O co chodzi z Poolami?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

O co chodzi z Poolami?

Postautor: jedrus7 » poniedziałek, 12 września 2011, 18:27

Witam.

Tak jak w temacie: co dają poole? Zwykły szary użytkownik co na tym zyskuję, oraz jak to wszystko działa?

Pozdrawiam

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: O co chodzi z Poolami?

Postautor: zwierzak » poniedziałek, 12 września 2011, 18:55

Poczytaj o podstawach.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » poniedziałek, 12 września 2011, 19:02

Poole, to takie bitcoinowe górnicze kołchozy, gdzie młodzi kapitaliści uczą się prawdziwej życiowej ekonomii :D
Z zyskiem bądź stratą w zależności od modelu biznesowego głównego kołchoźnika.

Gaduła
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » poniedziałek, 12 września 2011, 23:18

Poole polegają na tym, że wiele komputerów spina się jakby w jeden super komputer z wielką mocą obliczeniową i razem w grupie szukają rozwiązania bloku.

P.S. Swoją drogą to dlaczego w dziale przedszkole nie ma zaczepionego jakiegoś FAQ?
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » poniedziałek, 12 września 2011, 23:22

Jest w dziale pomocy górnictwa:
http://bitcoin.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=488

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » poniedziałek, 12 września 2011, 23:28

Widziałem to, ale nie znalazłem tam na szybko odpowiedzi na pytanie "Co to jest pool?".
Mamy w ogóle na forum jakieś oficjalne FAQ z takimi absolutnymi podstawami, bo jakoś mi się nie rzuciło w oczy?
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 13 września 2011, 00:50

Generowanie Bitcoinów jest dla użytkowników, którzy przynajmniej potrafią korzystać z google. Pytanie o poole świadczy, że user nie poświęcił nawet 5 minut na wikipedii. FAQ z podstawami nie mamy, jak ktoś chętny to niech zrobi, ewentualnie linki pozbiera, a ja przypnę temat.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » wtorek, 13 września 2011, 09:34

Chyba zbyt łatwo i zbyt krytycznie oceniasz tutaj taką sytuację. Ja doskonale wiem co to jest pool, ale spróbowałem w googlu znaleźć odpowiedź na tak proste pytanie i powiem Ci, że wcale nie jest to łatwe... Wpisując po polsku różne hasła do google natrafisz na anglojęzyczne strony pooli albo polskojęzyczne dyskusje na temat wyższości jednych pooli nad drugimi, ale odpowiedzi na pytanie "Co to jest pool" nie uświadczysz. Jeśli zależy nam na tym aby BTC się rozpowszechniało nie tylko wśród ludzi z branży IT to wypadało by podejść do takich pytań bardzo poważnie. Z całym szacunkiem dla zwierzaka i dubleta, uważam, że nie powinni się wypowiadać w ten sposób w jaki odpowiedzieli. Pytanie było postawione jasne i proste, w odpowiednim dziale - mogli napisać w jednym zdaniu o co chodzi w poolu lub dać linka do odpowiedzi, a odpowiedzi których udzielili niestety nie wyjaśniły nic.
I jeszcze raz, żeby nie było niedomówień.... Jeśli ktoś przeczyta 100, 200, 300... wątków forum to nie zada takiego pytania, ale jeśli ktoś jest świeży i chciałby znaleźć odpowiedź na pytanie "Co to jest pool" to sprawa nie jest taka łatwa.

Osobną kwestią jest zapętlenie googla.... Rzecz której nienawidzę i sam wielokrotnie się z nią spotykam. Wygląda to tak, że w wpisujesz w googlu hasło którego szukasz i w wynikach dostajesz setkę stron gdzie jest zadane to pytanie, a następny post jest "Było to tłumaczone tysiąc razy, poszukaj sobie w googlu" - no jak babcię kocham, szlak mnie wtedy trafia.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 13 września 2011, 14:19

Ale nawet jak zrobimy jakieś FAQ, to user i tak będzie musiał to przeczytać, a wyjaśnienie całego mechanizmu generowania Bitcoin nie jest łatwe. Dlatego jakby zaczął czytać o generowaniu, doszedłby do informacji o blokach, a potem już krótka droga do pooli.
Poza tym Bitcoin to waluta/system płatności, a nie maszynka do zarabiania pieniędzy. Jak chcesz zarobić to włóż w to trochę wysiłku.

PS Trzeba mieć wyjątkowy antytalent, żeby nie umieć angielskiego w dzisiejszych czasach.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » wtorek, 13 września 2011, 14:41

Nie każdy rodzi się ze znajomością angielskiego, jak również nie każdy miał możliwość nauczenia się go - część osób uczyła się niemieckiego / francuskiego / rosyjskiego czy dowolnie innego języka obcego i mogła by się wypowiedzieć dokładnie w ten sam sposób, że trzeba mieć wyjątkowy antytalent żeby nie umieć ... (wstawić dowolny język) ...
Za takie stwierdzenia zbierasz sobie minuty u mnie, co mnie smuci bo bardzo Cię szanuję ;)

Ale wracając do pozostałych stwierdzeń, to:
1. Zgadzam się, że nie każdy musi zarabiać na BTC, a jeśli chce to powinien włożyć w to odrobinę wysiłku.
2. Uważam, że ważniejsze od zarabiania na BTC jest w tym momencie jego jak najszersze rozpowszechnienie wśród jak największej liczby ludzi - również tych którzy tylko usłyszeli hasło "Bitcoin" i chcieli by się co nieco dowiedzieć o samym bitcoinie jak i o mechanizmach pochodnych - i niekoniecznie nastawiają się na zarabianie, kopanie czy mają ochotę przeczytać kilkaset stron forum czytając o BTC i jego technicznych niuansach.
3. Kiedyś była strona (chyba bitcoin.org.pl Mahkula) gdzie było ładnie i prosto wyjaśnione kilka podstawowych kwestii. Co się z nią stało?
4. Proponuję EOT bo znów się nam robi OT.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 13 września 2011, 15:03

Nie wiem czemu Bitcoin.org.pl zostało zmienione, ale niestety artykuły o generowaniu monet szybko stają się przestarzałe. Ja musiałem całkowicie zmienić mój poradnik o kopaniu, bo praktycznie wszystko się zmieniło.
W każdym razie, jak już mówiłem, jak ktoś ma wolną chwilkę, to niech zrobi jakiś mały dla początkujących FAQ, to ja przypnę i może coś dodam. A odpowiedź na pytanie "co to jest mining pool" można przesłać do mnie na PW i umieszczę ją w istniejącym już FAQ dla górników.

PS Nie zrozumiałeś mnie. Ktoś kto używa internetu, chcąc nie chcąc angielski przyswaja i jakieś podstawy powinien znać.

A temat zamykam, bo odpowiedź została udzielona w 4 poście :)

Wróć do „Przedszkole”