Dyskusja na temat kursu LTC - dla POCZĄTKUJĄCYCH

Wygadany
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu LTC - dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: cryptotrader » środa, 17 września 2014, 16:50

Wykres kursu LTC/BTC nawet technicznie się nieco poprawił po ostatnim osunięciu na BTC. Bardzo ładnie wybroniony poziom wsparcia na 0.0108.

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitguru » środa, 17 września 2014, 20:15

Obecnie na LTC czuć autentyczny entuzjazm i "wolę walki" o kurs. Czegoś takiego w BTC nadal brakuje, chyba od czasu zeszłorocznej bańki jesiennej. Technicznie rzecz biorąc, już kilka dni temu okolice 0.015 BTC / LTC stanęły otworem. To co się dzieje obecnie na BTC-E (kurs prawie 6 % lub 0.3 $ poniżej liczących się giełd jak Okcoin) to albo żenująca panika godna zignorowania, albo zorganizowana akcja "zróbmy tanie zakupy". Ktoś regularnie skupuje tam też kilkutysięczne pakiety LTC. Przedsiębiorcze "średniaki", albo grubasek nie chcący wzbudzać zainteresowania. Pytanie pozostaje, czy tanie LTC z BTC-E lecą szybciutko do Chin na arbitraż, czy ktoś liczy na mocne wybicie po ustabilizowaniu się sytuacji ze spadkami bitcoina?

Wygadany
Reputacja: 60
Reputacja postu: 
0

Postautor: panczor » piątek, 19 września 2014, 14:12

Dzisiaj LTC spadło mocniej niż BTC ale tutaj co napawa optymizmem? Widzieliście tą cieniznę na askach na okcoin? Do 30CNY mamy tylko 84k ltc. Podczas spadków widziałem jak na 31 bidy odnawiały sie kilka razy po 100K więc jeżeli nie dodadza scianek będziemy w górze szybciej niz spadaliśmy.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitguru » sobota, 20 września 2014, 18:04

Jak obserwuje się paniczną reakcję BTC-E na przełamanie krótkoterminowej linii trendu wzrostowego log LTC/BTC na tle innych giełd, czasem człowiek się zastanawia. Co z tą giełdą jest nie tak? Dlaczego takie "kwiatki" występują niemal wyłącznie u nich? Z drugiej strony to świetne miejsce do łapania losowych "szpilek" kursu, coś za coś.

Edit: technicznie źle to wygląda. Mamy potwierdzone sporym (choć nie ogromnym) wolumenem pozostanie w pobańkowym trendzie DOWN, tym od jesieni '13. Co gorsza przez dzisiejszy dump LTC/BTC odbiliśmy się też od "dachu" w postaci linii log lipcowego przyspieszenia tempa spadku. Z drugiej strony tempo spadków nasila się. Jesteśmy więc coraz bliżej dna i wielkiego odbicia.

Edit 2: w nocy na BTC-E było spore (jak na tą giełdę) skupowanie w paczkach wartych po kikadziesiąt tys. $ każda. Przez moment myślałem, że ktoś kombinuje z próbą odbicia na wznoszącej prostej log powstałej z połączenia spadków 30 czerwca i 18 sierpnia (skala 1w). Ale to nie ma racji bytu bez zsynchronizowanej akcji na BTC, no raczej nie bez Chinoli. Tym niemniej warto obserwować sytuację pod kątem dużych, cyklicznych zakupów.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: soni21 » czwartek, 25 września 2014, 20:38

czesc :) cos wiadomo na temat prognozy krotkoterminowej ? :D hmm analizuje notowania ale :P powiem szczrze dziwnie sie czuje :P za nic nie moge tego rozgryzc, moze dlatego ze od 2 dni interesuje sie BTC :P taka gielda ktora steruje 2-letnie dziecko :P niby dasz mu lizaka, i woz strazacki a i tak nie wiesz kiedy sie rozplacze :P

Dyskutant
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: Au 79 » środa, 15 października 2014, 19:23

@up
Czy mogę spróbować Cię łagodnie zniechęcić do gry? :)

