Kradzież portfela, backup

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kradzież portfela, backup

Postautor: frita » czwartek, 12 kwietnia 2012, 19:31

Załóżmy, że mam jakąś sumę w btc i zrobiłem backup portfela.Co się dzieje ,gdy portfel zostanie skradziony? W jaki sposób mogę odzyskać pieniądze ? I w jaki sposób złodziej może wykorzystać moje pieniądze ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Re: Kradzież portfela, backup

Postautor: smok » czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:11

Jak zrobiłeś backup-a, zaszyfrowałeś i masz go w kilku (a nawet kilkunastu miejscach) to nic mu z niego. Jeżeli zaś portfel nie był zaszyfrowany to btc przepadły.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: frita » czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:14

A jeżeli portfel nie jest zaszyfrowany to jak złodziej może użyć tych pieniędzy ? Podmienia plik wallet ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:16

frita pisze:A jeżeli portfel nie jest zaszyfrowany to jak złodziej może użyć tych pieniędzy ? Podmienia plik wallet ?
Dokładnie podmienia na twój wallet.dat i restartuje program.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: frita » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:21

Kiedyś czytałem ,że powinno się robić backup po każdej tranzakcji. W czym to ma pomóc ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » środa, 18 kwietnia 2012, 02:53

To jest bzdura. backup wystarczy zrobic tylko raz i tak zapisany portfel na zawsze jest bezpieczny przed zgubieniem, pod warunkiem, ze przyjmujemy wplaty na jeden adres ten z tego portfela.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 18 kwietnia 2012, 09:46

Przemo pisze:To jest bzdura. backup wystarczy zrobic tylko raz i tak zapisany portfel na zawsze jest bezpieczny przed zgubieniem, pod warunkiem, ze przyjmujemy wplaty na jeden adres ten z tego portfela.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 18 kwietnia 2012, 09:46

Bitmar pisze:
Przemo pisze:To jest bzdura. backup wystarczy zrobic tylko raz i tak zapisany portfel na zawsze jest bezpieczny przed zgubieniem, pod warunkiem, ze przyjmujemy wplaty na jeden adres ten z tego portfela.
Chyba że, ktoś ma np. sklep internetowy i dla każdej transakcji tworzy oddzielny adres wtedy kopie jak najczęściej bo domyślnie portfel ma na początku 100 adresów i taki backup nie uwzględnia adresów utworzonych powyżej tych 100 właśnie. Ale jak przyjmujemy na 1 adres (do 100) to faktycznie jedna kopia wystarczy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » środa, 18 kwietnia 2012, 13:17

Bitmar pisze:
Bitmar pisze:
Chyba że, ktoś ma np. sklep internetowy i dla każdej transakcji tworzy oddzielny adres wtedy kopie jak najczęściej bo domyślnie portfel ma na początku 100 adresów i taki backup nie uwzględnia adresów utworzonych powyżej tych 100 właśnie. Ale jak przyjmujemy na 1 adres (do 100) to faktycznie jedna kopia wystarczy.
pod warunkiem, że nie będziemy z tego portfela robić żadnych przelewów wychodzących tylko przelewy przychodzące na jeden adres, wtedy wystarczy jedna kopia w przeciwnym wypadku nie wystarczy
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » środa, 18 kwietnia 2012, 14:47

Prezes, nie ma znaczenia, czy robimy przelewy wychodzace czy przychodzace. Jak ktos ma jeden adres to ma jeden klucz prywatny i publiczny i tylko te dwa klucze trzeba zbackupowac i nawet za 100 lat po milionach transakcji te klucze sie nie zmienia i beda wystarczyly do robienia transakcji. Dopoki ktos ma klucz prywatny do podpisu swojego adresu to ma dostep do bitcoinow w tym adresie.
Chyba, ze sie myle to podajcie dowody :)

