Na wstępie przyznam, że to moje drugie konto, bo nie mogę znaleźć danych do pierwszego.

Proszę o porady osób obeznanych z tematem - w razie potrzeby zapłacę za wskazówki, a jak ktoś z Wrocławia mógłby doradzić coś bezpośrednio to byłoby super.
Generalnie... chciałbym zacząć kopać. Zadam więc kilka pytań w formie punktów. Wiem, że na forum są podobne tematy, ale albo nieaktualne albo nie do końca pasujące.
1. Czy radzicie zainwestować w koparkę czy np. każdego miesiąca kupować Bitcoiny za np. 500 zł? Czy kupowanie przez aplikację / stronę Blockchain + karta kredytowa ma sens?
2. Ile minimalnie muszę wydać na koparkę, żeby to miało sens? Z tego co wyczytałem, można mieć sprzęt za 2000 zł, a można za 40000. Chciałbym zacząć skromnie, ale sensownie.
3. Jeżeli radzicie kupić koparkę a umiem składać komputery - próbować samemu (jakie podzespoły?) czy ktoś oferuje działające koparki w dobrych cenach?
4. Czy kopanie zapcha mi cały internet w domu / pracy czy nie będzie obciążeniem dla przepustowości?
5. Kiedyś bawiłem się programem bitminter.com. Warto z tego korzystać jak już będę miał koparkę czy coś lepszego podpowiecie?
6. Nastawiać się na wydobywanie Bitcoinów czy może innej waluty na chwilę obecną?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.