Złote zasady grania czyli razem uczymy się grać! :)

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Złote zasady grania czyli razem uczymy się grać! :)

Postautor: SkyValley » czwartek, 28 sierpnia 2014, 15:30

Witam wszystkich w nowym wątku! :)

Będzie on miał charakter edukacyjno - refleksyjno - analityczny, każdy od każdego będzie się mam nadzieję czegoś uczył.

Wątek dotyczy grania, taktyki, błędów, refleksji, prób znalezienie właśnie złotych zasad itd.
Dotyczy zarówno altów, jak i ich ojca BTC.

Formuła będzie następująca i proszę jej się trzymać, bo chcę, by była ścisła, dla porządku w wątku.

Posty 3 rodzajów:

A. post - zasada, czyli jakaś nasza zasada w graniu w formie zdania-porzekadła, wraz z numerkiem na początku, tzn. jeśli ktoś przed nami napisał zasadę "7. treść, treść, treść" to nasz będzie "8. treść, treść, treść".

Oczywiście w krypto trudno o zawsze słuszne zasady, to, co raz jest doskonała taktyka, innym razem okazuje się być ogromnym błędem;/ Dlatego gra wymaga zmienności itd. Dlatego też w tym wątku, drugi rodzaj postów to:

B. post - komentarz, czyli nasz komentarz krytyczny, w konstruktywnej formie, przemyślanej, nie "to jest głupie". Do każdej zasady znajdą się jakieś ale i te "ale" jest równie ważne, jak zasada, ponieważ pokazuje jej granice, trudności, okazjonalną błędność itd. Formuła komentarza: "7. KOMENTARZ: treść, treść, treść".

C. post - krótka ocena bez komentarza, chyba, że jedno zdanie. Ocena w skali 0-10. Formuła: "7. oceniam 6/10".

To by było na tyle. Proszę trzymać się 3 rodzajów postów i formuł, to będzie ładny porządek, jak w średniowiecznej księdze:)
Liczę na to, że się od Wszyscy sporo nauczą dzięki temu wątkowi.

Zacznę od kilku. :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sierpnia 2014, 15:31 przez SkyValley, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Złote zasady grania czyli razem uczymy się grać! :)

Postautor: SkyValley » czwartek, 28 sierpnia 2014, 15:30

1. Nigdy nie graj za pożyczone pieniądze i za pieniądze, które masz na przeżycie, graj tylko kasą, którą możesz uznać za swoje oszczędności.

2. Nigdy nie kupuj walut, nie wiedząc nic o nich, zawsze dokonaj rozeznania przed jakąkolwiek inwestycją.

3. Nie trzymaj non stop coinów na giełdach, staraj się trzymać na portfelach.

4. Jeśli grasz na falach, nie spiesz się na siłę z odkupieniem waluty, która właśnie sprzedałeś, poczekaj.

5. Staraj się dywersyfikować swój portfel.

6. Nie kupuj maniakalnie walut bez myślenia, więcej obserwuj rynek i czytaj, by podjąć lepsze decyzje.

7. Nie sugeruj się nigdy nikim ani niczym, zawsze sam bądź swoim głównym doradcą.

8. Nie zaniedbuj swojej kobiety i rodziny przez spędzanie dużej ilości czasu przy graniu. :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » czwartek, 28 sierpnia 2014, 15:34

9. Analizuj wykresy. Jeśli nie umiesz - naucz się, to naprawdę przyjemne i dużo daje.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » czwartek, 28 sierpnia 2014, 15:39

super wątek.
Pod warunkiem, że nie zrobi się śmietniskiem bezproduktywnych komentarzy.
Na razie all zasady Sky'a bardzo fajne :)

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » czwartek, 28 sierpnia 2014, 15:51

Mam kilka zasad, które są w dość mocnej opozycji do Twoich ;-).
1. Nie kupuj altcoinów. Żadnych. Nigdy.
2. Analiza techniczna? Nie bądź niewolnikiem kresek, i tak trafisz fifty-fifty. Nie przewiduj kursu, reaguj na jego zmiany.
3. Jeżeli grasz na giełdzie, na której boisz się zostawić na noc kapitał operacyjny, to zmień giełdę.

