- Jeżeli ktoś poprzez InPay kupuje Ci bitcoiny to jest to przekazanie praw majątkowych (nie pieniędzy) i nie powstaje obowiązek podatkowy, pojawia się dopiero gdy te bitcoiny sprzedasz. Gdyby Bitcoin był w polskim prawie podatkowym traktowany jako waluta, wtedy sprawa wyglądałaby inaczej i zakup przez osobę trzecią bitcoinów poprzez InPay byłby od razu przychodem.
- Opłacenie czegokolwiek poprzez InPay jest de facto sprzedażą bitcoinów i suma uzyskana z tej sprzedaży jest przychodem. I tu znowu, gdyby Bitcoin był walutą, tutaj podatku by nie było. Traktowanie go jako prawo majątkowe opóźnia moment powstania przychodu
PIT 36 - gdzie wpisać zakup BTC?
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
- Weteran
- Reputacja: 428
Postautor: Chancellor » czwartek, 10 listopada 2016, 19:55
Chancellor
- Weteran
- Reputacja: 1042

Postautor: wrip » czwartek, 10 listopada 2016, 21:11

wrip
- Weteran
- Reputacja: 428
Postautor: Chancellor » czwartek, 10 listopada 2016, 21:11
Chancellor
- Początkujący
- Reputacja: 3

Postautor: MorXpe » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 20:32
Wniosek jest jeden. Trzymać, i czekać na lepsze czasyChancellor pisze:(...) gdyby Bitcoin był walutą, tutaj podatku by nie było.

MorXpe
- Początkujący
- Reputacja: 7
Postautor: belmondziak » środa, 1 lutego 2017, 10:21
Powiedzmy że chcę zarobić na arbitrażu, czyli będę potrzebował wykonać wiele przelewów przez konta, przyjmijmy że pojedynczy przelew jest poniżej 15000 euro, ale takich przychodzących i wychodzących jest kilka dziennie.
Kiedy us może się zainteresować tym... Teraz, za miesiąc czy dopiero przy przyszłym picie za rok?
Pozdrawiam
belmondziak
- Weteran
- Reputacja: 1069

Postautor: adam1226 » środa, 1 lutego 2017, 10:26

[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy
adam1226
- Czarna Owca
- Reputacja: -26

Postautor: ArekW » środa, 1 lutego 2017, 14:10
US może się zainteresować w każdej chwili. Jeżeli ruchy na twoim koncie odbiegają od normy to bank informuje GIIF a potem sprawa trafia do prokuratury. W tej sytuacji US będzie twoim najmniejszym zmartwieniem.belmondziak pisze: Witam, żeby nie zakładać nowego wątku to tutaj.
Powiedzmy że chcę zarobić na arbitrażu, czyli będę potrzebował wykonać wiele przelewów przez konta, przyjmijmy że pojedynczy przelew jest poniżej 15000 euro, ale takich przychodzących i wychodzących jest kilka dziennie.
Kiedy us może się zainteresować tym... Teraz, za miesiąc czy dopiero przy przyszłym picie za rok?
Pozdrawiam
Jeżeli planujesz działaność gospodarczą, otwórz firmę, zrób wcześniej jakiś biznes plan i działaj bez strachu.
ArekW
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » środa, 1 lutego 2017, 14:43
A konkretnie to maksymalnie jest to prawie 7 lat od zdarzenia.
"Przykład
21 lutego 2014 roku podatnik złożył deklarację PIT za 2013 rok. Przedawnienie jego zobowiązania podatkowego nastąpi po upływie 5 lat licząc od końca roku, w którym podatnik rozliczył się z urzędem skarbowym, a więc po upływie 5 lat od dnia 31 grudnia 2014 roku. Przedawnienie nastąpi zatem 31 grudnia 2019 roku."
ekonokomik
- Początkujący
Postautor: belmondziak » środa, 1 lutego 2017, 15:44
Mówiąc w prost nie chcę zakładać działalności, robić sobie koszty jak nie jestem pewien czy to działa i mówiąc kolokwialnie czy będę miał na ZUS... Jak zobaczę że wszystko gra to wtedy rejestruję działalność
belmondziak
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » środa, 1 lutego 2017, 16:44

W Polsce od kilku lat postuluje się takie zmiany, ale z tego co pamiętam nic się w tej sprawie nie ruszyło.
Tzn znalazłem toś takiego: https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.eng ... 042acfe782
Ale jeśli dobrze rozumiem, to nie możesz wtedy mieć żadnych dochodów.
Wpisz w google: działalność na próbę i w 5 min masz odpowiedź.
ekonokomik
- Weteran
- Reputacja: 869
Postautor: bl4ck » środa, 1 lutego 2017, 17:34
Na wszystkie twoje pytania niestety odpowiedz brzmi nie nie możesz. Albo coś robisz na lewo albo zakładasz firmę. Ostatnio obiło mi się o uszy ze popularne jest zakładanie działalności w "inkubatorach przedsiębiorczości" poczytaj sobie czego to się tyczy i z czym je.belmondziak pisze: A jak sprawa wygląda w sytuacji kiedy zakładam działalność powiedzmy 3-4 tygodnie od rozpoczęcia działania... Wtedy mogę rozliczyć się z urzędem skarbowym za ruchy które były przed założeniem firmy?
Mówiąc w prost nie chcę zakładać działalności, robić sobie koszty jak nie jestem pewien czy to działa i mówiąc kolokwialnie czy będę miał na ZUS... Jak zobaczę że wszystko gra to wtedy rejestruję działalność
bl4ck
- Czarna Owca

