Postautor: afrus » czwartek, 5 stycznia 2017, 14:52
afrus
Postautor: bl4ck » czwartek, 5 stycznia 2017, 14:58
bl4ck
Postautor: afrus » czwartek, 5 stycznia 2017, 15:18
afrus
Postautor: elemeleq » czwartek, 5 stycznia 2017, 16:25
ArekW pisze:Dokument PDF z Bitbay ma taką samą moc jak twoje własne oświadczenie.
elemeleq
Postautor: pm7 » czwartek, 5 stycznia 2017, 17:23
pm7
Postautor: ArekW » czwartek, 5 stycznia 2017, 17:28
Nie napisałem nic o mocy prawnej.elemeleq pisze:ArekW pisze:Dokument PDF z Bitbay ma taką samą moc jak twoje własne oświadczenie.
Wychodzi na to, że mam siedzieć z kamerą, która kręci mnie, monitor i nagrywać każdą transakcję, żeby przypadkiem nie pomyśleli, że sfabrykowałem PDF.
Skoro nie PDF, nie CSV, to co ma moc prawną w przypadku, gdy giełda pójdzie do piachu?
Moim zdaniem żadna ustawa nie narzuca spółce z o.o. (potocznie giełdzie krypto), która pośredniczy w handlu kryptowalutą, aby przechowywać przez jakiś czas zapisy transakcji.pm7 pisze:Ktoś od strony giełdy powinien przechowywać zapisy transakcji przez ileś lat, nawet jeżeli giełda już padła.
ArekW
pm7
Postautor: prezes » czwartek, 5 stycznia 2017, 17:42
Czyli ma bardzo dużą moc. Jak US nie ma za bardzo dowodów to prosi Cię właśnie o sporządzenie takiej tabelki, oświadczenia itp. i zdziwiłbyś się jak później potrafią walczyć o to, że to są wiarygodne dowody w sprawie. Szkoda tylko, że tak ostro walczą, jak te dowody co sam im podsunąłeś działają na Twoją niekorzyść, bo jak działają na Twoją korzyść to już tacy skorzy nie są żeby brać je pod uwagę.
prezes
Postautor: ArekW » piątek, 6 stycznia 2017, 00:32
Jeżeli spółki z o.o. to pełna księgowość.prezes pisze: Swoją drogą ciekawe jak księgują zakup i sprzedaż BTC firmy, które kupują i sprzedają bitcoiny na giełdach. Pozostają im tylko takie PDFy czy printscreeny. Może np. @FlyingAtom by się wypowiedział w temacie.
ArekW
Postautor: Wymazywanie » piątek, 6 stycznia 2017, 01:29
Chory pomysł. A w domu sobie postaw policjanta, co by pilnował porządku.
Wymazywanie
Postautor: prezes » piątek, 6 stycznia 2017, 09:35
prezes
Postautor: yefim » piątek, 6 stycznia 2017, 12:04
yefim
Postautor: elemeleq » piątek, 6 stycznia 2017, 14:47
elemeleq
Postautor: bl4ck » sobota, 7 stycznia 2017, 09:48
bl4ck
dr_hash
Postautor: ekonokomik » sobota, 7 stycznia 2017, 22:08
To co napisałeś natchnęło mnie do przemyśleń
ekonokomik
Postautor: ArekW » niedziela, 8 stycznia 2017, 01:07
Właśnie otwierasz VATowską puszkę Pandory.ekonokomik pisze: Bo co my właściwie robimy klikając "Kup" albo "Sprzedaj" na giełdzie? Dokonujemy transakcji? Ale z kim? Giełda tego nie ujawnia. Ba, możemy jednym ruchem dokonać transakcji z 20 osobami. No to może dokonujemy transakcji z giełdą? Podobno też nie.
ArekW
Postautor: ekonokomik » niedziela, 8 stycznia 2017, 02:04
@ArekW - ale to chyba tylko firmy, "vatowcy"? (i ewentualnie osoby, które wg US prowadziły DG bez rejestracji)
ekonokomik
Postautor: ArekW » niedziela, 8 stycznia 2017, 10:01
ArekW
Postautor: elemeleq » sobota, 21 stycznia 2017, 15:31
elemeleq
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).