Władca Bloków: Drużyna Rozmiaru Bloku [historia kryzysu]

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:05

rav3n_pl pisze:Faktycznie, przegapiłem.
Czyli zrobili ten sam BŁĄD który jest w Unlimited - każdy node ustawia sobie jakie bloki chce akceptować. Totalnie nieporozumienie.
Oczywiście "za duże" bloki BĘDĄ zaakceptowane, ale dopiero po zatwierdzeniu ich kilkoma kolejnymi.
Kto nie widzi tu PEWNEJ (już NIE potencjalnej) możliwości powstawiania wielu forków z wieloma blokami ten zdecydowanie powinien poczytać jak kopalnie budują bloki...
To rozwiązanie ZABIJA możliwość akceptacji po jednym potwierdzeniu, bo może się okazać że blok w którym jest nasza transakcja jest "za duży" i powstanie równoległy blok już bez niej. I kolejne bloki na nim. Albo na naszym. Albo na obu. Albo na jeszcze kilku równoległych blokach o różnej wielkości.
Stąd chyba nazwa - nieskończona możliwość forkowania...
Wiesz co, skoro Gavin zaakceptował taki algorytm i stwierdził że jest na tyle dojrzały żeby wstawić go do Bitcoin Classic, to ufam mu że to będzie dobry wybór.

Poza tym wszyscy zapominają, że zrobienie jednego hard-forka "otworzy puszkę pandory" i będzie można robić kolejne i kolejne bez obawy że coś się popsuje.

Jednym z powodów dla których Core/Blockstream udało się tak długo mieć kontrolę nad sytuacją jest właśnie to, że wywołali oni irracjonalny strach wobec hard-forków w całej społeczności.

Ja mówię tak: Zróbmy hard-forka dla Unlimited teraz, jak algorytm okaże się choćby minimalnie wadliwy zrobimy kolejnego. Tym razem będzie to już łatwiejsze, bo nie będziemy mieli tyranii wrogów Bitcoina nad sobą.

Hard-fork to nic strasznego, to tylko mechanizm głosowania wynaleziony przez Satoshiego.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sztef89 » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:19

ShadowOfHarbringer pisze:Hard-fork to nic strasznego, to tylko mechanizm głosowania wynaleziony przez Satoshiego.
Sama nazwa straszy HARD FORK - TWARDY WIDELEC :D

Dla tych chłopaczków z Core/Blockstream, mam jedną konkretną wiadomość.

Nie wiem jak Wam jednak mi podoba sie rozwiązanie BitPay, które dynamicznie jak trudność ustala wielkość bloku :) Bardziej mnie to przekonuje niż, wersja Unlimited.
Komentarze | Dotacje: 1SztefKqaQG9nBjvMnjGtLsi3JwPqj3Kh

Bitcoin Polska - dołącz do grupy na facebooku
Bitcoin - kompendium wiedzy

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:27

grzem pisze: Ja tu nie widzę żadnej NOWEJ mozliwości powstawania forków,
Jak nie jak tak.
Przykład:
Jesteś kopalnią i uważasz że większe niż 2MB to zuooo. I tak ustawiasz węzeł kopalni.
I teraz produkujesz bloki max 2MB i NIE akceptujesz bloków większych.
W tym samym czasie inna kopalnia stwierdza, że 5MB jest ok. I wpada u niej blok o wilelkości 3MB.
Twój węzeł taki blok odrzuca, i kolejny kopiesz na bazie swojego poprzedniego bloku.
Tamta kopalnia oczywiście kopie na swoim bloku.
Inne kopalnie w zależności od ustawień i czasu znalezienia bloku kopią na twoim albo na obcym.
Zgodnie z logiką Unlimited Twój węzeł w końcu zaakceptuje "za duży" blok, ale musi na nim wcześniej powstać kilka innych.
Wpada kolejny blok, tym razem 4MB. Ty go nie akceptujesz (bo poprzedni też był za duży), nie akceptuje go też kopalnia która ma limit 3MB.
I teraz 3 kopalnie (grupy kopalni) kopią 3 bloki na różnej wysokości:
- po Twoich 2MB
- po 3MB
- po 3MB i 4MB
W ten sposób może powstać wiele forków o długości KILKU BLOKÓW! Nie jeden (bardzo rzadko) max dwa (ultra rzadkość) jak jest obecnie ale KILKA.
Dodatkowo, wystarczy że ponad 50% kopalni ustawi na 1MB i... nic się nie zmieni.
Unlimited w obecnej postaci jest ŹLE zaprojektowanym systemem.
ShadowOfHarbringer pisze: Ja mówię tak: Zróbmy hard-forka dla Unlimited teraz, jak algorytm okaże się choćby minimalnie wadliwy zrobimy kolejnego. Tym razem będzie to już łatwiejsze, bo nie będziemy mieli tyranii wrogów Bitcoina nad sobą.
Tylko kto będzie popierał to rozwiązanie? Bo po wersjach bloków to mało widać. Być może kopalnie dostrzegają niebezpieczeństwo które opisałem wyżej.
ShadowOfHarbringer pisze: Hard-fork to nic strasznego, to tylko mechanizm głosowania wynaleziony przez Satoshiego.
Że co? Znaczy robimy hardforka i patrzymy kto go poprze? Gdzie znajdziesz kopalnie które tak zaryzykują?
Mechanizmem głosowania jest obecnie BIP9 - ustawienie bita w wersji bloku. PRZED wprowadzeniem hardforka.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baku » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:29

