Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Gaduła
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: 4D3K » piątek, 10 lutego 2017, 11:56

Wymazywanie pisze: Hehe wolałbym siedzieć z Wami traderami BTC w psychiatryku niż być lemingiem w wygodnym fotelu "inwestującym" w amber gold czy biorącym frankowy kredycik. :mrgreen:
liczylem niedawno kredycik frakowy vs zlotowkowy i tak zle nie jest. Oczywiscie jesli mowimy o calym okresie, a nie checi np. sprzedania nieruchomosci dzisiaj. Dodatkowo znajomy bral w bardzo korzystym oprocentowaniu 0,65% + libor. Korzysc kredytu zlotowkowego wyszla dopiero po 9 latach (oczywiscie wiekszosc osob tak pewnie nie brala). Teraz oczywiscie z kazda rata jest w plecy, ale juz obserwujemy wzrost cen produktow, co oczywiscie podniesie inflacje, a to z kolei spowoduje podniesienie stop procentowych. Raty kredytow zlotowkowych pojda w gore i juz troche sie zmieni obraz. Dodatkowo jakikolwiek ruch PiSdowatego rzadu w sprawie pomocy frankowiczom moze zupelnie zmienic obraz. I na koniec zostaje nam spekulacja kursu franka - ludzie brali kredyty na 20-30lat i kto wie jak bedzie wygladal kurs za kolejne 10 ?
na koncu moze byc tak, ze ten leming w wygodnym fotelu bedzie Ci sie smial w oczy, a Ty bedziesz sponsorowal jakas doplate do jego niedoli :D :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 14:45

4D3K pisze: liczylem niedawno kredycik frakowy vs zlotowkowy i tak zle nie jest.
:shock:
"Nie jest tak źle"? Przecież ci co brali te kredyty frankowe koło 2007-2010, to cena franka było 2-3.20zł, więc z samej różnicy ceny franka spłacasz 25-100% więcej. Nie wiem do jakich lat dawano te pseudo frankowe kredyty (pseudo-kredyty bo nikt nigdy franków nie widział, to był kredyt "spekulacyjny", powierzający bankowi kasę na wymianę frank/pln zawarty w niekorzystnym czasie raczej taniego franka z zawsze dużym potencjałem na umocnienie się względem złotówki), ale nie było punktu na wykresie, w którym ktoś biorąc długi kredyt mieszkaniowy (czyli pewnie większość kredytów), byłby zarobiony na tym kredycie - chyba, że zrobił przewalutowanie w dobrym miejscu lub dużo szybciej spłacił. Ale to nieliczne przypadki, większość wpakowała się na minę na wiele lat i spłaca znacznie więcej. Wina jest po stronie i banków i ludzi, bardziej banków, no ale niektórzy ludzie też uważali, że robią interes życia, a wykazali się brakiem wyobraźni i podstaw ekonomicznego myślenia. Inna sprawa, że banki wciskały te scamiaste kredyty ludziom, którym nie chcieli dać w złotówkach, więc wina jest spora, bo wiedzieli, że dla wielu jest to jedyna szansa by tego rzędu kasę na mieszkanie pożyczyć.

Zastanawia mnie jak to z tym bratem liczyłeś, z kredytu zawartego w którym roku przy jakiej cenie franka, że "nie jest tak źle". :lol: Dla mnie choćby 5% przyrost kredytu do spłacenia z powodu ruchów ceny, to już źle, a co dopiero mówić o kilkudziesięciu %... Ci co mają frankowy wzięty na 20-40 lat z franka po 2-3zł, mają emocje zapewnione na całe życie. Siłą rzeczy szukają pomocy rządowej bo są na totalnie minie. Czy rząd powinien pomagać, osobna kwestia, wg mnie jeśli tak, to raczej formalnie a wszelkie koszty powinien ponosić bank, a takie kredyty powinny być zakazane lub ludzie powinni dostawać tylko i wyłącznie franki na konto i brak możliwość przewalutowania ich na poziomie konta na złotówki w banku w którym brali. Czyli jak ktoś chce pożyczać walutę obcą, to niech to świadomie robi i dostaje franki i się z nimi buja dalej i sam sobie wymienia i oczywiście, niech oddaje tylko i wyłącznie we frankach.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 lutego 2017, 15:02 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 14:55

Post przeniesiony do osobnego tematu: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=55&t=20507
Ostatnio zmieniony piątek, 10 lutego 2017, 15:15 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 2 razy.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: TomaszT » piątek, 10 lutego 2017, 15:05

Czy tak jak np. na BM, jak gra się dźwignią, wpłaca tam się BTC, na głównej giełdzie już nic nie ma, wtedy te BTC wędrują "do sejfu", gra się dalej nimi codziennie, ale ma się świadomość, że w razie W, nie znikną...

Spoko!

