opcja -fastboot --> szybka synchronizacja klienta bitcoin

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: opcja -fastboot --> szybka synchronizacja klienta bitco

Postautor: SHV » czwartek, 25 sierpnia 2011, 14:33

OK, ustawiłem skrypt tylko na razie nie zautomatyzowałem go na codzienne pobieranie. Zaktualizuje później. Wysłałem Ci info na pw ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: regis » piątek, 26 sierpnia 2011, 10:13

super! wielkie dzieki dla SHV i washuu za mirrory.

@r50zyry5 - z mirrorem caly czas aktualne? (bo cos mowiles, ze adres ma byc inny wiec na razie nie dodwalem)
@icefresz - krzycze :)

w ogole to ktokolwiek probowal sobie skompilowac i odpalic?
moze jakies uwagi merytoryczne? z gory dzieki!

P.S. jesli dziala wam kompilacja dla zwyklego klienta bitcoina, to moja wersja nie dodaje zadnych zaleznosci poza libcurl, ktore domyslnie jest zainstalowane w wiekszosci dystrybucji

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: r50zyry5 » piątek, 26 sierpnia 2011, 10:16

regis pisze:super! wielkie dzieki dla SHV i washuu za mirrory.

@r50zyry5 - z mirrorem caly czas aktualne? (bo cos mowiles, ze adres ma byc inny wiec na razie nie dodwalem)

w ogole to ktokolwiek probowal sobie skompilowac i odpalic?
moze jakies uwagi merytoryczne? z gory dzieki!

P.S. jesli dziala wam kompilacja dla zwyklego klienta bitcoina, to moja wersja nie dodaje zadnych zaleznosci poza libcurl, ktore domyslnie jest zainstalowane w wiekszosci dystrybucji

Jak najbardziej dzisiaj zaczyna się migracja serwera, więc poniedziałek/wtorek będzie normalny adres

Pozdrawiam
Zły Troll Moderator
r50zyry5
https://bitcurex.com - Polska Giełda Bitcoin
BitMessage: BM-2cTXYRTBw6rptJ2qHqSdQe8tHztRBhYdMA
Moje komentarze na forum

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 27 sierpnia 2011, 15:05

Doskonały pomysł, ale ogólnie takie szybkie zrzuty bazy najlepiej byłoby wrzucać na torrenty, a nie na czyjeś serwery.

Torrenty mają ogromną liczbę zalet:

- Automatyczne sprawdzenie autentyczności (dane w torrentach mają sumy kontrolne)
- Szybkość pobierania
- Niepotrzebne są centralne serwery, tak jak w samym Bitcoinie.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Gaduła
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » sobota, 27 sierpnia 2011, 16:38

Prawdopodobnie też torrent zrobiłby to prawidłowo, gdyby plik się powiększył i trzeba by było ściągnąć nową wersję po dłuższej nieobecności, ale tu nie mam 100% pewności.

A nawet jeśli nie, to można by było zrobić dzielenie na części i dokładanie kolejnych, stare nie byłyby ściągane od początku, a jedynie hashowane jeszcze raz.

A tak nawiasem mówiąc, to nie wiem czy wiecie, ale można będzie (jeśli sobie z tym poradzą ludziki od projektu) na start ściągnąć łańcuch bloków bez transakcji (a potem ściągać tylko część transakcji, na przykład historię swoich plus trochę losowych). To już ma mniejszą objętość i może być obsłużone w sensownym czasie. Ale pewnie najpierw zajmą się mniej potrzebnymi pierdołami, jak np. szyfrowanie portfela :]

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: gibki » sobota, 27 sierpnia 2011, 17:45

Nie byłoby lepiej, gdyby całą paczkę podzielić na party możliwe do downloadu równolegle z kilku miejsc?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: regis » wtorek, 30 sierpnia 2011, 00:12

Hej,

na samym poczatku myslalem o sciaganiu przez torrent, ale mam kilka watpliwosci:

