Radio Bitcoin | Opinie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Radio Bitcoin|Sobota 20:00-Wywiad|Niedziela 20:00-Wiadom

Postautor: smok » piątek, 5 sierpnia 2011, 21:55

Jak dla mnie bomba !

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxi82 » piątek, 5 sierpnia 2011, 22:12

Wysłuchałem wiadomości, w zasadzie i tak wszystko wiedziałem. Aleee jak na pierwszy raz jest bardzo dobrze, nie wiem czy, macie zamiar publikować te audycje na youtube wg mnie przydało by się (takie polskie BTCtube:) )

Gaduła
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Notrem » piątek, 5 sierpnia 2011, 22:13

maxi82 pisze:Wysłuchałem wiadomości, w zasadzie i tak wszystko wiedziałem. Aleee jak na pierwszy raz jest bardzo dobrze, nie wiem czy, macie zamiar publikować te audycje na youtube wg mnie przydało by się (takie polskie BTCtube:) )

To bardzo fajny pomysł, na pewno to zrobimy! :)
Obrazek
Jestem studentem: 1BX61uvuP59bAHz9tf88kFP9XJHxL4Ev42

Internetowe Radio Bitcoin - Status: Nadajemy!(http://www.radiobitcoin.pl)
Stan dotacji dla radia: 4.18 BTC

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: volv » piątek, 5 sierpnia 2011, 22:20

Przesłuchałem, bardzo mi się podobało. O kilku rzeczach pierwszy raz słyszałem.
Prowadzący mógłby nieco zwiększyć głośność mikrofonu. Moim zdaniem jest nieco za cicho w porównaniu np. do przerywników (jingli?).

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Notrem » piątek, 5 sierpnia 2011, 22:21

volv pisze:Przesłuchałem, bardzo mi się podobało. O kilku rzeczach pierwszy raz słyszałem.
Prowadzący mógłby nieco zwiększyć głośność mikrofonu. Moim zdaniem jest nieco za cicho w porównaniu np. do przerywników (jingli?).
prowadzący otrzyma niedługo lepszy sprzęt nagraniowy, więc jakość zdecydownie sie poprawi ;)
Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxi82 » piątek, 5 sierpnia 2011, 22:40

nie o głośność a dynamikę chodzi ot porostu, mikrofon do wymiany na coś konkretnego

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Notrem » piątek, 5 sierpnia 2011, 23:01

maxi82 pisze:nie o głośność a dynamikę chodzi ot porostu, mikrofon do wymiany na coś konkretnego
tak, wiem ; )

Jutrzejszy wywiad nagrany na profesjonalnym sprzęcie, więc takiego problemu być nie powinno ;)
Obrazek

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Szaman » sobota, 6 sierpnia 2011, 01:14

Przeoczylem...

Beda podcasty dla spoznialskich?
Robota to głupota - picie to jest życie! :D Jeszcze dziś wypiję za Twoje zdrowie: 1LUDLAyTeoKgt992usyYZzfBRnk5im72cW

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Re: Radio Bitcoin|Piątek 20:00-Wiadomosci |Sobota 20:00-Wywi

Postautor: Havamal » sobota, 6 sierpnia 2011, 01:26

Notrem pisze:
prezydent22 pisze:Słuchałem z zaciekawieniem, ciekawe, bogate merytorycznie, bardzo dobra robota...oby tylko nie zabrakło materiału na następne wydania wiadomości gdyż tematy o bitcoin w mediach są tak trochę monotematyczne (jak narazie), mam nadzieję że dzięki waszej kreatywności i pomysłowości to się zmieni i będzie można dowiedzieć się czegoś nowego.
PS. Jutro obstawiam 50 słuchających ! ;)
Dzisiejsze wiadomości do pobrania:
/podcasty/Wiadomosci_radiobitcoin_5_08_2011.mp3

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 stycznia 2015, 00:14 przez Havamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie podoba sie? WANT MORE ?!! = 1DvbyXGx3ajC2qDKayK5FmuxmqCTLK25cw

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Notrem » sobota, 6 sierpnia 2011, 07:37

Dzisiejszy wywiad również będzie dostępny do pobrania ;)
Obrazek

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » sobota, 6 sierpnia 2011, 17:31

Doskonale wiemy, ile monet jest w obiegu i ile ich docelowo będzie. Dzięki temu w końcowej fazie projektu będzie dużo łatwiej wycenić jego wartości.
To znaczy - komu ma być łatwiej? Czy kupując mleko w sklepie i podejmując decyzję o tym, aby cenę sprzedawcy zaakceptować lub nie, zastanawiasz się, ile tego mleka ogólnie jest na rynku? To podaż i popyt wyłącznie regulują ceny.
Jeśli ktoś zna w miarę materiał, z którego jest wykonana moneta, jest w stanie zrobić dowolną ilość monet i wprowadzić je do obiegu.
O kurcze! Aż strach pomyśleć, że te informacje są przecież jawne! :-)

"Na jednym kantorze kupujący, na drugim sprzedający, a na trzecim spekulanci"? O kurcze, dobre. Naprawdę niezłe.

