Maksymalne obciążenie zasilacza 750W - czy 700+W jest bezpieczne?

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: artyleria » sobota, 1 lipca 2017, 23:20

Witam,
Posiadam zasilacz Corsair HX750i, konkretnie ten:
https://www.morele.net/zasilacz-corsair ... eu-659679/

Czy bezpieczne jest obciążanie takiego zasilacza wartościami 700W+? Koparka wg miernika pobiera z gniazdka 680-730W, niby działa tak stabilnie, jednak chcę się upewnić, czy coś takiego na dłuższą metę jest bezpieczne/ czy nie wpływa <bardzo> negatywnie na długość życia podzespołów (lub samego zasilacza)?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: RafaelGrey » niedziela, 2 lipca 2017, 07:40

Teoretycznie wytrzyma ale przy starcie mogą być peaki mocy. Ja bym nie ryzykował i miał zawsze te 10prc zapasu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
1

Postautor: slasta » poniedziałek, 3 lipca 2017, 11:38

Na tabliczce znamionowej masz napisane ile zasilacz jest w stanie oddać prądu. To ile jest w stanie oddać a to ile pobiera z gniazdka to 2 różne wartości które zależą od jego sprawności. Jeśli z gniazdka pobiera Ci 730W to przy sprawności rzędu 90% oddaje ok 70W mniej prądu czyli ok. 650W. Zgodnie z tabliczką znamionową jeśli jest w stanie oddać 750W a oddaje 650W to ma jeszcze sporą rezerwę.
Ogólnie seria HX ma certyfikat Platinum więc nawet jechanie na 100% możliwości nie powinno stanowić dla niego problemu. Nie mniej długotrwałe użytkowanie zasilacza w takim stanie na pewno spowoduje szybsze zużycie jego elementów, kondensatorów i tym podobnych rzeczy. Zużycie tych elementów może spowodować że w przyszłości pod dużym obciążeniem stanie się nie stabilny lub całkiem się wyłączać, ale przy mniejszym może działa bez zastrzeżeń.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
1

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 3 lipca 2017, 12:58

Przy ciągłej pracy branie ponad 80% nie jest dobre.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: artyleria » czwartek, 20 lipca 2017, 22:24

Witam,tutaj typ od pytania "Czy bezpieczne jest obciążanie takiego zasilacza wartościami 700W+?"?
Znalazłem odpowiedź. Przypał trochę (dosłownie i przenośnie). Otóż, proszę Państwa - NIE JEST :)
Przy okazji odpowiedziałem też na pytanie, czy mocne obciążenie zasilacza skraca jego żywotność. Otóż, skraca, jeszcze jak. Średnio z 5-8 lat pracy na 2-3 tygodnie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie no, a tak serio, to potrzebuję pomocy. Faktycznie przyjarało się gniazdo od zasilania płyty głównej (24 pinowe). Zarówno samo gniazdo jak i wtyczka (co jest widoczne na zdjęciach). 2 piny, albo i jeden, a na drugi przeszło. Jeden dosyć mocno spalony (na wtyczce został sam pin, plastik wokół niego w większości się stopił). No i sąsiedni pin lekko przypalony, ale możliwe, że po prostu przeszło z tamtego, bo jest dużo mniej spalony.

Pytanie jest, czy da się stwierdzić, czy to rzeczywiście przez spore obciążenie zasilacza? Myślę, że koparka średnio ciągnęła z gniazdka 700W (99% czasu 670-730). Czy może sam zasilacz mógł być wadliwy? Albo wina płyty głównej?
Pytam, bo nie wiem, co teraz zrobić. Czy próbować słać zasilacz na gwarancję, żeby tam sprawdzili.

Objawów, że się coś złego dzieje szczególnie nie widziałem. Co jakiś czas (np. po 1-2 dniach) jak przychodziłem zerknąć na koparkę to ekran był na czarno i nie reagował, a koparka jakby chodziła (wiatraczki się kręciły, karty dosyć ciepłe).
Dzisiaj chciałem koparkę rozłożyć na części, bo miała iść do transportu. Była włączona, wyłączyłem i już się nie chciała włączyć (wiatraki na karcie przez moment się kręciły, diody na płycie pomigały (normalne), ostatnia czerwona kontrolka CPU poświeciła ze 2 sekundy i komputer się wyłączał. I tak za każdym razem jak próbowałem włączyć komputer.
Przy rozbiorce dostrzegłem te przepalone piny.

Co ważne, wyczyściłem ile się dało ze spalenizny te 2 wejścia do pinów w gnieździe na płycie głównej, podłączyłem ponownie zasilacz i niby komputer się normalnie włącza, czyli nic się tam na poważnie nie spaliło. Tylko pytanie czy teraz korzystanie i obciążanie takiego zestawu jest bezpieczne?
Chyba najlepiej by było, jakbym albo zasilacz posłał na gwarke do testów (o ile to możliwe), ALBO przynajmniej muszę skądś zdobyć normalny kabel zasilający, bo ten przepalony to tak średnio chyba? Czy jakbym poprosił producenta, jest szansa, że by mi przesłał taki kabel do zasilacza? Podobno z przewodów od innych modeli lepiej nie korzystać w przypadku zasilaczy.

