Moje wyjaśnienie co do sytuacji forków UASF, SegWit2X, BitcoinCash

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 2 sierpnia 2017, 11:46

No i sytuacja rozwiązała się.

Bitcoin Cash jest już w TOP #3 na Coinmarketcap, jeszcze dzisiaj rano był w TOP #4, cena urosła o 66% w ciągu 24h.

Nawet trochę mnie to zaskoczyło - aż tak szybkiego startu się nie spodziewałem.

Hard-fork jest 100% udany, jest nawet sporo mocy obliczeniowej po stronie forka Bitcoin Cash, według różnych szacunków 5-10% minerów go kopie (w ciągu 20 godzin 12 bloków poszło a difficulty się jeszcze nie zresetowało ani nie zrekalkulowało). Warto dodać, że gdy difficulty się zresetuje lub zrekalkuluje, opłacalność kopania Bitcoin Cash wzrośnie drastycznie (nawet 10x).

Największym sukcesem jednak moim zdaniem jest to, że ostateczny cios został zadany ekipie Blockstream/Bitcoin Core, którzy uparcie przez ostatnie 2 lata twierdzili iż hard-fork jest zbyt niebezpieczny, że wymaga pół roku testów, że nie ma mitycznego "konsensusu" społeczności i dlatego nie może zostać przeprowadzony etc bla bla bla bla.

Już wkrótce sabotażyści Gregory Maxwell, Adam Back, Luke-Jr oraz Peter Todd znajdą się tam gdzie jest ich zasłużone miejsce - na śmietniku historii Bitcoina, Bitcoin zostanie ostatecznie uwolniony od swoich niedawnych tyranów, można też mieć nadzieję iż firma Blockstream straci źródło funduszy i zbankrutuje (chociaż znając życie może być sztucznie utrzymywana przy życiu jak zombie przez jakąś personę w rodzaju Sorosa lub innego pionka Bilderberg Group) .

Na pewno nie jest to koniec walki o Bitcoina i prawdziwie wolną od bankierów elektronicznej gotówki, ale ta bitwa została wygrana.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bit-els » środa, 2 sierpnia 2017, 11:56

@ShadowOfHarbringer, chyba zbyt optymistycznie na to patrzysz. Btc segwit ma oparcie w opetatorach płatności, w akceptacji za wirtualne i realne dobra i usługi.
W najlepszym razie bch będzie silną odnogą, ale raczej nie głównym pniem.

Coś jak katolicyzm i protestantyzm. Fork roku 1517 :-)

Ale jeśli w przyszłości okaże się, że lepiej jednak robić transakcje w blockchainie, a nie ln i sw, że górnikom nie będzie opłacało siè utrzymywać sieci, bo większość opłat zbierają huby, to jest szansa.

Jeszcze jeden arg upadł. Choć było to tłumaczone setki razy, ale jak nie pokażesz, to jest to nie do ogarnięcia. Bloki mają wielkość taką jaka jest w danej chwili wymagana. Nie obowiązkowo 8 MB.
Tylko z ilości transakcji wychodzi.

No zobaczymy, trzeba wspierać rebelię (reformację) ;-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 2 sierpnia 2017, 11:59

Bit-els pisze: trzeba wspierać rebelię (reformację)
Wspierasz BCH? To już nie hypujesz, że Dash to w sumie nowy BTC? lol
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 2 sierpnia 2017, 12:18

Bit-els pisze:@ShadowOfHarbringer, chyba zbyt optymistycznie na to patrzysz. Btc segwit ma oparcie w opetatorach płatności, w akceptacji za wirtualne i realne dobra i usługi.
BCH ma niemal takie same oparcie.

- Klienty Bitcoina wymagają minimalnych modyfikacji żeby działać z BCH
- Wszyscy, którzy mieli wcześniej Bitcoiny, mają teraz tyle samo BCH, więc to również nie jest problemem.

Bit-els pisze:W najlepszym razie bch będzie silną odnogą, ale raczej nie głównym pniem.
Moim zdaniem wszystkie "odnogi piekła" zawierające SegWit będą odnogą. Ale słabą odnogą.

Powody są proste:
- Limit 1MB nigdy nie zostanie zniesiony (Luke-Jr i jego banda UASF-popaprańców prędzej zrobi kolejnego hard-forka niż się zgodzi, zapowiadali już że chcą nawet ZMNIEJSZYĆ rozmiar bloku)
- Hard-fork do 2MB nigdy się nie uda, bo minerzy mogą się wycofać i wrócić do Core w każdej chwili
- Z powyższego powodu, SegWit2x będzie katastrofą najpóźniej za 3 miesiące (gdy HF będzie miał się aktywować)
- LN nadal nie będzie działać
- SegWit sam w sobie gówno daje, a może być niebezpieczny (napisano o tym kilka ładnych artykułów, niestety wszystko po angielsku)
Bit-els pisze:Coś jak katolicyzm i protestantyzm. Fork roku 1517 :-)
Bardziej jak Żydzi i Chrześcijanie. Izrael dostał takiego kopa w jaja od forka Jezusa, że to państwo nie istniało 2000 lat.
Bit-els pisze:Ale jeśli w przyszłości okaże się, że lepiej jednak robić transakcje w blockchainie, a nie ln i sw, że górnikom nie będzie opłacało siè utrzymywać sieci, bo większość opłat zbierają huby, to jest szansa.
Ta przyszłość nadejdzie w ciągu maksymalnie 6 miesięcy, gdy się okaże że wszystko czego dotknęło Core jest śmierdzącym gównem.

