Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
6
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: akos » niedziela, 23 lipca 2017, 20:48

Flaga o której mówicie to właściwie chorągiewka (skala 1D, Bitstamp)

Obrazek

o tyle ciekawa, że jej dolną krawędzią jest wielotygodniowa linia trendu. Istnieje oczywiście scenariusz spadkowy, którego prawdopodobieństwo jest większe niż 1% jak sugeruje Wizard (powiedzmy 30-40%) i który prawdopodobnie zakończyłby się na zaznaczonym rejonie wsparcia będącym jednocześnie początkiem tej minibanieczki pod lock-in.

Po raz kolejny pojawia się sporo marudzenia, że ścianki, że manipulacja itd. Zapominacie o jednym z najistotniejszych przykazań "katechizmu" analizy technicznej jakim jest twierdzenie:

Cena rynkowa dyskontuje wszystkie wydarzenia mające na nią wpływ.

Skoro wszystkie to również ścianki, które wynaleziono na długo wcześniej zanim ktokolwiek pomyślał o wynalezieniu kryptowaluty. Tak więc zbiór obserwacji dot. wykresów zwany analizą techniczną, który ludzie gromadzą od dziesiątek lat również zawiera w sobie różnorakie manipulacje, zagrywki insiderów, hype, fud i ich wzmacnianie a także wszelkiego rodzaju kiwki jakie wymyślili gracze giełdowi, działanie całego przekroju portfeli od grubych po chuderlaków oraz wszelkich poziomów doświadczenia, od pro cwaniaków po januszy. Siła wiedzy zgromadzonej w tych obserwacjach polega w szczególności na tym, że można zaoszczędzić sobie wysiłku i czasu poświęconego na analizowanie orderbooka (choć na pewno taka analiza OB jest pożyteczna) i wyciągnąć mniej więcej te same wnioski patrząc na wykres i wskaźniki.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lipca 2017, 21:55 przez akos, łącznie zmieniany 1 raz.

Gaduła
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: 4D3K » niedziela, 23 lipca 2017, 20:49

Wymazywanie pisze:
4D3K pisze: e/
na MC idziemy leciuteńko kanałem wzrostowym w górę, polecam obserwować w którą stronę wyjdziemy
Przecież to jest niemal to samo co wykres ceny. Ilość btc jakie przybywa w tak krótkim czasie jest bez znaczenia. :)
To samo masz na 30m Finexie.
tylko, że całego rynku - obrazuje Ci odpływ kapitału

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 23 lipca 2017, 20:53

akos pisze: i wskaźniki.
O te "i" za dużo ;)
Wskaźniki są całkiem OK, gdy stworzył je gracz na własne potrzeby. Wszystkie inne to transfer bogactwa.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » niedziela, 23 lipca 2017, 21:05

@akos nie wiem skąd wziąłeś swój obrazek ale z mojego obrazka z bitfinexa jeśli ma wynikać chorągiewka to chyba ten punkt przecięcia górnej części flagi z dolną chorągiewki byłby za miesiąc....

Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
anagamidev pisze: No, ale patrz, wzrosło z 1800->2400(+600) i później znowu do 1925(+525) <- "Więc aby to była połowa cena musi jeszcze wzrosnąć..Więc powinno wzrosnąć ale niekoniecznie o tyle samo co już wzrosło...", więc czy nie wynika z tego, że już po ptokach raczej? :D

proporzec (czyli cześć materiałowa falgi jest zazwyczaj w okolicy połowy wzrostu, czyli umówmy się jakieś 30 do 70% wzrostu)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 23 lipca 2017, 21:07

a odnosnie wskaznikow ...
ps- ja sam mam metlik w glowie, a jak nie wiem to chyba postoje z boku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie Forum Bitcoin.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 23 lipca 2017, 21:12

novymivo pisze: a odnosnie wskaznikow ...
ps- ja sam mam metlik w glowie
No właśnie, wskaźniki mącą. Wyłącz wszystkie i spójrz na goły wykres. Ew. narysuj najważniejsze trendliny. Naprawdę wystarczy.

Ps. A Stoch Rsi to najczęściej jest overbought albo oversold. To taki spompowany Rsi z afektywną dwubiegunową. :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lipca 2017, 21:13 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 23 lipca 2017, 21:12

novymivo pisze: a odnosnie wskaznikow ...
ps- ja sam mam metlik w glowie, a jak nie wiem to chyba postoje z boku
novymivo pisze: nie wiem
Badaj samodzielnie temat. Wskaźniki na publicznych parametrach i reklamy zazwyczaj są za darmo...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » niedziela, 23 lipca 2017, 21:13

Tak sie zastanawiam.

Pytanie @wymazywanie było zasadne. Dzisiejszy pik naruszył kanał trendowy fali korekcyjnej. No chyba że to jakaś pułapka falowa - jeszcze nie oznaczona ?

