R.I.P. Bitcoin

Kiedy zamierzasz wreszcie otworzyć krótką pozycję na BTC:

- jak kurs spadnie poniżej 300
10
25%
- jak kurs spadnie poniżej 200
3
8%
- jak kurs spadnie poniżej 100
2
5%
- jak kurs spadnie poniżej 50
0
Brak głosów
- jak kurs spadnie poniżej 25
1
3%
- jak kurs spadnie poniżej 12
0
Brak głosów
- jak kurs spadnie poniżej 6
0
Brak głosów
- jak kurs spadnie poniżej 3
0
Brak głosów
- jak kurs spadnie poniżej 1
9
23%
- nie wiem co to jest BTC ale bym trzymał długą pozycję w nadziej na wzrost
15
38%

Liczba głosów: 40
Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Re: R.I.P. Bitcoin

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 5 listopada 2014, 14:16

lekarz pisze:Tak może jeszcze specjalnie wmawiam chorobę żeby opylić lekarstwa.
To przecież wy siedzicie na długich pozycjach a nie ja co zresztą widać z ankiety.
Coś Ci się poprzestawiało.

Myślisz, że ktoś może siedzieć w Bitcoinie tylko z powodu posiadania jakiejś "pozycji" ? Myślisz że tutaj chodzi o zysk ? Mylisz się.

Ja nie siedze na "długiej pozycji". Ja po prostu nie wierzę w waluty FIAT, uważam że to papierowo-wirtualne śmiecie, a Bitcoin to przyszłość. Poza tym:
- Tylko Bitcoin ochroni moje oszczędności przed łapami państwa.
- Tylko Bitcoina państwo nie może mi zabrać ukrytym podatkiem zwanym inflacją
- Tylko Bitcoin pozwoli mi zabrać mój stan posiadania ze sobą do dowolnego kraju świata
- Tylko Bitcoin pozwala mi przenosić ze sobą bez ograniczeń moją własność. Bitcoina nie skonfiskują mi na lotnisku
- Tylko Bitcoina zwykły złodziej włamujący się do domu nie zdoła mi ukraść.
- Tylko stanu posiadania Bitcoina nikt nie jest mi w stanie udowodnić

Porównywać Bitcoin do walut fiducjarnych to jak porównywać złoto do muszelek. Żałosne.

Siedzę w Bitcoinie dlatego, że uważam iż niedługo jakąkolwiek realną wartość będą miały tylko Bitcoin i kruszce. Wszystkie inne bezwartościowe sztuczne twory zwyczajnie wyginą.

Zwykłe waluty to ścierwo. Bitcoin RLZ. Deal with it.
Obrazek
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: servantes » środa, 5 listopada 2014, 14:29

ShadowOfHarbringer pisze: Ja nie siedze na "długiej pozycji". Ja po prostu nie wierzę w waluty FIAT, uważam że to papierowo-wirtualne śmiecie, a Bitcoin to przyszłość. Poza tym:
- Tylko Bitcoin ochroni moje oszczędności przed łapami państwa.
- Tylko Bitcoina państwo nie może mi zabrać ukrytym podatkiem zwanym inflacją
- Tylko Bitcoin pozwoli mi zabrać mój stan posiadania ze sobą do dowolnego kraju świata
- Tylko Bitcoin pozwala mi przenosić ze sobą bez ograniczeń moją własność. Bitcoina nie skonfiskują mi na lotnisku
- Tylko Bitcoina zwykły złodziej włamujący się do domu nie zdoła mi ukraść.
- Tylko stanu posiadania Bitcoina nikt nie jest mi w stanie udowodnić

Porównywać Bitcoin do walut fiducjarnych to jak porównywać złoto do muszelek. Żałosne.

Siedzę w Bitcoinie dlatego, że uważam iż niedługo jakąkolwiek realną wartość będą miały tylko Bitcoin i kruszce. Wszystkie inne bezwartościowe sztuczne twory zwyczajnie wyginą.
W tym równaniu jest jedna niewiadoma, mianowicie, ile jest wart ten Bitcoin, który chroni twoje oszczędności, ktory nie podlega inflacji, który nie może być skonfiskowany, który możesz zabrać ze sobą wszędzie, którego nie ukradnie ci złodziej, włamujący się do domu i którego posiadania nie jest ci nikt w stanie odowodnić. Otóż twoj bitcoin jest wart dokładnie tyle, ile koś zechce zapłacić. Czyli dziś 1100zł jutro może 10tys zł a może 10zł. Bo Twoj bitcoin, żebyć mogł kupić sobie bułki i chleb na śnaidanie a dzieciakom ksiązki do szkoły, jest wart dokładnie tyle fiatów, ile ci ktoś zapłaci ;-)

Weteran
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Postautor: SkyValley » środa, 5 listopada 2014, 14:47

lekarz pisze:@kxmedia tylko teoretycznie bo w praktyce nie ma to żadnego przełożenia na kurs i właściwie 1 listopad 2014 można uznać za koniec tej zenujacej waluty. Także pamiętajcie aby co roku postawić także tą wirtualną świeczkę. Jakby nie było kryptowaluty dostarczyły nie jednemu przez te parę lat znacznych emocji.
Medice, cura te ipsum...

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: menesis » środa, 5 listopada 2014, 14:51

Alesmu poyehau Skyus :)
Adam Freeland - We Want Your Soul
Bitcoin: 1Q3g3WHYgF9cRPVtKCZtVe8so2KdaBkVRP

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 5 listopada 2014, 15:15

servantes pisze:W tym równaniu jest jedna niewiadoma, mianowicie, ile jest wart ten Bitcoin, który chroni twoje oszczędności,
Błąd w rozumowaniu.
Zgodnie z tym co napisałem, to jeżeli waluty FIAT wyginą a BTC je zastąpi, to będzie on wart minimum 10000 x tyle co teraz (1.000.000 % więcej, słownie: JEDEN MILION PROCENT więcej). I jest to, moim zdaniem, absolutne minimum, w rzeczywistości będzie jeszcze więcej.
servantes pisze:Otóż twoj bitcoin jest wart dokładnie tyle, ile koś zechce zapłacić. Czyli dziś 1100zł jutro może 10tys zł a może 10zł.
Bitcoin jest IMHO najgenialniejszym wynalazkiem ludzkości od czasu Internetu, albo nawet od czasu koła.
Ile to jest warte ? Oczywiście można spekulować, ale jak dla mnie jest to 3 "duże bańki" dzisiejszych dolarów minimum.

A to, że 99,99% ludzi na tej planecie, nie rozumie że Bitcoin jest rozwiązaniem ich największych problemów (i stąd się bierze jego niska cena - bo ludzie nie rozumieją jaka jest jego **prawdziwa wartość**) i daje im szansę uwolnić się od zdeprawowanej rasy panów, która trzyma ich pod butem za pomocą banków, inflacji i drukowania, to temat na inną dyskusję.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 5 listopada 2014, 15:26

@servantes

C.D.
"Jeżeli ludzie w kraju rozumieliby naszą bankowość i system monetarny, wierzę, że przed jutrzejszym rankiem wybuchłaby rewolucja."
- Henry J. Ford

Parafrazując:
"Jeżeli ludzie na świecie rozumieliby jak działa Bitcoin, to wierzę, że przed jutrzejszym rankiem waluty fiducjarne zostałyby zlikwidowane"
- ShadowOfHarbringer, 2014

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » środa, 5 listopada 2014, 15:56

O kur.... Kolego @ShadowOfHarbringer bijesz na głowę nawet @lekarza. Widzę, że Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz. "BTC jest wart 3 bańki, ale 99% ludzi tego nie rozumie". Przecież to jest tekst każdego guru sekty - "my mamy prawdę, 99% ludzi nie rozumie - ale zrozumie" :lol:

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » środa, 5 listopada 2014, 16:25

lekarz pisze:O czym Ty człowieku bredzisz.
Młodość nie tłumaczy braków w znajomości historii własnego kraju.

