LN).

Ja osobiscie czekam na spadek/porzadna korekte i rozwazalbym wejscie pod wlasnie LN.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
1

Postautor: wizardking76 » piątek, 1 września 2017, 06:53

obstawiałbym że raczej wariant Goldmana się nie sprawdzi zupełnie... Pewnie BTC dojdzie prawie do 5000 przynajmniej... i raczej nie spadnie do 2200 USD z takiej pozycji ... może do 3500USD .... to 2200 to byłoby zbyt piękne..

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » piątek, 1 września 2017, 06:55

@wizardking76, nie kombinuj, jeszcze goldmanowski jest w grze ; ) Notabene, jakiś mini nożyk poszedł : )

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
5

Postautor: __kot__ » piątek, 1 września 2017, 06:57

Ja natomiast nie mogę wyjść z podziwu z faktu, że banksterka steruje już pośrednio i bezpośrednio kursem Bitcoina.
Jedno oświadczenie o cenie wydane przez ludzi niezwiązanych z branżą krypto i wszyscy trzęsą się patrząc na kurs w okolicach 4800 USD.

Jesteśmy w dupie jednym słowem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » piątek, 1 września 2017, 07:01

@__kot__, racja, ale z drugiej strony jest to chyba jedyna bardzo racjonalna analiza, twardo stąpająca po ziemi(przynajmniej w ostatecznych fazach), a nie jakieś fantazje o 20k$ w tydzień ; )

Swoją drogą, jeśli kapitalizacja BTC zrównała się z kapitalizacją dużych spółek/firm to chyba już nie jest tak łatwo manipulować, bo na ich akcjach też grają naprawdę duże pieniądze, a nie ma takich wahań i przyrostów z tygodnia na tydzień.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 września 2017, 07:23 przez anagamidev, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Przedszkole”