Dyskusja na temat kursu BTC [Archiwum - 2013-2015]

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów

Czy Twoim zdaniem kurs w terminie 05 XII - 12 XII

1. Wzrośnie
6
60%
2. Spadnie
3
30%
3. Pozostanie w konsolidacji
1
10%

Liczba głosów: 10
Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: konkor » środa, 26 listopada 2014, 09:30

pabloj pisze:Dzień dobry.

"pending court approval, kraken will takeover mtgox, possibly payout bitcoin as bitcoin to creditors"

Ouh... Jeśli tak się stanie, to chyba będzie trzeba bardzo uważać (szczególnie na Krakenie) bo pojawi się trochę bitków na rynku. Dla tych, których sprawa dotyczy polecam rejestrację i weryfikację na Krakenie. Żeby mieć możliwość zrzutu przed innymi ;) Pewnie kilku szczęśliwców chciałoby od razu sprzedać i odkupić taniej, a Kraken jest dość płytką giełdą. Tam 200 BTC potrafi uruchomić ładny łańcuszek stop-lossów.

Trzymam kciuki za GOXowców :)

Wygadany
Reputacja: 60
Reputacja postu: 
0

Postautor: panczor » środa, 26 listopada 2014, 09:32

"pending court approval, kraken will takeover mtgox, possibly payout bitcoin as bitcoin to creditors"

Swoją drogą ładnie wymyslili - po co kupowac goxa z ich bazą klientów jak można wesprzeć (pewnie za kase) w procesie roszczeniowym, namawiać do zarejestrowania na swojej giełdzie i w ten sposób mieć bazę klientów goxa i to jeszcze za kase:)

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mucha » środa, 26 listopada 2014, 09:42

konkor pisze:

Ouh... Jeśli tak się stanie, to chyba będzie trzeba bardzo uważać (szczególnie na Krakenie) bo pojawi się trochę bitków na rynku. Dla tych, których sprawa dotyczy polecam rejestrację i weryfikację na Krakenie. Żeby mieć możliwość zrzutu przed innymi ;) Pewnie kilku szczęśliwców chciałoby od razu sprzedać i odkupić taniej, a Kraken jest dość płytką giełdą. Tam 200 BTC potrafi uruchomić ładny łańcuszek stop-lossów.

Trzymam kciuki za GOXowców :)
Wiecie ile możę być tych btc z goxa ? i kiedy realnie mogą trafić na rynek ? to powinno obniżyć cenę przez jakiś czas

@panczor
Pewnie super to zrobili , ktoś tam myśli :)
chodź w pierwszym odruchu pomyślałem że chcieli pomóc społeczności , i tego też nie wykluczam.
Kantor Bitcoin Konsultacje księgowo-podatkowe.
kupno/sprzedaż bitcoin F2F, przez konta bankowe, wypłaty z bankomatów
Bitcoin informacje Bitcoin infromacje Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Localbitcoin-FlyingAtom
FlyingAtom-Facebook

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » środa, 26 listopada 2014, 09:45

@Mucha grubasek "znalazł" 200k BTC z tego co wiem. Ale ten temat jest dość skomplikowany, w temacie o GOX ciężko to ogarnąć. A wpływ na kurs będzie miało na pewno - i to raczej nie na wzrost, mimo że news pozytywny ogólnie.

edit: tutaj masz temat https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... start=2200
Ostatnio zmieniony środa, 26 listopada 2014, 09:54 przez konkor, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mucha » środa, 26 listopada 2014, 09:50

konkor pisze:@Mucha grubasek "znalazł" 200k BTC z tego co wiem. Ale ten temat jest dość skomplikowany, w temacie o GOX ciężko to ogarnąć. A wpływ na kurs będzie miało na pewno - i to raczej nie na wzrost, mimo że news pozytywny ogólnie.
Po uwolnieni tego kurs musi spaść 20-30% ale po miesiącu powinien wzrosnąć , bo osoby które bawią się na btc większa ilość gotówki będą posiadać, tak bym to widział, tam jakaś gotówka tez będzie zwracana ?
Kiedy to może być zwrócone ??
Kantor Bitcoin Konsultacje księgowo-podatkowe.
kupno/sprzedaż bitcoin F2F, przez konta bankowe, wypłaty z bankomatów
Bitcoin informacje Bitcoin infromacje Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Localbitcoin-FlyingAtom
FlyingAtom-Facebook

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 26 listopada 2014, 09:54

Dalej uważacie, że z kreskami jest wszystko ok?

Korekta wyższa niż ostatnia faza spadku, a potem znów w dół jeszcze niżej? :?
Chodzmi o to co się rysuje od północy (widoczne ładnie w 5M).

Wg mnie o 8:00 było oczywiste, że kurs wyjdzie górą i zakręci do 2380.

Może jakiś news zadziałał? Ten o Krakenie i Goxie nie, bo jest generalnie pozytywny.