Weteran
Reputacja: 775
Reputacja postu: 
0

Postautor: redbog » środa, 5 listopada 2014, 16:59

@konkor Nie dajesz nawet 1% że wizja ShadowOfHarbringer jest możliwa w realizacji?
Bo ja mimo dość chłodnego nastawienia głównie spowodowanego centralizacją minnigu jednak dopuszczam w swoich myślach taki scenariusz nie daje mu dużo procent. Pewność siebie ShadowOfHarbringer może oczywiście trochę irytować ale technologia żeby jego wizja się spełniła jest a czy ludzie to kupią to nie wiem.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » środa, 5 listopada 2014, 17:07

1% a 100% to jednak różnica. Szanse oczywiście są, ale moim zdaniem niekoniecznie BTC będzie w przyszłości tą konkretną kryptowalutą "prowadzącą". Na razie wszystko opiera się na "chceniu" Early Adopterów oraz zapakowanych na maxa. Jakiż to będzie płacz i zawodzenie jeśli powstanie to BTC 2.0 o którym pisałem i nie będzie "kompatybilne" z BTC 1.0 "Ale jak to? Przecież nam się należy" ;) 99,99% ludzkości będzie miała to w d... Jeśli dostaną to czego chcą (a przynajmniej zostanie im powiedziane czego chcą...) to wtedy to kupią.

Oba scenariusze uważam za równie prawdopodobne na dzień dzisiejszy. Jesteśmy we wczesnej fazie beta, a to że kurs wyprzedził fundamenty sztucznymi chińsko-goxowymi bańkami - to wcale projektowi nie pomaga w tym momencie.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 30
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitmon » środa, 5 listopada 2014, 17:41

Gdyby powstał bitcoin 2.0 nie kompatybilne wstecz to zapewne było by wprowadzone przez rządy i korporacje anie przez społeczność. Ludzie dostali by karty jak inne karty visa z banku. Tak więc po drodze wiele cech by straciła moneta z bitcoina. Do tego nie wierzę aby społeczność wprowadziła bitcoin 2.0 nie kompatybilne wstecz. Więc taki pomysł może mieć tylko rząd banki.

Bitcoin 2.0 wprowadzone przez rządy czy banki ułatwił by sprawy techniczne w ich systemach jakie zapewne mają problemy z systemem bankowym - wydajnością i bezpieczeństwem, przy rosnącym z roku na rok ilość transakcji jakie muszą obsłużyć.

Tak więc bitcoin na pewno wyląduje w systemach bankowych ale wtedy ten system nie będzie systemem wywodzącym się z społeczności i straci najważniejszą cechę jaką jest niezależność i brak kontroli przez rządzących.
A jeśli ludzie będą mieć potrzebę przechowywania monet poza kontrolą banków i rządów, to bitcoin przetrwa. Ale jeśli nie będzie takiej potrzeby to utknie w miejscu lub padnie.

Rząd musi swoją nieudolnościa wraz bankami kreować potrzebę u ludzi, aby oni mieli powody z korzystania bitcoina (niezależność).

Internet auto samolot i wiele wynalazków daje realne korzyści. Bitcoin ma ale jeśli będą warunki, w których te zalety będą widoczne i przydatne ludziom.
bitmon.pl - Portal o miningu i najciekawszymi informacji o bitcoin | Pomogłem Obrazek

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » środa, 5 listopada 2014, 17:51

@konkor: Ale Shadow przecież pisze „jeżeli BTC zastąpi fiaty”. Gdy uznamy takie założenie za pewne, to cena jednego bitcoina jest prostą wypadkową ilości bitcoinów w obiegu i kapitalizacji niezbędnej do przeniesienia wartości spodziewanej wymiany handlowej. Oczywiście sprawą do dyskusji jest owo „jeżeli”. Gdyby tylko zeszłoroczny budżet średniego i nienajbogatszego kraju europejskiego, czyli Polski chcieć skapitalizować bitcoinami, to kurs musiałby wynieść ponad 13 000 PLN i to przy założeniu, że użylibyśmy do tego wszystkich bitcoinów, a nie tych wykopanych do tej pory...

