Dlaczego giełda BTC nazywana jest kantorem?
- Gaduła
- Reputacja: 0

Re: Dlaczego giełda BTC nazywana jest kantorem?
Postautor: zwierzak » wtorek, 16 sierpnia 2011, 18:35
Bardziej skomplikowane nie jest ani jedno, ani drugie. Kantor po prostu ukrywa 1-2 kroków, bo nie musisz się zastanawiać jaki przedział wybrać.
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN
Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo
zwierzak
- Gaduła
Postautor: Havamal » wtorek, 16 sierpnia 2011, 19:24
Dlatego jest tak nazywana bo tak się przyjęło poprostu. W taki sposób jak przyjęło się nazywać chleb - chlebem.
A swoją drogą ogólnie znaczenie słów i ich powstanie oraz przynależność rzeczowa jest iście ciekawa. Sam się w takie tamaty nie zagłębiałęm ale gdyby ktoś stworzył blog - stronę poświęconą, genezie słowa - z pewnością bym odwiedzał.
A być może dlatego iż z EN nie mówi się currency exchange a np bitcoin exchange lub samo exchange - co w wolnym tłumaczeniu znaczy wymiana - co kojaży się z katnorem - bo wymieniamy walute na walute - a exchange w tłumaczeniu tłumaczy się jako giełda - inaczej mówiąc echange jak np stock exchange - to porostu znaczy giełda.
Daltego myślę że tak się poprostu przyjęło jak z chelebem.
Pozdrawiam
Havamal
- Weteran
- Reputacja: 479
- Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » wtorek, 16 sierpnia 2011, 19:42
Dla kogo skomplikowane? Chyba tylko dla właściciela kantoru.Jedno pytanie: po co to komu? Byłoby to chyba bardziej skomplikowane niż wymiana na zasadzie giełdy
Ja sądze że na razie nie ma na tyle odpowiedzialnego człowieka, ktory by się tego podjął.
Gdzie lub kiedy tak sie przyjęło?Dlatego jest tak nazywana bo tak się przyjęło poprostu.
Ja to błędne nazewnictwo spotykam tylko w przypadku bitcoin.
powered
- Gaduła

Postautor: zwierzak » wtorek, 16 sierpnia 2011, 20:11
Wystarczy to, że osoba będąca pionierem źle przetłumaczy (Havamal świetnie pokazał skąd mogło wziąć się to błędne tłumaczenie).powered pisze:Gdzie lub kiedy tak sie przyjęło?Dlatego jest tak nazywana bo tak się przyjęło poprostu.
Ja to błędne nazewnictwo spotykam tylko w przypadku bitcoin.
Tak samo było z Firefox i jego tłumaczeniem tab jako „paneli” (pamięta ktoś jeszcze to tłumaczenie, które dzisiaj się wydaje komiczne?), bo zakładki to było coś innego. Dopiero Operowcy wymusili tłumaczenie tabów jako kart.
Może i znajdzie się taki serwis, który zacznie stosować poprawne nazewnictwo i wymusi jego zmianę.
zwierzak
- Weteran
- Reputacja: 4
Postautor: Prze_koles » wtorek, 16 sierpnia 2011, 22:43
Po prostu nie widzę żadnych korzyści dla klientów takiego kantoru, więc nie wiem dlaczego chciałbyś aby taki powstał. A w ogóle to już jakiś czas temu ktoś założył taki kantor i to polski. Nie wiem czy dalej istnieje, ale jakoś nie cieszył się popularnością.powered pisze:Dla kogo skomplikowane? Chyba tylko dla właściciela kantoru.Jedno pytanie: po co to komu? Byłoby to chyba bardziej skomplikowane niż wymiana na zasadzie giełdy
Ja sądze że na razie nie ma na tyle odpowiedzialnego człowieka, ktory by się tego podjął.
Prze_koles
- Wygadany
Postautor: Kazik » piątek, 19 sierpnia 2011, 13:42
główny minus dla użytkownika kantoru to taki, że jest gorszy kurs niż na giełdzie, czy w związku z tym, byłby ktoś taki kto chciałby wymienić po gorszym kursie?
Kazik
- Gaduła

Postautor: zwierzak » piątek, 19 sierpnia 2011, 21:48
zwierzak
- Wygadany
Postautor: Kazik » sobota, 20 sierpnia 2011, 12:26
No tak, ale może byłby tego nie świadomyzwierzak pisze:Skoro ta dyskusja powstała to tak.