ShadowOfHarbringer pisze:
> Wiesz co, skoro Gavin zaakceptował taki algorytm i stwierdził że jest na tyle dojrzały
> żeby wstawić go do Bitcoin Classic, to ufam mu że to będzie dobry wybór.

Heh, ten sam gavin co znalazl prawdziwego Satoshi a pozniej musial przepraszac? Ten sam Gavin co sie nie udziela w kodzie od 4 lat a od roku nie udziela sie juz w ogole bo nikt juz go nie slucha? Jesli jemu ufasz, to fajnie masz.

Co do reszty - nie bede sie z Toba klocil jaki procent spolecznosci/ biznesow/ hodlerow jest za Core a jaki za Unlimited - jestes kims kto odwraca kota ogonem wiec nie bede tracil czasu.

Napisze tak - okolo rok temu napisales przy 350 USD ze nie widzisz mozliwosci rozwoju BTC i zaczynasz sie wyprzedawac. dzisiaj jaka jest cena sobie sprawdz na gieldzie. I to - a nie Twoje konspiracyjne teorie - jest najlepszym i jedynym wyznacznikiem, ze BTC idzie w dobra strone. Wyprzedawaj dalej i niech cie boli :P

A na koniec - do reszty - nie miejcie zludzen. HF nie bedzie - spolecznosc, biznesy i hodlerzy go nie chca. Jesli ktos podziela zdanie Shadowa to zapraszam na r/btc - znane siedlisko troli o osob zainwestowanych w alty i zle zyczacych BTC czysto ze wzgledow spekulacyjnych.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:39

Sztef89 pisze:Nie wiem jak Wam jednak mi podoba sie rozwiązanie BitPay, które dynamicznie jak trudność ustala wielkość bloku :)
rav3n_pl pisze:Tylko kto będzie popierał to rozwiązanie? Bo po wersjach bloków to mało widać.
Koledzy, przypomnijcie mi. Czy mamy dalej początek 2016 roku ?

Bez obrazy, ale widzę że nie jesteście całkiem na bieżąco z tematem. Mam wrażenie, że na tym forum dyskusja nie posunęła się znacząco wobec tego co było rok temu.

Powiem tak: Ja jestem bardzo na bieżąco, wymusiła to na mnie moja ciężka praca nad tym artykułem i na dzień dzisiejszy, Bitcoin Unlimited to jedyne możliwe, istniejące, gotowe do wdrożenia i mające poparcie (około 18% minerów w tym momencie + większość nieocenzurowanej społeczności) rozwiązanie. Cała reszta to nierealne mrzonki.

BitPay limit, BIP101, BIP100, BIP109, BIP103 to nierealne mrzonki. To już nie istnieje, to było rok temu. Dawno minęliśmy etap na który można by do tego wrócić.

Porzućcie swoje fantazje i wróćmy na ziemię, proszę. Wiem, że pewne rzeczy Wam się nie podobają, ale nie zawsze w życiu można mieć to co się chce.

EDIT:
Dodam jeszcze, że jedyny projekt HARD-hard-forka BTC, nad którym obecnie prowadzone są prace również oparty jest o Bitcoin Unlimited.
Źródło:

Ostatnio zmieniony niedziela, 22 stycznia 2017, 23:04 przez ShadowOfHarbringer, łącznie zmieniany 2 razy.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: grzem » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:44

rav3n_pl pisze:
grzem pisze: Ja tu nie widzę żadnej NOWEJ mozliwości powstawania forków,
Jak nie jak tak.
Mylisz się, nie doczytałeś zdania do końca. Powtórzę - nie ma NOWEJ możliwości.
Twoj scenariusz jest do zrealizowania obecnie, komuś mogą się nie podobać bloki większe od 800kB, innemu 500kB. Ale są czynniki które zapobiegają forkom i mają się dobrze.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:01

rav3n_pl pisze: I teraz produkujesz bloki max 2MB i NIE akceptujesz bloków większych.
Nie bardzo to rozumiem. Jak można nie akceptować lub trafiać większe lub mniejsze bloki?
Trafia się po prostu blok. Dopiero potem można zdecydować ile transakcji w nim umieścić, czyli zdecydować jaki będzie duży.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:04

powered pisze: Trafia się po prostu blok. Dopiero potem można zdecydować ile transakcji w nim umieścić, czyli zdecydować jaki będzie duży.
LOL, dokładnie ODWROTNIE.
NAJPIERW zbierasz transakcje w blok i dopiero próbujesz go wykopać (zatwierdzić).
Proces kopania to znalezienie hasza nagłówka a w nagłówku mamy korzeń drzewa haszy transakcji zawartych w bloku.
Bitcoin Core 0.29