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » środa, 5 listopada 2014, 17:58

ShadowOfHarbringer pisze:
servantes pisze:W tym równaniu jest jedna niewiadoma, mianowicie, ile jest wart ten Bitcoin, który chroni twoje oszczędności,
Błąd w rozumowaniu.
Zgodnie z tym co napisałem, to jeżeli waluty FIAT wyginą a BTC je zastąpi, to będzie on wart minimum 10000 x tyle co teraz (1.000.000 % więcej, słownie: JEDEN MILION PROCENT więcej). I jest to, moim zdaniem, absolutne minimum, w rzeczywistości będzie jeszcze więcej.
servantes pisze:Otóż twoj bitcoin jest wart dokładnie tyle, ile koś zechce zapłacić. Czyli dziś 1100zł jutro może 10tys zł a może 10zł.
Bitcoin jest IMHO najgenialniejszym wynalazkiem ludzkości od czasu Internetu, albo nawet od czasu koła.
Ile to jest warte ? Oczywiście można spekulować, ale jak dla mnie jest to 3 "duże bańki" dzisiejszych dolarów minimum.

A to, że 99,99% ludzi na tej planecie, nie rozumie że Bitcoin jest rozwiązaniem ich największych problemów (i stąd się bierze jego niska cena - bo ludzie nie rozumieją jaka jest jego **prawdziwa wartość**) i daje im szansę uwolnić się od zdeprawowanej rasy panów, która trzyma ich pod butem za pomocą banków, inflacji i drukowania, to temat na inną dyskusję.
W twoim rozumowaniu jest jeden podstawowy bład. Zakładasz, że ta wymiana systemu nastąpi nagle, mam na myśli w jednej chwili, może jednego dnia albo w ciągu tygodnia. Tzn myślisz, że w poniedziałek rano ludzie się obudzą i nagle cały świat zechce kupć sobie Bitcoina. To oczywiście jest nonsens. Jeżeli zamiana systemu potrwa 20 lat, to wartość BTC może, powtarzam może, rosnąc od obecnej 300usd do dużej niewiadomej, po drodze zaliczając bańki. Twoje 1mln usd czy dowolna kosmiczna wartość za jednego BTC jest w teorii możliwa, ale nie w sposób jaki opisujesz. Wzrost kuru jest związany z wzrostem popytu, nie ma innego czynnika. Masz racje, bitcoin jest rewolucyjnym wynalazkiem, ale nie doprowadzi do sytuacji, kiedy nagle garstka Early Adopterzy stanie się garstką bogaczy. Gdyby do takiego przewrtou miało dojść, powstaną jeszcze inne kryptowaluty, nastąpi powrót do złota, powstanie 10tys alternatyw dla fiatów i obecnego systemu bankowego. Bardzo proawdopodobne, że upadek obecnego systemu skończy się wojną jądrową. Na razie garstka ludzi na świecie "lubi" Bitcoin. Inni preferują złoto, inni platynę, inni kupują puszki i budują bunkry. Wmawianie wszystkim wokoło, że tylko Bitcoin nas uratuje to cięzki objaw sekciarstwa.
Kup 1-2 BTC i schowaj, jeżeli masz racje, będziesz ustawiony do końca życia. Tak powinni zrobić wszyscy Early Adopterzy, ale to oznacza, że Bitcoin będzie w ich portfelach a to zaprzecza możliwości jego adopcji... nie będzie go na giełdach, w sklepach itp. Sorry ale to co piszesz to nonsens za nonsensem, chodź widzę, że masz dobre chęci.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 5 listopada 2014, 18:23