Natomiast pełna zgoda co do zasad 1, 4, 7 i 8.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » czwartek, 28 sierpnia 2014, 16:09

Chancellor

1. KOMENTARZ: zysk to zysk. Owszem, alty są ryzykowne, ale to nie znaczy, że nie da się na nich zarabiać. Dużo ludzi zarabia i nie są to geniusze. Jeśli nie czujesz siły do grania na altach - nie graj. Ale to, że Tobie nie wychodzi, nie znaczy, że masz prawo takie zasady przedkładać innym. Alty rynek dziki, ale ogromne wahania są warte gry. Nie miej uprzedzeń do blondynek, tylko dlatego, że akurat Ciebie blondynki wystawiały do wiatru:)

1. ocena: 0/10

2. KOMENTARZ: Grać na czuja to można w rzut monetą. Skoro rynek krypto to liczby i psychologia, to są pewne wzorce, pewne powtarzające się prawidłowości. Wykres to odbicie psychologii gracza, a ludzkie zachowanie jest często schematyczne, oparte na kilku podstawowych emocjach w graniu, np. strachu, chciwości, euforii itd. Analiza wykresów, to przewidywanie kursu na pomocą sprawdzonych narzędzi. Rezygnując z analizy, pozostaje Ci przeczucie i przypadek. Rezygnowanie z analizy grając na jakiejkolwiek giełdzie to czysta głupota. Nawet jeśli ma się szczęście, to warto rozszerzyć wachlarz o umiejętność analizowania wykresów. Analiza to wyraz rozsądku.

2. ocena: 2/10

3. Nie można zaufać żadnej giełdzie do końca. Gox, super zaufany, jedyny, najważniejszy, zrobił ludzi w wielkiego ch... Oczywiście nie chodzi mi o paranoję 0 zaufania dla każdej giełdy, ale nic nie szkodzi stosować zasadę ograniczonego zaufania. Poza tym nawet najlepsze giełdy są atakowane, wiec warto jednak trzymać na portfelach, nawet jeśli jesteś daytraderem, to warto czasem przelewać na portfele...

3. ocena: 5/10

Orator
Reputacja: 279
Reputacja postu: 
0

Postautor: Awesomist » czwartek, 28 sierpnia 2014, 16:13

9. To moja główna zasada daytradingu, czy to BTC, czy LTC czy altami: Naucz się ciąć straty.Jeżeli zająłeś jakąś pozycję, wybierz sobie próg wyjścia gdyby kurs poleciał w drugą stronę. A jeżeli już poleci tam gdzie nie chcemy to nie myśl "na pewno zaraz odbije", mimo że ego człowieka jest takie, że nie lubimy się przyznać do porażki. A w tym wypadku czasami możemy zostać z niczym. Bywa tak, że jest większa satysfakcja gdy wyjdziemy z mniejszą stratę, a widzimy, że mogliśmy stracić o wiele więcej gdy kurs dalej leci aniżeli gdy coś zarobimy. Jeżeli Ci nie idzie - nie próbuj na siłę odkuć strat. Idź na spacer. A najlepiej spróbuj kolejnego dnia - nie zawsze się wygrywa.

1: Komentarz: Akurat tutaj napisałbym nawet Graj pieniędzmi, które jesteś w stanie wydać jeszcze dzisiaj na głupoty.. Granie oszczędnościami życia to też totalny bezsens, szczególnie w świecie alt'ów.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » czwartek, 28 sierpnia 2014, 16:20

10. Nie bądź chciwy. Zamiast rozmyślać nad tym, ile zarobisz i kiedy, myśl lepiej nad tym, jak usprawnić swoja grę, czego możesz się jeszcze nauczyć itd. Nie bądź też chciwy, gdy już możesz odebrać profit. Zamiast wyobrażać sobie ile jeszcze możesz mieć, czasem po prostu zabierz profit i odpocznij.

11. Nie bądź monolitem umysłowym. Miej umysł jak plastelina! Stale bierz pod uwagę nowe zmienne, nowe okoliczności. Rynek krypto zmienia się bardzo szybko (zwłaszcza alty). To, co tydzień temu było prawidłowością, często już nią nie jest. 90% graczy będzie podążało zasadami, jakie sprawdzały się do tej pory wielokrotnie, ale każda prawidłowość się kiedyś wyczerpuje (oprócz ludzkiej chciwości:). Ty bądź tym, który jest o krok naprzód, dostrzegaj zmieniające się okoliczności i przewiduj pogodę na dni, których jeszcze nie ma.

