Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Wymazywanie » środa, 26 lipca 2017, 02:07

rha pisze: Ale co krótkoterminowo?
Inv HS sugeruje wzrosty w najbliższych godzinach, a nie miesiącach. Tego oczekujesz? To będzie naturalne?
O ile? A może to pennant i podskoczy o 100?
Przecież podaję Ci 2 potencjalne inv HS na małych skalach 15m, 30m, to chyba jasne, że to krótkoterminowe opcje, podobnie jak inne mozliwości, które opisałem.

Ja nie rozważam, czy ruch jest naturalny czy nie bo to iluzoryczne, głupie i niepotrzebne mi do gry rozróżnienie, ja gram to co wykres daje. Ścianki, boty, manipulacje itd., to wszystko naturalne zjawiska w tradingu BTC od dawna.

Dodano po 2 minutach 28 sekundach:
rha pisze: O ile?
Target z HS to przecież długość neckline-HS. Zazwyczaj warto grać z 70% pełnego targetu, ale przy takiej dynamice można i więcej. Ostatnio inv HS na 4h zrobiło niemal pełny target z tym 2922. :)
Póki co Finex robi prawe ramię mniejszej inv HS, ale nie wiemy czy się to rozwinie typowo.

Dodano po 28 minutach 51 sekundach:
Próbuje wyjść z mniejszej głowy!
Załączam rys. tych dwóch inv HS, o których pisałem:

Obrazek
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » środa, 26 lipca 2017, 02:21

Dzięki. Ja wolę zwracać uwagę na naturalność, bo się parę razy przejechałem na takiej niby czystej formacji, która się niespodziewanie "nie potwierdziła", a były tam wcześniej te oznaki sztuczności.

Ostatnie wahania (23:10-01-55) są niemal zwierciadlanym odbiciem tych wcześniejszych (21:00-22:50).
Tyle, że tamte nie kontynuowały ruchu w dół, a te kontynuują ruch w górę. Ten nagły brak kontynuacji uważam za nienaturalny. Zwykłe odbicie nie jest takie ostre na początku.
Zjawiska fundamentalne sugerowałyby spadek. Zbliża się zamykanie giełd na 1 sierpnia. Do tego BTC-e wisi z plotkami o hacku. Goldman prorokował zjazd nawet 700 USD niżej.
I w takich warunkach dwa razy kurs decyduje się iść mocno w górę, choć wcześniej (19:45-19:55) odbijało się bardzo niemrawo. Obawiam się, że ta odwrócona głowa zafunduje nam niespodziankę.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1323
Reputacja postu: 
0

Postautor: soulnecturn » środa, 26 lipca 2017, 02:42

Wymazywanie pisze: Obczajcie Finex 30m, potencjalna inv HS z necklinem koło 2610$. W tyle głowy do zanotowania. :)
done

rha
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » środa, 26 lipca 2017, 02:49

Mniejsza głowa niby zaczęła wychodzić, ale kisi się w okolicach własnej szyi. Może to faktycznie przygotowania do narysowania drugiego ramienia większej głowy...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » środa, 26 lipca 2017, 02:55

@rha Luz, tylko żartujemy. Po prostu wielu ludzi tu się wypowiadających ma spiskowe podejście do wyjaśniania wykresu, tymczasem gdy spojrzeć na to co się rysuje to wygląda zwyczajnie. Parę stron wcześniej Wymazywanie wrzucał rysunek z długością podstawy trójkąta, która wyznaczyła poziom spadku. Jednocześnie ten poziom to na Finex był neckline wcześniejszego dużego inv hs stanowiący obecnie wsparcie, wiec były co najmniej 2 mocne argumenty żeby stąd odbić, przynajmniej krótkoterminowo. Analizami GS aż tak bym się nie przejmował, oni potrafili zaliczać spektakularne wtopy w swoich prognozach, np. indeksu S&P czy cen ropy a na bitku pewnie znają się pobieżnie :) Martwi mnie trochę wtopa btc-e, ale to nie jest jakaś wiodąca giełda, więc szczególnego wpływu na kurs bym tu nie upatrywał.

Jeśli chodzi o dłuższą perspektywę to nie jestem tak optymistyczny co do ataku na ATH w najbliższych tygodniach, ale nie wykluczam, asekuracyjne 50/50 :), z dwóch powodów przynajmniej:

* zbyt dużo jeszcze niepewności co do fundamentów
* wartość BTC + SW może być już w dużym stopniu wyceniona przez rynek

