Postautor: bartek_maj » wtorek, 11 lipca 2017, 10:55
no ale to nie są dane Państwa giełdy... dlaczego nie udostępniacie danych z własnej giełdy skoro wykresy w obecnej formie nie grzeszą funkcjonalnością i lepiej załadować dane historyczne do odpowiedniego programu a później pobierać dane RT?
skoro już o tym to oto moja opinia o bitbay. chciałbym, aby była lepsza, ale niestety nie mogę. mam nadzieję, że użytkownik Bitbay odniesie się merytorycznie do poniższych punktów.
1) funkcjonalność interfejsu nieprzyjazna graczom - brak stopów i profitów. nie można prowadzić sensownego zarządzania ryzykiem. profesjonalne giełdy oferują taką funkcjonalność. takie są dobre praktyki a gracz, który nie bankrutuje i się nie zniechęca pozwala zarabiać giełdzie dłużej na prowizjach i nie wypada szybko z rynku. IMHO zlecenia tego typu powinny być oferowane graczom od samego początku.
2) mała płynność na giełdzie (na przykładzie ETH/PLN) - wystarczy porównać inne giełdy. na bitbay codziennością jest:
a) spread sięgający kilkudziesięciu złotych
b) "grubasy" robiący kloce nocą - stawiają duże zlecenia, które na tej giełdzie są nie do przejścia dla drobnych graczy. na innych giełdach takie kloce są od razu "rozdziobywane" przez rynek i cena wraca do normalnej. na bitbay takie zlecenia bywają zaporą nie do przejścia przez długi czas.
c) "cwaniaki" stawiający zlecenia za 20 PLN aby pomanipulować trochę ceną - wywiera to działanie psychologiczne na kogoś kto patrzy tylko na kwotowanie last. na innych giełdach nastąpiłoby natychmiastowe "rozdziobanie" takiej oferty, powrót do ceny rynkowej i nikt by nie zauważył takiego zlecenia. na bitbay takie kwotowanie potrafi się utrzymywać przez jakiś czas.
d) cuda-wianki dziejące się nocą - kurs dryfuje na tej giełdzie gdy wszyscy śpią
e) gwałtowne skoki kwotowań nie mające odzwierciedlenia w globalnych kwotowaniach na innych giełdach
3) wykresy
a) na niektórych zakresach czasowych nie rysują ostatniej (bieżącej) świecy ergo nie przekazują pełnej wiedzy, którą gracz domniemywa, że otrzymuje patrząc na wykres (kwotowanie last jest poprawne).
b) skalowanie wykresów w osi kwotowania: pół przestrzeni niewykorzystane, ściśnięte świece, brak możliwości prowadzenia AT, uciążliwe odczytywanie poziomów cenowych. nie ma porównania np. z tradingview.com.
c) skalowanie wykresów w osi czasu - 6 zakresów do wyboru. koniec. najwięcej zobaczysz 31 dni wstecz. nie więcej. nieważne, że wiele wsparć/oporów było wcześniej. nie zobaczysz tego na wykresach bitbay.
d) interwał wykresów - gracz nie ma na niego wpływu. otrzymuje 64 świece dla jednego z 6 zakresów a interwał jest dobierany jak wypadnie z podzielenia tego okresu przez 64. dlatego też na bitbay dla zakresu 31d widać dwie świece na dzień, z czego wynika mniej więcej, że są to świece 12h. niezwykle arcyciekawy interwał, powiedziałbym, że egzotyczny. normalnie na innych giełdach można wybierać sobie interwał świec spośród bardziej popularnych niż 12h oraz odpowiedni zakres czasowy. ale nie na bitbay.
4) brak mechanizmów grania na krótką sprzedaż
podsumowanie: projekt wybitnie informatyczny nastawiony na zysk bez uwzględnienia punktu widzenia gracza. niestety sprzyja goleniu drobnych graczy. giełda posiada bardzo małą płynność i wiążące się z tym niebezpieczeństwa. interfejs prehistoryczny, funkcjonalność wybitnie podstawowa ograniczona tylko do składania zleceń kup/sprzedaj. "trading with bot" nie działa. brak zleceń stop-limit.
dla początkujących: chyba szkoda nerwów. lepiej kupić walutę i przenieść się na profesjonalne giełdy. tam można nauczyć się grać wg. AT, otrzymuje się profesjonalne wykresy, ma się do dyspozycji zlecenia ułatwiające zarządzanie kapitałem.
na moje szczęście jestem do przodu ale rozważam wycofanie się z tej giełdy z ww. opisanych powodów. skusiłem się, bo przeczytałem, że to "mocna polska giełda".. może tak, ale w porównaniu z innymi giełdami wygląda to bardzo słabo. lubię też spać spokojnie, mieć zlecenia stop-limit zamiast budzić się i widzieć, że jakieś "gigantyczne" zlecenie 30 ETH zdmuchnęło inne zlecenia +/-100PLN. brak płynności daje dużo do myślenia. podobnie jak misja, z którą giełda się utożsamia: działania na rzecz popularyzacji handlu kryptowalutami w polsce, przejrzystość, zdobywanie zaufania w świetle nieczęstych ale spektakularnych przekrętów na tym rynku. widzę rozdźwięk pomiędzy tymi wartościami a faktem, że wykresy są niepełne, że użytkownik patrząc na wykres nie otrzymuje możliwie pełnego obrazu rynku, że nie dajecie użytkownikowi mechanizmów ochrony kapitału.