Obrazek

Chodzi poprostu o to że tak naprawdę EW to skwantowane RGR-y skladajace sie na wieksze. Niepołaczenie fali C z reszta oznacza że byc może jest to skladnik jakiejs wiekszej podfali - niekoniecznie tej uwidocznionej na rysunku @fibo. Tak wiec z proporczyka niekoniecznie musi wypaść strzała do 2500
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lipca 2017, 21:37 przez minerek, łącznie zmieniany 2 razy.
Make Bitcoin great again

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 23 lipca 2017, 21:16

@mecenas, Moze inaczej. Rozumiem ze najbezpieczniej jest wejsc po przekroczeniu poprzedniego ATH, lub sprzedac ( o ile sie ma ) po przekroczeniu okolic 2400$ ? Serce mi mowi - kupuj :mrgreen:
Polskie Forum Bitcoin.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 23 lipca 2017, 21:22

novymivo pisze: Serce mi mowi
Piękne wyznanie...
...ale w tradingu wygrywa liczydło.

Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
mecenas pisze: ...ale w tradingu wygrywa liczydło.
Niestety :(

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 793
Reputacja postu: 
5

Postautor: jpktraders » niedziela, 23 lipca 2017, 21:36

W zeszłym tygodniu przedstawiliśmy 3 możliwe scenariusze. Cena mocno ruszyła w górę i przebijając opór na poziomie 2142, zrealizowała scenariusz na kupno po jego ponownym teście od góry już jako wsparcie. Znowu jesteśmy nad linią szyi formacji RGR co równocześnie jest zanegowaniem tejże formacji

Widoczne jest powstanie nowej tendencji ze spadkowej na wzrostową, poniżej zaznaczyliśmy formację V, która jest formacją odwrócenia trendu. Kąty nachylenia każdego z ramion są niemal identyczne.

Obecnie znajdujemy się w konsolidacji pomiędzy wsparciem na poziomie 2680, a oporem zaznaczonym niebieskim prostokątem w okolicach 2900.

Poniżej scenariusze rynkowe na nadchodzące dni:

Rzeczowo i w punkt #bitcoin, #blockchain. Przegląd prasy, stan sieci, bezpieczeństwo, analizy, raporty finansowe, ICO oraz recenzje giełd. Nasze analizy, raporty oraz artykuły edukacyjne publikowane są w wielu mediach branżowych.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » niedziela, 23 lipca 2017, 21:48

Hmm - a jednak wedle @JPK moze byc taki wypad z proporca potwierdzany EW. Kto siedzi na papierkach ten ma komfort czekania :D

PS: Grubasy nie robcie nic o 4 w nocy jak zwykliście działac o tej porze.

Ale skoro linia oporu to granica proporczyka to teoretycznie moze sie i odbic do dołu z tej bariery ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lipca 2017, 22:03 przez minerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Make Bitcoin great again

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 23 lipca 2017, 22:01

minerek pisze: Hmm - a jednak wedle @JPK moze byc taki wypad z proporca potwierdzany EW. Kto siedzi na papierkach ten ma komfort czekania :D
Komfort czekania jest jeszcze jeden. Brak wiary we wzrosty ,właściwie wiara w zdrowy rozsądek. Bo na Boga (wzywam) fakt że będzie większy blok i będzie śmigał BTC szybciej ,fakt że Bitcoin jest innowacją płatności ,fakt że wzrasta akceptacja i możliwośw płatności na świecie ,ilość nowych ludzi - zainteresowanie mediów i ogólnie wszystko za..nie oznacza automatycznie ceny na poziomach 5000$ (to jest tylko aspekt spekukacyjny). Jestem fanem Bita z poziomów 300$ i 3000$ - różnica jest tylko taka że teraz większa masa ludzi ,tym bardziej będących dłużej z tym projektem zaczyna dostrzegać że na tych poziomach jest niebezpiecznie. Powiem wręcz że cena działa negatywnie na te wszystkie plusy wymienione powyżej. Cena nie zawsze świadczy o jakości produktu ,to pochodna elitaryzmu i czystej chciwości. W czym Bitek był gorszy jak go używaliście kosztując mniej ,w niczym. Wtedy chociaż była zdrowa wiara że to musi kosztować więcej..i nie nic mnie nie ściska że sprzedałem za 2529$ kupując za 1880$. Wole zysk niż iluzoryczne bogactwo. Nie jestem łasy do granic możliwości.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 23 lipca 2017, 22:06

socjolog2008 pisze: ,fakt że wzrasta akceptacja i możliwośw płatności na świecie ,ilość nowych ludzi - zainteresowanie mediów i ogólnie wszystko za..nie oznacza automatycznie ceny na poziomach 5000$
Bitcoinów przybywa coraz wolniej, a chętnych do jego używania  – w ten czy inny sposób – coraz szybciej. Więc oczywiście, że to oznacza cenę na poziomach $5000, a potem wyżej.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » niedziela, 23 lipca 2017, 22:07

wizardking76 pisze:@akos nie wiem skąd wziąłeś swój obrazek ale z mojego obrazka z bitfinexa jeśli ma wynikać chorągiewka to chyba ten punkt przecięcia górnej części flagi z dolną chorągiewki byłby za miesiąc....
Sory, zapomniałem podać giełdę, wykres z Bitstampa. Na Finex faktycznie ten trend się trochę rozjeżdża ze Stampem, poszedł trochę wyżej, trzeba by zignorować knot z 27 maja, przynajmniej w skali liniowej. W logarytmicznej wygląda bardziej regularnie na tej giełdzie, taka ciekawostka. Analogiczny rysunek 1D z Finex, skala log:

Obrazek

Co do wskaźników to jak z wszystkim w AT też kwestia indywidualna, zależy jak je kto interpretuje i łączy z innymi faktami. Ja tam lubię spojrzeć dla uzupełnienia obrazu przynajmniej na jakieś podstawowe jak RSI, MACD, ale nie namawiam ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » niedziela, 23 lipca 2017, 22:09

socjolog2008 pisze: W czym Bitek był gorszy jak go używaliście kosztując mniej ,w niczym. Wtedy chociaż była zdrowa wiara że to musi kosztować więcej..i nie nic mnie nie ściska że sprzedałem za 2529$ kupując za 1880$. Wole zysk niż iluzoryczne bogactwo. Nie jestem łasy do granic możliwości.
Wiem o co chodzi. Na początku to było dla mnie odkrycie na miarę XXI wieku jako innowacja , cud matematyki i logiki i anty-systemowy sposób rozliczeń. Teraz na tym niewinnym ciałku stara się położyć ręce spocony grubas z cygarem w ustach obłapiając je coraz bardziej.
Make Bitcoin great again

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 23 lipca 2017, 22:11

Chancellor pisze:
socjolog2008 pisze: ,fakt że wzrasta akceptacja i możliwośw płatności na świecie ,ilość nowych ludzi - zainteresowanie mediów i ogólnie wszystko za..nie oznacza automatycznie ceny na poziomach 5000$
Bitcoinów przybywa coraz wolniej, a chętnych do jego używania – w ten czy inny sposób – coraz szybciej. Więc oczywiście, że to oznacza cenę na poziomach $5000, a potem wyżej.
Ale czemu nie zakładacie że w pewnym momencie po prostu ,na takich poziomach ludzie zaczną już ,,zakładając że crypto jest niezbędne'' dodawać kilka innych walut do użytku. I ich używać. Ja osobiście w Pradze kupiłem kawę za Bitki , w Manchester w centrum Andale chyba kupiłem Bitki z Bitomacie ,kupiłem grę na steam i z alzy coś zamówiłem. Ale to jeszcze nie jest na takich aż poziomach żeby mi w Żabce sprzedali Heinekena czy pani Krysia na ryneczku pomidory. Do tego to lata świetlne jeszcze.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » niedziela, 23 lipca 2017, 22:15

Może się też okazać że zazdrosne Państwo pojdzie po rozum do glowy i stworzy własna e-walutę - samo będzie jej emitentem i bankierem :twisted:
Make Bitcoin great again

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 23 lipca 2017, 22:22

minerek pisze:
socjolog2008 pisze: W czym Bitek był gorszy jak go używaliście kosztując mniej ,w niczym. Wtedy chociaż była zdrowa wiara że to musi kosztować więcej..i nie nic mnie nie ściska że sprzedałem za 2529$ kupując za 1880$. Wole zysk niż iluzoryczne bogactwo. Nie jestem łasy do granic możliwości.
Wiem o co chodzi. Na początku to było dla mnie odkrycie na miarę XXI wieku jako innowacja , cud matematyki i logiki i anty-systemowy sposób rozliczeń. Teraz na tym niewinnym ciałku stara się położyć ręce spocony grubas z cygarem w ustach obłapiając je coraz bardziej.
Gruby już ma rękę pod spódniczką. Niestety dostrzegli ,patrzyli na początku z niedowierzaniem a teraz już chcą wejść. To źle bo będzie coraz trudniejsza gra.

Dodano po 6 minutach 8 sekundach:
minerek pisze: Może się też okazać że zazdrosne Państwo pojdzie po rozum do glowy i stworzy własna e-walutę - samo będzie jej emitentem i bankierem :twisted:
JaroCoin :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » niedziela, 23 lipca 2017, 22:23

No teraz rynek całkowicie zmienił zasady gry. Mnóstwo fałszywych sygnałów. Teraz bez stop lossów jak ktoś gra na dużej dźwigni to ma prostą drogę to wyczyszczenia konta. Wydaje mi się, że grubasek jeszcze próbuje ugrać co jest to ugrania :D

A kapitału ciągle ubywa. W sumie zastanawiam się czy minerzy sprzedają wykopane bitki od razu.
Bo licząc:
12.5(BTC/10 min) × 6 × 24(h) × 2790$ = 5.022.000$
Czyli tyle kapitału powinno wpływać w każdy dzień, żeby zrównoważyć cenę na tym poziomie teoretycznie, wg. mnie sporo :D

Hm, ostatnio oglądałem filmik, ktoś tutaj chyba wstawiał, że teraz weszli niby gracze z Forexu i sterują rynkiem. Te fałszywe sygnały i duże wahania potwierdzają tezy tego gostka co w nim występuje :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lipca 2017, 22:38 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Przedszkole”