dywersyfikacja inwestycji

Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

dywersyfikacja inwestycji

Postautor: kxmedia » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 00:15

witam wszystkich, jestem świeżym amatorem kryptowalut. i jako że zainwestowałem pierwszą skromną sumę w kopani cex.io ,to miałbym takie proste pytanie do w zasadzie wszystkich górników-inwestorów. czy dzielicie swoją kasę którą inwestujecie ? czy też pakujecie w jeden projekt na całego ?, i czy jest jeszcze jakaś w miarę godna zaufania kopalnia podobna do cex.io gdzie można by jeszcze dla bezpieczeństwa wpakować kasę?, dzięki za pomoc

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: dywersyfikacja inwestycji

Postautor: lenny » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 00:19

Pierwsza inwestycja i od razu wtopa.

Inwestujemy w BITCOINA, a nie w moc obliczeniową, koparki czy altcoiny. Czyli kup sobie 1, 5 czy 10 Bitcoinów i wrzuć do paperwalleta albo na pendrive. I trzymaj!
Jak już mamy podstawową kwotę w Bitcoin wrzuconą, to wtedy możemy się zastanawiać, w co jeszcze innego zainwestować - np. obiecujące altcoiny, jakąś koparkę czy coś.
Zaczynając od CEX.io zacząłeś od dupy-strony i osiągniesz z 100% pewnością stratę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Postautor: __kot__ » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 06:25

Kup trochę złota bulionowego za cześć kapitału. Nie lokuj wszystkiego w inwestycję wysokiego ryzyka.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:28

__kot__ pisze:Kup trochę złota bulionowego za cześć kapitału. Nie lokuj wszystkiego w inwestycję wysokiego ryzyka.
A co to ma wspólnego z crypto, mistrzu? :shock: :lol:

Weteran
Reputacja: 852
Reputacja postu: 
0

Postautor: pabloj » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 15:03

Ostatnio powstaje dość sporo POS (Proof of Stake) coinów typu Faircoin, CommunityCoin, NAS, NEM itd. Jak będziesz się często kręcił na bitcointalk.org to masz spore szanse zostać praktycznie za darmo early adopterem tworząc kase z niczego. Ja w taki sposób już trochę natworzyłem :) Rzecz jasna nie jest to takie "NIC" gdyż aby wychwycić takie okazje trzeba niestety trochę czasu poświęcić na codzienne przeglądanie tematów :D a jak wiadomo CZAS TO PIENIĄDZ.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Postautor: __kot__ » wtorek, 15 kwietnia 2014, 06:26

lenny pisze:
__kot__ pisze:Kup trochę złota bulionowego za cześć kapitału. Nie lokuj wszystkiego w inwestycję wysokiego ryzyka.
Nic. Doradziłem aby nie pakować całego kapitału w inwestycję wysokiego ryzyka (btc) ale aby dywersyfikować.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » wtorek, 15 kwietnia 2014, 08:29

__kot__ pisze:
lenny pisze:
Nic. Doradziłem aby nie pakować całego kapitału w inwestycję wysokiego ryzyka (btc) ale aby dywersyfikować.
Czepiam sie, bo doradzanie zlota, skoro autor wątku pyta o inwestycję w kryptowaluty, jest trochę nie ma temat :) I nie wiem, czy choć trochę pomoże mu w zaplanowaniu jego inwestycji w crypto.

Pozdrawiam
Lenny

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » wtorek, 15 kwietnia 2014, 09:10

Tak jak Leny wspomniał, podstawą inwestycji jest trzymanie samych BTC. Inwestycja powinna być długotreminowa i z tego powodu nie powinno się w nią pakować pieniędzy których boimy się stracić. Nikt nie da gwarancji co będzie za 10 czy 20 lat. Do tej inwestycji możesz dołożyć:

