Postanowiłem zabrać się za wydobywanie krypto walut, jestem kompletnie zielony w tym temacie więc z góry przepraszam za głupkowate pytania

O rozpoczęciu przygody z wydobywaniem bitcoinów myślałem już parę lat temu, ale wtedy naczytałem się, że wchodzą urządzenia typu ASIC i na komputerach już się nie ma co za to brać.
Teraz moją uwagę zwróciło Ethereum i za tą krypto-walutę chciałbym się własnie zabrać.
Jako że nie mam doświadczenia w tej kwestii to chciałbym znaleźć jakiegoś "mentora" który byłby wstanie mi pomóc i z którym mógłbym nawiązać kontakt.
Więc najpierw zacznę od moich mocnych stron, po pierwsze to dostępność do podzespołów komputerowych, handluje coś tam od czasu do czasu, złoże jakiś komputer do gier, więc trochę tam części mam, przejrzałem swoje karty graficzne i mam w tej chwili 2 radeony 280x i 3 radeony 290, plus jakieś tam płyty główne pamięci ram i zasilacze, więc od czegoś można zacząć.
Na składaniu komputerów trochę się znam, chociaż jak zauważyłem komputery "koparki" znacznie różnią się od zwyczajnych komputerów więc będę musiał podszkolić.
Moimi słabymi stronami jest na pewno wiedza o krypto walutach, jakiś programów do ich wydobywania instalowania tego wszystkiego jakiś portfeli itp
Dlatego szukam ludzi którzy mi pomogą , powie co i jak krok po kroku, pokaże mi gdzie szukać itp
Może zaczniemy od kroku pierwszego czyli konfiguracji koparki, proszę o propozycję koparek najlepszych do Etherum, z możliwością rozbudowy,
1. jakie i ile kart graficznych, radeon 280x czy 290
2. jaki procesor
3 jaka plyta głowna
4.jakie pamieci ram
5. jaki dysk hdd czy ssd slyszalem takze o pendrivach
6.jaki system operacyjny
7. jaki zasilacz, czy może zasilacze, mam w tej chwili corsair ax 860i oraz 3 corsair 750m, ale chyba będzie potrzebne coś większego ?
Jak zbudujemy już koparkę to zabierzemy się za instalacje odpowiedniego oprogramowania.
Dzięki za pomoc