Dodam jeszcze, co ten zasilacz utrzymywał:
2x RX580
1x RX470
1x GTX1080 lub GTX1060
Więc bez szału chyba. Z tym GTXem 1080 właśnie brało 670-730, z GTX1060 650-680.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 360
Reputacja postu: 
0

Postautor: tonyxxl » czwartek, 20 lipca 2017, 22:40

to co zasilacz utrzymywał z lini PCI-E (karty) raczej nie ma problemu. Problem może być w zbyt dużym obciążeniu samej płyty. Risery masz zasilane dodatkowo?

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
1

Postautor: BikeBarian » czwartek, 20 lipca 2017, 22:43

To co pokazales to ewidentnie wada polaczenia wtyczka - wtyczka...luzny pin albo gdzies dobrze nie stykal i zrobil sie dodatkowy opor (powierzchnia styku za mala w stosunku do pradu). Wez jeszcze pod uwage ze wiekszosc zasilaczy ma teraz mocna linie +12V a przez zlacze ATX 24 idzie glownie +3.3V i +5V ktore maja w wiekszosci przyppadkow sumaryczne granicznie obciazenie okolo 200W. Kiedys bylo na odwrot ale teraz to +12V gra glowne skrzypce. Tak wiec to co pokazujesz to wg. mnie nie skutek nadmiernego ovciazenia ale niedoskonalosc polaczenia na granicy stykow no i sie przyjaralo...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: artyleria » czwartek, 20 lipca 2017, 23:15

tonyxxl pisze: to co zasilacz utrzymywał z lini PCI-E (karty) raczej nie ma problemu. Problem może być w zbyt dużym obciążeniu samej płyty. Risery masz zasilane dodatkowo?
Risery zasilane dodatkowo mam na SATA, po 2 risery na jeden kabel SATA (z wieloma złączami) dałem. Każda karta miała też zewnętrzne zasilanie.
Może problemem było to, że jedna karta była podpięta bezpośrednio na płytę? Chociaż chyba nie powinno mieć to większego znaczenia, szczególnie że jedynie 4 karty miałem podpięte, a nie 6 czy 7.
BikeBarian pisze: To co pokazales to ewidentnie wada polaczenia wtyczka - wtyczka...luzny pin albo gdzies dobrze nie stykal i zrobil sie dodatkowy opor (powierzchnia styku za mala w stosunku do pradu). Tak wiec to co pokazujesz to wg. mnie nie skutek nadmiernego ovciazenia ale niedoskonalosc polaczenia na granicy stykow no i sie przyjaralo...
W sumie zgodziłbym się, szczególnie że przypalone są akurat piny na łączeniu wtyczki 24 pin (wtyczka jest 20 + 4 pin odłączane i przypalone są sąsiednie piny - powiedzmy ostatni z wtyczki 20 pin i pierwszy z wtyczki 4 pin).
ALE
akurat w tym zasilaczu jest takie rozwiązanie, że można te wtyczki (20+4 pin) połączyć w całość "na stałe", tzn. są tam takie wejścia i jak się złączy obie wtyczki to tworzą ładną całą 24 pinową wtyczkę. Więc raczej nie mogłem tam nic źle podłączyć.
Pytanie jest czy będę mógł z tego korzystać teraz (skoro jednak działa)? Czy jednak dążyć do co najmniej znalezienia nowego przewodu zasilającego 24 PIN? Co myślicie?

#Edit:
Aha, teraz czytam jeszcze raz Twoją wypowiedź BikeBrian i w sumie właśnie to napisałeś, tzn. niekoniecznie moja wina, tylko wada samego połączenia/przewodu/wtyczki,
tak? (swoją drogą, to "rozwiązanie" o którym piszę jest dobrze widoczne na zdjęciach, takie zatrzaski na łączeniu wtyczek 20+4Pin)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: tomes » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 20:06

Witajcie,
Mam ten sam problem, o którym pisał @artyleria. Te same piny stopiły się w mojej koparce. Płyta inna, ale objawy te same. Resety, niestabilna praca, przestał widzieć karty graficzne, aż w końcu przestał się włączać.
Z opisu złącza ATX wynika, że te dwa PINy odpowiadają za +12V do płyty głównej. I to zagadka, bo na płycie mam 4 karty GFX1060 i risery bez zasilania. Wszystko oczywiście działa poprawnie, bo zasilanie dostarczane jest przez złącze 6 pin z zasilacza. Niemniej jeśli byłyby problemy z zasilaniem, to najpierw spaliłyby się cieniutkie przewody risera. A one są całe. Podobnie jak wszystkie inne ścieżki na płycie. Pozostaje więc teoria @BikeBarian. Może złącze było luźne, bo druga identyczna płyta z identyczną konfiguracją działa bez żadnego problemu. Może coś podpowiecie.
Płyta raczej do śmieci, bo złącze wytopiło się całkiem, a nawet połączenie na krótko nie powoduje uruchomienia kompa. Niemniej boję się, że w nowej płycie sytuacja powtórzy się...

