Co jak padnie portfel

Rozmowny
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Co jak padnie portfel

Postautor: xamrex » sobota, 20 maja 2017, 12:18

Witam,
Mam durnowate pytanie.

Wiadomo jak było z mtgoxem oraz bitcurexem,
Były sobie takie kantory a w pewnym momencie zniknęły i wraz z nimi jak ktoś miał tam BTC zniknęły jego oszczędności.

Przymierzam sie do kupna ETH.
Przeczytałem kilka tematów i znalazłem taki portfel jak Jaxx.io

Mam takie pytanko, załóżmy, że skorzystam sobie z tego walletu i prześlę tam ETH..

I załóżmy teraz że tak jak było z kantorami on po pewnym czasie zniknie z sieci..
Czy w takim razie będę miał szanse na dostanie się do swoich pieniędzy??

Po prostu nie do końca rozumiem, czemu każdy się boi, że coś stanie się z kantorem(to jest oczywiste że może się coś stać, bo stawało się już kilkanaście razy, ze po pewnym czasie kantory przestały istnieć), a czemu się nie bać tego walletu jaxx.io.
Przeciez tam tez może się stać tak, że po pewnym czasie wallet zniknie z sieci i nie dostanę się do swoich ETH....

Albo coś źle rozumiem ?

Po prostu czy jeśli prześlę na jaxx.io trochę ETH i za kilka miesięcy będę chciał np. je przewalutować na PLN, i wejdę na jaxx.io i dowiem, się, że storna przestała istnieć.. w żaden sposób nie będe mógł odzyskać pieniędzy...?!

Czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo że stanie się cos (przestanie istnieć ) z jaxx.io niż z jakimś kantorem?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
1

Co jak padnie portfel

Postautor: rav3n_pl » sobota, 20 maja 2017, 12:30

Jedynym pewnym sposobem przechowywania walut są orginalne/referencyjne pełne klienty.
Webowe zawsze polegają na jakimś zewnętrznym węźle, i w przypadku zniknięcia serwisu możemy mieć problem.
Takie portfele zawsze powinny dać możliwość eksportu kluczy prywatnych - i takie klucze można importować do innych portfeli.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Co jak padnie portfel

Postautor: pm7 » sobota, 20 maja 2017, 12:31

Portfele na ogół oferują możliwość wykonania kopii kluczy. Taką kopię można użyć w dowolnym innym portfelu w celu odzyskania dostępu do środków. No, chyba że je wcześniej ukradną, ale to też nie takie proste, bo w teorii nie powinni mieć dostępu do kluczy (rozszyfrowywane lokalnie z komputerze użytkownika, nie u nich).

Jaxx akurat niekoniecznie jest dobrym pomysłem: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=309694#p309694

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Co jak padnie portfel

Postautor: xamrex » sobota, 20 maja 2017, 13:42

Okej, troche mi rozjaśniliście.

Mam teraz klucz prywatny i publiczny..
I na tej stronie (podając prywatny klucz) mogę przesac ETH na inny numer.
myetherwallet.com

Ale chyba to jest jednyna storna gdzie podając klucz prywatny moge przelac ETH z jednego numeru na inny..
Czy istnieją może jakiś inne?

Chodzi mi o to czy mając klucz prywatny i publiczny będę miał zawsze dostęp do swoich środków?
A jeśli tak, to czy oprócz walleta na myetherwallet.com , jest jakiś inny gdzie podając priv key, będę mógl zarządzać moimi ETH?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
1
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Co jak padnie portfel

Postautor: powered » sobota, 20 maja 2017, 15:27

xamrex pisze: Chodzi mi o to czy mając klucz prywatny i publiczny będę miał zawsze dostęp do swoich środków?
Zawsze tylko dzięki kluczowi prywatnemu masz dostęp do swoich środków. Programy na komputer, na komórkę czy programy online (zwane wszystkie portfelami) dają tylko interfejs i dają możliwość wykonania np. przelewu. Gdy masz klucz prywatny to jesteś właścicielem tych środków i nie musisz posiadać oprogramowania w postaci portfela. Klucz prywatny w każdej chwili można zaimportować do każdego portfela obsługującego daną walutę.
Uważaj też komu przekazujesz klucz prywatny. Strona myetherwallet.com wygląda na zaufaną, ale nie można mieć nigdy zaufania w 100% gdy przesyła się klucz on-line.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Co jak padnie portfel

Postautor: xamrex » sobota, 20 maja 2017, 15:34

Okej, dzięki za info.
Dużo mi rozjaśniłeś.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Co jak padnie portfel

Postautor: powered » sobota, 20 maja 2017, 15:54

Od siebie dodam tylko że do tej pory nie spotkałem większego bałaganu w oprogramowaniu jaki panuje w ETH i ETC. Tam zawsze jest jakiś problem i nie zdziw się że jakiś portfel nie będzie chciał działać. Ja ostatnio bardzo krótko cieszyłem się działającym Ethereum-wallet. Działał z dwa tygodnie, teraz znowu dopadła go odwieczna ta sama choroba gdzie podczas synchronizacji zarzyna dysk non stop od kilku dni i przez to nie ściąga bloków bo zajęty jest modernizacją plików na dysku co trwa w nieskończoność.

Wróć do „Ethereum”