P2Pool - zdecentralizowany pool peer-to-peer [4000 TH/s]

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: P2Pool - dedykowany dla Bitcoina, kop TYLKO tu ! [300 Gh

Postautor: lenny » piątek, 3 sierpnia 2012, 23:38

Jego fee sprawdzisz pod adresem

Kod: Zaznacz cały

http://rav3n.dtdns.net:9332/fee
http://rav3n.dtdns.net:9327/fee
tak samo każdy inny node, po prostu dopisz /fee.
Backup pool - Poczytaj FAQ, man albo help do tego twojego minera czy coś, po co tu się pytasz?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 sierpnia 2012, 23:38 przez lenny, łącznie zmieniany 1 raz.

Dyskutant
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
0

Postautor: b0il3r » piątek, 3 sierpnia 2012, 23:38

czy stale na poziomie 12-13% w p2pool liczac LTC to norma ?
dodam ze kopiac w coinotronie mam mniej niz 1%
pomoglem :arrow: 1CTkaZbY9iWx3EuLZUmuUmkhb7JfXwcnBX :mrgreen: BTC

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 4 sierpnia 2012, 12:44

Nie, to znaczy że masz źle skonfigurowanego minera albo straszne lagi do poola.
Pinguj poola i/lub zmniejsz intensity o 1 czy 2.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

gnd
Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: gnd » niedziela, 5 sierpnia 2012, 17:54

lenny pisze:Jego fee sprawdzisz pod adresem
Backup pool - Poczytaj FAQ, man albo help do tego twojego minera czy coś, po co tu się pytasz?
Pytam bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: HUSKY » piątek, 10 sierpnia 2012, 09:40

W związku z tym, że cointron nie działa puściłem na noc p2pool obecnie mam 1532 shares wg guiminera ściągnąłem plik z adresami i wypłatami i na mój adres ewentualna wypłata wynosi 0.01 BTC :< to na cointronie za noc wyciągałem nawet koło 0.04 co prawda kopałem tylko 200Mhash/s na statystykach ściągniętych z p2pool nie mam sierot ani stale za to share wynosi tylko "1" ktoś może napisać czy po prostu z moją prędkością p2pool będzie mi przydzielał znikome ilości BTC czy jednak występują u mnie jakieś problemy?

obecnie w okienku mam takie wyniki:
Obrazek

z tego co czytam to są one bardzo dobre chyba, że źle to interpretuje

Jeszcze jedno pytanie czy powinienem port 9332 w jakiś sposób odblokować w systemie?(kiedyś się przymierzałem do p2pool ale już nie pamiętam czy coś takiego robiłem czy nie)

ok, dziękuje za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony piątek, 10 sierpnia 2012, 09:56 przez HUSKY, łącznie zmieniany 1 raz.

gnd
Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: gnd » piątek, 10 sierpnia 2012, 09:54

HUSKY pisze:W związku z tym, że cointron nie działa puściłem na noc p2pool obecnie mam 1532 shares wg guiminera ściągnąłem plik z adresami i wypłatami i na mój adres ewentualna wypłata wynosi 0.01 BTC :< to na cointronie za noc wyciągałem nawet koło 0.04 co prawda kopałem tylko 200Mhash/s na statystykach ściągniętych z p2pool nie mam sierot ani stale za to share wynosi tylko "1" ktoś może napisać czy po prostu z moją prędkością p2pool będzie mi przydzielał znikome ilości BTC czy jednak występują u mnie jakieś problemy?

obecnie w okienku mam takie wyniki:
Obrazek

z tego co czytam to są one bardzo dobre chyba, że źle to interpretuje

Jeszcze jedno pytanie czy powinienem port 9332 w jakiś sposób odblokować w systemie?(kiedyś się przymierzałem do p2pool ale już nie pamiętam czy coś takiego robiłem czy nie)
musisz odczekać 24h żeby p2pool naliczł dobre wartości.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » piątek, 10 sierpnia 2012, 09:55

p2pool ma bardzo wysoką trudność share, to jest normalne. Przy prędkości 200MH/s nie opłaca się tam kopać, bo raz wykopiesz 1-2 share na blok a raz nie i nie dostaniesz żadnej wypłaty za blok.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » piątek, 10 sierpnia 2012, 14:36

To nie jest tak ze sie nie oplaca przy 200mhash tylko przy tak malej mocy rozbieznosci beda duze. Np jesli na zwyklym poolu zarabiasz 0,04 za dobe to w p2pool raz wyciagniesz 0,08 a raz zero a jeszcze innym razem 0,04

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: b0il3r » piątek, 10 sierpnia 2012, 19:48

zaskakujaco wzrosla moc poola

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ArtiP » piątek, 10 sierpnia 2012, 23:13

gnd
Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: gnd » sobota, 11 sierpnia 2012, 00:03