konkor pisze:O kur.... Kolego @ShadowOfHarbringer bijesz na głowę nawet @lekarza.
Nie skomentuję.
konkor pisze:Widzę, że Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz.
Czy gdybym nie wierzył w to co piszę, to kupowałbym Bitcoina gdy był po 5 groszy i nie sprzedawał nawet gdy stracił 90% wartości w pierwszej GOX-bańce ? Chyba nie.
konkor pisze: "BTC jest wart 3 bańki, ale 99% ludzi tego nie rozumie". Przecież to jest tekst każdego guru sekty - "my mamy prawdę, 99% ludzi nie rozumie - ale zrozumie" :lol:
Kolego, powiązanie statystyczne nie oznacza korelacji przyczynowo-skutkowej, lub (ładniej brzmi po angielsku) "Correlation does not mean causation".

Co z tego wynika:
- Jeżeli dużo ludzi czegoś nie rozumie, a bardzo mały % rozumie, nie oznacza z góry, że to coś jest niesłuszne.
- To, że Ty (jak i ten 99%) nie rozumiesz dlaczego coś ma określoną wartość, to nie znaczy że to coś nie ma tej wartości. To że większość ma określony pogląd nie oznacza automatycznie, że mniejszość się myli.
- Posługujesz się rozumowaniem tych słynnych starszych pań od marichuAEn w stylu "Bitcoin ? A co to ? A na co to komu ? Mi to niepotrzebne, to po co komuś innemu miało by być potrzebne ?"

----
Podsumowując:
- Siedzę w temacie od 2010 (od 5 groszy za BTC) i niejedną bańkę już widziałem. Żadna mnie nie płoszy, bo wiem jaka jest prawdziwa wartość Bitcoina.
- Jestem programistą i autorem artykułu Wiki o Bitcoin - rozumiem jak on działa pod maską i dlatego rozumiem jego geniusz (spróbuj kiedyś przetłumaczyć dowolny średni/duży artykuł z Wikipedii na swój język, zobaczysz jak glęboko zrozumiesz tematykę)
- Śmierć Bitcoina ogłaszano już tyle razy, że zaczyna mnie to nudzić. Wbij sobie do głowy, że Bitcoin nie umrze, bo jest po prostu jest niewyobrażalnie zajebistą technologią. Tak zajebistą, że nie da się tego opisać słowami. Jego zalety warte są BILIONY(europejskie, nie amerykańskie) dolarów.

Weteran
Reputacja: 775
Reputacja postu: 
0

Postautor: redbog » środa, 5 listopada 2014, 18:31

@servantes
...bitcoin jest rewolucyjnym wynalazkiem, ale nie doprowadzi do sytuacji, kiedy nagle garstka Early Adopterzy stanie się garstką bogaczy.
Nagle na pewno nie ale dalszej lub krótrzej przyszłości garstka najtwardszych EA może stać się niesłychanie bogatych lub też pujść na dno jeśli projekt nie wypali. Ktoś kiędyś już wspomniał czy nawet założył temat gdzie EA mogli by się wypowiedzieć - przyblirzony czas kiedy mieli najwiecej bitów i ile procent z tego maja teraz to byłby miernik wiary w bity. Jeśli ktoś z EA ma teraz 100% bitów z tych co miał 2-3 lata temu albo może nawet dokupuje teraz to szacun jest twardzielem.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 5 listopada 2014, 18:40

servantes pisze:Tak powinni zrobić wszyscy Early Adopterzy, ale to oznacza, że Bitcoin będzie w ich portfelach a to zaprzecza możliwości jego adopcji... nie będzie go na giełdach, w sklepach itp.
Nie słyszałeś o podzielności BTC?

