Bitfinex - Włamanie 02.08.2016

Regulamin forum
1. Wszystkie wykryte krytyczne błędy i luki w oprogramowaniu serwisu zgłaszamy do danego serwisu. Nie publikujemy szczegółów na forum !!! Dopuszczalne jest publikowanie błędów o niskim stopniu zagrożenia oraz możliwych słabych punktów które naruszają podstawowe zasady bezpieczeństwa. np brak SSL
2. Na tym forum zgłaszamy jedynie fakt wykrycia luki z podaniem stopnia zagrożenia - małe/umiarkowane/krytyczne
3. Nie prowadzimy tu luźnych dyskusji i pogaduszek - te będą surowo karane!
4. Wszelkie pomówienia są zakazane !
Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bitfinex - Włamanie 02.08.2016 [News sprzed kilku minut]

Postautor: kxmedia » środa, 3 sierpnia 2016, 10:55

mnie bitcoin nie interesuje, ja mam tam u nich trochę kasy , nie rozumiem dlaczego pozostałe środki blokują te które nie zostały skradzione (uds, eur, czy etc i ltc), czyżby sami chcieli je ukraść ?, mi niech tylko wyślą pay palem kase . z bitcoinem niech robią co chcą, nawet cofanie transakcji o 5 lat, ten projekt od dawna śmierdzi
Proszę nie wspierać mnie bitkoinami ,ewentualnie proszę przekazywać je na utrzymywanie serwisu

Weteran
Reputacja: 775
Reputacja postu: 
0

Postautor: redbog » środa, 3 sierpnia 2016, 11:07

kxmedia pisze: mnie bitcoin nie interesuje, ja mam tam u nich trochę kasy , nie rozumiem dlaczego pozostałe środki blokują te które nie zostały skradzione (uds, eur, czy etc i ltc), czyżby sami chcieli je ukraść ?,
W razie bankructwa to raczej wszystkie środki bedą rozdane po równo czyli nie ważne co trzymałeś na giełdzie i tak możesz ponieść strate. Troche nie sprawiedliwe to jest giełdy powinny jakoś rozdzielić fiaty od crypto np. jedna spółka tylko do fiatów a druga dla crypto wtedy to chociaż gotówke można było by trzymać bez strachu na giełdzie.

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » środa, 3 sierpnia 2016, 11:38

Ja tylko czekam aż umożliwią wypłaty i wyciągam swoje etc wpizdu
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 139
Reputacja postu: 
0

Postautor: marrw » środa, 3 sierpnia 2016, 12:02

afrus pisze: Ja tylko czekam aż umożliwią wypłaty i wyciągam swoje etc wpizdu
Szczerze mówiąc, nie liczyłbym na to. Dalszy rozwój wypadków na jaki liczę to:
Bitfinex stwierdzi, że skala kradzieży nie pozwala na dalszą działalność, w związku z czym są zmuszeni ogłosić bankructwo. A potem zacznie się długi proces znany wszystkim z goxa - sprawa może się ciągnąć latami tak naprawdę. I to czy ktoś posiadał BTC, fiaty, czy alty nie będzie prawdopodobnie miało znaczenia, podobnie jak na goxie.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » środa, 3 sierpnia 2016, 12:09

Czytasz reddita?

Zane has said multiple times that they will be allowing withdrawals of unaffected currencies (in addition to resuming operations and trading)
Pomogłem?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 139
Reputacja postu: 
0

Postautor: marrw » środa, 3 sierpnia 2016, 12:12

afrus pisze: Czytasz reddita?

Zane has said multiple times that they will be allowing withdrawals of unaffected currencies (in addition to resuming operations and trading)
Tego nie widziałem. Pytanie czy napisał to po tym jak poznali skalę kradzieży?

Gaduła
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: cyklop » środa, 3 sierpnia 2016, 12:41

Sprzed 9 godzin, napisal taK:
Yes what with users who didn't have any bitcoins but only fiat ... what in that case?
[–]zanetackett 4 punkty 9 godzin temu
We are evaluating all the various options for addressing customer losses. At this time we don't have any details that we can share on this, nor have we made any decisions regarding this. We'll continue to push out updates on this as information becomes available.