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 15:12

Założyłem osobny temat z tym pomysłem, by go wyróżnić i by nie zginął tu w tym wątku, bo coś w nim jest jak dla mnie jakby nowatorskiego. Ew. dyskusja tu: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=55&t=20507

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » piątek, 10 lutego 2017, 15:23

Wymazywanie pisze: ale nie było punktu na wykresie, w którym ktoś biorąc długi kredyt mieszkaniowy (czyli pewnie większość kredytów), byłby zarobiony na tym kredycie - chyba, że zrobił przewalutowanie w dobrym miejscu lub dużo szybciej spłacił.
No co Ty? Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie: jakby podsumować cały okres spłaty, to zdecydowana mniejszość wtopiła - ci którzy wzięli kredyt gdy frank był w okolicach 2zł. Nie wziąłeś pod uwagę, że praktycznie przez ostatnie kilkanaście lat kredyt CHF był oprocentowany o kilka % mniej niż PLN. Był niedawno taki moment, że te kredyty były oprocentowane na -0.9%!
http://1.bp.blogspot.com/-e381zosEiao/V ... -40898.jpg

A i prowizja banku przy braniu we frankach była sporo niższa niż w PLN (czasami <1%).

Co do tego, że był to jeden wielki przekręt spekulacyjny banków - pełna zgoda. A ja naprawdę kiedyś naiwnie myślałem, że banki zarabiają wyłącznie na prowizji niezależnie od kursu, bo muszą te franki kupić dla pożyczkobiorcy od banków szwajcarskich 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 15:34

ekonokomik pisze: jakby podsumować cały okres spłaty, to zdecydowana mniejszość wtopiła
A to muszę o tym poczytać szczegółowo, bo nie wiem jakie był detale i po prostu prostacko patrzę na wykres i rozumiem, że ktoś pożyczył niby X franków i te X franków musi oddać, a wahania ceny Frank/Pln mają bezpośredni wpływ na ilość pln do spłaty i widząc wykres, zdaje się, że te wieloletnie kredyty to wraz ze wzrostem Franka, rosnąca ilość złotówek do wpłaty i to na tyle duży wzrost spłaty (w końcu frank 2->4zł), że ew. mniejsze oprocentowanie nie wynagradza absolutnie straty wnikającej ze wzrostu Franka.

Gaduła
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
5

Postautor: 4D3K » piątek, 10 lutego 2017, 15:41

ekonokomik mnie uprzedzil.

W kredycie bardzo istotna kwestia sa odsetki, a Ty (Wymazywanie) jakbys w ogole tego nie bral pod uwage. Gdy znajomy ma kredyt we franku z marza tak niska to biorac pod uwage ujmeny libor mial okresowo splacany kredy przez bank (ujemna stopa). Oporcentowanie PLN w tym czasie bylo sporo wyzsze i dodatkowo Wibor takze. To wszystko powodowalo, ze ludzie z PLN placili caly czas odsetki, i dalej im zostawal kapital, a frankowicze juz splacali go.
Oczywiscie gdy rozpatrujemy sprzedaz mieszkania dzisiaj to frankowicz jest w dupie, bo musi reszte kredytu splacic po obecnym wysokim kursie. Ale jesli spekulujemy dalej to dalej spekulujemy. Moze sie okazac ze frank bedzie jeszcze drozszy za kolejne 10lat i frankowicz bedzie w totalnej dupie, albo frank spadnie (co jest prawdopodobne obserwujac kurs wieloletni) to finalnie frankowicz z 20-30 letnim kredytem, moze byc wygranym.
Co do bankow - myslisz, ze ktos w banku podejmowal ryzyko i nie zabezpieczal kredytow frankowych spekulujac na kursie ?! Kredyty frankowe byly bardzo modne gdy kurs jeszcze wynosil 2,8, a pozniej spadl ponizej 2zl - czy myslisz, ze ktos wzial ryzyko i nie zabezpieczyl takiej transakcji ? Bardzo w to watpie...
Jedyny zarzut ktory mozna sensowny postawic to, ze ludzie nie mieli zdolnosci w PLN, a mieli w CHF i im takie kredyty wciskali. Dla przypomnienia KNB wydala rekomendacje, aby wyluzowac z kredytami, ale na to PiSdy:
4. Podstawowe uzasadnienie Komisji Nadzoru Bankowego „Rekomendacji S” powołujące się na ogromne ryzyko związane przede wszystkim z nagłymi spadkami wartości walut, możliwością znacznego podniesienia stóp procentowych przez zagraniczne banki centralne, a także na możliwy znaczny spadek wartości złotówki, nie znajduje potwierdzenia w danych makroekonomicznych. Oczywiście nie możemy nie dostrzegać tego ryzyka, ale jeśli weźmiemy pod uwagę ciągły wzrost gospodarczy naszego kraju, niską inflację i umacniającą się złotówkę, to obawy Komisji Nadzoru Bankowego nie znajdują potwierdzenia w faktach.
i link do zrodla:
http://old.pis.org.pl/article.php?id=4415

tyle off topa.
Co do kursu bitka - koniec B poczatek C ? (troche to B mi za wysoko podeszlo, ale i tak raczej bym na spadek stawial)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 16:04