Początkujący
Reputacja postu: 
3

Postautor: Baku » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:04

@Shadow

Twoja 'analiza' jest obszerna. Szkoda tylko, ze dawno nie widzialem nic bardziej stronniczego.

Jaki masz cel w Hard Forku BTC skoro sie wyprzedales? Chcesz zeby cena spadla? Zeby taniej obkupic? Usiadz z Lorraine w oslej lawce i czekaj - ale ostrzegam ze sie nie doczekasz.

Jesli chodzi o cenzure - czasami cenzura i moderacja sa ze soba mieszane. Moderacja w takiej formie jaka jest na r/bitcoin jest rowniez na r/btc i tam tez sa upvotowane posty naklaniajace na hardforka a 'moderowane' posty chwalace Core.

Celowo pomijasz osobe Rogera Vera, ktory wspolfinansuje ponad 50% blokow Unlimited. Facet zostal wywalony z reddita za, powiedzmy to, zle zachowanie.

Klient Core jest usprawniany na biezaco i wie to kazdy kto jest z BTC na biezaco. Unlimited na razie wkladu ma ZERO.

Slowem koncowym - Twoja misja naklaniania do HK ma wyjasnienie jedno z dwoch:
- albo sie wyprzedales, zalujesz i teraz chcesz odkupic taniej - zyczysz sobie zeby w swiecie BTC byla zawierucha jak na jesien 2015
- albo po prostu jestes kiepski w te klocki i nie rozumiesz kodu. Nie ma sie czego wstydzic - kod BTC rozumie pewnie z 200 osob na swiecie. Wiekszosc z nich pracuje w CORE.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:10

@Baku, przesadzasz.
Shadow włożył mnóstwo pracy w to opracowanie a ty chcesz je spuścić w kanał. choćby nie wiem jak było stronnicze (a aż takie nie jest) - nie tędy droga.

OT btw, powrót którejś czarnej owcy, czy mi się wydaje? /OT
Bitcoin Core 0.29

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baku » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:14

Jeszcze tylko zostawiam jedną statystyke, poniewaz @Shadow pisze ze uzytkownicy są cenzurowani, stlamszeni itd.

Zarejestronanych w r/btc - 27 000
Zarejestrowanych w r/bitcoin - 204 000

Juz nie wspomne o tym, ze 99% wplywowych osob oraz CEO najwieszkych form w swiecie BTC juz powiedzialo jasno - tak chcemy SW. Ale jak wspomnialem wyzej - ktos kto sledzi BTC dla celow innych niz zimna spekulacja takie rzeczy wie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:15

rav3n_pl pisze: NAJPIERW zbierasz transakcje w blok i dopiero próbujesz go wykopać (zatwierdzić).
Czyli wielkość bloku zależy od kopalni? Od ilości zebranych transakcji? Więc dalej nie rozumiem jak można trafiać większe lub mniejsze?

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:19

Baku pisze:@Shadow

Twoja 'analiza' jest obszerna. Szkoda tylko, ze dawno nie widzialem nic bardziej stronniczego.
Kolego naturalnie że moje komentarze są stronnicze, bo nigdzie nie ukrywam że jestem zwolennikiem dużych bloków i ostrym przeciwnikiem Core.

Widzę że nie poświęciłeś żadnego czasu nawet żeby przeczytać choćby pierwszą z 22 części mojego opracowania, bo gdybyś to zrobił to wiedziałbyś że po to właśnie udostępniłem kod źródłowy oraz pełną - *OBIEKTYWNĄ* - listę wszystkich wydarzeń, żeby każdy mógł sobie zrobić własną analizę.

Jeżeli nie pasuje Ci moja analiza - proszę bardzo, zrób własną na podstawie dostępnych danych, lub wygeneruj własne dane/linki z pomocą skryptu.

Ale od razu podpowiem Ci, że nie ma to żadnego sensu. Z tych danych nie wyjdzie nic innego niż to, co ja napisałem. No chyba że będziesz ekstremalnym hipokrytą i będziesz udawał, że deszcz pada, gdy Ci plują w twarz.