ArtiP pisze:Pyramining się dołączył
https://bitcointalk.org/index.php?topic ... msg1090860
Pyramining od początku działanośc miałi część mocy skierwoaną na p2pool. Wcześniej było to ok. 50%, teraz widać więcej.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » sobota, 11 sierpnia 2012, 09:39

Przemo Ty te swoje 11GH/s też tam masz na p2pool?
Ja tam kopałem trochę i nadal mam postawiony node na moim serwerze http://lenny.dnsd.me:9332/, ale za dużo miałem stales to narazie odpuściłem. Jeśli masz wszystko w sieci lokalnej i kopiesz na GPU, to jest bardzo niskie stale i można spokojnie kopać, ja jednak mam karty FPGA i nie mogę ich zmusić do efektywniejszej pracy z p2pool, póki co.
Bardzo mnie cieszy, że p2pool osiąga 434 GH/s. Decyzja pyramining o rzuceniu tam 120 GH/s na pewno przyciągnie też innych :)

Dyskutant
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » sobota, 11 sierpnia 2012, 12:30

Mam dwa komputery kopiące i zastanawiam się nad podpięciem ich do P2Pool, ale boję się zbyt wysokich strat.

1. Czytałem, że kopiąc w P2Pool dobrze mieć "forwarded" port bitcoin'a jeśli się jest za NAT'em. Niestety u mnie w sieci to niemożliwe bo jest zewnętrzny admin.
2. Dodatkowo kompy mają tylko 1GB ramu (P2Pool chyba sporo zużywa).
3. Myślałem, żeby jeden był w sieci LAN serwerem a drugi klientem, jednak też nie wiem jak to wpłynie na wydajność, bo na niezawodność to na pewno negatywnie (być może, żeby lepiej każdy komputer kopał osobno, bo może nic to nie zmienia w wydajności, a w razie awarii tylko jeden jest bezczynny...).

Czy ktoś mógłby podzielić się swoją wiedzą (lub wartościowym źródłem) dot. powyższych tematów/wątpliwości z ewentualnym sposobem obiektywnej oceny, przetestowania opłacalności (strat)?

4. Chyba, że te wszystkie "problemy" mają zmieniać wydajność o np. max 1-2%. Wtedy szkoda, czasu na dywagacje, jednak sam nie jestem w stanie tego obiektywnie ocenić, a nie chciałbym mieć strat na poziomie 12% lub więcej i dowiedzieć się o tym dopiero po paru tygodniach/miesiącach.
Dziękuję za ewentualną pomoc w moim konkretnym przypadku.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: b0il3r » sobota, 11 sierpnia 2012, 14:34

Ja przelaczylem sie na p2pool jakies 10 dni temu, mam 2 kompy jeden robi jako server, na min odpalony jest client Bitcoin, server p2pool + 2 liczace grafy, drugi kompem tylko licze laczac sie z "serverem". Wszystko bylo fajnie dopuki nie skoczyla moc poola, mialem wyplatki po 0.27~0.3 BTC za blok (przez 3 dni luck poola byl naprawde imponujacy) jednak teraz zaczely sie schody :( wyplata spadla do 0.15~0.17 za blok a wcale nie jest szybciej mimo wiekszej mocy, choc mam nadzieje ze wszystko sie jakos unormuje w ciagu nastepnych kilku dni. Zrestartowalem p2pool i pozostaje tylko czekac.

Ogolnie kopie sie przyjemnie na servie mam 8GB, z czego zajete jakies 1.6GB ramu (win 7), co do przekierowanie portu nie jestem pewiem mam zew IP wiec smiga bez ceregieli.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 11 sierpnia 2012, 21:50

Wojciech pisze:...
1. Forwardowanie portów bitcoina ani p2pool nie jest konieczne, poprawia jednak jakość całej sieci
2. p2pool jest w pythonie, jeżeli boisz się o ram możesz na jednym kompie odpalić p2pool a na drugim bitcoin/d
3. można to rozdzielić, lagi 1ms pomiędzy kompami w sieci lokalnej nie przeszkadzają. Ja mam np. bitcoind i p2pool na VM linuksie a główny system i koparka to windows
4. "Straty" widać od razu, w p2pool ważna jest konfiguracja minera ze względu na bardzo szybki longpooling (co ok 10sekund).
Jako program do kopania polecem cgminera https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.0 , 2 opcje są ważne ze względu na krótkie longpole:
--gpu-threads 1 (domyślenie jest 2, na "mocnych" kartach warto sprawdzić co jest lepiej)
--queue 0 (domyślnie jest 1 i to źle dla p2pool)
Bitcoin Core 0.29

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » niedziela, 12 sierpnia 2012, 02:00