12. Wyciągaj wnioski z błędów. Zawsze. Zawsze ucz się na błędach, a będziesz grał coraz lepiej.

________
Awesomist

9. KOMENTARZ - cięcie strat 100% ważna zasada, stosuje ją często, jest niełatwa, bo jest przyznaniem się do porażki inwestycyjnej.
Ocena 10/10

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » czwartek, 28 sierpnia 2014, 17:57

SkyValley pisze:Chancellor
To ja komentarze do komentarzy:

1. Dla mnie sztuka spekulacji na BTC to sztuka minimalizowania ryzyka. Wejście w alty to jego wielokrotne zwiększenie, więc z mojego punktu widzenia jest to nielogiczne.

2. Nie gram na czuja, nie próbuję zgadnąć kursu. Moje próby nauczenia się analizy technicznej i wykorzystania jej w tradingu jasno wykazały, że niewiele to daje. Również prześledzenie analiz technicznych publikowanych przez ludzi uważających sie za fachowców dowodzi, że ich współczynnik skuteczności niewiele odbiega od rzutu monetą. Natomiast zysk procentowy liczony miesiąc do miesiąca utwierdza mnie w przekonaniu, że reagowanie na zmiany kursu zamiast prób jego przewidywania, oraz wspomniana wcześniej redukcja ryzyka, są strategią bardzo efektywną. Miałem nawet propozycję grania powierzonymi pieniędzmi, ale, jako że oceniam Twoją zasadę 1. na 10/10, podziękowałem za zaufanie i odmówiłem.

3. Gox nie był dla mnie giełdą zaufaną od momentu wejścia w świat kryptowalut (początek grudnia 2013).

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » czwartek, 28 sierpnia 2014, 18:03

13. Arkusz kalkulacyjny najlepszym przyjacielem daytradera. Wpisywanie każdej transakcji może być uznane za uciążliwe, ale dzięki temu mogę: po pierwsze zrobić szybkie symulacje kupna/sprzedaży po różnych cenach, czy też np. wyznaczyć próg wyjścia przy zadanym zysku, uwzględnić prowizje itp. Po drugie liczony na bieżąco zysk procentowy od początku danego miesiąca znakomicie uspokaja nerwy i ułatwia psychicznie podjęcie decyzji o zamknięciu pozycji ze stratą, w sytuacji gdy jest to konieczne.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » czwartek, 28 sierpnia 2014, 18:22

14. Sentymenty na bok!!! Jeśli GRASZ, a nie trzymasz - to nie może być w tym niczego więcej niż zimna kalkulacja "tu i teraz". To, że walor jest Twoim zdaniem "niedowartościowany" to już jest błąd. Tym bardziej w świecie kryptowalut, gdzie nie ma czegoś takiego jak "niedowartościowanie" lub "przewartościowanie". Jeśli jesteś "głęboko wierzącym" to nie pograsz, bo nie będziesz umiał ciąć strat.

16. Cierpliwość!! Lepiej 2-3 razy w miesiącu dobrze trafić, niż codziennie próbować i tracić kapitał na cięciu strat. W trendzie spadkowym czekamy na większe obsuwy i zarabiamy na odbiciach, nie szarpiemy się z trendem. Jeśli kurs zatrzymał się w jakimś zakresie i skacze bez składu i ładu, to odpuść sobie ten zakres i czekaj na wyjście z jego granic. Szkoda nerwów

17. Jeśli "śpisz na fiatach", to bardzo dobrym pomysłem jest stawianie bardzo niskich BIDów - które teoretycznie nie mają szans na wejście. Ostatnie tygodnie pokazują, że można się czasem miło zaskoczyć.

