Maksymalna długość risera?

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Maksymalna długość risera?

Postautor: demeo » czwartek, 1 września 2011, 14:47

Witam,

Czy ktoś ma doświadczenie lub wiedzę jaka może być maksymalna długość risera bez szkody dla jakości sygnału, który przez niego leci?

--
pozdrawiam,
demeo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Re: Maksymalna długość risera?

Postautor: crow » czwartek, 1 września 2011, 17:29

Maksymalna długość jaką widziałem w sprzedaży dla pcie x1 v1.0 to 15 cali: http://www.orbitmicro.com/global/pe-flex1-p-756.html. Tylko że z tego co wiem nie można łączyć krótszych riserów szeregowo do takiej długości bo te tanie chińskie risery mają słabej jakości kable.
Można też kupić całe zestawy z kartami rozszerzeń: http://www.onestopsystems.com/pcie_expansion_kits.php wtedy długość kabla pcie może mieć nawet 300 metrów :)
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: qazmn » piątek, 2 września 2011, 21:15

Spróbowałem podłączyć 2 risery (po ~19cm), był problem z załadowaniem windy, na 4-5 karta w ogóle nie wykrywana, osobno działają. Na allegro obecnie wszystkie sprzedawane risery to to samo bez wyjątków typu "moje lepsze bo lotesa" sam w jednej paczce dostałem raz chyba z 4 różna gniazdka. Chińszczyzne łatwo rozpoznać po niebkieskiej taśmie klejącej, trzeba również uważać na te z pojedynczą taśmą, ponieważ mogą się spalić - te z eBaya mają podwójną, jakiś sklep sprzedawał trefne risery x16>x16, nazwy nie pamiętam.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Boyd » sobota, 3 września 2011, 07:35

Ja tez wczoraj probowalem i mialem dosc dziwny efekt (linuch) -> na karcie podlaczonej 2 spietymi riserami wydajnosc spadla o ok 20 Mh/s

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: demeo » sobota, 3 września 2011, 13:35

Problemem raczej jest nie długość, a jakość łączenia riserów, na ich łączeniu gniazdo -> wtyk jest najwięcej strat.

--
pozdrawiam,
demeo

Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: H][0|3 » piątek, 23 września 2011, 03:25

Rozumiem, że negatywnych konsekwencji, poza nie działaniem sprzętu na większej ilości riserów nie ma.
Mogę spokojnie po testować długość ok 60-80 cm (3-4 risery na grafe) ??

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: demeo » piątek, 23 września 2011, 10:16

Raczej nie powinno być negatywnych konsekwencji poza problemami z działaniem.

A jak umiesz się posługiwać lutownicą to nie łącz riserów tylko wymień taśmę/przewód na dłuższy.

--
pozdrawiam,
demeo

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » piątek, 23 września 2011, 13:23

Jest parę pinów gdzie idzie zalilanie do karty. To może być około 70W. A tyle juz wystarczy aby przy słabym styku na łączeniu zaczęło się coś grzać i przepalać, co może nawet doprowadzić do zwarcia sąsiędnich pinów. Przy stosowaniu riserów trzeba dbać o jakość połączenie, nie może być sytuacji aby coś się obluzowało. To tyle w przypadku zasilania gdzie płynie duzy prąd.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”