Czy ja swoje 11Gh mam na p2pool? Na razie niestety nie bo aktualnie mam pewne problemy z pomieszczeniem i moja kopalnia kopie na polowe gwizdka i beda pewne zmiany. Jednak gdyby nie te zmiany przepialbym na p2pool kiedy tylko zobaczylem ze luck poola wrocil do normy. I na pewno teraz po moich zmianach wstawie kompy na p2pool bo jest najkorzystniej finansowo. Nawet korzystniej niz w kopalniach PPS 0% fee poniewaz kazda kopalnia ma lagi raz wieksze raz mniejsze a p2pool nie ma zadnych lagow bo to jest p2p i specyfika tak zrobiona ze lagi miedzy peerami nie maja wplywu na wyplate. A sytuacja, ze lag jest wiekszy niz np minuta juz w ogole nei ma prawa bytu a w centralnych poolach bardzo czesto.
Czytałem, że kopiąc w P2Pool dobrze mieć "forwarded" port bitcoin'a jeśli się jest za NAT'em. Byc moze lepiej każdy komputer kopał osobno
Nie trzeba miec przekierowanych portow, przekierowanie portow wplynie w stopniu promilowym na cala siec. Chodzi o to ze wtedy jak znajdziesz blok to informacja o tym bloku pojdzie 0.1-0.5 sekundy wczesniej do sieci bitcoina i tym samym zmniejszysz ryzyko ze jakas inna kopalnia Cie wyprzedzi ale to mala szansa bo bloki sa znajdywane co 10 minut i jaka szansa ze w tym samym czasie beda dwa bloki i ze akurat bedzie konflikt z p2pool i ze te 0.5 sekundy zadecyduje? Prawie zadna.
Dodatkowo kompy mają tylko 1GB ramu (P2Pool chyba sporo zużywa).
Jak ma sie wiele kompow to najlepiej na jednym bitcoind i p2pool i miner a na reszcie minery. U mnie na 2Gb ramu winXP w jednym kompie tak dzialalo i bylo wykorzystane tylko 0.7 ramu. 1GB powinien starczyc odpal i zobaczysz a jak nei to mozesz przeciez dolozyc 1Gb tylko na jeden komputer, to zaden koszt.
Mozna tez zrobic wlasnie tak jak napisano wyzej ze na jednym kompie bitcoind a na drugim p2pool.

I tez polecam cgminera, nie tylko do p2pool.

Dyskutant
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 11:32

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi!
Sporo mi to wyjaśniło.
Jeśli będę miał jakieś ciekawe spostrzeżenia lub wnioski po zmianie na P2Pool to opiszę tutaj.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: b0il3r » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:04

rav3n_pl pisze: ...
Jako program do kopania polecem cgminera https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.0 , 2 opcje są ważne ze względu na krótkie longpole:
--gpu-threads 1 (domyślenie jest 2, na "mocnych" kartach warto sprawdzić co jest lepiej)
--queue 0 (domyślnie jest 1 i to źle dla p2pool)
czy wystarczy te parametry dopisac w pliku .bat zeby zadzialaly ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: P2Pool - dedykowany dla Bitcoina, kop TYLKO tu ! [500 Gh

Postautor: Przemo » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:13

Albo w configu cgminera ustawic:
"gpu-threads" : "1",
"queue" : "0",
Domyslnie jest threads 2 a queue 1

rav3n_pl masz jakies zrodlo tych informacji ze to faktycznie bedzie lepiej na p2pool?

Odnosnie buga, ktory zostal juz usuniety i powodowal mniejszy luck, czy ktos ma jakies info na temat tego jaki to byl bug?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: P2Pool - dedykowany dla Bitcoina, kop TYLKO tu ! [500 Gh

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 14 sierpnia 2012, 22:59

Przemo pisze:Albo w configu cgminera ustawic:
"gpu-threads" : "1",
"queue" : "0",
Domyslnie jest threads 2 a queue 1

rav3n_pl masz jakies zrodlo tych informacji ze to faktycznie bedzie lepiej na p2pool?

Odnosnie buga, ktory zostal juz usuniety i powodowal mniejszy luck, czy ktos ma jakies info na temat tego jaki to byl bug?
Jest lepiej ze względu na specyfikę p2poola - szybkie longpoole powodują że na ustawieniach domyślnych przy każdym longpoolu trafiamy na 1-2 stale/doa. Te ustawienia powodują że praca nie jest pobierana "na zapas" przez co tylko w sytuacji gdy longpool trafi podczas przerabiania pracy to możemy mieć stale. Przy kopaniu GPU longpool przerywa kopanie danego nonca i powoduje pobranie nowej pracy. W przypadku FPGA/BFL to już niestety niekoniecznie działa tak dobrze.
Bug był prawdopodobnie spowodowany lagami przy przesyłaniu znalezionego bloku, ta cześć kodu została zmieniona. Dodatkowo w tym samym czasie były zmiany w bitcoind które również wpłynęły na szybkość przesyłania bloku.
Bitcoin Core 0.29

Wróć do „Mining pools”