Ciekawi mnie właśnie dlaczego ktoś wolał by kantor (z gorszymi kursami) niż giełdę. To bardzo interesująca wiedza.

Kazik
- Gaduła

Postautor: zwierzak » sobota, 20 sierpnia 2011, 13:14
zwierzak
- Weteran

Postautor: powered » sobota, 20 sierpnia 2011, 18:27
Czas całej tej transakcji.Kazik pisze:Ciekawi mnie właśnie dlaczego ktoś wolał by kantor (z gorszymi kursami) niż giełdę. To bardzo interesująca wiedza.
Są tacy co chcą tylko wymienić walutę i najlepiej aby to trwało nie więcej niż 2 min (nie interesuje ich zarabianie na handlu walutą).
Pomyś sobie jakbyś przyszedł do normalnego kantoru na mieście wymienić EU na PLN. A tam ktoś kazuje Ci się rejestrować, odbierać maile, aktywoać coś tam, doładować najpierw jakieś konto, skladać ofertę, czaekać aż dojdzie do transakcji, potem znowu jakieś przelewy robić. Poszedł byś w diabły z takiego kantoru

Kantor a giełda to dwie różne rzeczy. I inaczej przebiegające transakcje.
powered
- Gaduła

Postautor: zwierzak » sobota, 20 sierpnia 2011, 20:46
W kantorze na ulicy transakcja przebiega podobnie jak w giełdzie „na ulicy”.
W obu wypadkach różnicą jest jedynie to, że w wypadku kantoru godzisz się na stały kurs, mogący niewiele się zmienić przy większej ilości gotówki.
Nigdy nie porównuj sposobu zawierania transakcji w internecie a w realu, bo bitcoin jest walutą cyfrową.
zwierzak
- Weteran
Postautor: Prze_koles » niedziela, 21 sierpnia 2011, 01:48
To może napisz jak wyobrażałbyś sobie kantor internetowy BTC, a raczej czym różniłby się od dzisiejszych "giełd". Bo wydaje mi się, że tylko tym:
Czyli zaoszczędzimy teoretycznie kilkadziesiąt sekund, podczas gdy i tak cały proces zakupu w obu przypadkach będzie trwał kilka dni.zwierzak pisze: tak na prawdę elektroniczny kantor dla BTC różnił by się między giełdą tylko 1 krokiem, bo nie musiał byś podać max ceny za jaką jesteś gotów kupić bitcoiny, a tylko ile ich chcesz kupić (oba te parametry musisz podać na giełdzie).
Prze_koles
- Weteran

Postautor: powered » niedziela, 21 sierpnia 2011, 13:56
Tak samo jak odbywa się zakup w sklepie internetowym i płatność online. Robisz tylko przelew i czekasz na towar. W przypadku kantoru towarem jest inna waluta.Prze_koles pisze:@Powered
To może napisz jak wyobrażałbyś sobie kantor internetowy BTC
Jeżeli bitcoin ma być walutą przyszlości, to platności muszą odbywać sie w prostrzy, łatwy i szybszy sposób niż obecne płatności np w PLN.
A że obecnie nikt nie potrafi usprawnić tej transakcji przypadku BTC to bardzo źle to wróży tej walucie. Jeżeli zakup czegoś w sklepie internetowym bedzie przebiegał tak jak teraz odbywa sie transakcja na giełdzie, to nikt nie bedzie robił zakupów za pomocą BTC, bo jest to zbyt skomplikowane dla przeciętnego uzytkownika. Bitcoin stanie się "walutą giełdową" bedzie traktowany jak np akcje czy paiery na giełdzie.
Dlatego potrzebny jest prostrzy mechanizm samej transakcji. Nikt inny tego nie zapoczątkuje (dopracuje, przetestuje) jak nie kantor z prawdziwego zdarzenia. Właściciel sklepu internetowego (nawet pasjonat BTC) nie bedzie zatrudniał programistów aby mu zrobili skrypt do płatności w BTC, tylko skorzysta z gotowych sprawdzonych rozwiązań, których na razie jeszcze nie ma. I to jest bardzo złe, ponieważ nikt teraz nie myśli jak wdrożyć tą walutę w życie tylko jak napchać sobie kieszenie jak najwięcej.
powered
- Gaduła

