Witaj soni21,
Na początek - nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, tak więc jeśli piszę źle, to mnie popraw
Blockchain.info nie zamienia Ci pieniążków na inne waluty, blockchain.info nie jest kantorem ani giełdą, tylko stroną o wyłącznie charakterze informacyjnym. Ta strona po prostu Ci wyświetla twoje Bitcoiny w innej walucie, np. ile by wyszło dolarów po aktualnym kursie.
Aby wymienić swoje Bitcoiny na złotówki, musisz założyć konto na polskiej giełdzie, gdzie wysyłasz swoje Bitcoiny, sprzedajesz je po bieżącym kursie a następnie wysyłasz złotówki na swoje konto bankowe w polskim banku.
Odpowiedz na pytania:
1. Możliwość wysyłania Bitcoinów bez prowizji ma portfel Bitcoin Core, Armory oraz niektóre inne portfele. Blockchain.info z tego co wiem, nie potrafi wysłać bez opłaty - jeśli to ręcznie wymusisz (nie wiem, czy się tak da), to wtedy twoja transakcja może zostać niepotwierdzona w sieci i utknie.
Lepiej przebolej te 13gr albo zainstaluj portfel Bitcoin Core (ale on ma swoje wymagania sprzętowe i trzeba mu kilka dni, aby ściągnął z neta ~20 GB danych potrzebne do działania).
I przy okazji, te 13gr to nie jest stała kwota, czasami jest to 0.0001 BTC prowizji a czasami 10x tyle, wszystko zależy od priorytetu i rozmiaru transakcji. I nie, Multibit nie potrafi wysyłać bez prowizji, też mu trzeba dodać tą prowizję.
2. Do wymiany walut służą giełdy i kantory. Zajrzyj do działu o giełdach na tym forum, znajdziesz tam mnóstwo informacji na ten temat.
Dowiesz się jak zamienić dolary na złotówki, dolary na Bitcoiny i tak dalej.
Sam portfel może Ci przeliczać twoje Bitcoiny nawet na wietnamskie dongi, ale to nic nie znaczy, to tylko wyświetlenie informacji.