EDIT:
Przepraszam, zapomniałem jeszcze dorzucić mema:

Obrazek
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
1

Postautor: Chancellor » środa, 2 sierpnia 2017, 12:27

ShadowOfHarbringer pisze: napisano o tym kilka ładnych artykułów, niestety wszystko po angielsku
Nie szkodzi, niektórzy znają angielski, masz jakiś link pod ręką?

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
1

Postautor: grzem » środa, 2 sierpnia 2017, 12:30

Chancellor pisze:
ShadowOfHarbringer pisze: napisano o tym kilka ładnych artykułów, niestety wszystko po angielsku
Nie szkodzi, niektórzy znają angielski, masz jakiś link pod ręką?
Zapraszam na https://cryptox.pl

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » środa, 2 sierpnia 2017, 12:32

@Shadow Ładna perspektywa.

Bo tak naprawdę fork jest siłą tej technologii. Lepszy wygra. Nie ma przymusu. I rzeczywiście jest szansa, że to bitcoin, który realizuje swoje transakcje w blokach zwycięży. I idea Satoshiego przetrwa.

Generalnie nie ma co się upierać, że bitcoin i nic więcej. Satoshi rzucil pomysł, pierwsze rozwiązanie. Ale to normalna ewolucja. Dlatego i dash ma głęboki sens i paradoksalnie mordorowy zec (bo zec wszedł na crypto boisko i gra według zasad określonych przez Satoshiego) i wiele innych ciekawych rozwiązań.
Ale choćby z racji wizerunkowych, sentymentalnych nawet, fajnie by było, żeby bitcoin był tym numerem jeden.
Ale bitcoin oparty o założenia Satoshiego, a nie manipulacje chłopców blockstreamowców.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 2 sierpnia 2017, 12:36

Chancellor pisze:
Nie szkodzi, niektórzy znają angielski, masz jakiś link pod ręką?
Kilka z rękawa:
https://news.bitcoin.com/core-think-bitcoin-cash/

Było tego oczywiście więcej, to tak na szybko w 30 sekund na google.

Aha, jeszcze jedno ode mnie;

Tłumaczenie mojego w skrócie: SegWit jest o prawie 250%(235) mniej efektywny od zwyczajnych dużych bloków, ponieważ zwiększa ryzyko ataku spamerskiego na blockchain o 300%, a zwiększa przepustowość sieci tylko o 70% (400/170 = 2,35). Duże bloki dają 400% przepustowości przy 400% ryzyka, 2,5 raza lepiej i wydajniej. Do tego duże bloki można zrobić jedną linią kodu, SegWit nie. SegWit jest kosmicznie skomplikowany i jest soft-forkiem, co jest tragedią w porównaniu do prostego jak w mordę strzelił hard-forka.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » środa, 2 sierpnia 2017, 12:52

Bit-els pisze: Ale bitcoin oparty o założenia Satoshiego, a nie manipulacje chłopców blockstreamowców.
To co jeszcze robisz na forum propagandy Core jako moderator? Czemu nie założycie z Shadowem forum BCH, jedynego "prawdziwego" BTC?
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 2 sierpnia 2017, 13:19

Ledwo się oddzieliliśmy od Core i znowu ataki:

W skrócie, zwolennicy Core stworzyli fejkowy subreddit o nazwie "bcash", na którym rozpowszechniają nieprawdziwe informacje i propagandę, w tym próbują wcisnąć wszystkim na siłę nazwę "bcash" (desperacja, nie ?) żeby nazwa forka nie kojarzyła się z Bitcoinem. Postowanie prawidłowej nazwy "Bitcoin Cash" kończy się ocenzurowaniem i banem (ktoś jest zaskoczony ?).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 2 sierpnia 2017, 13:31

To nie jest żaden Bitcoin dla mnie. Blok ostatni ok. 9 godzin temu? To raczej SlowCoin. Przy blokach co 20min możemy ewentualnie nazwać to za jakiś czas drugim Bitcoinem (jak nie będzie wpadek), nic więcej póki co.

Początkujący
Reputacja: -37
Reputacja postu: 
3

Postautor: frtfrt@onet.pl » środa, 2 sierpnia 2017, 13:41

@Shadow
Czy ETC ktoś nazywa Ethereum? Nie. Nazywa się inaczej. Bo to fork. Wiesz co to jest fork? To taki altcoin. BCash jest altcoinem. Wrzodem na tyłku społeczności, który własnie się odłączył. To wspaniała wiadomość.