Dodano po 16 minutach 59 sekundach:
To też dobre:

Non US residents wouldn't have any accounts with FDIC insurance. No USD was stolen so FDIC insurance wouldn't apply.

Czyli konta byly ubezpieczone (dla US) ale i tak nikt nic nie dostanie, bo skradziono BTC, a tego pewnie nikt nie chce ubezpieczac.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » środa, 3 sierpnia 2016, 12:42

kxmedia pisze: z bitcoinem niech robią co chcą, nawet cofanie transakcji o 5 lat, ten projekt od dawna śmierdzi
Ktoś shakował konto @kxmedia i śmieci dziwnymi tezami?
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » środa, 3 sierpnia 2016, 12:54

Jeśli ma na myśli sabotaż ekipy core'a, to niestety ma rację.
Do tego można założyć, że bitfinex to prowokacja banksterska -mogli umieścić swoich ludzi na kilku znaczących giełdach i seria dopiero się rozpoczyna.

Plus zaczyna się forsowanie pomysłu forka.
Czyli skompromitowanie idei i niezależnej waluty w oczach zwykłych ludzi, a poprzez ewentualny fork w społeczności.

Oczywiście taki btc classic może przeżyć, ale pozostanie niszą.
Generalnie chodzi o pokonanie bitów. Nie metodami stalinowskimi. Bardziej subtelnie.

Jeśli teoria spiskowa nie jest prawdziwa, to i tak nie dzieje się dobrze.
Upada zaufanie w społeczeństwie.

@Flying- 500 czy 450 jest wsparciem. Na dziś.
Ale za 3 miechy może być twardym sufitem.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
1

Postautor: FlyingAtom » środa, 3 sierpnia 2016, 13:02

Bit-els pisze:

@Flying- 500 czy 450 jest wsparciem. Na dziś.
Ale za 3 miechy może być twardym sufitem.
Mogę czekać i 2 lata na zwrot , gdybym musiał , ale nie uważam by cena mogła spadać.
Tak jak napisałem falę paniki mamy za sobą , może być jeszcze jedna mniejsza jakaś gdyby bifinex ogłosił niewypłacalność.
W dłuższej perspektywie musi się umacniać , bo fundamentalnie nic się nie zmieniło i przybywa użytkowników , płatności itd.
Do tego od miesiąca mamy mniejszą podaż.
Przy całej sytuacji weź pod uwagę fakt że znikneło z rynku 120.000 btc , podejrzewam że nawet jak złodziej będzie chciał je kiedyś upłynnić to i tak minie dużo czasu.
W ekonomi na świecie (inflacja) też się nic nie zmieniło.

Co do bifinexa to uważam że nawet gdyby była niewypłacalność to nie będzie tak że oddadzą 20% tego co kto miał , ale bardziej 75% minimum 50%.
Zarobki ich bym oszacował na około 15.000 -20.000 btc rocznie. Trudno im będzie to pokryć z własnych środków.

Dziś jutro podochodzą środki na giełdy i pewnie będą skupować , co by nie mówić o sytuacji to walor ten kosztował nicałe 2 miesiące temu 780$ (przeszacowany był) to o 50% drożej niż dziś.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 3 sierpnia 2016, 13:21

@Bit-els, zjedz snikersa ;)
HF z tego powodu na bicoinie jest nierealny. To, że jakiś dev to proponuje to nic nie znaczy, jest ich kilkudziesięciu. ETC pokazało już co myśli o tego typu forkach. W przypadku ETC był ponad miesiąc czasu, gdyż środki były zamrożone w kontraktach, znalazca nie mógł ich ruszyć. Tu haker ma je do dyspozycji od razu i pewnie będzie nimi mieszał i wprowadzał w obieg. Sam HF wymaga czasu i zanim się zrobi haker może tych środków już nie mieć, a jeśli wprowadzi je w obieg to mogą być częścią tysięcy transakcji zwykłych ludzi. HF na bitcoinie z tego powodu to wyrok śmierci, ale nie na Bitcoina tylko na dewów, bo Bitcoin "Classic" sobie poradzi tak jak radzi sobie ETC a Bitcoin Core przepadnie w zapomnieniu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 3 sierpnia 2016, 14:02