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0011 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 5 listopada 2014, 18:49

Widzę że nie wszyscy tutaj ogarniają do końca o co chodzi z Bitcoinem, więc może wyłożę kawę na ławę żeby mieć to w jednym miejscu i potem cytować:

Tylko Bitcoin (+ jego klony) jest walutą, która:
- Działa 24 godziny, 365 dni w roku, niezależnie od widzimisia jakichkolwiek instytucji
- Jest "twardym" pieniądzem tak jak gotówka i złoto - nie ma możliwości odwrócenia dokonanego przelewu/transferu pieniądza bez zgody jego nowego właściciela (brak chargebacków).
- Da się podzielić na praktycznie nieograniczenie małe kawałki (niczym pieniądz wirtualny)
- Może zostać wysłana na drugi koniec świata w ciągu sekund
- Ochroni Twoje oszczędności przed łapami państwa
- Ochroni Twoje pieniądze przed ukrytym podatkiem zwanym inflacją
- Pozwoli Ci zabrać swój stan posiadania ze sobą do dowolnego kraju świata
- Pozwoli Ci przenosić ze sobą bez ograniczeń swoją własność. Bitcoina nie skonfiskują Ci na lotnisku
- Ochroni Twoje pieniądze przed zwykłym złodziejem włamującym się do domu.
- Ukryje Twój stan posiadania przed wszystkimi ciekawskimi tak, że nie będzie możliwe udowodnienie że masz jakiekolwiek pieniądze (patrz: DarkWallet, CoinSwap, CoinJoin, Truecrypt)
- Pozwoli Ci zorganizować błyskawiczną i natychmiastową zbiórkę pieniędzy bez bawienia się w zakładanie kont
- Pozwoli Ci bezsprzecznie i niepodważalnie potwierdzić Twój stan konta/stan posiadania bez dawania do niego wglądu (patrz: podpisywanie wiadomości)
- EDIT: Za pomocą technologii MultiSig pozwoli stworzyć bank, który nie może ukraść ani rozwodnić pieniędzy klientów (firma Coinbase niedawno to wdrożyła)

Dodatkowo, technologia Blockchaina i Sidechaina zapoczątkowana przez Bitcoina, umożliwia:
- Podpisywanie umów, kontraktów w sposób publiczny i możliwy do zweryfikowania przez KAŻDEGO
- Zawieranie zakładów
- Wydawanie wyroków przez sądy, gdzie wyroki są niemożliwe do sfałszowania i weryfikowalne przez wszystkich
- Śledzenie paczek kuriera z możliwą automatyczną weryfikacją prawdziwości oraz lokalizacji (podpisane współrzędne GPS, podpisane cyfrowo fotki z podróży)
- Śledzenie paczek drona-kuriera - jak wyżej
- (!!!) Głosowanie na polityków za pomocą łańcucha - niemożliwe do podrobienia, w założeniu, że każdy obywatel ma swój adres Bitcoin lub X-Chain-Coin.
- Kredyty hipoteczne, które spłacają się z automatu ze specjalnego konta Escrow lub Jeden-Z-Wielu
- Inwestowanie w spółki, gdzie wkład każdego wspólnika/akcjonariusza jest niemożliwy do podrobienia i weryfikowalny w czasie
- Udowodnienie istnienia dokumentu X o określonej zawartości w danym punkcie w historii - niemożliwe do podrobienia naturalnie
- Tworzenie kręgów zaufanych znajomych, którzy nawzajem potwierdzają swoją tożsamość i niepodrabialną datę zawarcia znajomości (jak w GPG, ale lepiej)
- Tworzenie dokumentów takich jak paszporty, dowody osobiste w sposób niepodaważalny i nie do sfałszowania (ktoś już nad tym aktualnie pracuje)
- EDIT: Tworzenie samo - wypełniających i samo-aktywujących się testamentów
- I wiele, wiele innych na które nawet jeszcze nikt nie wpadł

Jak ktoś tutaj zna wynalazek ostatnich 30 lat, który choćby nawet delikatnie zbliża się swoim geniuszem do Bitcoina, to niech wali. Bo ja takiego nie znam.
W porównaniu do tego, co napisałem wyżej, oferta walut fiducjarnych/kart kredytowych/paypala brzmi jak śmieszne bablania jakiegoś stałego mieszkańca zakładu psychiatrycznego.