Jeśli masz tak, że kiedy sprzedasz - to rośnie, a kiedy kupisz - od razu spada, to są klasyczne, standardowe objawy.
Jest to znak, że decyzje podejmujesz kierując się emocjami, podobnie jak znakomita większość grających na giełdach.
Zamiast tego zapytaj siebie, czy umiesz na podstawie racjonalnych przesłanek przewidzieć najbardziej prawdopodbne scenariusz na przyszłość? Czy umiesz to uargumentować? Jeśli nie, a zamiast tego kierujesz się przeczuciem to najprawdopodobniej stracisz. Stań z boku i powstrzymaj się od gry. Ja nie mam wystarczających umiejętności do gry krókiej, więc kupiłem, uzbroiłem się w cierpliwość po zęby i czekam. Wyskakuję tylko czasem przed najbardziej oczywistymi spadkami.

To co czytasz w wątkach o kursie, przeważnie odności się do Short (dni/tygodnie). Gra na krótkich falach jest najtrudniejsza, wymaga największego doświadczenia, czegoś w rodzaju intuicji eksperckiej. Jest też najbardziej ryzykowna, ale całe szczęście, JEST NIEOBOWIĄZKOWA. No i trzeba na nią poświęcić masę czasu. Ludzie stosują alarmy nocne, ale jaką racjonalną decyzję podejmie zaspany mózg o 4 nad ranem? No i w pracy można próbować grać z telefonu. Kończy się to z reguły stratami. A nawet jeśli jest zysk - to czy wart on jest poświęconego czasu?

Jeśli nie jesteś zniechęcony, to polecam takie bezbolesne doświadczenie: konto na giełdzie na symboliczną kwotę. Jeśli po pół roku będzie więcej niż na początku - znaczy że nie toniesz.
Ewentualnie na TradingView załóż konto i spróbuj naszkicować co Twoim zdaniem zrobi kurs. Nie sprawdzi się, gwaratnuję :) Możesz też przejrzeć prognozy najlepiej ocenianych analityków. Najpiej te starsze :) bo jak doczytasz nowe dane to widać piękne rozjazdy między tym jak jest a jak być powinno :)

A. Elder w klasycznej książce pisze, że co roku 90% graczy kończy w bólu przygodę ze spekulacją, a zastępuje ich świeża krew. Także witamy :)
Tak, jak nie umiemy przewidzieć kursu BTC w przyszłości, tak samo nie umiemy wytłumaczyć jego wahań w przeszłości.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: warren » niedziela, 23 listopada 2014, 23:58

Jeśli LTC /BTC spada tzn że ludzie kupują za LTC bitcoiny i pompują kurs bitcoina tym samym.W taki sposób to LTC/BTC kurs będzie spadał gdyby kiedyś za BTC zaczeli kupować LTC to wtedy będzie kurs LTC rósł.W przyszłości jeśli za LTC dałoby sie płacić równolegle z BTC i nie trzeba by tego wymianiać to kurs LTC by był znacznie wyżej niż obecnie.LTC jest niedoszacowany ale jeśli trend kiedyś sie zmieni przez dostępnośc usług na poziomie płatności BTC to będzie prawdziwa mega bańka.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Grem2023 » piątek, 19 czerwca 2015, 20:54

Witam

Dawno, kiedy ltc był przysłowiowy guzik warty, kupiłem go w ilości 10k, zapomniałem o nim i dopiero jakiś czas temu odkryłem, że wciąż go mam. Teoretycznie mam w kieszeni małą fortunę. Sprawdzałem ostatnio, jaka była największa wartość tej krypto waluty i trochę się uniosłem, jak zobaczyłem, że był taki czas kiedy schodził 45$ za sztukę :lol:

Zapał i podniecenie szybko jednak opadły i zacząłem się zastanawiać. Nawet jeśli ltc powędruje znów do tych 40$ za sztukę, to kto i gdzie kupi ode mnie 10k ''srebrniaków''? BTC-e? Jakaś rodzima giełda? Trochę sceptycznie do tego podchodzę teraz, gdy widzę, że w grę potencjalnie wchodzą setki tysięcy dolarów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » piątek, 19 czerwca 2015, 20:58

