Rav3n ma zarzut, że analogia zła, bo monety sprzed forka są do wydania w nowym.
Tak, ale pod warunkiem, że zmienisz portfel na XT - inaczej wysyłając transakcję do łańcucha w core druga strona transakcji w łańcuchu XT jej nie zobaczy (zakładając, że łańcuchy się rozdzieliły bo np. XT zaakceptował blok 2MB).
Chyba że w takich forkach z łańcuchami po splicie dalej węzły nasłuchują transakcji ze starego portfela - wtedy się w obu łańcuchach pojawi taka transakcja... prawda to?
Jeśli nie, to więc jak nie wymienisz banknotów dalej możesz nimi płacić, ale tylko tam gdzie Ci je przyjmą (analogicznie możesz stare monety wydać jeśli Twój sprzedawca też jest w starym łańcuchu).
Chodzi mi o sam fakt, że musisz coś zrobić w sprawie swoich pieniędzy, by móc dalej ich normalnie używać.
Ale skoro problem jest na przenośni wziętej dosłownie, że oddajesz stare banknoty i dostajesz nowe, czyli premine i dystrybucja, no to lecimy z nową analogią
> Okazało się, że system transakcji kartami jest niewydajny, przez co konieczna jest wymiana bankomatów i terminali na nową generację wraz z całą siecią. Niestety, nowa generacja używa innego standardu kart płatnicznych, dlatego konieczna jest wymiana kart na nowy model, wstecznie kompatybilny*.
- kasa i rachunki zostają tak jak były, zmieniamy tylko naszego klienta, który jest wstecznie kompatybilny*
- po przejściu na nową kartę (XT) dalej możesz płacić w starych terminalach (łańcuch Core)*
*dopóki nie rozdzieli się łańcuch, czyli nastąpi dezaktywacja kompatybilności ze starymi terminalami (analogicznie faktyczny podział blockchaina)
- starymi kartami można płacić tam gdzie ktoś ma stary bankomat czy terminal (portfel Core)
Nie wiem czy w ten sposób rozwiałem Twoje wątpliwości

Ale wchodzenie na grunt terminali i kart to słaby pomysł, bo dużo ludzi tego nie kuma, wie tylko że ma przyłożyć plastik, wstukać kod i że to jest bezpieczne