Gpu do kopania

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » sobota, 14 stycznia 2017, 18:59

Właśnie z obudowa jest problem tak na prawdę boczny panel jest zdjęty na stałe ledwo, płyta do niej weszla

Dodano po 5 minutach 13 sekundach:
Tak to wygląda:

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: lobor » sobota, 14 stycznia 2017, 19:34

Niestety PEG nr 3 w tej obudowie nie nadaje się do wykorzystania. Proponuję przełożyć dysk w inne miejsce, załadować grafikę w środkowy PEG i sprawdzić temperatury (przy otwartej obudowie, może nie będzie źle :) ).

Jeżeli jednak będą wysokie to proponuję wyjąć całkiem płytę główną z tej obudowy :) i obsadzić skrajne porty. O ile u Ciebie takie rozwiązanie wchodzi w rachubę.

BTW składam właśnie dla siebie testową koparkę, 2 x rx 470 w zamkniętej obudowie - na bocznym panelu na wysokości kart graficznych zamontowałem 2 wentylatory 120 mm. Dziś jeszcze pracuje 1 rx 470, na początku tygodnia dołączy drugi.
Jeżeli wszystko dobrze pójdzie w lutym będę składał 6 x rx 470 na stelażu z profili aluminiowych.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » sobota, 14 stycznia 2017, 19:58

Ja tez zamierzał w sumie mieć 6 karta ale nadal nie wiem czy iść w te gtxy i dążyć do 6x gtx 970

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: adam1226 » sobota, 14 stycznia 2017, 22:40

Policz sobie.. masz kalkulatory.. przelicz zyskownosc/cene zakupy informacje masz na wierzchu, odrobina google i do dziela!
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: afrus » sobota, 14 stycznia 2017, 23:48

Tak w obudowie która ma 6 wentyli więc max 55 stopni na kartach :)
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » niedziela, 15 stycznia 2017, 07:49

Jak będą 3 karty płyta będzie wyciągnięta z obudowy

Dodano po 5 minutach 28 sekundach:
Karta cały czas więcej zarabia niż idzie na prąd ale nie wiem czy nie kupić rx470 8gb/rx480 4gb bo za dwa tygodnie będę musiał zdecydować czy zostaje z tym co mam i dokupuje narazie drugiego gtxa czy sprzedaje i kupuje dwie karty od AMD

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: adam1226 » niedziela, 15 stycznia 2017, 07:57

Jak dostaniesz dobrą cene i przyczaisz tanią ofertę na AMD - wymieniaj.
Jeśli nie, to warto rozważyć posotanie przy GTX.
Do tego możesz dokupić niekoniecznie nVidie serii 9xx tylko np 10xx <-
  • + większa energoefektywność
  • + szczególnie dobre wyniki dla equihash i cryptonight
  • - relatywnie wyższa cena
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » niedziela, 15 stycznia 2017, 10:30

OK czyli mogę nie koniecznie kupować druga gtx 970 ? Mogę mieć 970 i np.1070? Nie będzie problemu ze sterownikami lub czymś innym?

Dodano po 2 godzinach 21 minutach 11 sekundach:
Co do zasilacza mam coś takiego ucoagnie on chociaż dwa takie gtx po 150w

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: afrus » niedziela, 15 stycznia 2017, 11:18

Nie będzie problemu możesz mieć dwie różne
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Wygadany
Reputacja: 40
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: jupp82 » niedziela, 15 stycznia 2017, 14:05

Tak jak pisze Afrus nie bedzie problemu przy takich samych kartach, ale ja na Twoim miejscu bym wymieniał. Jeśli poważnie myślisz o kopaniu to idź w AMD. Więcej wiedzy w necie, wiecej ustawień i możliwości pomocy. no chyba, że nastawiasz się tylko na ZEC. Przy większej ilości kart polecam zewnętrzną obudowę - stelaż. Hałas generowany przez wentylatory i do tego zużycie procesora i innych podzespołów kompa zniwelują Twoje zyski.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 37
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: ciombat » niedziela, 15 stycznia 2017, 14:14

jupp82 pisze: zużycie procesora
nie słyszałem jeszcze, żeby się komuś "zużył" procesor :D jeżeli pracuje w odpowiednich temperaturach to będzie służył lata :P

Obecnie karty nvidii lepiej kopią na algorytmie equihash niż amdki ( przy niższym zużyciu energii ) ale w zamian są droższe, więc chyba wychodzi na jedno :) Ja bym ci radził zmienić karty na amdki i nie kisić ich w obudowie, jedna jeszcze jako tako będzie działać ale dwie będą już generować dużą ilość ciepła i jeżeli masz słabą obudowę to się będą trochę gotować :) chyba że masz dobrą obudowę i dużo wentylatorów :P

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » niedziela, 15 stycznia 2017, 14:27

W temacie AMD to jaka kartę konkretnie polecacie na ta chwile? Zamierzałem do tego gtx 970 dokupić 1060 6gb trochę mocniejsza i bierze 50% mniej pradu

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 404
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: devega » niedziela, 15 stycznia 2017, 14:39

kappav22 pisze: W temacie AMD to jaka kartę konkretnie polecacie na ta chwile? Zamierzałem do tego gtx 970 dokupić 1060 6gb trochę mocniejsza i bierze 50% mniej pradu
RX 470 4 GB

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » niedziela, 15 stycznia 2017, 14:53

ciombat pisze:
nie słyszałem jeszcze, żeby się komuś "zużył" procesor :D jeżeli pracuje w odpowiednich temperaturach to będzie służył lata :P