Ten drugi punkt ma też takie konsekwencje, że jeśli jest prawdą, to w przypadku jakiejś wtopy technicznej byłaby ona potraktowana przez rynek jako niespodziewana informacja negatywna czyli spowodowałaby większą zwałkę. Z kolei potwierdzenie tego co rynek już przypuszcza nie spowoduje znacznej pompy. Wcześniej, przy zakończeniu grace period, pisałem o ATH w max kilka dni nie bez powodu, po prostu wydawało mi się, że jeśli w ogóle mamy zaatakować szczyt do końca miesiąca to na jeszcze jednym zrywie na fali tamtych wzrostów, dopiero po którym zakładałem większą korektę, ale im dłużej kisiło się w chorągiewce tym była większa szansa wyjścia dołem. Z drugiej strony ten spadek uklepuje trochę wsparcia pod ew. dalsze wzrosty, więc to może być zdrowsza sytuacja niż szybki atak na szczyt a później ostre przyglebienie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » środa, 26 lipca 2017, 03:02

rha pisze: Zjawiska fundamentalne sugerowałyby spadek.
A nie bierzesz pod uwagę, że:

-Bip91 to pozytywna informacja?
-btc-e.com nie ma żadnego znaczenia?
-popyt może być ożywiony, zwłaszcza po korekcie, bo ludzie chcą mieć BTC, by mieć też darmowego Casha?
(ja np. chce, choć mam go raczej gdzieś, ale niech będzie wart nawet 50$, już dodatkowy zysk/holding dłużej)
rha pisze: I w takich warunkach dwa razy kurs decyduje się iść mocno w górę
A ile może w dół? Korekta była dziś solidna i dynamiczna. To 100% normalne odbicie. Do tego niemal perfekcyjnie wynosiło wysokość trójkąta nad linia trendu.
rha pisze: Ostatnie wahania (23:10-01-55) są niemal zwierciadlanym odbiciem tych wcześniejszych (21:00-22:50).
Tyle, że tamte nie kontynuowały ruchu w dół, a te kontynuują ruch w górę. Ten nagły brak kontynuacji uważam za nienaturalny. Zwykłe odbicie nie jest takie ostre na początku.
Aha, czyli leci w dół = naturalne,
ale jeśli odbija po korekcie = nienaturalne, bo za mocno odbija. Obiektywizm. :)

PS.
Nie no ja w ogóle nie będę podejmował już chyba tematu, że jakiś ruch na wykresie jest sztuczny czy nienaturalny, bo to jest bez sensu kompletnie temat. Sugeruję nie tracić czasu na takie filozofowanie bo to strata czasu, lepiej po prostu grać, co jest na wykresie. Z troski to piszę. Takie rozróżnienie w ogóle nie istnieje, po co tworzyć więcej bytów niż jest... Malowanie wykresów i manipulacje to stały element tej gierki.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

rha
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » środa, 26 lipca 2017, 04:22

Nie chodziło o kierunek, tylko o sposób.
OK, przyjmujemy, że malowanie jest naturalne.
Prawe ramię dużej głowy właśnie się rysuje, więc teraz, a właściwie po 7 rano, w kierunku 2770 (Stamp)?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
1

Postautor: bitloteiros » środa, 26 lipca 2017, 05:05

W tym momencie to zrobił nam się brzydki double top (15m) z twardym lądowaniem w okolicach 2200 co pozwoliłoby nam przy okazji uklepać tam porządne wsparcie. Ja w przeciwieństwie do @Wymazywanie jestem bearish i shortuję każde odbicie na czym szczerze mówiąc nieźle wychodzę (pisałem wcześniej, że dla mnie 1800-2900 to wydrukowany epicki bulltrap i pod to gram)
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » środa, 26 lipca 2017, 05:43

Wymazywanie pisze: Próbuje wyjść z mniejszej głowy!
Załączam rys. tych dwóch inv HS, o których pisałem:
Hmmm no właśnie na inv hs już chyba za nisko zjechaliśmy z prawym ramieniem.
Ostatnio zmieniony środa, 26 lipca 2017, 06:18 przez new06, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
1

Postautor: baggins » środa, 26 lipca 2017, 05:52

soulnecturn pisze: proszę napisz jak będzie wysiadka :P
wysiadka na 10k :) poniżej tej ceny tylko zabawa
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » środa, 26 lipca 2017, 07:04

https://twitter.com/Liveuamap/status/889961577398628353
co do btc-e , coraz wiecej plotek glosi hack..., jak to sie potwierdzi grozi nam srogi zjazd.
-zreszta patrzac obiektywnie, nigdzie nie napisali ze wasze btc sa bezpieczne, a slowo unplanned moze znaczyc wszystko w tym momencie. Zbyt malo informacji podaja.
troche info o btc-e https://btceclaims.github.io
jeden z ich walletow ( do potwierdzenia , wiec nie panikowac) : https://blockchain.info/address/1LfCMLb ... yTyoyCGXKL
Ostatnio zmieniony środa, 26 lipca 2017, 09:42 przez novymivo, łącznie zmieniany 3 razy.
Polskie Forum Bitcoin.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » środa, 26 lipca 2017, 07:17

Wymazywanie pisze: Próbuje wyjść z mniejszej głowy!
no to chyba inv h&s sie nie zrealizuje.
Polskie Forum Bitcoin.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » środa, 26 lipca 2017, 07:50

szajsiwo pisze: zwróćcie uwagę ze dzisiejsze 4 tąpnięcia (wliczając hammer) są w równych odległościach. Przypadek?

