Jak zacząć?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak zacząć?

Postautor: natazar » sobota, 20 grudnia 2014, 01:29

Hej wszystkim,
Uslyszalem jakis czas temu o bitcoin'ach od znajomego. Chcialem dokopac sie do czegos sensownego w internecie na temat tej kryptowaluty ale nie jest latwo. Ciezko znalezc jakies aktualne poradniki ktore by mnie poprowadzily. Jesli ktos bylby na tyle mily i odpowiedzial na kilka podstawowych pytan to bylbym wdzieczny
1. Czy aktualnie oplaca sie kopac?
2. Czy jest sens kopania zwyklym komputerem? Moja karta posiada moc obliczeniowa na poziomie 4612 gigaflopów a pobor produ calej skrzyni wynosi 350 wat
3. Ile mniej wiecej czasu zajmuje zajechanie karty?
4. Czy inne podzespoly w komputerze tez cierpia tak mocno jak karta podczas kopania?
5. Czy ktos ma jakis aktualny poradnik obojetne czy po polsku czy angielsku najlepiej na youtube?
Dzieki za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam!

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Re: Jak zacząć?

Postautor: Chancellor » sobota, 20 grudnia 2014, 01:42

natazar pisze:1. Czy aktualnie oplaca sie kopac?
Nie.
natazar pisze:2. Czy jest sens kopania zwyklym komputerem? Moja karta posiada moc obliczeniowa na poziomie 4612 gigaflopów a pobor produ calej skrzyni wynosi 350 wat
Nie ma sensu. Epoka kopania BTC kartami graficznymi skończyła się parę lat temu. Obecnie koparki BTC to specjalizowane maszyny z układami ASIC, a i tak przy polskich cenach prądu i obecnym kursie BTC szansa na wyjście na zero jest niewielka, nie mówiąc o jakimś zysku.

Są w zasadzie dwie metody na kopanie BTC z zyskiem:
1. „Zorganizowanie” darmowej energii elektrycznej w taki, czy inny sposób.
2. Wykorzystanie ciepła generowanego przez koparki do ogrzewania domu w sezonie zimowym.

Ewentualnie można próbować wynajmować moc obliczeniową w firmach, które np. hostują koparki w Chinach.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 20 grudnia 2014, 01:51

Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » sobota, 20 grudnia 2014, 01:53

Są w zasadzie dwie metody na kopanie BTC z zyskiem:
1. „Zorganizowanie” darmowej energii elektrycznej w taki, czy inny sposób.
jeżeli nie masz prądu za darmo to dzisiaj raczej nic się nie opłaca kopać, jedynie co się opłaca to spekulacja walutami (ale do tego trzeba mieć przysłowiowego "nosa")
Proszę nie wspierać mnie bitkoinami ,ewentualnie proszę przekazywać je na utrzymywanie serwisu

mcb
Wygadany
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcb » sobota, 20 grudnia 2014, 10:37

Sporo przydatnych informacji znajdziesz też w poradnikach na bitcoin.pl

Weteran
Reputacja: 62
Reputacja postu: 
0

Postautor: Maggix » sobota, 20 grudnia 2014, 11:30

Nie moge sie powstrzyma od pytania , skad w erze latwo dostepnego internetu biora sie takie lole ..??? koles klamal ze szukal w internecie , jak szukal ..? przeciez google odrazu znajduje 20 stron z tematem btc mining moze to jakis bot albo ktos sobie jaja robi ..?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: natazar » sobota, 20 grudnia 2014, 15:08

Dzieki za linki, biore sie za czytanie. Chociaz tak jak pisalem wolalbym jakies filmy instruktazowe.
http://www.bitminer.pl/ - czy ta strona dobrze wylicza ewentualne przychody? Szczerze watpie ale moze warto spytac bo wedlug tego z moca mojej karty bylbym w stanie robic 1300 zł + na czysto miesiecznie przy moich cenach pradu.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » sobota, 20 grudnia 2014, 15:13

natazar pisze:wedlug tego z moca mojej karty bylbym w stanie robic 1300 zł + na czysto miesiecznie przy moich cenach pradu.
Chyba jak wpiszesz te swoje gigaflopy zamiast GH/s, no ale to szkolny błąd.

Wróć do „Generowanie monet”