Tomek

Początkujący
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baki » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 20:57

tomes pisze:
Wszystko oczywiście działa poprawnie, bo zasilanie dostarczane jest przez złącze 6 pin z zasilacza.
Śmiało mogę stwierdzić, że masz częściowo rację. Częściowo, ponieważ tylko część zasilania jest doprowadzana do karty przez złącze 6pin.
tomes pisze: Niemniej jeśli byłyby problemy z zasilaniem, to najpierw spaliłyby się cieniutkie przewody risera. A one są całe. Podobnie jak wszystkie inne ścieżki na płycie.
Jesteś tego pewien? Masz 5 przewodów 12 V na riser, czyli w sumie w 4 kartach 20 przewodów. Co prawda cienkie, ale ilość robi swoje. Dodatkowo mają stosunkowo dobre chłodzenie. Kiedyś odkleiła mi się od płyty ścieżka 12 V o szerokości ok 5 - 6 mm. Przewody riserów pozostały nienaruszone.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: tomes » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 21:12

Dobra, przekonałeś mnie. Jak widać partacze sprzedający koparki wciskają śmieci, żeby klient później bujał się tak jak ja. Przyjdzie czas, że opiszę tę firmę, bo także tu reklamuje się na Forum. Generalnie buduję koparkę od nowa. Mam nadzieję, ze chociaż karty nie ucierpiały na tym "pożarze". Dzięki za radę. a początek odciążę płytę i pół na pół puszczę przez risery z zasilaniem. Jak trochę odkuję się po wymianie płyty, to dodam kolejne. Zawsze to coś da.... Mam nadzieję.
Ale dziwi mnie, że druga płyta z identycznym zestawem działa bez problemu. Może więcej miedzi tam dali :)
Tomek

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: BikeBarian » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 21:49

Podaj specyfikacje koparki. No i przede wszystkim risery uzywaj te co maja zasilanie z PCI-e...zadne sata albo moles bo te zlacza nie sa w stanie dostarczyc wymaganych 75W dla riserowego zlacza Pcie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: tomes » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 22:50

Koparka to 4x GFX1060 OC i płyta główna ASUS f2a85-m pro oraz zasilacz XFX750PRO. Generalnie działało OK, do czasu stopienia się złącza MOLEX 24PIN na płycie. Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem Cię @BikeBarian, ale obecnie mam zasilane karty z PCI-E pasywnymi riserami i to właśnie było przyczyną pożaru na mojej płycie. Bo rozumiem, że złącza płyty nie były przewidziane do 4 kart wypełniających wszystkie sloty PCI-E. Dlatego uważam, że zasilenie kart zarówno od dołu (PCI), jak i od góry (6PIN) da mi stabilną pracę, a płycie pozwoli odetchnąć z ulgą. Tak ja to rozumiem. Oczywiście, znam ograniczenia złącz SATA i wiem, że może coś tam się dziać, ale uważam to za lepsze rozwiązanie niż palenie całej płyty głównej. Zakładam też, że w przypadku użycia risera z zasilaniem zewnętrznym - karta nie korzysta z +12V z płyty, a jedynie pobiera prąd z risera i złącza molex 6pin?

Dodam tu jeszcze ciekawostkę, jaka wydarzyła się zanim ta płonąca płyta główna całkiem przestała reagować. Niby Windows wykrywał wszystkie 4 karty, wszystkie identyfikował właściwie, ale próba uruchomienia kopania powodowała reset. Zatem zacząłem wyłączać poszczególne karty w Device Manager. No i zauważyłem, że tylko GPU3 dawała rozdzielczość powyżej 800x600. Pozostałe 3 karty były wykrywane jako Microsoft Video, nawet panel sterowania nVidia nie rozpoznawał ich. I tu moja obawa, czy poza płytą nie poleciały też karty, ale logicznie rzecz biorąc nie powinny, może po prostu nie dostawały zasilania i świrowały. Cały komputer dziwnie się zachowywał. No nic, przyjdzie nowa płyta, przelutuję zwęglone złącze molex 24PIN z innego zasilacza i będę testował dalej z riserami.

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » środa, 9 sierpnia 2017, 11:57

@tomes

miales risery bez zasilania, zlacze 24pin nie bylo w stanie przeniesc wystarczajacej mocy na +12V i stalo sie, co sie stalo. to, ze regularnie wywalalo sie na stacie bylo czytelnym sygnalem, ze brakuje pradu (workaround - odpalac karty sekwencyjnie, claymore to potrafi)

jesli na plycie nie ma dodatkowego gniazda 6pin to odpalanie wiecej niz 2 kart na riserach bez zasilania konczy sie wlasnie w ten sposob. kazdy riser z osobna radzil sobie dobrze, nie mogly sie stopic

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”