IMO Bitcoin to jedna z najwybitniejszych rzeczy jakie przydarzyły się ludzkości w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Żyjemy w rewolucyjnych i niesamowitych czasach, czasach wywrotowych, a tutaj na tym forum pisze się właśnie historia.
Bitcoin wywraca świat do góry nogami, jego możliwości są nieskończone i nie do końca odkryte. Możliwe, że przez Bitcoina wybuchnie nawet jakaś ogólnoświatowa rewolucja (a właściwie to może taka rewolucja już trwa) - tego nikt nie wie.

Zobaczycie, że kiedyś w książkach historycznych będą rozdzielać XXI, przełomowy wiek na 2 ery - era pre-Bitcoin i era past-Bitcoin. Ludzie kiedyś będą się zastanawiać "- Ty, a jak my właściwie mogliśmy żyć bez Bitcoina ? - Nie wiem".
Ostatnio zmieniony środa, 5 listopada 2014, 20:22 przez ShadowOfHarbringer, łącznie zmieniany 2 razy.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » środa, 5 listopada 2014, 19:41

ShadowOfHarbringer

Masz racje w opisie technologii Bitcoin. Do tego wszystkiego możemy użyć Bitcoin. Ja też tak uważam, choć wierzę w rozwój produktów opartych na blockchain a Bitcoin jako waluta zawali się, bo zamiast użycia będą bańki za bańką.

Tylko co z tego, że to co opisałeś jest stanem faktycznym ? Kogo to obchodzi ? Ludzie nie chcą wiedzieć jak działa Interent, co to są pakiety, co to jest Forex. Przeciętny gość na ulicy nie wie jak działa GPW. Sciągnąłem ostatnio samochód ze stanów, z wielkim silnikiem, super się jeździ, wielka moc, w środku 20 uchwytów na kubek do kawy. Pali 20 litrów. Gość w warsztacie mówi co z syf, tyle pali, drogie naprawy. Mówił, że lepiej kupić skode. A mnie stać na ten samochód i stać mnie na paliwo i chce mieć przyjemonść z jazdy mimo tego, że wiem, że ten zakup nie był racjonalny z punktu widzenia argumentów tamtego mechanika. I co z tego ? On ma racje a ja mam przyjemość z samochodu. Czy jestem frajerem, bo dalem się zrobić w konia korporacji, co mi wcisnęła bubel samochód ?

Rozumiesz analogie ? Ludzie nie kierują się rozumiem w każdej sytuacji. Z bitcoina zaczną korzystać jeżeli bitcoin będzie im przynosił konkretne korzyści. Na tym forum 99% ludzi gra na giełdach i zarabia na spekulacji. Co to ma wspólnego z adaptacją BTC ? Kompletnie nic. Ale BTC oferuje konkretną korzyść - zarobek na spekulacji.

Jesteś programistą i przez to masz ograniczoną ocenę syhtuacji, ponieważ rozumiesz aspekty Bitcoin i automatycznie zakładasz, że każdy inny albo to rozumie albo jest coś z nim nie tak. A ludzie nie są nie tak. Po prostu mają swoje sprawy, życie, przyjemności, luksusy, obowiązaki itp. Fajnie, jest tkai Bitcoin i jest super najlepszy na świecie, ale po co mam go kupić dziś ? A może mimo tych super cech, inni pomyślą jak ja i też nie kupią ?

A na koniec o bańkach.