2. KOMENTARZ: spekuła porozumiewa się bardzo często "kreskami". Jeśli na Stampie rysuje się coś mocnego (np. modelowy klin zwyżkujący, jak z książki) to na 90% Chinole również wyjdą dołem - mimo że u nich nic takiego nie widać. To akurat sprawdziło się już nie raz. Oczywiście po wyjściu dołem szukamy następnych możliwości, bo zwrot akcji może być szybki.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: SpartaN » czwartek, 28 sierpnia 2014, 23:19

Zasada 1: Tnij szybko straty jeśli zainwestowałeś a kurs krypto nie idzie do góry wybrałeś zły moment i lepszym wyjściem jest wyjście z inwestycji. Nie ma co liczyć na nadzieje odbicia.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bcdev » piątek, 29 sierpnia 2014, 00:13

19. Na giełdzie 80% osób traci pieniądze. Tak więc jest szansa 4/5, że to ty będziesz zwierzyną.

20. Gra na giełdzie jak sama nazwa wskazuje jest grą. Nie tworzy nic produktywnego. Zamiast tego rozważ przeznaczenie tego czasu na coś bardziej wartościowego [np. odpoczynek, rodzinę lub pracę].

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » piątek, 29 sierpnia 2014, 01:30

bcdev pisze:19. Na giełdzie 80% osób traci pieniądze. Tak więc jest szansa 4/5, że to ty będziesz zwierzyną.

20. Gra na giełdzie jak sama nazwa wskazuje jest grą. Nie tworzy nic produktywnego. Zamiast tego rozważ przeznaczenie tego czasu na coś bardziej wartościowego [np. odpoczynek, rodzinę lub pracę].

19. KOMENTARZ: skąd te dane? z kosmosu?:) Ryzyko jest wpisane w grę . Jednak można grę wygrywać, mając umiejętności, które z kolei można zdobyć. Jeśli taką zasadę by stosować, do wszystkiego, to ludzie do tej pory by siedzieli w jaskiniach i napadali na zwierzynę z kamykiem w ręku.
Ocena: 4/10 bo jednak świadomość, że granie nie jest łatwe, jest ważna.

20. KOMENTARZ: zasada zupełnie bezwartościowa, bo uniemożliwia grę na giełdzie, a przecież szukamy tu właśnie zasad przydatnych do gry... Podobnie jak powyżej - uogólniając tą zasadę, wiele czynności w życiu ludzkim jest nieproduktywnych. Poza tym, jeśli produktywność to tworzenie czegoś nowego, jakiegoś realnego przedmiotu dla człowieka, to przecież zysk jest takim przedmiotem. Jeśli jednak chodzi Ci o przedmiot zupełnie nowy i materialny, to zasada jest nonsensem, bo mało kto tworzy coś takiego na co dzień. Praca, o której piszesz, również często jest nieproduktywna, bezsensowna, a jej głównym zadaniem jest zarabianie pieniądza. Gra może też być taką pracą.

Także oceniam 0/10, ale dlatego, że jest to zasada sprzeczna z systemem jaki przyjąłem. Zasadą grania nie może być "nie graj, bo to nic nie tworzy, spędź czas inaczej", bo nie zawiera się ona w ogólnym założeniu "coś, co jest zasadą przydatną do gry". Szukając przykładowo rad dla pływaka czy biegacza, nie możesz utworzyć zasady "Nigdy nie pływaj/nigdy nie biegaj", bo nie zawiera się ona w zbiorze, którego elementów poszukujesz :) :) Sprzeczność. Taka zasadą nie może być odpowiedzią na pytanie. To jest X, który nie zawiera się w zbiorze, którego elementem ma być x. :shock:

Dyskutant
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zywiec » piątek, 29 sierpnia 2014, 01:43

SkyValley pisze:
bcdev pisze: To jest X, który nie zawiera się w zbiorze, którego elementem ma być x. :shock:

Czytujesz logikę Ziembińskiego?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bcdev » piątek, 29 sierpnia 2014, 03:10

SkyValley pisze:skąd te dane? z kosmosu?:)
http://in.reuters.com/article/2008/06/1 ... 8520080612
Eighty to 90 percent of players in foreign exchange margin trading had lost money, though banks providing the service were generally making a profit from it, the banking regulator said.
Jakiej liczby się spodziewałeś pisząc swój komentarz?