1. dodajemy duza zaleznosc od klienta bittorenta do kodu programu.
2. nie znam sensownej biblioteki do torrentow w C / C++, ktora by byla przenosna (zauwazcie, ze musi to dzialac i pod linuksem, i pod winda, i pod macOS ...). chyba ze ktos ma jakis pomysl?
3. klienty bitcoina juz teraz sobie przesylaja bloki wg jakiegos protokolu, wiec nie wiem czy warto to dublowac (czesc blokow przeslana protokolem bitcoin, czesc bittorrent).
4. do Bittorenta z tego co wiem i tak potrzebne sa centralne serwery - tzw. trackery, wiec az tak bardzo sie nie pozbywamy centralizacji.

z powodu powyzszych watpliwosci postanowilem, ze poczatkowa wersja bedzie uzywac po prostu serwerow. zdaje sobie sprawe z zalet bittorrenta (w szczegolnosci sumy kontrolne i latwe udostepnianie nowych wersji), ale nie wiem co zrobic z powyzszym. czekam na uwagi ;)

co do dzielenia calej paczki na czesci, to jest inny problem - moglbym dzielic na party np. po 1000 blokow, tylko jeszcze nie wiem jak po scaleniu kawalkow blk0001.dat uaktualnic indeks blokow (blkindex.dat). pewnie trzeba by sie zglebic dokladnie w to jak to jest tworzone. chyba ze ktos tutaj wie, i moglby mi napisac?

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » wtorek, 30 sierpnia 2011, 22:27

A dlaczego to powinno być w oryginalnym kliencie?
To jest opcja, która zostanie użyta raz, a siedzieć będzie tam na wieczność? Bez sensu moim zdaniem.
A nie lepiej zrobić to po prostu obok, jako oddzielny programik?

Może być uruchamiany (najlepiej opcjonalnie) przez instalator. Osoby nie używające instalatorów sobie zlokalizują samodzielnie.
Nie będzie wisiał niepotrzebnie guzik/ptaszek/cokolwiek w interfejsie, mniej dodatkowych kilobajtów w kliencie, [niewiele, ale jednak] mniej rzeczy będzie miał program do wykonania przy starcie, no i mniej miejsca na błędy.

No i (też ważne) można wymienić w razie czego bez dotykania oryginalnego klienta. Jeśli ktokolwiek z powodu obojętnie jakiego uzna, że złem jest używanie HTTP, Torrenta, Freenetu, pendrive wysyłanego gołębiem pocztowym czy cokolwiek innego będzie aktualnie w użyciu, to zmiana będzie prosta do wprowadzenia, bez ponownego kompilowania całości.
A coś możemy stracić przez brak integracji?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » wtorek, 30 sierpnia 2011, 22:53

Torrent wbrew obiegowej opinii nie jest wcale taki genialny. Brak np. możliwości dzielenia pliku na części celem ściągania ich jednocześnie (zdecydowanie wyższe prędkości w takich przypadkach, gdzie wchodzę w grę domowe łącza), co potrafią te wszystkie menedżery do pobierania z www i ftp.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » wtorek, 30 sierpnia 2011, 23:11

severson pisze:A dlaczego to powinno być w oryginalnym kliencie?
To jest opcja, która zostanie użyta raz, a siedzieć będzie tam na wieczność? Bez sensu moim zdaniem.
Wedlug mnie to powinno zostac na zawsze ale pod warunkiem, ze w przyszlosci zostanie rozbudowane o dociaganie duzej ilosci blokow kiedy klient byl wylaczony kilka dni a nie tylko jak teraz, ze na starcie.
Poza tym nawet juz po instalacji czasem jest potrzeba dociagnac baze od nowa bo np. plik bazy sie uszkodzi. Jednak jak wyzej - koniecznie opcja dociagania nie tylko calosci od nowa.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: regis » środa, 31 sierpnia 2011, 04:07