Tyle LTC to chyba najlepiej spuścić na jakiś chińskich giełdach, tam mają większą płynność, zamienisz tam na BTC a te już u nas na złotówki na polskich giełdach zamienisz - 10k to koło 100 BTC, więc w kilka dni łykną tyle :D

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 19 czerwca 2015, 21:02

@majkel_94, co Ty opowiadasz :) 10k LTC pójdzie w kilka sekund na BTC-e, beż żadnego problemu. Zamienić to na BTC i przelać to na polską giełdę, tam zamienić na złotówki i zlecić przelew. Całość operacji zajmie pewnie poniżej godziny z kasą już na koncie bankowym przy wypłacie ekspresowej ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » piątek, 19 czerwca 2015, 21:22

Racja, chyba już ślepnę albo akurat ktoś zrobił zrzut i poczyścił tam bidy - lista jest ograniczona ilościowo i nie było na 10k LTC :P

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Grem2023 » piątek, 19 czerwca 2015, 21:23

Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Dzięki.

Dla jasności, nie mam zamiaru teraz sprzedawać tych litecoinów a w momencie, gdy będą sporo warte (wiadomo, każdy ''sporo'' rozumie na swój sposób). Podejrzewam, że będę je trzymał do momentu, gdy ltc osiągnie przynajmniej cenę 20$ za sztukę. To daje 200k$, co z kolei po wymianie na złotówki da coś koło 740000zł - wybaczcie moją ignorancje, ale czy w Polsce mamy giełdę, która ma graczy których stać na takie zakupy? Nie wspominając już o przypadku, gdzie ltc uderza w poprzedni szczyt. Wtedy mamy 450k$ i mówimy o kwocie na ponad półtora miliona złotych.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 19 czerwca 2015, 21:30

Spokojnie da radę bez żadnego problemu. A jak dasz dobrą cenę to pójdzie jak świeże bułeczki ;) Pozostał Ci za to inny problem.... cena za LTC której oczekujesz ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0

Postautor: Multi » piątek, 19 czerwca 2015, 21:39

Nie zapomnij o skarbówce przy wypłacie na konto, bo oni się przypomną wtedy o 70%

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 19 czerwca 2015, 21:44

Przy takiej kwocie to,że się upomną jest niemal pewne ;) Bank sam to zgłosi gdzie trzeba bo musi. Ale jak się już dostaje taką "wygraną" to chyba nie problem zapłacić ten podatek i spać spokojnie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0

Postautor: Multi » piątek, 19 czerwca 2015, 21:47

kiedyś liczyłem z ciekawości i przy kwocie 300 k zł podatek wychodzi około 81 k zł

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » piątek, 19 czerwca 2015, 22:46

http://www.pit.pl/kalkulator_podatkowy_pit_2503.php

Kod: Zaznacz cały

Zaokrąglony dochód:	300.000,00zł
Próg podatkowy:	2
Podatek:	83.470,00zł
Troszke to panstwo sobie zabiera.... :( Jak tu zyc
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Grem2023 » sobota, 20 czerwca 2015, 00:33

Dzięki raz jeszcze chłopaki za pomoc.

Swoją drogą, zawsze myślałem, że podatek od dochodu z krypto na giełdzie to 19%? Wtedy z 300k zabierają koło 50k. Skąd więc te 83k? Myliłem się?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » sobota, 20 czerwca 2015, 02:19

A dalem link do kalkulatora przeciez

Kod: Zaznacz cały

Zaokrąglony dochód:	50.000,00zł
Próg podatkowy:	1
Podatek:	8.444,00zł
Poczytaj o prograch podatkowych
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » sobota, 20 czerwca 2015, 12:37

niekoniecznie trzeba to wymieniac na gotowke ;)
polecam Ci sie zainteresowac np Dash'em moglbys zalozyc troche masternodow ;)
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wróć do „Przedszkole”