Bitcoin jako narzędzie oszczędzania i inwestycji?

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitcoin jako narzędzie oszczędzania i inwestycji?

Postautor: MacDada » sobota, 7 maja 2011, 13:54

Witam,

zauważyłem, że wartość BTC wyrażona w dolarach szybko rośnie w czasie. Domyślam się, że to kwestia kilku czynników:
  • Ostatni boom informacyjny: Bitcoin coraz częściej trafia do mediów, stąd zainteresowanie walutą rośnie. Jak rośnie zainteresowanie, to rośnie też popyt, stąd wyższe ceny za zakup waluty.
  • Rosnący poziom trudności wydobywania: im łatwiejszy dostęp do waluty (mniejszy „koszt produkcji”), tym jej podaż większa. Jak się okazuje, wydobywanie wymaga coraz większych kosztów, więc i podaż mniejsza, a cena rośnie.
  • Liczba „monet” jest ograniczona, a nabywców zawsze przybywa: nawet jak nie będzie już nic do wydobycia, to ludzi korzystających z waluty nadal będzie przybywać, stąd jej cena wyrażona jakimkolwiek towarem czy inną walutą będzie rosnąć.
Jak widać, BitCoin to praktycznie gwanacja dobrej inwestycji - wartość waluty powinna stale rosnąć, tym samym opłaca się trzymać w niej np swoje oszczędności, ALE na pewno nie jest to rozwiązanie bez wad. Chciałbym, żebyście pomogli mi je wypisać. Poniżej to co sam zauważyłem:
  • Duże skoki w wartości: zainteresowanie nie rośnie liniowo, tylko skokami, a to znak zachęty dla wszelkiej maści spekulantów krótkoterminowych. Takie działania mogą być niebezpieczne, co często pokazuje tradycyjna giełda - wystarczy, że będę zmuszony sprzedać BitCoin w „pechowym” momencie i mogę być nagle stratny...
  • Tak na prawdę przyszłość BitCoin jest nieznana: może się okazać, że to rozwiązanie nietrafione i za powiedzmy 5 lat nikt nie będzie o tym pamiętał, tak jak mało kto pamięta jeszcze przeglądarkę Netscape Navigator ;) Waluta może więc zupełnie stracić na wartości (z powodu braku zainteresowania i braku produktów, które można za nią kupić).
Macie coś do dodania?
Pozdr.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Re: Bitcoin jako narzędzie oszczędzania i inwestycji?

Postautor: phoebe » sobota, 7 maja 2011, 15:28

Nie ma zysku bez ryzyka. Po prostu zainwestuj tyle ile mógłbyś ewentualnie stracić bez zasmucania się . Na przykład 10 BTC. Kup za to coś w sklepie , handluj na rynku i informuj znajomych.
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: MacDada » sobota, 7 maja 2011, 17:01

phoebe pisze:Nie ma zysku bez ryzyka.
Oczywiście, że tak, ale głupotą jest tego ryzyka nie oszacować.

Nie jestem ekonomistą, ale analiza skutków wykorzystywania BTC skłania mnie ku wnioskowi, iż BitCoin gwarantuje deflację, a ta jest najlepszym przyjacielem oszczędzających (można odłożyć pieniądze na bok, wrócić do nich za 20 lat, a ich siła nabywcza będzie większa niż wcześniej).

Czy więc - oprócz możliwości unicestwienia się całego systemu - są jakieś przeciwwskazania wobec jego użycia?
phoebe pisze:Na przykład 10 BTC. Kup za to coś w sklepie , handluj na rynku i informuj znajomych.
Informować o tym znajomych - chętnie. Co więcej, jako programista jestem zainteresowany zaimplementowaniem „gdzieś” BTC (np jako wtyczkę do sklepu internetowego). Natomiast nie specjalnie mam ochotę (i czas) na używanie BTC w codziennych transakcjach - jeśli będą one rzeczywiście dostępne i cenowo atrakcyjne, to OK, ale w większości sytuacji tradycyjne sklepy + allegro mi wystarczą ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitomat_pl » sobota, 7 maja 2011, 21:02

MacDada pisze:wartość BTC wyrażona w dolarach szybko rośnie
W złotówkach też ;)
MacDada pisze:Macie coś do dodania?
Jako programista wiem, że istnieje ułamek prawdopodobieństwa, że sieć Bitcoin może zostać zniszczona lub oszukana na dużą skalę na skutek buga.
https://bitomat.pl Kupuj i sprzedawaj Bitcoiny za złotówki

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 7 maja 2011, 21:38

Gdyby była pewność, że Bitcoinowi się powiedzie, to w tej chwili 1 BTC byłby wart $500 albo i więcej a nie $3.5 :)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frodo » sobota, 7 maja 2011, 21:49

Tylko żeby nie była wypuszczona inna waluta tego rodzaju

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitomat_pl » sobota, 7 maja 2011, 22:08

Frodo pisze:Tylko żeby nie była wypuszczona inna waluta tego rodzaju
Taka kolejna waluta musialaby miec jakas istotną przewagę merytoryczną na Bitcoinem, w przeciwnym razie takie "wypuszczanie" byłoby zupełnie bez znaczenia.

