Postautor: Ronin » piątek, 13 maja 2011, 16:35
Hej forum obserwuje blisko od miesiąca, ale dopiero teraz postanowiłem się na nim zarejestrować. Pierwszy raz o Bitcoin dowiedziałem się gdzieś, w listopadzie 2010 r. w jednym z programów Russia Today, dostępnych na You Tube. Ale niestety wtedy mimo tego, że odwiedziłem nawet stronę Bitcoin.org, jakoś w pierwszym momencie do mnie nie przemówiła. Nazbyt partyzancko to wówczas wyglądało. Jak widać pozory mylą. Jednak w ostatnim miesiącu śledząc kanały libertariańskie, również na You Tube, na nowo pojawiła się ta nazwa i tym razem zacząłem już nieco bardziej drążyć temat.
Pomysł wydaje mi się być naprawdę zajebisty i reakcja Paypala, który zablokował konto CoinPala, idealnie potwierdza jak bardzo ten lub podobne do tego systemu rozwiązanie jest nie na rękę wszelkim pośrednikom bankowym i quasi-bankowym. Rozwiązanie to jako system do mikropłatności, dotacji itp. jest genialny i chyba jedną z dobrych metod jest przekonanie społeczności blogerskiej do zastąpienia typowych klawiszy dotacji w oparciu o paypal, bądź numery kont bankowych, na wsparcie bitmonetami, gdzie taki przelew jest w pełni anonimowy. Myślę, że jeżeli nawet eksperyment w postaci Bitcoin nie do końca za działa, to jednak będzie to potężny przełom w zdemaskowaniu przekrętu monopolu kontroli pieniądza przez obecny system bankowy. Jest to kolejny dowód, że ludzie zaczynają szukać alternatywnych form ułatwiających wymianę dóbr i usług, z pominięciem narzuconego obecnie kredytowego systemu pieniężnego. I choćby to jest na duży plus całego przedsięwzięcia.