-------------------
SkyValley pisze:Zasadą grania nie może być "nie graj, bo to nic nie tworzy, spędź czas inaczej", bo nie zawiera się ona w ogólnym założeniu "coś, co jest zasadą przydatną do gry". Szukając przykładowo rad dla pływaka czy biegacza, nie możesz utworzyć zasady "Nigdy nie pływaj/nigdy nie biegaj", bo nie zawiera się ona w zbiorze, którego elementów poszukujesz
Twoja analogia jest nietrafiona. Bardziej poprawnym byłoby tutaj porównanie z hazardem. A tam jak najbardziej należy zaznaczyć, że większość osób traci majątek i czas. Jako były uzależniony od grania nie wydaje mi się aby moja rada była bezwartościowa, tym bardziej że sam się do niej stostuję.
Co do pracy, to popatrz na punkt nr 19: "80% osób traci pieniądze". Wiele osób przychodzi na giełdę licząc na łatwy zarobek, który jest iluzją. Dodatkowa praca jest jedynym pewnym jego źródłem.

Poza tym zauważ, że użyłem słowa "rozważ", które o 90° zmienia znaczenie zdania.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 sierpnia 2014, 09:20 przez bcdev, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » piątek, 29 sierpnia 2014, 03:47

Szukamy zasad pomagających w graniu, zakłada to więc z góry granie, dlatego nielogiczne jest uznanie za zasadę "nie graj". To, że dla ciebie to hazard i byłeś/jesteś uzależniony, cóż, przykro mi i to rozumiem, ale przypadek uzależnienia od grania nie może prowadzić do zasady "nie graj" dla wszystkich. Dla uzależnionych - jasne. Ale dla innych - nie.

To tak jakbyś wyprowadził zasadę "nie pij wcale alkoholu" dla wszystkich, dlatego, że są alkoholicy...
bcdev pisze: Osobiście rozumiem cię. Im więcej początkujących na giełdzie do wyleszczenia, tym większy zarobek. Mam nadzieję, że udało mi się spłoszyć przed tobą co najmniej jedną rybę.
A to dobre (ostatnie zdanie). Poczytaj może lepiej moje posty, a potem oceniaj. Bo to bardzo krzywdzące co napisałeś. Akurat ja na forum udzielam się, bo lubię dzielić się wiedzą i uczyć się od innych. Nie, by szukać leszczy. Poczytaj sobie o tzw. grupach czy grupie pump n dump na forum, co piszą ludzie którzy tam byli (te krytyczne opinie); co ja o tym piszę. Przejrzyj moje posty (duża część to ostatnio po prostu analiza a raczej jej próba), a potem się zastanów.

Gdybym chciał innych wyleszczyć, założyłbym własną grupę p n d z wpisowym tak jak grupy z forum i naganiałbym na byle coiny, które kupowałbym wcześniej. Zresztą utworzenie takiej grupy mi proponowano, co mnie tylko rozbawiło. Takich rzeczy nie robię, przeciwnie. Dużo piszę na forum porad, teorii grania, także dla początkujących. Zawsze pomagam przez pm jeśli ktoś tylko ma pytanie. Także ten temat jest wyrazem moich działań na forum przyjaznych dla innych.

Także pisząc to co piszesz, albo celowo chcesz mnie obrazić, albo nie masz wiedzy na mój temat, a chcesz być złośliwy. Moje umiejętności grania są na niezłym poziomie i nie muszę szukać na forum ryb, także lepiej się zastanów co piszesz...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 29 sierpnia 2014, 07:54

bcdev pisze:Eighty to 90 percent of players in foreign exchange margin trading had lost money
Ale to są informacje na temat grania ostrym lewarem na Forexie. Przenoszenie tego na giełdy kryptowalut jest frywolną ekstrapolacją. W przytoczonej notce jest mowa o tym, że pośrednikami w grze były banki i one na tym zarobiły (pobierając prowizje). Na giełdach BTC grasz sam.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bcdev » piątek, 29 sierpnia 2014, 09:25

@SkyValley: Masz rację, moje ostatnie zdanie było obraźliwe i lekceważące.

Weteran
Reputacja: 843
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vilv » piątek, 29 sierpnia 2014, 13:36

21. Zastanów się 10 razy za nim wejdziesz w walutę która obecnie już zaliczyła wzrost o 200-300% czy przypadkiem nie jest to szczyt bańki.

Wróć do „Pozostałe”