Dlaczego sprzedający przedmioty za bitcoin robią taniej?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dlaczego sprzedający przedmioty za bitcoin robią taniej?

Postautor: salton » poniedziałek, 14 listopada 2011, 16:31

Cześć jestem nowy i nie wiem zbyt wiele o bitcoin.Ostatnio znalazłem aukcje silikonowych podkładek pod myszki. Ktoś je sprzedawał za 25 zł od sztuki lub za bitcoin w przeliczeniu niecałe 24 zł czyli ponad złotuwke taniej. Dlaczego?
Znalazłem też inne aukcje w Polsce gdzie sprzedawano towary taniej za bitcoin niż pieniężnie.Nie rozumiem tego bo jak oni będą chcieli wypłacić bitcoin w pieniądzach to i tak zapłacą prowizje kantoru lub inne koszty więc stracą dodatkowo. Wytłumaczcie mi czemu dużo ludzi sprzedaje taniej za bitcoin to nie ma sensu?!???
z góry dzięki

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Re: Dlaczego sprzedający przedmioty za bitcoin robią taniej?

Postautor: Lebiedz » poniedziałek, 14 listopada 2011, 17:19

Niektórym nie zależy na kasie i chcą promować tak piękną idee którą jest bitcoin ;-) Do tego możliwe, że zanim wypłacą bitcoiny kurs wzrośnie i będą do przodu.

Btw. taniej nie znaczy, że poniżej kosztów kupna i tak na tym zarabiają, a bitcoin w nazwie to dodatkowa reklama bo ta fraza jest coraz bardziej popularna. Do tego tak naprawdę promil ludzi wybierze ten sposób płatności.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 14 listopada 2011, 19:09

salton pisze:Cześć jestem nowy i nie wiem zbyt wiele o bitcoin.Ostatnio znalazłem aukcje silikonowych podkładek pod myszki. Ktoś je sprzedawał za 25 zł od sztuki lub za bitcoin w przeliczeniu niecałe 24 zł czyli ponad złotuwke taniej. Dlaczego?
Znalazłem też inne aukcje w Polsce gdzie sprzedawano towary taniej za bitcoin niż pieniężnie.Nie rozumiem tego bo jak oni będą chcieli wypłacić bitcoin w pieniądzach to i tak zapłacą prowizje kantoru lub inne koszty więc stracą dodatkowo. Wytłumaczcie mi czemu dużo ludzi sprzedaje taniej za bitcoin to nie ma sensu?!???
z góry dzięki
Za kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt dni cena BTC może pójść w górę i będą do przodu dużo więcej :) Oczywiście w drugą stronę też jest taka opcja, ale jak będzie dołek to później i tak będzie wybicie więc ryzyko na wahaniach niewielkie nie biorąc pod uwagę czasu.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 15 listopada 2011, 00:14

Chodzi o promocję Bitcoina.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: phoebe » wtorek, 15 listopada 2011, 09:26

"Za kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt dni cena BTC może pójść w górę i będą do przodu dużo więcej"

Jasne jasne, najlepsze jest to że sprzedawcy ustawiają cenę w PLN/USD i sklep internetowy przelicza to na BTC
Gdyby ustawiali ceny w BTC to stabilizowało by to kurs.
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: salton » wtorek, 15 listopada 2011, 17:55

OK rozumiem chyba dzięki za odpowiedzi. Piszecie że to promocja.ale chyba nikt nie płaci tym ludziom co robią tą promocję i sprzedają taniej za bitcoin. Znaczy firma która jest właścicielem bitcoin im za to nie płaci tylko oni działają ideowo. Powiedzmy że ja chciałbym sprzedać sporo rzeczy jakieś używane części komputerowe, książki, komiksy, naszywki i takie tam starocie ale ciągle sprawne i dla innych przydatne. i chciałbym je sprzedać także za bitcoin. Musze wtedy napisać że cena w bitcoin to cena w złotych z dnia kupna. A gdybym chciał napisać że moge sprzedać za bitcoin jednak ze względu na formalności doliczam 5% ceny jeśli ktoś chce zapłacić w bitcoin. Czyli drożej w bitcoin niż normalnie. Czy to też jest dozwolone w ramach bitcoin???

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 15 listopada 2011, 18:15

Ale Bitcoin nie ma właściciela. To otwarty projekt społecznościowy oparty na zdecentralizowanej sieci. Możesz robić co chcesz.

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » wtorek, 15 listopada 2011, 19:43

salton pisze:Znaczy firma która jest właścicielem bitcoin im za to nie płaci
Przełom polega na tym, że za tą walutą nie stoi żadna firma ani państwo. To "samo" się kręci ;) Poczytaj, temat niezwykle ciekawy.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Taryfikator » piątek, 18 listopada 2011, 23:24

Ha to i ja się tak pobawie troche.

Tyle postów o 1zł taniej .... masakra. Byłoby to bardziej wiarygonde jakbyś zrobił 10 zł taniej albo coś podobnego, wtedy twoja historia miała by ręce i nogi.

1 zł - ... ... Wy naprawdę macie ludzi za idiotów?

PS. Pisząc "Wy" mam na myśli "wy salton" żeby nie było zaraz dyskusji że piszę o wszystkich, ale wtedy salton miałby rację ale mam nadzieję że tak nie jest.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » sobota, 19 listopada 2011, 09:33

z btc jest zwiazana korzysc w postaci:
szybkosci transakcji, niskich prowzji lub zadnych, anonimowosci.
m.zd btc bedzie zawsze potrzebny w gospodarce. teraz jest kwestia, zeby ludzie to zrozumieli, zeby powstalo cos w rodzaju mody na btc. i to bedzie nastepowalo szybciej lub wolniej ale bedzie.

1 PLN to 4% ceny podkladki, przyzwoicie.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Wróć do „Przedszkole”