Postautor: zwierzak » niedziela, 21 sierpnia 2011, 14:33
- Rejestrujemy użytkownika (w kantorze możemy później, bo rzadko, który sklep internetowy nie pozwala całkowicie nie rejestrować się zakładając, że użytkownik wróci).
- Znajdujemy produkt, który nas interesuje i „dodajemy” do koszyka.
- Ze względu na różnicę w działaniu między giełdą, a kantorem mamy tak:
- giełda – musimy złożyć propozycję, a większość giełd nakazuje założyć wcześniej pieniądze, więc wpierw doładowujemy konto pieniędzmi lub bitcoinami, jeżeli chcemy mieć kurs taki jak sobie życzymy, a nie taki jaki jest na rynku to składamy taką ofertę jaka nam pasuje, w przeciwnym wypadku podajemy ile chcemy mieć btc, a koszt najwyższy ustalamy nawet na 99999 PLN, z tym, że przy dużej ilości BTC mogą nam wpaść nawet oferty za 2x aktualnej ceny rynkowej. Dlatego bezpieczniej jest ustalić na rozsądnym poziomie limit na np. +10% do aktualnej ceny rynkowej, bo jak wygląda rynek nasycenia rynku wiadomo:
- bitmarket – ten serwis ma podejście bardziej jak sklep, czyli tylko bitcoiny znajdują się po stronie serwisu, a zapłata za nie odbywa się poza serwisem i to po transakcji w serwisie, czyli jeżeli płacimy np. mbank-mbank, bzwbk-bzwbk, paypal-paypal to mamy bitcoiny natychmiast, jeżeli robimy przelew np. mbank-pko to mamy bitcoiny dopiero na następny dzień, kiedy sprzedawca je odblokuje. Jednak to nadal giełda, tylko, aby otrzymać żądaną przez nas kwotę musimy zawrzeć umowy z kilkoma osobami jeżeli chcemy zbyt dużo BTC,
- kantor – składamy ofertę kupna, ale na stały kurs, teraz w zależności jak będzie działać taki kantor to albo każe nam przelać pieniądze przed, albo po transakcji. Chyba nie muszę mówić, że dla nas korzystniej będzie zrobić to przed, bo wiemy po jakim kursie będziemy rozmieniać, a nie że kantor będzie miał w regulaminie punkt, że jak nastąpi zmiana ceny to wg niej będą rozmienione pieniądze
- giełda – musimy złożyć propozycję, a większość giełd nakazuje założyć wcześniej pieniądze, więc wpierw doładowujemy konto pieniędzmi lub bitcoinami, jeżeli chcemy mieć kurs taki jak sobie życzymy, a nie taki jaki jest na rynku to składamy taką ofertę jaka nam pasuje, w przeciwnym wypadku podajemy ile chcemy mieć btc, a koszt najwyższy ustalamy nawet na 99999 PLN, z tym, że przy dużej ilości BTC mogą nam wpaść nawet oferty za 2x aktualnej ceny rynkowej. Dlatego bezpieczniej jest ustalić na rozsądnym poziomie limit na np. +10% do aktualnej ceny rynkowej, bo jak wygląda rynek nasycenia rynku wiadomo:
- jak już zrobiliśmy zakup i zapłaciliśmy za niego to czas odebrać bitcoiny i teraz w „sklepach” może to się odbyć poprzez wcześniejsze zdefiniowanie adresu i automatyczny przelew na portfel (niepolecane i niestosowane przez giełdy, bo twórcy już i tak dostają zbyt dużo email z prośbą o anulowanie w bitcoin transferu pieniędzy, bo mieli stary adres wpisany w panelu) lub ręczny wyzwalacz.
- gratulacje, jesteś posiadaczem bitcoinów! Wymiana w drugą stronę działa identycznie!
Chyba ty myślisz jak sobie napchać kieszenie najwięcej jak się da.
zwierzak
- Weteran