A poza tym: "emte goksem"? Kto tak mówi? Im dalej, tym więcej: różne "bitkoinnotifi" (powtórzone), "sekiure łolet linuks" (to również), "bitcoinmonyjkom" i inne "karty prepejd bitkoin". Gość tworzy własny język ;-).
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » sobota, 6 sierpnia 2011, 18:13

Witam.

Wkrótce do pobrania słownik nowych wyrazów nowego języka mojego autorstwa. Ostrzegam iż projekt jest jeszcze w początkowej fazie rozwoju więc początkowo będzie dostępny bez opłat, a niektóre wyrazy, znaczenia, aforyzmy oraz wymowa mogą wzbudzać kontrowersję wśród obrońców praw zwierząt i ekologów.

W końcowej fazie projektu zostanie wyceniony* na podstawie ilości mleka 3.2% (znajdującego się aktualnie w obiegu na terytorium polski), podzielonego przez ilość dotychczasowych pobrań i pomnożony przez współczynnik załamania światła w cieczy o gęstości 5.32 mol.

*Część zysków ze sprzedaży zostanie przeznaczona na nowy terminal lotniczy im. Świętej Teresy z Kalkuty w Kalkucie, a pozostała część zasili konto radia.bitcoin.pl

Pozdrawiam

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » sobota, 6 sierpnia 2011, 18:32

Kimono nie czepiaj się, nie każdy jest lingwistą. Aż się boję pomyśleć co tu za litanię naskrobiesz po dzisiejszym wywiadzie.

Ale z tym biciem monet to faktycznie tak łatwo nie jest. ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » sobota, 6 sierpnia 2011, 18:35

Ja tylko chciałem spróbować wdrukować do świadomości Ojca Prowadzącego, iż ktoś tego jednak słucha i że nie należy pleść (takich już bardzo) głupot ;-). Myślę, że taka samokontrola nawet bez zwiększenia nakładu czasu poświęcanego na przygotowywanie się już sama w sobie może przynieść pozytywny efekt.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sierpnia 2011, 19:23 przez Kimono, łącznie zmieniany 1 raz.
H. L. Mencken

Obrazek
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » sobota, 6 sierpnia 2011, 18:43

Kimono pisze:
Doskonale wiemy, ile monet jest w obiegu i ile ich docelowo będzie. Dzięki temu w końcowej fazie projektu będzie dużo łatwiej wycenić jego wartości.
To znaczy - komu ma być łatwiej? Czy kupując mleko w sklepie i podejmując decyzję o tym, aby cenę sprzedawcy zaakceptować lub nie, zastanawiasz się, ile tego mleka ogólnie jest na rynku? To podaż i popyt wyłącznie regulują ceny.
Dokładnie tak jak mówisz. Znając podaż (całkowita ilość btc w obiegu) i biorąc pod uwagę popyt (kupujący BTC), łatwiej określić jego wartość. A jeżeli chodzi o mleko to jeżeli jego podaż byłaby niska (nagle zginęło, umarło 90% mlecznych krów na świecie) a popyt wysoki (okazało się że mleko to lekarstwo na raka lub inną chorobę na którą do tej pory oficjalnie nie znalazło się lektartstwo) to cena będzie wysoka.

Ja tylko chciałem spróbować wdrukować do świadomości Ojca Prowadzącego, iż ktoś tego jednak słucha i że nie należy pleść (taki już bardzo) głupot ;-). Myślę, że taka samokontrola nawet zwiększenia nakładu czasu poświęcanego na przygotowywanie się już sama w sobie może przynieść pozytywny efekt.
Oczywiście, zgodzę się z Tobą w 100% i dziękuję za cenną krytykę, ale nikt nie wie ile było czasu na przygotowanie tego materiału? Prawda?