Ściągam sobie kod źródło klienta bitcoina, modyfikuję w nim nazwę kanału irc, uruchamiam i niby mam nową nową bliźniaczą walutę. Dziecinnie proste. Prawie każdy może to zrobić. I podejrzewam, że wiele osób próbowało.
https://bitomat.pl Kupuj i sprzedawaj Bitcoiny za złotówki

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » sobota, 14 maja 2011, 15:06

Mi się wydaje, że najważniejsza jest promocja, co sprowadza się do zaufania, jak w przypadku każdego pieniądza fiducjarnego. Nie wykluczone, że pojawi się ktoś z podobną inicjatywą, nawet słabszą, a lepszym zapleczem od strony szerzenia dobrej nowiny właśnie.
Ostatnio zmieniony sobota, 14 maja 2011, 15:19 przez Kimono, łącznie zmieniany 1 raz.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 14 maja 2011, 15:15

MacDada pisze: [*] Rosnący poziom trudności wydobywania: im łatwiejszy dostęp do waluty (mniejszy „koszt produkcji”), tym jej podaż większa. Jak się okazuje, wydobywanie wymaga coraz większych kosztów, więc i podaż mniejsza, a cena rośnie.
Trudność zdobywania waluty nie ma kompletnie żadnego wpływu na kurs. Jest dokładnie odwrotnie, jak kurs idzie do góry, to opłaca się generować coinsy i więcej ludzi kupuje karty --> trudność rośnie.

Taka kolejna waluta musialaby miec jakas istotną przewagę merytoryczną na Bitcoinem, w przeciwnym razie takie "wypuszczanie" byłoby zupełnie bez znaczenia.

Ściągam sobie kod źródło klienta bitcoina, modyfikuję w nim nazwę kanału irc, uruchamiam i niby mam nową nową bliźniaczą walutę. Dziecinnie proste. Prawie każdy może to zrobić. I podejrzewam, że wiele osób próbowało.
Wystarczy, że jakaś większa firma typu Google, Facebook lub nawet mniejsze stworzą własną sieć, ze świetnym wsparciem, świetnym klientem itd. Bitcoin zostanie zmiażdżony.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » sobota, 14 maja 2011, 15:26

I z drugiej strony - duże instytucje jak Google czy Facebook mogą nie chcieć tworzyć własnej sieci z uwagi na mocno antysystemowy charakter, jaki taka działalność mieć musi.
H. L. Mencken

Obrazek
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: MacDada » sobota, 14 maja 2011, 15:42

Prze_koles pisze:Wystarczy, że jakaś większa firma typu Google, Facebook lub nawet mniejsze stworzą własną sieć, ze świetnym wsparciem, świetnym klientem itd. Bitcoin zostanie zmiażdżony.
Na NK.pl zrobili eurogąbki :mrgreen:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 14 maja 2011, 15:46

Kimono pisze:I z drugiej strony - duże instytucje jak Google czy Facebook mogą nie chcieć tworzyć własnej sieci z uwagi na mocno antysystemowy charakter, jaki taka działalność mieć musi.
Tak, ale nigdy nie wiadomo. Myślę, że Google byłoby na to stać. Z drugiej strony, wystarczy, że rząd zdelegalizuje Bitcoin. Nie musi niszczyć zupełnie sieci. Jak będzie nielegalny, to żaden sklep nie będzie akceptował BTC i waluta powoli umrze.
MacDada pisze:
Prze_koles pisze:Wystarczy, że jakaś większa firma typu Google, Facebook lub nawet mniejsze stworzą własną sieć, ze świetnym wsparciem, świetnym klientem itd. Bitcoin zostanie zmiażdżony.
Na NK.pl zrobili eurogąbki :mrgreen:
Chodziło mi o własną sieć Bitcoin :P

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » niedziela, 22 maja 2011, 19:28

Ja myślę, że teraz jeszcze nie jest dobry moment na oszczędzanie w BTC zbyt duże ryzyko, że nasze oszczędności w ciągu tygodnia stopnieją o połowę. Ostatnia przecena udowodniła, że wystarczy kilka dni spadku aby dość znacznie obniżyć cenę rynkową Bitcoina.
W temacie inwestycji dużo do powiedzenia mają więksi gracze co w przypadku Bitcoina oznacza graczy z około 100000$ co dla rekinów biznesu jest kwotą, którą można zaryzykować bez większego stresu. Jeden taki gracz potrafiłby na dzień dzisiejszy zwiększyć kurs o 1/3 podczas jednej transakcji. Tak samo granie na osłabienie waluty jest bardzo łatwe. Euforia lub panika zwiazana ze wzrostem/spadkiem wywołuje nieracjonalne zachowania ludzi niedoświadczonych w inwestycjach a na nich najwięcej się zarabia.
Moja opinia jest taka, że inwestować krótkoterminowo ale nigdy nie sprzedawać ze stratą przy kilkudniowych spadkach jeśli projekt w tym tempie będzie zyskiwał popularność. Na spadkach kupować. Nie podąrząć za tłumem.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » poniedziałek, 23 maja 2011, 14:43

Większość to są tak naprawdę różnego rodzaju koszty transakcyjne, przede wszystkim opóźnienia. Ja sobie mogę postanowić, że będę kupował lub sprzedawał, ale co z tego? Przelew na bitomat potrwa cztery godziny albo więcej, przelew na Mt Gox - pięć dni. A trendy się odwrócą albo nagle ceny na bitomacie będą znów wyższe o dwa czy trzy złote w stosunku do rynkowych.
H. L. Mencken

Obrazek

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”