Wam proponuję wymyslic sobie nowe logo. I dać na wstrzymanie. BCash przetrwa tylko dlatego, ze nigdy za wiele okazji dla spekulacji dla Januszy na Poloniex. Tylko czekać teraz aż udostepnią depozyty tego ALTCOINA, będzie wodospad jakiego dawno nie widziano.

Pytanie do administracji - dlaczego dyskusja o tym ALTCOINIE bez żadnego wsparcia, z żałosnym supportem od strony giełd toczy się w zakładce Bitcoin?

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » środa, 2 sierpnia 2017, 13:47

ShadowOfHarbringer pisze: Kilka z rękawa:
Pierwszy to bałamutne rozważania kryptopolityczne, ale drugi jest OK. Dzięki. Video, które podrzucił @grzem też jest dobre.

Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
frtfrt@onet.pl pisze: Czy ETC ktoś nazywa Ethereum?
Przecież ETC to skrót od Ethereum Classic.

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
5

Postautor: qertoip » środa, 2 sierpnia 2017, 13:49

Dżizas, co tu się odp*.

Niegdyś rozsądni ludzie stoczyli się w shitcoiny.

Powiedzcie mi lepiej gdzie można opchnąć tego Bcasha.

Kraken nie przyjmuje depozytów BCH (plus KYC), ViaBTC wymaga 20 potwierdzeń no i ogólnie chińszczyzna, Bitrex wygląda jak scam, CryptoX płytki jak kałuża.

Anyone?
Ostatnio zmieniony środa, 2 sierpnia 2017, 14:52 przez qertoip, łącznie zmieniany 1 raz.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: frtfrt@onet.pl » środa, 2 sierpnia 2017, 13:53

frtfrt@onet.pl pisze: Pytanie do administracji - dlaczego dyskusja o tym ALTCOINIE bez żadnego wsparcia, z żałosnym supportem od strony giełd toczy się w zakładce Bitcoin?

Podbijam ponownie - czy ktoś z administracji( a nie nawiedzony @Shadow) może mi powiedzieć dlaczego jest rozdzielenie tematów ETH i ETC (prawidłowo) a w temacie o Bitcoinie wciąż pojawiają się posty o altcoinie? Jakim sposobem to nie jest offtop? Równie dobrze mozna tutaj pisac o np. Litecoinie.

Dodano po 2 minutach 4 sekundach:
qertoip pisze: Powiedzcie mi lepiej gdzie można opchnąć tego Bcasha.
Też bym chciał, ale na razie nie wiem gdzie. Giełdy na razie nie przyjmują depozytów żeby naciągnąc jak najwięcej frajerów na kupno.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 2 sierpnia 2017, 13:54

qertoip pisze: Powiedzcie mi lepiej gdzie można opchnąć tego Bcasha.
Nie można wysyłać tego shitu na giełdy - prawie nigdzie go nie księgują, a do tego ostatni blok 9h temu (loool.gif).
Stąd wysoka cena. Wałek jak ta lala.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
2

Postautor: prezes » środa, 2 sierpnia 2017, 14:47

frtfrt@onet.pl pisze: Czy ETC ktoś nazywa Ethereum? Nie. Nazywa się inaczej. Bo to fork. Wiesz co to jest fork? To taki altcoin.
Oczywiście wiesz że za 3 miesiące jest planowany hardfork podnoszący blok do 2 MB. Wg Twojej logiki po tym forku nie będzie już Bitcoina tylko same altcoiny. No chyba że ktoś będzie chciał jeszcze kopać Bitcoina sprzed forka za 3 miesiące.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: frtfrt@onet.pl » środa, 2 sierpnia 2017, 14:50

prezes pisze: Oczywiście wiesz że za 3 miesiące jest planowany hardfork podnoszący blok do 2 MB. Wg Twojej logiki po tym forku nie będzie już Bitcoina tylko same altcoiny. No chyba że ktoś będzie chciał jeszcze kopać Bitcoina sprzed forka za 3 miesiące.
Bitcoin jest tam gdzie jest moc obliczeniowa, społeczność i biznesy. Czyt. nie w Bsrash.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
1

Postautor: prezes » środa, 2 sierpnia 2017, 14:52

@frtfrt@onet.pl, rozumiem że jak minerzy przerzucą się na Bitcoin Cash to tak samo będzie jeździł po Bitcoinie jak teraz jeździsz po Bitcoin Cash?
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bit-els » środa, 2 sierpnia 2017, 14:59

@frtfrt@onet.pl, "Bitcoin jest tam gdzie jest moc obliczeniowa, społeczność i biznesy."
Otóż to! Dobrze, że to widzisz. Niech wygra lepszy. Pogadamy za rok. Bo dziś oceniać i prorokować to lekka przesada.

Może btc segwit bèdzie górą, z punktu widzenia inwestycji trzeba to brać pod uwagę. Ale wtedy idei Satoshiego trzeba będzie poszukać gdzie indziej

Wróć do „Bitcoin”