W każdym razie ja nie ogarniam, więc wstrzymuję komentowanie kursu na czas nieokreślony.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » środa, 26 listopada 2014, 10:00

@ekonokomik ostatnia faza, a szczególnie piąta fala powinna być chaotyczna i szarpana. Dan też o tym mówił na filmie. W short ciężko wtedy cokolwiek trafić. Jak na razie wszystko się zgadza i wcale się nie zdziwię jak zobaczymy jeszcze zarówno 330$ jak i 400$ w krótkim czasie. Ale jeśli nie przebijemy 450$, to tylko potwierdzi że jesteśmy w drodze do zaklepania dna.

Dokładnie tak wyobrażałem sobie fazę akumulacji, jeśli w niej jesteśmy. Zwiększone obroty, nieprzewidywalne ruchy - a na koniec (mam nadzieję) pikowanie i rwanie stop-lossów. Na tym słabym rynku jest to idealny sposób na grę dla dużych graczy.
Ostatnio zmieniony środa, 26 listopada 2014, 10:04 przez konkor, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: fonetic » środa, 26 listopada 2014, 10:04

Odzyskanie kasy z gox i tak nie będzie proste takie sprawy ciągnął się latami, może w Japonii to szybciej trwa ale jak roszczenia są składane do 29 maj 2015 to cała sprawa ruszy dopiero pod koniec przyszłego roku nie mówiąc już o odzyskaniu kasy.

e/ kurs no spadamy w dół i raczej powoli będziemy się osuwać, to wybicie po spadku do 2050cny nie napawa optymizmem
http://flyingatom.com Stacjonarny kantor wymiany bitcoina w Warszawie Złota 59 nad złotymi tarasami
kupno/sprzedaż bitcoin, szkolenia, konsultacje

https://localbitcoins.com/accounts/profile/flyingatom
https://www.facebook.com/FlyingAtom-1512992832345302

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » środa, 26 listopada 2014, 14:50

Czy takie Elliotty są prawidłowe?
Jeśli tak, to czy fala 5 musi zrobić H3 > H2?
Proszę o krytykę, bo ja Elliotta nie rysowałem, znałem, ale nie stosowałem regularnie za bardzo tak, by rysować.
PS. Fala 3 w ostatniej fali powinna być wyżej, ale już nie poprawiałem.
PS 2. Hipotetyczna fala 5 oczywiście bardziej rozciągnięta w czasie...

EDIT:
A może 2100-2450 to było B, a teraz przed nami dłuższa fala C i dopiero zaczniemy falę 5 ? ? ? ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gaduła
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: aaaxn » środa, 26 listopada 2014, 16:52

Jedno co zapamiętałem z eliota to, że fala 1 i 4 nie mogą na siebie nachodzić, ale zdodze się, że teraz chyba będzie rosło. Myślę, że co najmniej do 2600.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: papaxpapa » środa, 26 listopada 2014, 17:53

aaaxn pisze:Jedno co zapamiętałem z eliota to, że fala 1 i 4 nie mogą na siebie nachodzić, ale zdodze się, że teraz chyba będzie rosło. Myślę, że co najmniej do 2600.
Witam

Mozesz rozszerzyc swój osąd ? Na czym opierasz swoje twierdzenia ?
Z góry dziekuje

Pozdrawiam
Papa
Giełda ::: https://www.cryptsy.com/users/register?refid=8747
Giełda ::: https://vircurex.com/welcome/index?refe ... =659-35853

Kupię stare monety ---oferty na priv
1NjN2dcvunAACrzcBpUGxoEw8Gpb7VAneP

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » środa, 26 listopada 2014, 18:56

Lepiej zobaczcie jak zmieniła się proporcja BID/ASK na Stampie. O ile u Chińczyków zazwyczaj to po prostu ściema, o tyle na Stampie od bardzo dawana nie widziałem znikających ASKów. A jeśli się powiększają (wczoraj do 400$ brakowało kilkaset BTC, dzisiaj stoi już 5.5k), to raczej rakiety tutaj nie będzie tak szybko ;) Chińczyki swoje fake pompy stopują, kiedy widzą że zachodnie giełdy dostały zadyszki, hehe

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 26 listopada 2014, 19:16

Konkor, ASK/BID na stampie to naprawdę sprawa drugorzędna. Tzn tak jak było niedawno stamp może się ociągać ze wzrostami czy spadkami, ale Chińczycy jak sam wiesz, mają to w głębokim poważaniu.

Mnie natomiast niepokoi coś innego: Bitcoin Black Friday pojutrze.

"W 2012 roku Bitcoin Black Friday zgromadził 75 handlowców, rok później około 500, tegoroczna inicjatywa może skupić nawet 6 000 handlowców!"