@4D3K, Dzięki za wyjaśnienie. :)

Dodano po 4 minutach 43 sekundach:
4D3K pisze: Co do kursu bitka - koniec B poczatek C ? (troche to B mi za wysoko podeszlo, ale i tak raczej bym na spadek stawial)
Możliwe, jednak te koło 600cny odbiło. Na 1d/3d albo utworzy się trójkąt, czyli teraz na dniach duże odbicie w górę i zdefiniowanie górnej linii trójkąta albo jazda dalej w dół. Przy pęknięciu bańki, były 3x 3d duże, dorodne i czerwone. :) Teraz myślę, że 2 takie 3d jak najbardziej realne. Ew. spadek poniżej 5000cny to byłaby dopiero jazda. :) Nie wiem czy nastąpi, na razie wygląda na mniej prawdopodobny.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » piątek, 10 lutego 2017, 16:58

Panowie ja Wam zapodam pewien scenariusz i zobaczymy czy się sprawdzi. Taka gimnastyka na piątkowy wieczór. Oparty jest o giełdę OKCoin.

Otóż korekta dobiegła końca. Mamy za sobą w Intraday falę A, falę B i skończyła się nam fala C. Dlaczego?
Struktury falowe tej korekty pasują gdyż miała postać zygzaka. W fali C wystąpiły tzw. Climatic Action czyli w piątej fali niższego rzędu fali C wolumeny są wyższe niż w trzeciej fali niższego rzędu fali C. Co to może oznaczać? Że spora część inwestorów wykorzystała te spadki do kupowania po niższych cenach. No ja życzyłbym sobie wzrostów, które mogą teraz nastąpić ;) Obecnie mamy próbę zainicjowania tych wzrostów - gdy się uda to zobaczymy ruch w górę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 17:33

sha256 pisze: Otóż korekta dobiegła końca.
W większej skali możliwe, że ona dopiero się zaczęła. :mrgreen:
Widać optymizm na polskich giełdach http://bitmonitor.pl/monitor
Dla mnie to nadal gorący kartofel czyli kupuj dołki, sprzedaj w miarę szybko odbicie, shortuj górki itd.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » piątek, 10 lutego 2017, 17:45

@sha256, nie kupuje tego. To dopiero poczatek spadkow. Smrod sie bedzie ciagnal a duzo newsow przed nami.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0

Postautor: edek biodro » piątek, 10 lutego 2017, 17:52

Tak jak mowilem wczoraj, dzisiaj nie bylo 2 fali i kurs zaskoczyl pozytywnie. Wplyw chinoli na cene konsekwentnie sie zmniejsza.

https://twitter.com/alistairmilne/statu ... 1667748866
novymivo pisze: duzo newsow przed nami.
Jakis konkret? Bo to, ze duzo newsow czeka to w swiecie crypto nie nowina.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » piątek, 10 lutego 2017, 18:02

Wymazywanie pisze:
sha256 pisze: Otóż korekta dobiegła końca.
W większej skali możliwe, że ona dopiero się zaczęła. :mrgreen:
Wiem co masz na myśli. Jednak moim zdaniem tak nie jest. Czas to zweryfikuje.

Dodano po 2 minutach 17 sekundach:
novymivo pisze: @sha256, nie kupuje tego. To dopiero poczatek spadkow. Smrod sie bedzie ciagnal a duzo newsow przed nami.
ja nie sprzedaję ;) to mój scenariusz do analizy. Będę z lubością obserwował wykres.

Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
@edek biodro, ja nie jestem tak pozytywnie nastawiony po tym co widzę. BTC jest dość słaby. Owszem nie na tyle aby gwałtownie spaść jednak jak na razie każda próba ruchu w górę jest kontrowana dość stanowczo. Także chciałbym zobaczyć następną próbę zainicjowania wzrostów po małym przegrupowaniu wojsk.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: edek biodro » piątek, 10 lutego 2017, 18:06

sha256 pisze: każda próba ruchu w górę jest kontrowana dość stanowczo.
Tak samo jak kontrowany jest kazdy ruch w dol. ;) Kto by pomyslal wczoraj, ze dzisiaj bedzie tak spokojnie? Ale zgoda, zobaczymy co sie bedzie dzialo po weekendzie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 18:07

Przeglądając fora, twitery itp. widać dość duże stado pocieszających się byczków. :)
Zawsze tak jest, nigdy tego nie kupuję na/po bulltrapach. :mrgreen:
Tzn. "i tak wzrośnie" "PBOC kupuje i manipuluje" "ETF pewne" itd. itd.
Wolę przyjmować, że to raczej bulltrap i teraz ładny powolny i dłuższy downtrend + równocześnie reagować na ew. sygnały bullish. Te podrygi na okcoin są dość mizerne. Albo Finex/Stamp czy inna przejmie pałeczkę szybko, albo będzie powolna padaczka i gapienie się na być może powoli upadający Okcoin.