Obecnie karty nvidii lepiej kopią na algorytmie equihash niż amdki ( przy niższym zużyciu energii ) ale w zamian są droższe, więc chyba wychodzi na jedno :) Ja bym ci radził zmienić karty na amdki i nie kisić ich w obudowie, jedna jeszcze jako tako będzie działać ale dwie będą już generować dużą ilość ciepła i jeżeli masz słabą obudowę to się będą trochę gotować :) chyba że masz dobrą obudowę i dużo wentylatorów :P
No tak może wychodzi na jedno tylko teraz odkupując nvidie będę miał już 2 karty a AMD tylko jedna

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: koparki » niedziela, 15 stycznia 2017, 14:53

@kappav22,
devega pisze: RX 470 4 GB
ooo akurat mam takie karty do sprzedania- patrz podpis w stopce, nawet juz na gotowo jest zmodyfikowany bios , i jest tam pamięć marki elpida i cena niezła.
dzięki wgraniu innego biosa timingi pamięci są lepsze i wydajność większa przy kopaniu.
---

Wygadany
Reputacja: 40
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: jupp82 » niedziela, 15 stycznia 2017, 19:41

ciombat pisze:
nie słyszałem jeszcze, żeby się komuś "zużył" procesor :D jeżeli pracuje w odpowiednich temperaturach to będzie służył lata Obrazek

Ja widziałem . Padł procek a z nast zaraz płyta. Ale to poczatki kopania moje i kiszenie kart w obudowie.

Co do kart. Bierz RX 470 bedzie zadowolony.

Edyta:
Teraz tak pomyślałem. Jeśli koniecznie chcesz w obudowie to zaiwestuj w jakies R9 390 np. Daja na Claymore 11.00 330h/s.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » niedziela, 15 stycznia 2017, 21:25

jupp82 pisze:
ciombat pisze:
nie słyszałem jeszcze, żeby się komuś "zużył" procesor :D jeżeli pracuje w odpowiednich temperaturach to będzie służył lata Obrazek

Ja widziałem . Padł procek a z nast zaraz płyta. Ale to poczatki kopania moje i kiszenie kart w obudowie.

Co do kart. Bierz RX 470 bedzie zadowolony.

Edyta:
Teraz tak pomyślałem. Jeśli koniecznie chcesz w obudowie to zaiwestuj w jakies R9 390 np. Daja na Claymore 11.00 330h/s.
Zastanawiam się właśnie, ale spora jest różnica pomiędzy rx 470 4gb/8gb i rx 480 4gb/gb?

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: lobor » poniedziałek, 16 stycznia 2017, 09:16

Największa różnica jest w cenie. Jak pisało już kilka osób (w tym ja), najbardziej opłacalny jest RX 470 4 GB (z modyfikacją biosu i undervoltingiem - jeżeli nie chcesz tego robić sam, @koparki zaoferował Ci już zmodowane karty).

Proponuję żebyś rozważył 2 opcje:

1. Planujesz docelowo 2 karty (chcesz ograniczyć wydatki) - w tym przypadku IMHO najlepiej jednak zostać przy Nvidi i dokupić jednego GTX 970 lub 1060.

2. Planujesz rozbudowę do większej ilości kart - wybierz RX 470 4 GB (tylko w tym przypadku dolicz jeszcze nowy zasilacz, risery i stelaż).

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: koparki » poniedziałek, 16 stycznia 2017, 09:40

W ogóle kopanie w zamkniętej obudowie to poroniony pomysł , może to być usprawiedliwione chyba tylko tym że ktoś pozoruje że do gniazdka podpięty jest normalny komputer podczas gdy jest to tak naprawdę energożerna koparka.
Jak nadejdzie lato to po prostu przegrzejesz te karty i będzie po zabawie.
Jesli chodzi o rx4xx to mogłyby się sprawdzić właśnie modele referencyjne które mają turbinę a nie wiatrak oraz ukierunkowany wyrzut powietrza do tyłu , trzeba jeszcze dodać dodatkowy wysokoobrotowy, duży wentylator(lepiej dwa) wspomagający ten wyrzut powietrza, oczywiście "referenty" muszą pracować w trybie 100% prędkości wentylatora. W obudowie big tower(mam taką na zbyciu) nie dawać więcej niż 2szt takich kart (3szt może dadzą radę) . całe dno obudowy bym wyciął aby była wielka dziura otworzyłbym też część frontu obudowy a karty podniósłbym ponad płytę i oddalił na riserach wewnątrz obudowy. Ta buda o której wspomniałem a mi zbywa ma wbudowaną chłodnicę i jest tam cały system chłodzenia wodą, jeśli dostałbyś tanio bloki wodne do kart graf to rdzenie byłyby chłodzone wyśmienicie ;)
W ogóle rozpatruj wyłącznie karty superenergooszczędne z rdzeniami w technologii 14nm
---

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gpu do kopania

Postautor: kappav22 » poniedziałek, 16 stycznia 2017, 11:01

lobor pisze:Największa różnica jest w cenie. Jak pisało już kilka osób (w tym ja), najbardziej opłacalny jest RX 470 4 GB (z modyfikacją biosu i undervoltingiem - jeżeli nie chcesz tego robić sam, @koparki zaoferował Ci już zmodowane karty).

Proponuję żebyś rozważył 2 opcje:

1. Planujesz docelowo 2 karty (chcesz ograniczyć wydatki) - w tym przypadku IMHO najlepiej jednak zostać przy Nvidi i dokupić jednego GTX 970 lub 1060.

2. Planujesz rozbudowę do większej ilości kart - wybierz RX 470 4 GB (tylko w tym przypadku dolicz jeszcze nowy zasilacz, risery i stelaż).
Narazie przez około 1 może 1.5 roku będę mieszkał w bloku i nie mam tam miejsca na stelaż wiec muszę to gdzie "schować"

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”