6000 handlowców. Niech każdy sprzeda tego jednego dnia średnio za kilka BTC... Przecież oni praktycznie WSZYSCY korzystają z procesorów płatności. Gdzie głównie zostaną sprzedane te tysiące Bitów?

I nie mówcie mi proszę, że się zbilansuje, bo Ci co będą kupować towary tego dnia, muszą najpierw bity kupić. Sądzę, że w 95% już je mają. Jak ktoś musi bity kupić, to raczej będzie wolał skorzystać ze zwykłego, fiatowego Black Friday.

Nie widzicie tu zagrożenia dla kursu, szczególnie w takich maksymalnie nerwowych i niepewnych czasach jakie akurat mamy?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » środa, 26 listopada 2014, 19:19

Coś już o tym pisaliśmy tutaj. Zadałem to samo pytanie co Ty :)

A BID/ASK na Stampie czasem ma znaczenie, bo znów wyszło na to że mieliśmy nagonkę w górę w postaci mocnych BIDów - które po akcji stopniały.

@papaxpapa ja się nie odważę prognozować short teraz. Jest dziwnie... Mam swój plan na MID, a w short to tylko szybkie DT jak się nadarzy okazja (mam na Krakenie pewien sposób na wyrywanie drobniaków od bota stabilizującego kurs :lol: )

edit: @ekono zobacz teraz jaka sytuacja: Stamp jest ubierany w bity, a u Chinoli spokój. Ile jeszcze tak biedny Stamp da radę bez kolejnego przeczyszczenia? Tydzień, dwa, miesiąc? Runie to jak domek z kart, bo mimo wzrostów (które się po prostu należały po długim spadku) ktoś się ładnie wyprzedaje. Może sami Chińczycy? Ja tam marnie oceniam szanse na poziomy 5xx w stosunku do testowania 2xx...
Ostatnio zmieniony środa, 26 listopada 2014, 20:07 przez konkor, łącznie zmieniany 2 razy.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: papaxpapa » środa, 26 listopada 2014, 19:38

Witam
Nie ma jak piekne wyleszczenie :P Dlatego pozwolicie ze dalej bede sie upierał nad teoria spadkowa !!!
Konkor co myslisz, 35X juz dzis/jutro ? :P

Ps.

Zagrozenie dla kursu to ja tez widze w tych znikajacych ask/bid :P I to tez sie dzieje na stampie , własnie to zobaczyłem no i mamy lekkie odbicie :P

Wygadany
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0015 BTC

Postautor: bitguru » środa, 26 listopada 2014, 21:18

Nadchodzący "czarny piątek" 28-go będzie praktycznym sprawdzianem rzeczywistej skali wdrożenia bitcoina w normalnym handlu. Przekonamy się, czy te wszystkie szumne adopcje to jedynie "papierowy tygrys" służący poprawie wizerunku. Jeśli na dużych zachodnich giełdach pokroju Stampa zaczną nagle lecieć większe cegły i pociągniemy kursem konkretnie w dół, to coś jest na rzeczy. W innym wypadku (spokojny dzień jak codzień lub wręcz wzrosty) potwierdzi się teza, że płacący bitcoinami w sklepach są jak yeti. Każdy o nich mówi, ale nikt ich nigdy nie spotkał.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: papaxpapa » środa, 26 listopada 2014, 21:28

Nic dodac nic ujac !!
Masz podziekowanie :P Poleciało...

Pozdrawiam
Papa

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
0

Postautor: baggins » środa, 26 listopada 2014, 21:52

a znacie takie powiedzenie "kupuj plotki, sprzedawaj fakty"

może wiele osób czai się właśnie na przewidywane piątkowe spadki, stąd też ostatnie osłabienie kursu
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 136
Reputacja postu: 
0

Postautor: Fugitive » środa, 26 listopada 2014, 22:35

Up
Myślę, że black friday nie będzie miał żadnego lub bardzo niewielki wpływ na kurs. 6000 punktów to zbyt mała liczba i baaardzo wątpie by tak jak ktoś napisał w każdym wydano po "chociaz" 1 btc. Dobrze będzie jak średnio 0,1 btc zostanie wydane w ten sposób.

Co do kursu wg. mnie kilka dni będziemy opadać w okolice 350, ale to tylko tak na wyczucie. Pozdrawiam

Ekonokomik: no tak, ale zauważ, że na tym etapie projektu to realna suma. Pozatym te 6000 punktów w dalszym ciągu przyjmuje fiaty, więc obroty wyrobią sobie większe niż lidl i tesco na promocji karpia ;)
Ostatnio zmieniony środa, 26 listopada 2014, 23:15 przez Fugitive, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 26 listopada 2014, 23:10

po 0.1 BTC w 6000 punktach, to byłoby 600BTC czyli 220tys $. SUMARYCZNIE.
Czyli obroty na poziomie jednego sklepu Lidla, jeśli w poniedziałek rzucą plastikowe klapki 8-)

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”