- inwestycje krótkotrwałe na BTC / czyli spekulację na kursie.
- inwestycje w udziały z zaimplementowana giełdą i dużą płynnością / również w celach spekulacyjnych, ponieważ ich cena jest zawsze powyżej opłacalności kopania
- inwestycje długoterminowe w alternatywne waluty / drobne sumy żeby za dużo nie stracić ze względu na olbrzymie ryzyko likwidacji takiej waluty
- inwestycje krótkoterminowe w alternatywne waluty / spekulacja na ich kursie lub parach kursów
- inwestycje w sprzęt kopiący / wskazany dobry kalkulator, dla BTC obecna cena która może się zwrócić to 0,0035 BTC za 1 GHash
- inwestycje w sprzęt muzealny związany z BTC / a nuż kiedyś jakiś hobbysta wielbiciel BTC odkupi
- inwestycje w działalność związaną z BTC / produkcja sprzętu, oprogramowania, gadżetów, usługi, pośrednictwo w handlu

Coś pominąłem?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » wtorek, 15 kwietnia 2014, 10:20

Turturek - rewelacja. Nie napisalbym tego lepiej :)

Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » wtorek, 15 kwietnia 2014, 12:59

spoko panowie, nie denerwujcie się, osobiście jestem gościem który ma duże doświadczenie w inwestycjach giełdowych, to znaczy sporo zarobiłem na giełdzie i trochę się też na niej staciłem. dzięki za każdą podpowiedź, no i tak jak powiedział lenny wolał bym podpowiedzi dotyczące cyfrowych walut.

PS. sam śledzę bitcoina na serwisie stooq

http://stooq.pl/q/a/?s=btcpln

http://stooq.pl/q/a/?s=btcusd

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: marcobit » wtorek, 15 kwietnia 2014, 14:06

BTC to korzeń i będzie nim tak długo jak wszystko inne trzeba będzie na niego wymienić żeby dostać fiaty.
Im więcej powstanie giełd z wymianą ALT/FIAT tym mniejsze BTC będzie mieć znaczenie na świecie.
BTC jest stary, powolny i do tego jest ulubieńcem oligarchów.
Obiło mi się o uszy przed wczoraj, że jakieś banki wchodzą w waluty PoS (zeitcoin, mintcoin, ecocoin, .... )
W ostatnich dniach jak by część rynku dowiedziało się o walutach PoS, pewnie teraz będzie mała korekta, ale ważne że zostały zauważone.
Sam BlackCoin ( pewnie SCAM ) przegonił wczoraj pod względem kapitalizacji DOG'a - na chwile. Teraz pewnie zapikuje...
Warto zwrócić uwagę :
ZEITCOIN - Year 1: 25% | Year 2: 20% | Year 3: 15% | Year 4 and ongoing: 5%
MINTCOIN - 1st year: 20%,2nd year: 15%, 3rd year: 10%, 4th and subsequent years: 5%
ECOCOIN - Year 1: 25%, Year 2: 15%, Year 3-9: 10%, Starting Year 10, it will have an annual PoS interest of 1%
i poszukać innych. I tak są zawsze powiązane wartością do BTC, a dodatkowo robią swój urobek. Zanim się ludzie zorientują, że lepiej zamienić 10BTC na jedną z nich zamiast wynajmować moc, inwestować w sprzęt GPU/ASIC i kopać SHA256, Scrypt, ... i płacić za prąd, swój czas poświęcony na konfigurację, czekać na zwrot kosztów sprzętu. A to też przecież nigdy nie będzie wystarczająco powszechne, żeby wszyscy wzięli w tym udział. Już teraz brzmi to jak wspomnienie przy piwie starych czasów. Otworzyć portfel raz na jakiś czas może każdy, nawet moja matka i mieć z tego %.

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:46

kxmedia, prawda jest taka że im więcej środków włożysz w inne kryptowaluty, zamiast bitcoina, tym bardziej zwiększysz ryzyko.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » środa, 30 kwietnia 2014, 16:02

dlatego ja bym sie skupil na 2 najbardziej znanych czyli btc i ltc. Reszty bym nie ruszał.

Wróć do „Bezpieczeństwo”