Postautor: Marina » środa, 1 lutego 2017, 19:12

Marina
- Czarna Owca
- Reputacja: -26

Postautor: ArekW » środa, 1 lutego 2017, 19:20
Jesteś pewien?
W Polsce ciągle istnieje hybryda w formie FIRMA sp. z o.o. sp. k, która pozwala na praktyczne zdjecie odpowiedzialności z Zarządu i opodatkowanie dochodów podatkiem w wysokości 19%
Przykładem takiej struktury jest Bitcurex.pl
W biały dzień ze spółki może zniknąć kilkanaście milionów złotych i nic.
ArekW
- Czarna Owca

Postautor: Marina » środa, 1 lutego 2017, 19:32

"http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/sl ... ch/z2jz5rz"
Wiele rzeczy można robić w Polsce... Ale działalność załóż chociażby na Słowacji...
P.S.
Chyba, że masz plecy jak Józek Bąk, czy inne curwexy

P.S.2
Wyjaśnienie curwexa, będzie takie samo jak Józka :/ Spróbuj znaleźć jaką odpowiedzialność ponieśli zabójcy kobiety na pasach... Wolny kraj - władzy wolno wszystko

P.S.3
W końcu konkret - moim zdaniem dopiero jak zarobisz na BTC wpisujesz dochód w PIT'a (mówimy o prywatnej osobie). Zakup BTC to Twoja prywatna sprawa. Sprzedaż BTC z dochodem to sprawa państwowa

Marina
- Początkujący
Postautor: belmondziak » czwartek, 2 lutego 2017, 11:48

belmondziak
- Początkujący
- Reputacja: 184

Postautor: aprojection » piątek, 31 marca 2017, 23:23
Mam pytanie odnośnie jednej kwestii poruszonej w temacie, a na którą nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi mi o sytuację, kiedy to wpłacam na giełdę X 1000 zł. Za te 1000 zł kupuję BTC. Następnie postanawiam przerzucić się na LTC, więc (brak możliwości bezpośredniego zakupu) zamieniam BTC na fiaty (zakładamy, że wychodzi o 200 zł więcej niż wpłaciliśmy z konta bankowego, więc 1200 zł), a następnie za fiaty kupuję LTC. I teraz ostatecznie kurs LTC spada, i sprzedaję go za 1000 zł, które to wypłacam na swoje konto bankowe. Suma sumarum jestem na 0.
I teraz moje pytanie, kiedy zachodzi obowiązek podatkowy? Pzez moment w strefie giełdy X "wygenerowałem dochód" w postaci 200 zł. Jednak stan faktyczny jest taki, że nie "zarobiłem" ostatecznie nic.
//odp. na swoje pytanie znalazłem w temacie: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?t=17215
aprojection
- Początkujący
- Reputacja: 5
Postautor: snajp » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:59
Czy prawidłowo wypełniam pola, pytam bo nie zainwestowałem jednorazowo 28 000 zł. tylko obracałem kwotą ok 5000zł. Rozumiem że podatek nie zostanie naliczony gdy tak wypełnię pola?

snajp
- Początkujący
- Reputacja: 51

Postautor: Zagłoba » wtorek, 3 kwietnia 2018, 12:01
Jeżeli wyjdzie Ci, że masz więcej kosztów niż przychodów, to podatku nie zapłacisz.
Zagłoba
- Początkujący
- Reputacja: 5
Postautor: snajp » wtorek, 3 kwietnia 2018, 13:56
Przecież to jest chore, jak ktoś jest day-traderem to jest to nierealne
snajp
- Początkujący
- Reputacja: 51

Postautor: Zagłoba » wtorek, 3 kwietnia 2018, 14:04
Rozliczać trzeba każdą transakcję, krypto-fiat, krypto-krypto, krypto-towar.
Do krypto krypto zastosowałbym taki schemat, choć czy jest poprawny - nie wiadomo
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ja#p475100
Oczywiście stosowanie jednego kursu danej waluty, gdy w ciągu dnia na różnicy zarabialiśmy w kilku transakcjach jest bez sensowne.
Sprawdzi się tylko gdy ktoś kupił w jeden dzień, a sprzedał dużo później.
Jeżeli nie masz realnych kursów walut odniesienia (np. BTC/USD) z danej godziny, to będzie trudno to teraz odtworzyć.
Ale będzie to też trudno zweryfikować KAS. Tak więc być może jest to pole do popisu i kreatywnej twórczości.
Zagłoba
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet