P.S. Dziś idę do koleżanki pomóc kupić jej pierwszego bitcoina. Sama uznała, że lepiej mieć btc niż trzymać kasę na lokacie

Postautor: JacekW_BB » piątek, 20 listopada 2015, 07:36
JacekW_BB
Postautor: ekonokomik » piątek, 20 listopada 2015, 08:39
ekonokomik
Postautor: prezes » piątek, 20 listopada 2015, 09:01
Czy ja wiem czy niczyje, taki np. blackened z konkursu na bitmarkecie przez ostatnie 4 tygodnie średnio zarabiał tygodniowo grubo ponad 50 %:ekonokomik pisze:Heh, na razie nie sprawdziły się chyba niczyje przewidywania![]()
prezes
Postautor: zbiges » piątek, 20 listopada 2015, 11:03
Jak to nie sprawdziły się? a to:ekonokomik pisze:Heh, na razie nie sprawdziły się chyba niczyje przewidywania...
zbiges pisze:No i jakoś udało się dojść do porozumienia![]()
Istotne jest, że wszyscy piszemy o tym samym trójkącie. Zasięg potencjalnego wybicia około 250-300CNY (czyli jakieś 20usd) i moment wybicia (moim zdaniem) dziś wieczorem lub najpóźniej jutro. Dla mnie gra warta świeczki. Jeszcze tylko kierunek i zarabiamy razem.![]()
To co? w którą stronę?
@ekonokomik już chyba podał swój typ. @panczor jak myślisz?
panczor pisze:@zbiges - ja z założenia nie obstawiam, bo to nie ma sensu przy tak dużej i widocznej figurze mozna spokojnie wejsc po stanowczym przebiciu, ale nieopatrznie załadowałem sie małą pozycją na wczorajszym wybiciu ok 23 więc mam cichą nadzieję ze to wyjdzie góra, co jak co ale porządna korekta spadków nam sie należy, ale 300 z drugiej strony nie zostało porzadnie przetestowane, ja stawiam 60/40 na góre, ale przygotowany jestem na obie strony.
janosik866 pisze: Mam doładnie taka samą sytuacje. Mam od wczoraj 23 niewielką pozycja long z stoplosem w okolicach 332, jak mnie wytnie to żalu nie będzie.
Ja obserwuje wykresy Huobi oraz bitfinex. W momentach wiekszej zmienności/paniki zerkam również na btc-e, które potrafi pociągnąć resztę w dół.
Podkreślenia mojezbiges pisze: @panczor, @janosik866
Bardzo słuszna uwaga. Ta z zaczekaniem na wybicie z wejściem na pozycję. Jakaś mała pozycja otwarta wewnątrz trójkąta prawie zawsze mi się plącze.
Janosik może to potwierdzić lub zaprzeczyć, ale moim zdaniem to co napisał oznacza, że obserwuje wykres Huobi a decyzje i grę prowadzi na Bitfinex.janosik866 pisze: Ja obserwuje wykresy Huobi oraz bitfinex.
Wiele razy pisałem, że nie zwracam uwagi na fundamenty w trakcie gry. Dla mnie AT jest kompletnym narzędziem do gry. Wynika to wprost z jej definicji.Bitmar pisze:Powiem wam, że jestem naprawdę zdziwiony z tego jak dobrze trzyma się dzisiaj kurs. Media okrzyknęły dzisiaj Bitcoina narzędziem terrorystów a sam Bitcoin ma niby zostać zbanowany. Cały świat już o tym pisze. Mirror to już w ogóle pojechał po bandzie: http://www.mirror.co.uk/news/technology ... in-6860698. To samo http://www.washingtontimes.com/news/201 ... s-attacks/. Sam reuters od którego się wszystko zaczęło oparł się o raport Komisji Europejskiej który jest jawny i został przeanalizowany na Bitcoin.pl łącznie z gównoburzą medialną.
http://bitcoin.pl/wiadomosci/prawo-i-po ... ty-i-fakty
Cieszę się, że ludzie nie ulegli panice jak można się było tego spodziewać (mam nadzieję, też że nie dojdzie to tego w najbliższych godzinach). Zwykle ten rynek jest bardzo podatny i czuły na tego typu informacje.
zbiges
Postautor: ekonokomik » piątek, 20 listopada 2015, 13:03
Bardzo śmiesznezbiges pisze: Przecież to jest dokładny opis tego co się stało zanim to miało miejsce.
Poważnie? To powiedz mi jak się zachowałeś 2015-11-16 od od 11:00 do 13:30? A dokładnie: czym się różnił tamten moment, od tego co nam opisałeś i zanalizowałeś wczoraj jako idealny moment zajęcia krótkiej pozycji? Bo wg mnie NICZYM. Sytuacja była całkowicie analogiczne.zbiges pisze: To co napisałem sprawdza się w 90% takich przypadków.
Tak się wydawało, prawda? A tu niespodziewanie kurs znów do góry.zbiges pisze: Mogłem zarobić dużo więcej (myślę, że nadal jest potencjał do spadku patrząc na ten trójkąt)
ekonokomik
Postautor: janosik866 » piątek, 20 listopada 2015, 13:13
Dokładnie, kreski przykładam głownie do Huobi ale patrząc również na Bitfinex. Handluje obecnie prawie wyłącznie na Bitfinex.zbiges pisze:Janosik może to potwierdzić lub zaprzeczyć, ale moim zdaniem to co napisał oznacza, że obserwuje wykres Huobi a decyzje i grę prowadzi na Bitfinex.
I tu też przyznam racje. Spodziewałem się wyjścia górą, poszło dołem, szcześliwie stop loss był bardzo blisko.ekonokomik pisze: Bardzo śmieszne
Z wypowiedzi i panczora i janosika wynikało, że mają pozycje długie i oczekują wyjścia górą.
janosik866
Postautor: zbiges » piątek, 20 listopada 2015, 13:46
zbiges
Postautor: fenix79 » piątek, 20 listopada 2015, 13:47
Od 8 dni jesteśmy w bardzo ważnym momencie, na granicy dwóch potężnych kanałów utworzyła się konsolidacja , "góra wybiera kierunek, ale widocznie jest różnica zdań".janosik866 pisze: Teraz moim zdaniem jesteśmy w nijakim momencie i mogą być zmyłki/przepychanki.
fenix79
Postautor: __kot__ » piątek, 20 listopada 2015, 14:21
__kot__
Postautor: ekonokomik » piątek, 20 listopada 2015, 15:04
ekonokomik
Postautor: zbiges » piątek, 20 listopada 2015, 15:50
No cóż, pewnie właśnie tak było. Nic się nie ukryje przed kolegą traderem, który przecież czuje to samo.ekonokomik pisze: .. Po prostu w Twoim ostatnim, nieco zarozumiałym poście rozpoznałem klasyczne przykłady euforii tradera po dobrym trafieniu...
zbiges
Postautor: kxmedia » piątek, 20 listopada 2015, 17:32
Koniec anonimowych płatności w Europie?
Ministrowie spraw wewnętrznych i sprawiedliwości krajów Unii Europejskiej będą dziś dyskutować w Brukseli na temat nowych środków zapobiegających finansowaniu terroryzmu. Na celowniku znajdą się wirtualne waluty i anonimowe karty przedpłacone oraz pieniądz elektroniczny. Po ostatnich zamachach w Paryżu mogą zostać wprowadzone dodatkowe narzędzia ograniczające m.in. transakcje bitcoinem.
....
Niektóre media (np. „The Washington Times”) spekulują, że Unia rozważa delegalizację bitcoina, lecz taki krok byłby trudny w realizacji ze względu na zdecentralizowany charakter wirtualnej waluty
....
Nadzór stoi na stanowisku, że anonimowe karty przedpłacone noszące logotypy organizacji płatniczych i akceptowane tam, gdzie inne karty płatnicze nie mogą być traktowane jako instrumenty pieniądza elektronicznego i oczekuje, że banki wycofają się z ich sprzedaży. Banki stopniowo rezygnują z ich dystrybucji – taką decyzję podjął np. BZ WBK.
kxmedia
Postautor: Bitmar » piątek, 20 listopada 2015, 17:45
nadinterpretacja, tu chodzi o karty przepłacone prepaid.kxmedia pisze: nadzór finansowy unii oczekuje całkowitego wycofania się wszystkich banków z ich zaangażowania się w cyfrowe waluty. pytanie główne jest takie czy banki dostosują się do tych zaleceń, jeżeli banki dostosują się do tego zalecenia to upowszechnianie się bitcoina
Bitmar
Postautor: konkor » piątek, 20 listopada 2015, 19:06
konkor
Postautor: hanti » piątek, 20 listopada 2015, 20:13
hanti
Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 01:36
Bitmar
Postautor: kxmedia » sobota, 21 listopada 2015, 01:45
"Panikarze mogą już zacząć czyścić portki" i pakować się w bitcoina wokół którego jest obecnie tak ogromnie dużo zamieszania, i który jest twoim jedynym źródłem utrzymania ? i dalej dawać się skubać na kasie wyrafinowanym spekulantom . w finansach każdy sam indywidualnie podejmuje decyzje za które sam odpowiada, ja od pół roku siedzę na fiatach , utrzymuję się z normalnej pracy więc mogę jeszcze drugie pół roku posiedziećBitmar pisze:Panikarze mogą już zacząć czyścić portki, nie zbanowali Bitcoina
http://bitcoin.pl/wiadomosci/prawo-i-po ... erroryzmem
kxmedia
Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 01:54
@kxmedia, to już sam sobie dopowiedziałeś, a tym komentarzem pokazałeś swój poziom i stosunek do Bitcoina....kxmedia pisze:"Panikarze mogą już zacząć czyścić portki" i pakować się w bitcoina wokół którego jest obecnie tak ogromnie dużo zamieszania, i który jest twoim jedynym źródłem utrzymania ? i dalej dawać się skubać na kasie wyrafinowanym spekulantom . w finansach każdy sam indywidualnie podejmuje decyzje za które sam odpowiada, ja od pół roku siedzę na fiatach , utrzymuję się z normalnej pracy więc mogę jeszcze drugie pół roku posiedziećBitmar pisze:Panikarze mogą już zacząć czyścić portki, nie zbanowali Bitcoina
Bitmar
Postautor: kxmedia » sobota, 21 listopada 2015, 01:58
ja nie ani tracę ani zyskuję ponieważ nie pakuję kasy od pół roku, ja widzę problem tylko jako ewentualny inwestor i nikt inny. natomiast bardzo chciałbym żeby bitcoinowi się udało , ale nie będę się pakował pod wpływem emocji którymi mogli by sterować jacyś kombinatorzyBitmar pisze:@kxmedia, to już sam sobie dopowiedziałeś, a tym komentarzem pokazałeś swój poziom i stosunek do Bitcoina....kxmedia pisze:"Panikarze mogą już zacząć czyścić portki" i pakować się w bitcoina wokół którego jest obecnie tak ogromnie dużo zamieszania, i który jest twoim jedynym źródłem utrzymania ? i dalej dawać się skubać na kasie wyrafinowanym spekulantom . w finansach każdy sam indywidualnie podejmuje decyzje za które sam odpowiada, ja od pół roku siedzę na fiatach , utrzymuję się z normalnej pracy więc mogę jeszcze drugie pół roku posiedziećBitmar pisze:Panikarze mogą już zacząć czyścić portki, nie zbanowali Bitcoina
Nie każdy spekuluje ale są ludzie którzy trzymają w nim oszczędności czy go po prostu używają. Wszelkie ruchy w panice i pod wypływem emocji nigdy nie są wskazane i mogą przynieść nam straty....
kxmedia
Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 02:09
Bitmar
Wróć do „Rozważania ekonomiczne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).