Ogólnie mamy 2 główne sprawy (pomijam tu przepustowość sieci, SW itp. jako mniej ważne dla spekulacji w short/mid teraz):

1. blokada BTC i LTC na Okcoin i Huobi na miesiąc + ew. kontynuacja PBOC dramy

2. ETF

Obie kwestie na 30dni mniej więcej. Ciekawe :roll: :mrgreen:

Mamy tylko 4 opcje kombinacji tych wydarzeń, jeśli sprowadzić blokadę BTC do "dobrze zakończona"; "źle zakończona".

Od najbardziej bullish IMO:

1. Odblokowane BTC + ETF wypala -> ATH pewnie

2. Odblokowanie BTC + ETF fail - hmm ATH nie, korekta na pewno, ale jakaś straszna, poszukiwanie nowego newsa?

3. Nieodblokowanie BTC + ETF OK - przejęcie pałeczki od Chin, droga do ATH chyba

4. Nieodblokowanie BTC + ETF fail - większa korekta? Bear market w mid/long i złe nastroje?

Obstawiam % prawdopodobieństwo kombinacji:

1. 20%
2. 30%
3. 20%
4. 30%

Mam nadzieję, że pomogłem. :mrgreen: :mrgreen:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » piątek, 10 lutego 2017, 18:14

@Wymazywanie, patrzę się tylko na kreski. Nie robię takiej analizy. Czasem sobie poopowiadam. Nie posługuję się takim słownictwem typu "bańka" czy "bulltrap". Są pewne formacje, trendy, Eliott etc. i w sumie nasza proza i "analizy fundamentalne", które czytamy na niewiele się zdają gdyż powodują zwiększoną nerwowość.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: edek biodro » piątek, 10 lutego 2017, 18:16

Wymazywanie pisze: awsze tak jest, nigdy tego nie kupuję na/po bulltrapach.
To czy to jest bulltrap to sie dopiero okaze, wiec nie czas jeszcze na takie traktowanie z gory jak to:
Wymazywanie pisze: duże stado pocieszających się byczków.
Ja tez przeglądam internety dosyc regularnie, nie ma przewagi bykow, jest 50/50 i takie sformulowania jak to:
Wymazywanie pisze: będzie powolna padaczka i gapienie się na być może powoli upadający Okcoin.
to dla mnie pocieszający sie niedzwiedz :P

EDIT:
Wymazywanie pisze: Tzn. "i tak wzrośnie"
Bo longterm i tak wzrosnie :P
Wymazywanie pisze:
"PBOC kupuje i manipuluje"
Jest taka mozliwosc.
Wymazywanie pisze: "ETF pewne" itd. itd.
Nie jest pewne (ktos pisal powaznie, ze pewne?) ale moja opinia, ze bardzo prawdopodobne.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 lutego 2017, 18:20 przez edek biodro, łącznie zmieniany 3 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 18:20

sha256 pisze: Nie posługuję się takim słownictwem typu "bańka" czy "bulltrap".
Czemu? One dobrze obrazują rzeczywistość i przecież też są techniczne.

Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
edek biodro pisze: To czy to jest bulltrap to sie dopiero okaze, wiec nie czas jeszcze na takie traktowanie z gory jak to:
Wymazywanie pisze:
duże stado pocieszających się byczków.
Nie traktuję z góry, piszę co widzę i tak jest zawsze, że byków jest więcej (zwłaszcza jak trend słabnie), a nie mogą wiecznie rządzić. Jak ich czas mija to zawsze się pocieszają i po prostu widzę teraz w mediach społecznościowych BTC dużo sentymentu byczego. :mrgreen:

Dodano po 1 minucie 32 sekundach:
edek biodro pisze: to dla mnie pocieszający sie niedzwiedz
Początkowe słowa zdania i formuła alternatywy ("albo") znacznie zmieniają sens końcówki. Sama ma dość inny wydźwięk. ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 10 lutego 2017, 18:21 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » piątek, 10 lutego 2017, 18:20

Wymazywanie pisze:
sha256 pisze: Nie posługuję się takim słownictwem typu "bańka" czy "bulltrap".
Czemu? One dobrze obrazują rzeczywistość i przecież też są techniczne.
Przyzwyczajenia ;)

Wróć do „Przedszkole”