Pozdrawiam

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Notrem » sobota, 6 sierpnia 2011, 19:01

Havamal na prawde dostał niewiele czasu, niestety. Czekam na twoją krytyke co do dzisiejszego wywiadu
Obrazek

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » sobota, 6 sierpnia 2011, 19:23

Havamal pisze:Dokładnie tak jak mówisz. Znając podaż (całkowita ilość btc w obiegu) i biorąc pod uwagę popyt (kupujący BTC), łatwiej określić jego wartość. A jeżeli chodzi o mleko to jeżeli jego podaż byłaby niska (nagle zginęło, umarło 90% mlecznych krów na świecie) a popyt wysoki (okazało się że mleko to lekarstwo na raka lub inną chorobę na którą do tej pory oficjalnie nie znalazło się lektartstwo) to cena będzie wysoka.
Myślę, że nie masz racji. Tutaj potrzeba nie tyle wiedzy, co wyobraźni, aby się o tym przekonać. Zwróć uwagę, ile transakcji ludzie na codzień wykonują, nie mając pojęcia, jaka jest całkowita podaż konkretnego towaru na rynku, czy też tej części rynku, dostępnej dla nich. Naprawdę, liczy się tylko podaż i popyt. Ba, praktycznie w żadnym wypadku nie masz wiedzy na temat całkowitej ilości towaru, będącego potencjalnie w Twoim zasięgu. Takie przypadku w zasadzie nie występują. I to samo jest, czy może być, a w zasadzie już jest z BTC. Większość i tak jest albo zagubiona, albo chomikowana, albo będzie zagubiona, albo... cokolwiek. To nie ma znaczenia.
H. L. Mencken

Obrazek

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » sobota, 6 sierpnia 2011, 19:54

Zgodzę się. Jednak cena się zmienia i tak naprawdę można dywagować czy to są działania po omacku czy jednak ktoś celowo wpływa na jej wartość. Jak Idziesz do sklepu i przykładowo ciągle kupujesz mleko za 3 złote za litr a nagle widzisz kwotę 10zł. To z pewnością zacznie Cię zastanawiać o co chodzi i dlaczego taka cena. W obecnej chwili mamy małe załamanie na rynku.
Bitcoina można już kupić za 7.5 dolara. Część osób jak nie duża ich ilość przestraszyła się ostatnich awarii i z pewnością pozbywa się swoich bitcoinów. Da się też zauważyć spadek "całkowitej mocy obliczeniowej sieci" z 16T# spadło do 11-12T# jak dobrze pamiętam taki poziom był jakoś na początku czerwca kiedy trudność wynosiła ~850 000. Wygląda na to że cena może się jeszcze obniżyć, po czym być może, mówię być może żeby nie zostać posądzonym o heretyzm, spadnie trudność i znowu wydobycie będzie bardziej opłacalne. Tak naprawdę nie można zakładać żadnych scenariuszy, ten rynek jest zbyt nowy ma dopiero 2 lata, z czego boom trwa obecnie jakieś 3 - 4 miesiące.
Jak widać w tym czasie pojawiło się wiele problemów, awarii wzlotów i upadków. Być może udałoby się to porównać do początków Wall Street z przed 10 15 lat ale najlepiej żeby to zrobił jakiś ekspert specjalista.

A wracając do głównego tematu. Jeżeli będzie 21mln bitcoinów a chętnych na 1BTC będzie 42ml to wartość jednego BTC będzie większa niż gdyby było 21mln BTC a chętnych na jednego było 11mln osób. Także można powiedzieć że cena jest uzależniona od popytu i podaży. Ja nie miałem na myśli obecnej sytuacji czy najbliższej ale założyłem że ten rynek prędzej czy później ustabilizuje się.

Dlatego też powiedziałem że można będzie określić jego wartość znając ilość btc podaż, chociaż powinienem powiedzieć "Będzie "łatwiej" określić wartość jednego btc w końcowej fazie projektu, biorąc pod uwagę popyt i ogólne zainteresowanie BTC", a co do zagubionych to pewnie 1/3 zostanie zagubiona ale z drugiej strony nie wierzę że nie znajdzie się ktoś taki kto nie będzie próbował tego odzyskać. Wiem że jest to trudne/niewykonalne (w tej chwili), ale w historii wiele rzeczy było już niewykonalnych lub cholernie trudnych, a mimo wszystko znalazła się osoba która o tym nie wiedziała przyszła i to zrobiła.

Co do samej jakości merytorycznej miałem naprawdę mało czasu a jestem totalnym amatorem jeżeli chodzi o "Wypowiedzi radiowe" i wiem że ludzie jednak tego słuchali i stres dodatkowo mnie zżerał

Pozdrawiam

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » sobota, 6 sierpnia 2011, 19:59

No, to herbatka, i jedziemy :-)
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » sobota, 6 sierpnia 2011, 20:08

Ta muza w tle podczas wywiadu to porazka , sciszyc toto o polowe zeby bylo lekkie tlo.
Ciekaw jestem ile Mahkul dzis posiada koparek ;) 24-32-48 ?
BTC>ETH

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”