TL;DR: Jestem stronniczy, ale nie znaczy to wcale, że nie mam racji.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baku » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:20

rav3n_pl pisze:
> @Baku, przesadzasz.
> Shadow włożył mnóstwo pracy w to opracowanie a ty chcesz je spuścić w kanał. choćby
> nie wiem jak było stronnicze (a aż takie nie jest) - nie tędy droga.
>
Jest stronnucze i sam tak uwazasz. @Shadow pisze bzdury a inni z sympatii mu wierzą.

Chcecie wierzyc w te wypociny, wasze sprawa, naprawde, przeciez to forum i trolowanie @Shadowa ma zerowy wplyw na to co sie stanie. Wyprzedawajcie sie jesli chcecie. A pozniej bedziecie jak Lorraine i teraz Shadow - jak to jest sprzedac tanio i pozniej wpadac na forum i zyczyc innym zeby ich inwestycja w BTC tez poszla w dol.

Bez odbioru, widzimy sie za pare miesiecy kiedy juz uaktywnia SW.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:20

Baku pisze:Zarejestronanych w r/btc - 27 000
Takich debilizmów to nawet nie będę już komentował.

Wyrosłem z tego.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baku » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:23

ShadowOfHarbringer pisze: TL;DR: Jestem stronniczy, ale nie znaczy to wcale, że nie mam racji.
No coz, mam nadzieje, ze na kodzie znasz sie lepiej niz na inwestycjach poniewaz pol roku temu sprzedales za 400 cos co teraz jest za 900 (i to po ostrym spadku) :lol: :lol:

Dodano po 1 minucie 22 sekundach:
ShadowOfHarbringer pisze:
Baku pisze:Zarejestronanych w r/btc - 27 000
Takich debilizmów to nawet nie będę już komentował.

Wyrosłem z tego.
Ale co ci nie pasuje? r/btc istnieje 1.5 roku i jest odpowiednio naglasniane. Ale malo kto tam wchodzi poniewaz juz na pierwszy rzut oka widac ze to wioska troli i frustratow.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:26

Nie będę nawet rozmawiał z czarną owcą, która zarejestrowała się przed chwilą żeby mnie trollować.

Wyrosłem z tego, takie zarzutki już na mnie nie działają.

/ignore

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baku » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:29

Parafrazujac ciebie samego - to ze jestem czarna owca nie znaczy ze nie mam racji.

Robta co chceta.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:30

powered pisze: Czyli wielkość bloku zależy od kopalni? Od ilości zebranych transakcji? Więc dalej nie rozumiem jak można trafiać większe lub mniejsze?
Robimy offtop :)
- tak, wielkość bloku zależy i zawsze zależała od kopalni (no i od ilości transakcji "w poczekalni" ofc). Do pewnego momentu domyślne było 750kb, ale jest to parametr który kopalnie może DOWOLNIE ustawić
- jaki kopalnia przygotuje blok taki "trafi".
Mylące może być określenie "trafienie bloku". Kopalnia najpierw szykuje paczkę transakcji w blok a następnie próbuje znaleźć/trafić hasz nagłówka.

@Baku, sam przyznałeś się że jesteś trollem, idź sobie zanim polecisz za wycieczki osobiste.

@ShadowOfHarbringer, znamy Twoje opinie o devach Core i patrzymy (a przynajmniej ja patrzę) na analizę z odpowiednim filtrem.
Wcale nie twierdzę, że nie masz racji w temacie "złych devów". Jednak nazywanie Unlimited "jedyną słuszną opcją" to trochę naciąganie rzeczywistości.
Bitcoin Core 0.29

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 23:35

rav3n_pl pisze:@ShadowOfHarbringer, znamy Twoje opinie o devach Core i patrzymy (a przynajmniej ja patrzę) na analizę z odpowiednim filtrem.
Wcale nie twierdzę, że nie masz racji w temacie "złych devów". Jednak nazywanie Unlimited "jedyną słuszną opcją" to trochę naciąganie rzeczywistości.
To nie o to chodzi.

Bitcoin Unlimited to jest rzeczywistość. Wszystkie inne opcje, to nie-rzeczywistość.

Żyję w świecie realnym, gdy nie było mnie na tym forum, byłem bardzo aktywny na największych, angielskojęzycznych forach.

Więc uwierz mi, gdy Ci mówię, że Bitcoin Unlimited to dosłownie jedyna istniejąca i wdrażalna na dzisiaj opcja. Wszystko inne to mżonki w fazie testów/alpha/samego kodu/koncepcji. Włączając w to Lightning Network.

Wróć do rzeczywistości, raven. To co mówisz nie jest w ogóle realne.

Hint: Używając mojego skryptu możesz z łatwością wygenerować sobie historię ostatnich 3 lub 6 miesięcy dla dowolnego redditowego forum. Zobaczysz, że to co mówię jest prawdą.

Wróć do „Bitcoin”