Moje wyjaśnienie co do sytuacji forków UASF, SegWit2X, BitcoinCash

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » czwartek, 3 sierpnia 2017, 21:31

rav3n_pl pisze:Czyli jesteś ZA centralizacją (farmy serwerów) oraz NIE trzymaniem całej historii (pruning).
A mi chodziło TYLKO o przepustowość...
Nie, jestem za Bitcoinem Satoshiego Nakamoto.

Ty za to jesteś za Greg-o-Coinem, coinem zasponsorowanym przez AXA i Bilderberg Group. Jesteś też za oszołomem Luke-Jr, który uważa że słońce krąży w okół ziemi. Autentycznie, to nie jest żart.

Satoshi wiedział co robi. To TY nie wiesz co robisz. Nie masz pojęcia o czym gadasz, 2 lata propagandy zrobiło Ci kompletnie wodę z mózgu, tak jak większości osób na tym forum.

Cytaty Satoshiego Nakamoto na dziś:
http://satoshi.nakamotoinstitute.org/po ... ntalk/287/
The current system where every user is a network node is not the intended configuration for large scale. That would be like every Usenet user runs their own NNTP server. The design supports letting users just be users. The more burden it is to run a node, the fewer nodes there will be. Those few nodes will be big server farms. The rest will be client nodes that only do transactions and don't generate.
https://bitcoinfoundation.org/forum/ind ... o-satoshi/
The existing Visa credit card network processes about 15 million Internet purchases per day worldwide. Bitcoin can already scale much larger than that with existing hardware for a fraction of the cost. It never really hits a scale ceiling. If you're interested, I can go over the ways it would cope with extreme size.
Dodano po 57 sekundach:
krzysztof010 pisze:
rav3n_pl pisze: Policz sobie (albo znajdź obliczenia na forum) jaka musiałaby być wielkość bloku żeby zastąpić 1% światowych transakcji kartą.
tak czytam to forum kilka dni i widzę ze kolega tu najsensowniej pisze
Aha, pisze sensowniej od Twórcy Bitcoina i wynalazcy kryptowalut ogółem ?

Czasem jak się nie ma nic do powiedzenia to lepiej nic nie mówić.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 3 sierpnia 2017, 21:32

Przepraszam, kim jest S. Nakamoto?
Satoshi wiedział co robi.
A czy my wiemy kto tak naprawdę stał za BTC i jaki cel mu przyświecał naprawdę?
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 sierpnia 2017, 21:34 przez amneziahaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ShadowOfHarbringer » czwartek, 3 sierpnia 2017, 21:33

amneziahaze pisze:
Przepraszam, kim jest S. Nakamoto?
Satoshi Nakamoto to twórca Bitcoina i osoba dzięki której możesz sobie właśnie prowadzić tą dyskusję na temat kryptowalut, które bez niego by nie istniały.

Serio pytasz w ogóle ? Co ty robisz na tym forum jak nie wiesz kto to jest Satoshi. A potem się dziwić  że tracicie pieniądze jak przychodzicie w taki trudny temat bez żadnego przygotowania.

Będzie tutaj niezła rzeź niewiniątek widzę, masa ludzi potraci fortuny.

Po raz kolejny muszę użyć tego obrazka, myślalem że już dzisiaj nie będę musiał tego robić:
Obrazek
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 3 sierpnia 2017, 21:37

Ale skąd wiesz w jakim celu wynalazł BTC i którą stronę idei reprezentował?
Będzie tutaj niezła rzeź niewiniątek widzę, masa ludzi potraci fortuny.
To zaczyna mnie martwić. Czy ty wiesz w ogole jaka jest ogolna kapitalizacja wszystkich kryptowalut w porownaniu np. do samego złota? To tak jakbym napisał, że jutro niebo będzie niebieskie i powtarzałbym to w kółko wszystkim, że jestem tego pewien. Nie no, to jest jakaś masakra.

Przecież ja nikogo nie bronię, ani tym bardziej kryptowalut.
Satoshi Nakamoto to twórca Bitcoina i osoba dzięki której możesz sobie właśnie prowadzić tą dyskusję na temat kryptowalut, które bez niego by nie istniały.
Żartujesz sobie czy piszesz serio? Nie wiedziałem, że to forum stworzył też Nakamoto.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » czwartek, 3 sierpnia 2017, 21:44

amneziahaze pisze:Ale skąd wiesz w jakim celu wynalazł BTC i którą stronę idei reprezentował?
Tak, wiem.

Jest to zapisane jasno i wyraźnie w Bloku Genezy, pierwszym bloku wykopanym w łańcuchu Bitcoina.
https://en.bitcoin.it/wiki/Genesis_block

Kod: Zaznacz cały

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

To zdanie mówi wszystko. Satoshi był wściekły na pieniądz fiducjarny i wynalazł coś, co go zastąpi i czego nie można dodrukować.
amneziahaze pisze:To zaczyna mnie martwić. Czy ty wiesz w ogole jaka jest ogolna kapitalizacja wszystkich kryptowalut w porownaniu np. do samego złota?
Nie o tym mówię.

Mówię, że nie macie pojęcia co robicie i potracicie hajs kupując jakieś Shitcoiny w rodzaju CoreCoina. I tak, powinieneś się martwić czy waluta którą np. kupisz jest zgodna z oryginalną wizją Satoshiego, bo jeżeli nie jest to możesz sporo stracić gdy upadnie.
amneziahaze pisze:Przecież ja nikogo nie bronię, ani tym bardziej kryptowalut.
Jak na razie to rzucasz losowe słowa na wiatr, średnio to się trzyma kupy.

Wybacz, ale nie mam już czasu kontynuować z Tobą tej bezowocnej dyskusji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 3 sierpnia 2017, 22:14

To zdanie mówi wszystko. Satoshi był wściekły na pieniądz fiducjarny i wynalazł coś, co go zastąpi i czego nie można dodrukować.
Wściekły?? To była forma żartu raczej. W 2009 roku.
Mówię, że nie macie pojęcia co robicie i potracicie hajs kupując jakieś Shitcoiny w rodzaju CoreCoina. I tak, powinieneś się martwić czy waluta którą np. kupisz jest zgodna z oryginalną wizją Satoshiego, bo jeżeli nie jest to możesz sporo stracić gdy upadnie.
To zaczyna mnie martwić. Czy ty wiesz w ogole jaka jest ogolna kapitalizacja wszystkich kryptowalut w porownaniu np. do samego złota?
Jak na razie to rzucasz losowe słowa na wiatr, średnio to się trzyma kupy.
Słucham?
Wybacz, ale nie mam już czasu kontynuować z Tobą tej bezowocnej dyskusji.
Cały kłopot tkwi w tym, że NIE WIESZ kim jest Nakamoto i zasadniczo W JAKIM CELU stworzył Bitcoina. Dziękuję za uwagę. Żadnych konkretów, tylko mesjańskie przepowiednie i straszenie przed nawałnicą, która jest oczywista na każdym rynku, prędzej czy później tym bardziej na chwiejnym, niestabilnym rynku kryptowalut.

Faktem zaś jest, że dyskusja mesjańska jest w rzeczy samej bezowocna.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bitmar » czwartek, 3 sierpnia 2017, 22:20

amneziahaze pisze: Cały kłopot tkwi w tym, że NIE WIESZ kim jest Nakamoto
Ta wiedza nie jest nam do niczego potrzebna. Wiesz kto wynalazł koło?
amneziahaze pisze: W JAKIM CELU stworzył Bitcoina
To akurat wiemy, jest zawarte w manifeście: http://bitcoin.pl/o-bitcoinie/manifest-satoshi-nakamoto

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 75
Reputacja postu: 
0

Postautor: artbit » czwartek, 3 sierpnia 2017, 22:58

Ja twierdzę, że jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Bitcoin już dawno zaniechał swoich pierwotnych założeń i stał się maszynką do zarabiania pieniędzy dla takich jak my. Żądza pieniądza kieruje światem, a pieniądz kieruje ludźmi. Każdy projekt związany z kryptowalutą w większym lub mniejszym stopniu będzie uzależniony od żądzy pieniądza. Ile by się kto nie wysilił, jaki rozłam bitcoina by nie powstał to i tak ktoś znajdzie w nim szansę dla siebie i ją wykorzysta wbrew całej idei i ogólnej społeczności. Dochodzenie w tej całej dyskusji co jest lepsze nie ma najmniejszego sensu, bo prędzej czy później to coś odbiegnie od swoich ideologii jeśli zyska na popularności - patrz bitcoin.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: Moje wyjaśnienie co do sytuacji forków UASF, SegWit2X, BitcoinCash

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 3 sierpnia 2017, 23:10

15'000'000 dziennie
15000000/24/6 na blok *246 bajtów (1 we 2 wy)= 25,625,000.1 bajtow na blok.
Haloo-o! Matematyka się kłania!

Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
The rest will be client nodes that only do transactions and don't generate.
Oczywiście miał na myśli KOPANIE bloków a nie PRZECHOWYWANIE łańcucha.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bitmar » czwartek, 3 sierpnia 2017, 23:15

artbit pisze: Bitcoin już dawno zaniechał swoich pierwotnych założeń i stał się maszynką do zarabiania pieniędzy dla takich jak my.
Czy używasz Bitcoina zgodnie z jego przeznaczeniem jako pieniądz, czyli czy nim płacisz/przyjmujesz zapłatę/posługujesz się, czy kupujesz i sprzedajesz z zyskiem (spekulacja)? Jeśli to pierwsze to nie rozumiem twojego stwierdzenia bo jest bez senensu, jeśli to drugie to nie Bitcoin "stał się" tylko tacy ludzie jak Ty próbują z Bitcoina zrobić maszynkę do zarabiania pieniędzy....

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » czwartek, 3 sierpnia 2017, 23:16

frtfrt@onet.pl pisze: To wspaniała wiadomość.
Tak, samo istnienie BCash to wspaniała wiadomość.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
0

Postautor: KamilZ » piątek, 4 sierpnia 2017, 14:10

rav3n_pl pisze: Dla przypomnienia: skalowanie on-chain to bajki z mchu i paproci.
Gdzie popełniamy błąd przyjmując takie, poniższe założenia?

Początkujący
Reputacja: -41
Reputacja postu: 
0

Postautor: skarnielson » piątek, 4 sierpnia 2017, 14:46

Zabawne, że twórcy BCC chcieli mieć szybszy łańcuch od Bitcoina, a obecnie 1 potwierdzenie trwa ok. 1,5 h. Od północy czekam na 20 potwierdzeń na Bittrexie żeby sie tego czegos pozbyc i pewnie bede czekał do ok. 19 :twisted: Najgorsze jest to, ze widząc jakie to cos ma poparcie - będzie tylko gorzej.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:12

skarnielson pisze: Zabawne, że twórcy BCC chcieli mieć szybszy łańcuch od Bitcoina
Zabawne jest co najwyżej wypisywanie takich mądrości. Gdyby chcieli mieć szybszy łańcuch, powinni zmienić standardowy czas między blokami.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: skarnielson » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:16

Chancellor pisze: Zabawne jest co najwyżej wypisywanie takich mądrości. Gdyby chcieli mieć szybszy łańcuch, powinni zmienić standardowy czas między blokami.
Czemu nie zmienili? Jaki jest sens się odłączać i wywyższać BCC, skoro jest na razie ewidentnie gorszy od BCC i LTC a i perspektywa jest ... mizerna?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:25

skarnielson pisze: Jaki jest sens
Kwestia została już dość dokładnie opisana tu na forum, z odnośnikami do źródeł i tak dalej. Ci, których to nie przekonuje, po prostu sprzedają i zamykają temat. No, oprócz tych, co chcą sobie trochę potrollować na forum ;-).

Początkujący
Reputacja postu: 
-1

Postautor: skarnielson » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:27

Chancellor pisze: No, oprócz tych, co chcą sobie trochę potrollować na forum
Rozumiem, że w/g ciebie jesli ktoś krytykuje BCC = troll.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: Chancellor » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:34

skarnielson pisze: Rozumiem
Nie, nie rozumiesz. Chodzi o formę i brak konstruktywności tej krytyki.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:48

skarnielson pisze:Zabawne, że twórcy BCC chcieli mieć szybszy łańcuch od Bitcoina, a obecnie 1 potwierdzenie trwa ok. 1,5 h. Od północy czekam na 20 potwierdzeń na Bittrexie żeby sie tego czegos pozbyc i pewnie bede czekał do ok. 19 :twisted: Najgorsze jest to, ze widząc jakie to cos ma poparcie - będzie tylko gorzej.
Żeby zacząć o czymś rozmawiać, to najpierw trzeba mieć jakąkolwiek wiedzę na temat, kolego.

Po pierwsze primo, nikt nie chciał mieć szybszego łańcucha od Bitcoina, tylko chciał mieć łańcuch taki jak Bitcoin oryginalnie miał i miał nadal mieć - sieć NIGDY nie była zapchana przed ostatnim rokiem, ludzie z powodzeniem wysyłali transakcje z zerową opłatą i te dochodziły bezproblemowo (wiem bo sam wysyłałem).

Zapchana sieć taka jak ma Bitcoin Core to nie jest normalny stan rzeczy tylko patologia sprowokowana przez ludzi, którzy wbili się do projektu i zaczęli zmieniać jego reguły. BCC/Bitcoin Cash jest wlaśnie oryginalnym Bitcoinem, działa tak samo jak oryginalny Bitcoin, w którym dokładnie tak jak tam powinny wchodzić transakcje - czyli prawie natychmiast.

Po drugie primo, obecny stan jest czasem przejściowym aż do momentu korekty trudności (difficulty) i jest to zupełnie normalne - nie ma tutaj żadnego zaskoczenia i wszyscy tego się spodziewali; a właściwie to nawet spodziewali się że będzie gorzej, wiele osób (w tym ja) odetchnęło z ulgą po hard-forku który przeszedł tak gładko jak ten ostatni.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: skarnielson » piątek, 4 sierpnia 2017, 15:54

@Shadow, @Chancellor - możecie sobie gloryfikować BCC jako kontynuację ideii Satoshiego ( bo za nic innego chwalić tego projektu w tym momencie nie można) ale rynek powoli wycenia te rewelacje.

W tym momencie BCC jest najwolniejszą walutą na rynku. Niedługo się to zmieni, pewnie tak. Ale do tego momentu kurs już będzie ledwo zipał i prawie wszyscy się juz tego pozbędą. Więc pytanie dla kogo on własciwie zostanie :)

Paradoksalnie - waluta która broni oryginalnej wizji Satoshiego ma szansę stac się krypto, której jedyna wartość to ta podciągnięta przez spekulantów :lol:

Wróć do „Bitcoin”