Bitmar - tak jak napisalem, pod warunkiem, ze przyjmujemy wplaty tylko na jeden adres, czyli jak sklep generuje rozne adresy to sie nei zalapuje, musi robic backup po kazdej transakcji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » środa, 18 kwietnia 2012, 20:01

Przemo przelej sobie bitcoiny ze swojego portfela, ale nie wszystkie, na inny portfel a zobaczysz ze utworzy sie nowy adres na który zostanie autmatycznie przelana czesc bitcoinow ktore zostaly w Twoim porfelu
tu masz wszystko dokladnie opisane: http://bitcoin.pl/index.php/jak-zaczac/ ... nt-bitcoin
w akapicie : Bezpieczeństwo - przechowywanie portfela bitcoin

jeżeli dalej nie wierzysz to obejrzyj sobie transakcje na http://blockexplorer.com/block/00000000 ... b9687ed6e7
prawie kazda transakcje wychodzaca rozbijana jest na dwie (część bitcoinów wraca do nas na nowy adres a cześć idzie do kontrahenta)
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » czwartek, 19 kwietnia 2012, 01:13

Nie prawda. Jeżeli blockexplorer wskazuje, że mój adres: 1H7J7jX4Gt7zjRVJtKjsx3736JpNjSv2VM ma na przykład 250 BTC to wystarczy ze mam klucz prywatny do tego adresu i nic mnie wiecej nie obchodzi. Nie interesuje mnie czy bitcoiny byly dzielone czy nie i ile z niego robilem przelewow wychodzacych i przychodzacych.

Chyba przyznasz racje ze jak sprawdzasz stan swojego adresu to sprawdzasz tylko stan tego adresu a nie calego swojego konta?

Protokol bitcoina mowi, ze "transakcja polega na tym, ze adres AAA dopisuje w bloku informacje ze od teraz adres BBB staje sie posiadaczem jego bitcoinow" i podpisuje taka informacje swoim kluczem.

A jezeli jest inaczej to jak wytlumaczysz to, ze blockexplorer pokazuje Ci stan twojego konta prawidlowo, skoro stan twojego konta jest rozsiany na wiele adresow? :)

Nalezy wyjasnic ta sytuacje i dokonac ewentualnych poprawek na bitcoin.pl :)

Reki sobie nie dam uciac, ale to sie kupy nie trzyma.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » czwartek, 19 kwietnia 2012, 11:26

Przemo pisze: A jezeli jest inaczej to jak wytlumaczysz to, ze blockexplorer pokazuje Ci stan twojego konta prawidlowo, skoro stan twojego konta jest rozsiany na wiele adresow?
Blockexplorer pokazuje stan konta (portfela) a nie wlaśnie adresu?
Ja wiem jak sprawdzić stan adresu a nie wiedziałem że można też sprawdzić stan konta na blockexplorer.
3.JPG
Zrobiłem test i po wygenerowaniu 100 adresów i zrobieniu przelewu wychodzącego, mój backup portfela już nie widział wszystkich bitcoinów.
Co do Twojego adresu 1H7J7jX4Gt7zjRVJtKjsx3736JpNjSv2VM to faktycznie tyle masz bitcoinów ile wskazuje blockexplorer i tego nie kwestionuję (masz nawet więcej niż 250 :)
Tyle masz na tym adresie a ile masz wszystkich BTC na swoim portfelu tego nie wiem.
Wykonując przelew zewnętrzny np. 100 BTC do adresu X z Twojego adresu to oprócz tych 100 BTC z Twojego adresu na adres X przejdzie jeszcze czesc BTC na Twoj nowy adres
przykład z Twojej historii adresu:
Z Twojego adresu 1H7J7jX4Gt7zjRVJtKjsx3736JpNjSv2VM przechodzą BTC na dwa różne adresy a nie tylko na jeden:
1.JPG
nie wiem tylko dlaczego jeden przelew w jednym bloku o tej samej godzinie jest rozbity na tyle czesci (dziwne):
2.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Wróć do „Przedszkole”