bez sensu moim zdaniem. nie chcialoby mi sie sciagac dwoch programow.
severson pisze: Może być uruchamiany (najlepiej opcjonalnie) przez instalator. Osoby nie używające instalatorów sobie zlokalizują samodzielnie.
Nie będzie wisiał niepotrzebnie guzik/ptaszek/cokolwiek w interfejsie, mniej dodatkowych kilobajtów w kliencie, [niewiele, ale jednak] mniej rzeczy będzie miał program do wykonania przy starcie,
guzika i tak nie bedzie (przynajmniej na razie nie planowalem). dodatkowe rzeczy do wykonania na starcie to 1 operacja w init.cpp
(strata rzedu 10^ -9 sekundy).
severson pisze: no i mniej miejsca na błędy.
no to najlepszy bylby program pusty - 0 bledow moze miec :) a tak serio to tylko opcja - nie musisz odpalac.
severson pisze: No i (też ważne) można wymienić w razie czego bez dotykania oryginalnego klienta. Jeśli ktokolwiek z powodu obojętnie jakiego uzna, że złem jest używanie HTTP, Torrenta, Freenetu, pendrive wysyłanego gołębiem pocztowym czy cokolwiek innego będzie aktualnie w użyciu, to zmiana będzie prosta do wprowadzenia, bez ponownego kompilowania całości.
przede wszystkim wygode.
a cos mozemy stracic przez integracje? (poza tymi kilkoma bajtami)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » środa, 31 sierpnia 2011, 21:38

regis pisze:
bez sensu moim zdaniem. nie chcialoby mi sie sciagac dwoch programow.
W zasadzie ściąganie dwóch programów nie różni się istotnie od ściągania jednego programu, jeśli są one w jednej paczce.

severson pisze: no i mniej miejsca na błędy.
no to najlepszy bylby program pusty - 0 bledow moze miec :) a tak serio to tylko opcja - nie musisz odpalac.
severson pisze: No i (też ważne) można wymienić w razie czego bez dotykania oryginalnego klienta. Jeśli ktokolwiek z powodu obojętnie jakiego uzna, że złem jest używanie HTTP, Torrenta, Freenetu, pendrive wysyłanego gołębiem pocztowym czy cokolwiek innego będzie aktualnie w użyciu, to zmiana będzie prosta do wprowadzenia, bez ponownego kompilowania całości.
przede wszystkim wygode.
a cos mozemy stracic przez integracje? (poza tymi kilkoma bajtami)
Wygodnie by było na przykład wtedy, gdybym zaptaszył opcję w instalatorze i on by załatwił pierwsze uruchomienie za mnie.

Tracimy przede wszystkim możliwość wprowadzenia w życie. Moim zdaniem nikt tego do Bitcoina (w wersji od producenta) nie wpuści. Uważam tak dlatego, że poprawka narusza jedną z podstaw Bitcoina (że nie należy ufać nikomu). Możesz oczywiście zrobić swojego moda, ale to nic nie da, bo klient będzie raczej niewidoczny z punktu widzenia nowego użytkownika (i niepotrzebny starym).
Tracimy to, że jeśli Tobie lub dostawcom mirrorów się odwidzi, to klient będzie wyposażony w niedziałającą funkcję. Prawdopodobnie będzie to niewidoczna niedziałająca funkcja, nie sprawiająca problemów i udająca, że jej nie ma, ale zawsze to jakaś "zaszłość historyczna", jak klawiatura QWERTY czy rozmiar silnika rakiety zależny od szerokości końskiego zadu (gdzieś taką historyjkę czytałem).
"Zyskujemy" nowe zależności w paczce (pewnie curl lub coś podobnego). Istnieją ludzie, których bolą wszystkie rzeczy instalowane dodatkowo, chociaż ich nie rozumiem. Chyba że zamierzasz to robić w oparciu o istniejące zależności albo w sposób, który tych zależności powodował nie będzie. Powodzenia.
Zyskujemy dodatkową robotę, kiedy w jakiejś użytej funkcji (a nie występującej w normalnym kodzie Bitcoina) zechcą zrobić rewolucję i na przykład pozmieniać parametry. Nie mów że tak nie zrobią, bo nawet mi zrobili, a doświadczonym programistą nie jestem. To co napiszesz, będą musieli czytać ludzie zainteresowani działaniem Bitcoina, chociaż funkcja z zasadą działania Bitcoina mało ma wspólnego.
Tracimy możliwość bardzo łatwej, szybkiej i bezproblemowej wymiany modułu fastboot na wersję działającą w inny sposób (na przykład po Torrentach, Freenecie, rsync, Netsucośtam ;) czy innych sposobach dystrybucji mających pewne zalety w porównaniu do HTTP czy FTP nawet).
Tracimy możliwość prostego usunięcia funkcji natychmiast po tym, kiedy przestanie być użyteczna. Jest możliwość znacznego zmniejszenia ilości pobieranych danych w samym kliencie, ale czeka na implementację.

Wróć do „Bitcoin”