Bitmar pisze: HF z tego powodu na bicoinie jest nierealny. To, że jakiś dev to proponuje to nic nie znaczy, jest ich kilkudziesięciu.
Kropla drąży skałę. Sam fakt, że proponuje, nie da HF, ale przetrze pewne szlaki. Może kilku go teraz poprze? Może HF z takiego powodu nie będzie już tematem tabu w środowisku? A za jakiś czas, przy innej okazji, poprze taką propozycje więcej devów i ludzi znanych w środowisku. I kiedyś, za jakiś czas, przejdzie. Z gównianego powodu. Raczej bałbym się o nadmierny optymizm, niż o szczyptę pesymizmu w takich sprawach.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0

Postautor: Multi » środa, 3 sierpnia 2016, 14:06

[–]zanetackett [punktacja ukryta] 21 minut temu
We don't have any details right now on how we are going to proceed with withdrawals. Right now we're focused on getting the platform up and running on a secure instance so that users can log in and see if their accounts have been affected as well as the state of their positions and orders. We hope to have an update with more substance today during the daytime UTC.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » środa, 3 sierpnia 2016, 14:14

Jaki procent rynku obsługiwał Bitfinex? Jak duży (ten mały procent rynku z Bitfinex) może mieć wpływ na cały rynek BTC?
Ja myślę że więcej szkód zrobią media rozgłaszając to wydarzenie jako koniec świata BTC, wyolbrzymiając rangę jaką Bitfinex miał w rynku BTC.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » środa, 3 sierpnia 2016, 14:24

Pomogłem?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 3 sierpnia 2016, 14:25

Powiem szczerze, że wolałbym, żeby zamiast kradzieży na finexie, kolo attacker od DAO zrzucił wszystko (lub ile można) naraz na wszystkich giełdach ETC. Nie byłoby mi wtedy przykro (oczywiście jakby ktoś straci kogo znam, to tak, przykro). Ale to jest jakby danie w menu a sprawa finexa to jak kelner oblewa Cię winem i wypier*ala obiad Ci na łeb*, gdy jesteś w restauracji na kolacji na której chcesz się oświadczyć.**

*z powodu śliskiej posadzki np.
**
Spoiler:
a dzień potem panienka ucieka ci do byłego i dowiadujesz się że masz raka jąder - tym jest właśnie finex
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » środa, 3 sierpnia 2016, 14:33

powered pisze: Jaki procent rynku obsługiwał Bitfinex? Jak duży (ten mały procent rynku z Bitfinex) może mieć wpływ na cały rynek BTC?
Ja myślę że więcej szkód zrobią media rozgłaszając to wydarzenie jako koniec świata BTC, wyolbrzymiając rangę jaką Bitfinex miał w rynku BTC.
Na moje oko był największa giełdą z realnym btc w obrocie.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Gaduła
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: cyklop » środa, 3 sierpnia 2016, 14:44

Bitcoinow tam rzeczywiscie bylo sporo, ale to o niczym nie swiadczy. Wazniejsze, czy fiaty byly prawdziwe (podejrzewam chinskie gieldy, ze kasa moze sie nie zgadzac).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 3 sierpnia 2016, 14:45

A są upublicznione adresy BTC hot i coldwalletów giełd chińskich? Byłoby to ciekawe "se popaczeć". :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » środa, 3 sierpnia 2016, 15:31

Pora przestać traktować krypto jak maszynki do zarabiania fiatow!!!
Jak tylko wroce do domu to robię lokalne portfele na wszystkie coiny co mam i wycofuje z gield swapow itd.

Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
Jeśli chodzi o artykul na zaufanej to tez jest dobre :
Wczoraj wieczorem z jednej z większych giełd kleptowalut
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wróć do „Giełdy i serwisy - zagrożenia”