Postautor: powered » niedziela, 21 sierpnia 2011, 15:35
A ja pisałem że taki sposób transakcji nie może wystepować w kantorze - więc co tu porównywać?
Jeżeli tak zostanie, to bitcoin bedzie tylko zabawą na giełdzie i nie bedzie walutą za ktorą mozna coś kupić w sklepie. Już tule czasu minęło, i są nawet chętni aby wprowadzić taką płatność w sklepie, ale jest jdno ale ... proces transakcji jest nie do przyjęcia dla właściciela sklepu i klienta.
Powstaje dużo pomysłów związanych z bitcoin, ale jakoś nie widać aby weszły w życie - a dlaczego?
Dla tych co handlują walutą oczywiście że lepsza jest giełda, ale nie kazdy w to się bawi, lub zupełnie go to nie interesuje.◦kantor – składamy ofertę kupna, ale na stały kurs, teraz w zależności jak będzie działać taki kantor to albo każe nam przelać pieniądze przed, albo po transakcji. Chyba nie muszę mówić, że dla nas korzystniej będzie zrobić to przed, bo wiemy po jakim kursie będziemy rozmieniać, a nie że kantor będzie miał w regulaminie punkt, że jak nastąpi zmiana ceny to wg niej będą rozmienione pieniądze
Co do zmiany kursu. Kantor to nie giełda! To kantor ustala kurs, a klient się godzi na transakcje lub nie. Kurs jest taki jak w momencie zawarcia transakcji i nikt nie może go sobie zmienać dowolnie po zawarciu transakcji (dokładnie jak w sklepie).
Ponieważ cały czas chcesz w kantorze (czy w sklepie) zastosować taką metodę płatności jaka działa na giełdzieI gdzie ty tutaj k*wa masz wielką różnicę w funkcjonowaniu? Już tle razy pisałem, że całość różni się tylko jednym punktem

Trafiłem w czuły punktChyba ty myślisz jak sobie napchać kieszenie najwięcej jak się da.

