Mining w warunkach domowych - pytanie.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Mining w warunkach domowych - pytanie.

Postautor: apatia00 » środa, 18 lipca 2012, 22:13

Witam,

Zainteresowałem się tematem bitcoinów, ale chciałbym wiedzieć, czy opłaca się to robić w warunkach "domowych".
Posiadam stacjonarkę z Radeonem HD 5700, i laptopa z GeForcem GT 520 M. Zamierzam wydobywać na poolu https://mining.bitcoin.cz/
Mam kilka pytań:
1. Czy opłacalne będzie wydobywanie na tych dwóch komputerach w czasie: laptop 24h dziennie, stacjonarka 4-5h dziennie?
2. Czy nawet włączenie komputera na godzinę z włączonym wydobywaniem da jakiś zysk, czy trzeba przy wydajności jaką ma moja karta w stacjonarce siedzieć np. 3-4h+?
3. Czy podczas wydobywania da się normalnie korzystać z komputera (przeglądarka, oglądanie filmów, słuchanie muzyki)?
4. Czy podczas wydobywania da się grać (skoro wydobywanie korzysta z mocy GPU i gry także, to myślę, że nie)?
5. Czy jest sens wydobywać bitcoiny 24h na dobę na GPU GeForce 8400? (korzystam w pracy, nie płacę za prąd, także może to być opłacalne;)?
6. Czy fakt, że czasami zrywa mi połączenie internetowe (kiepski dostawca) może powodować utratę BTC lub inne problemy?

Byłbym wdzięczny za pomoc, przebiłem się przez kilka poradników, ale nadal mam mętlik w głowie.

Pozdrawiam

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Mining w warunkach domowych - pytanie.

Postautor: lenny » środa, 18 lipca 2012, 22:33

1. Nie.
2. Tu trzeba 24/7, a nie godzinkę dziennie, aby coś wogóle zarobić (rozsądnego). Laptopa z GeForce nawet nie katuj, to bezcelowe.
3. Jeśli zmniejszysz intensywność, to tak, z tym, że masz wtedy mniejszy zarobek.
4. Nie da się, jeśli zmniejszysz intensywność, to możesz grać w stare gry 2D czy coś, ale zarobek też się zmniejsza.
5. Nie ma żadnego sensu.
6. Nie ma neta = nie ma bitcoinów. Każda sekunda gdy nie ma neta albo jest duży lag to strata. Kiepski dostawca będzie tylko kulą u nogi.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: apatia00 » środa, 18 lipca 2012, 22:48

lenny pisze:1. Nie.
2. Tu trzeba 24/7, a nie godzinkę dziennie, aby coś wogóle zarobić (rozsądnego). Laptopa z GeForce nawet nie katuj, to bezcelowe.
Grr, mój rewelacyjny dostawca zerwał neta w trakcie wysyłania posta:)

Nie chcę na BTC zarabiać kokosów, zarabiam wystarczająco. Po prostu szkoda mi mocy GPU, która jest niewykorzystywana na stacjonarce ani laptopie. Myślisz, że ile PLN dałoby się wyciągnąć przy tym sprzęcie i takim czasie pracy? Pokryłoby to choć koszt prądu?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 18 lipca 2012, 22:58

Jeśli zarobek kilka zł na miesiąc to jest dla Ciebie zarobek no to spoko. Ja bym sobie nawet nie zawracał głowy. Powinno Ci być szkoda prądu, a nie wolnej mocy GPU;) Te karty na siebie nie zarobią.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: apatia00 » środa, 18 lipca 2012, 23:03

Dzięki za szybką odpowiedź:) W takim razie nie zawracam sobie tym głowy. Jakby to miało być choć 150-200zł min. to bym to zrobił, ale dla kilku złotych nie ma sensu.

Temat to zamknięcia:)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » środa, 18 lipca 2012, 23:11

jak chcesz zarobić na bitcoinie to możesz kupić sobie BTC na giełdzie i czekać aż wzrośnie i sprzedać z zyskiem, w tym roku można było już zarobić 100 %, w zeszłym to były tysiące procent :)

oczywiście jest też szansa że stracisz jak kurs spadnie
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Wróć do „Przedszkole”