Obrazek
No przecież Goldman zapowiadał. :mrgreen:

a tak serio nie zakładałem sobie niżej niż 2500, no.. może 2400. Zastanawiające i skoro ma być naprawdę inaczej to skłaniałbym się ku 2200usd podobnie jak wcześniej kolega napisał.

Poza tym świeca z 1W zupełnie sflaczała, mimo że niedługo zmiana sesji.

Można by nawet pofilozofować, bo co będzie za dekadę? Zaawansowane ataki hackerskie, które położą kilka giełd naraz? Zresztą coś takiego już było, a btc-e to bad news, mimo wszystko wiedząc, że ta giełda wcześniej miała jakieś dziwne problemy. Co do ataków na giełdy to tak, coś takiego miało już miejsce, jednak w mniejszej skali, zaś btc-e po takim oświadczeniu od razu skojarzyła mi się z curexem, choć daleki jestem od tego by je w ogóle jakoś porównywać. ;)

WMP
Gaduła
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
1

Postautor: WMP » środa, 26 lipca 2017, 08:33

A tymczasem btc-e z (z moją kasą...) dalej leży, ostatni komunikat 12h temu, plotki o różnych tranferach (od 3000 BTC do 600 000BTC do miksera) krążą po sieci...
WMP pisze:Strata zawsze boli o wiele bardziej niż cieszy ewentualny zysk

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » środa, 26 lipca 2017, 08:38

Hehe, ale trzepanie kies na tych ruchach :D Nie no, Goldmany za duży wpływ mają, więc lepiej grać pod te 1800 :D

Chociaż z drugiej strony niby double bottom :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » środa, 26 lipca 2017, 08:56

na H4 przypadkiem RGR nie rysuje się?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 26 lipca 2017, 09:06

Przy 30m jakby rysowało się podwójne dno?

Początkujący
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
0

Postautor: szajsiwo » środa, 26 lipca 2017, 09:19

rha pisze: Dzięki. Ja wolę zwracać uwagę na naturalność, bo się parę razy przejechałem na takiej niby czystej formacji, która się niespodziewanie "nie potwierdziła", a były tam wcześniej te oznaki sztuczności.

Ostatnie wahania (23:10-01-55) są niemal zwierciadlanym odbiciem tych wcześniejszych (21:00-22:50).
Zjawiska fundamentalne sugerowałyby spadek. Zbliża się zamykanie giełd na 1 sierpnia. Do tego BTC-e wisi z plotkami o hacku. Goldman prorokował zjazd nawet 700 USD niżej.
I w takich warunkach dwa razy kurs decyduje się iść mocno w górę, choć wcześniej (19:45-19:55) odbijało się bardzo niemrawo. Obawiam się, że ta odwrócona głowa zafunduje nam niespodziankę.
brawo za czujność. Ja to samo obserwowałem jak maluje się te inv HS - spychacz od dołu jak nie chciało rosnąć, to od góry jak za bardzo rosło - ot tak żeby wyszedł idealny kut*s który miałby wieszczyc zawrócenie w górę.
Już mnie świerzbiło żeby wejść pod koniec 2 ramienia jaj zaczynało startować ale postanowiłem poczekać na potwierdzenie że to rzeczywiście realna figura odwrócenia kierunku. I co? I ta sama co Twoja nieufność sztucznie rysowanych figur uratowała mi dupę - teraz byłbym 150$ stratny na bicie.
Krótko mówiąc inv HS to była perfidna pułapka.

Ktoś zaraz powie że to przecież Adam i Ewa jakich setki na wykresie - no, gdyby nie to że Adam był wydrukowany a Ewa się dopiero okaże.
Ostatnio zmieniony środa, 26 lipca 2017, 09:31 przez szajsiwo, łącznie zmieniany 1 raz.

rha
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » środa, 26 lipca 2017, 09:30

Dokładnie tak. Pułapka. Ani mała, ani duża głowa nie zrealizowały się poprawnie.
To pewnie precyzyjnie namalowana inna część ciała.

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: mstfw » środa, 26 lipca 2017, 09:41

A co jesli te spadki byly spowodowane kradzieza (jeszcze nie potwierdzone) 66k btc z btc-e.com ? Dziwnym trafem godzina spadkow jest praktycznie identyczna z przerzuceniem tych bitkow z cold walleta btc-e
https://blockchain.info/address/18f1yug ... TezJ6iVRLp bitcoiny zostaly porozsylane na tysiace adresow po 20btc

https://blockchain.info/pl/tree/270347023

Wróć do „Przedszkole”