W pokoju się spotyka 10 studentów, każdy na 10 zł. Można kupić za te 10zł w tej chwili śniadanie i obiad. Jeden z nich wlącza komputer i czyta o Bitcoin. Za 1zl kupuję udział w chmurze i za chwilę ma wykopanego 1 BTC. I mówi pozostałym, że BTC zmieni świat i podaje listę korzyści jak wyżej. Drugi student mówi ok, ja kupie za 2zł. Drugi studen ma 1 BTC a pierwszy ma 10+1zl=11zl. I tak kolejno za 3zl kupuje tego bitcoina student nr 3 od studenta 2 i student 4 za 4zl od studenta 3 i 5 za 5zl az do studenta nr 10, ktory kupuje za 10zl od studenta 9. W tej chwili studenci 1-9 mają po 11zł a student 10 ma 1 BTC i zero zł. W międzyczasie nastąpiła inflacja i za 11zł można kupić albo obiad albo śniadanie. Ale za 1 BTC nie można kupić niczego.
Jak się zmieniła sytuacja każdego studenta ? Na początku mogli kupić oba posiłki, teraz mogą wydać calość pieniędzy tylko na jeden. Dostali po 4 literach przez inflacje. A co ze studentem, który ma 1 BTC ? 1 BTC jest wart dla niego 10zł, ale nie da się za niego (na razie, w tej chwili) kupić niczego.
Potrzebujemy kolejnego studenta, który kupi od studenta nr 10. Za ile ? za 11zł ? Za 200zł ? A może za 2 zł. Kto to wie ? A wszyscy przecież wiedzą, jak super jest Bitcoin.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 30
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitmon » środa, 5 listopada 2014, 19:49

ShadowOfHarbringer

to co napisałeś myślę, że każdy docenia. Ale bitcoin jest nieodłącznie wiązany z kursem. A kurs może czasem nie wypalić.
Tak więc bitcoin może upaść ale technologia pozostanie. Wystarczy przecież odpalić kod na komputerze i już mamy swoją monetę, która zrobi to samo co bitcoin tylko bez potrzeby sprzedawania nerki za coina.

Nikt obecnej chwili nie może być pewny co będzie za dwa lata z bitcoinem (jego kursu i adaptacji). Bo jeśli by my byli pewni co do przyszłości to ja bym co miesiąc całą pensje przeznaczał na zakup monet nie patrząc na obecny kurs.

Każdy ci podaje argumenty za tym, ze nie bądź taki pewny bo możesz MOŻESZ się przeliczyć. Nikt nie neguje technologi tylko kursu i jego adaptacji w ekonomi świata.
bitmon.pl - Portal o miningu i najciekawszymi informacji o bitcoin | Pomogłem Obrazek

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » środa, 5 listopada 2014, 20:00

@servantes

OK, rozpisałeś się - tylko nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi w ostatniej wypowiedzi.

[To jest również odpowiedź do @bitmon]
A moje wypunktowanie zalet Bitcoina było odpowiedzią na Twoje wątpliwości na temat "ile będzie wart Bitcoin za X lat".
Pomyśl: Każdy genialny wynalazek jest warty fortunę. Niby dlaczego z Bitcoinem miałoby być inaczej ?

Jak oceniłbyś wartość internetu ? Ile jest warta cała sieć z wszystkimi możliwościami, które daje ? Ja myślę, że warta jest co najmniej setki BILIONÓW dolarów.

Tak samo będzie z Bitcoinem. Ponieważ jest on kosmicznie genialną technologią, to będzie ostatecznie wart kosmiczne pieniądze i jest to prawie całkowicie nieuniknione.

Oczywiście Bitcoin to sam szkielet bazowy, tak jak TCP/IP jest szkieletem bazowym Internetu. Jego wartość wzrośnie do kosmicznej sumy dopiero, gdy zostaną zbudowane, przetestowane i rozreklamowane wszystkie fantastyczne usługi (co się właśnie w tym momencie dzieje), których budowę ten szkielet umożliwia.

Wróć do „Bitcoin”