powered
- Gaduła

Postautor: zwierzak » niedziela, 21 sierpnia 2011, 16:04
Ja kończę dalszą dyskusję, bo wszystko zostało wyjaśnione. A powered niech dalej sobie trolluje, bo już 10x podbija temat o to samo. Pisze, że czy nie znamy innych sposobów na handlowanie, a sam ich nie wymienia.
zwierzak
- Weteran
Postautor: Prze_koles » niedziela, 21 sierpnia 2011, 20:56
Prze_koles
- Oficjalny przedstawiciel projektu
- Reputacja: 54
Postautor: liliontransfer » wtorek, 7 lutego 2012, 19:02
nie do konca sie zgodze z tym, ze sie rozni jednym punktem... jest jeszcze jeden... i w tym wypadku kantor dziala przeciwnie do gieldy...
moze na przykladzie... kup 1000BTC za PLN na MtGox (gielda) to cena bedzie Ci rosla z kazdym kupionym BTC... a kup 1000BTC za PLN w Lilion Transfer (kantor) to cena w teorii powinna spaść za sztukę (bo kupujesz dużo)...to jest podstawowa różnica... na giełdzie imw iecej kupujesz tym cena bardziej rosnie, a w kantorze im wiecej kupujesz tym cena bardziej spada... wiec dla malych ilosci gielda ma sens, bo jestes przewidziec cene, ale dla duzych juz nie wiesz po jakiej kupisz/sprzedasz, a roznica juz moze byc znaczaca... w kantorze cena jest z gory znana...
pozdrawiam,
k.
liliontransfer
- Moderator
Postautor: phoebe » wtorek, 7 lutego 2012, 20:37
Ustawiam sobie zlecenie kupna z limitem i mam gwarantowaną cenę, co najwyżej kupię taniej. Giełda jest o wiele lepsza od kantoru.
"ale dla duzych juz nie wiesz po jakiej kupisz/sprzedasz"
jest coś takiego jak kalkulator głębokości rynku
phoebe
- Oficjalny przedstawiciel projektu
- Reputacja: 54
Postautor: liliontransfer » środa, 15 lutego 2012, 21:30
no tak... ale jak ktos chce wiedziec kiedy kupi i za ile kupi... to w kantorze wzglednie toprzewidzi... na gieldzie jak to na gieldzie... moze cena skoczyc w nie ta strone i albo przeplacisz, albo nie kupisz wcale... albo inaczej... na gieldzie ryzyko jest Twoje, a w kantorze kantoru... Ty tylko placisz za to ryzyko kantorowi w postaci marzy...phoebe pisze:@lililion
Ustawiam sobie zlecenie kupna z limitem i mam gwarantowaną cenę, co najwyżej kupię taniej. Giełda jest o wiele lepsza od kantoru.
"ale dla duzych juz nie wiesz po jakiej kupisz/sprzedasz"
jest coś takiego jak kalkulator głębokości rynku
pozdrawiam,
k.
liliontransfer
- Poprzednia
- 1
- 2
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet
- Pomoc
- Ogólnie o miningu
- Mining pools
- Kopacze (miners)
- Sprzęt (hardware) do miningu
- Bitcoin w mediach
- Projekty związane z Bitcoin
- Imprezy, spotkania, konferencje
- Kwestie prawne
- Ciekawostki
- Organizacje charytatywne, zbiórki, dotacje
- Programowanie i wdrożenia
- Ankiety
- Portfele bitcoin
- Dla zaawansowanych - nowi tylko czytają
- Ekonomia
- Rozważania ekonomiczne
- Ankiety ekonomiczne
- Analiza techniczna
- Tutaj zapłacisz bitcoinami
- Polska
- Świat
- Tablica ogłoszeń
- Towary
- Sprzedam
- Kupię
- Zamienię
- Udziały
- Usługi
- Wymiana walut
- Komentarze
- Nagrody
- Wymiana Face-to-Face
- Dolnośląskie
- Kujawsko-pomorskie
- Lubelskie
- Lubuskie
- Łódzkie
- Małopolskie
- Mazowieckie
- Opolskie
- Podkarpackie
- Podlaskie
- Pomorskie
- Śląskie
- Świętokrzyskie
- Warmińsko-mazurskie
- Wielkopolskie
- Zachodniopomorskie
- Cała Polska
- Szukam/dam pracę
- Boty i strategie
- Giełdy, kantory, bitomaty
- Kantory
- Bitomaty
- Inwestycje
- Metale szlachetne
- ICO
- Forki i Alternatywne kryptowaluty
- LiteCoin
- Ekonomia
- Mining
- Ustawienia i konfiguracje
- Linki
- Dogecoin
- Ekonomia
- Mining
- NameCoin
- Ekonomia
- Mining
- Pozostałe
- Scrypt
- SHA256
- Dash
- Ethereum
- ETC
- Lisk
- Bitcoin Cash
- Kopanie kryptowalut
- Kopanie GPU
- Kopanie CPU
- Kopanie ASIC/FPGA
- Kopalnie kryptowalut
- IOTA
- NEO
- Chia
- SCAMY
- Inne
- Linki
- Faucety, kraniki, gry
- Księga skarg i zażaleń
- AMA
- Strona i forum
- Administrator mówi
- Opinie, propozycje, uwagi
- Propozycje banów
- Strefa czasowa UTC+02:00
- Zmień szerokość ekranu
- Usuń ciasteczka witryny
O Polskim Forum Bitcoin
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Polecamy
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).